План - конспект «Українська рідна мова – нашої душі основа»

Про матеріал
План - конспект до виховної години на тему "«Українська рідна мова – нашої душі основа»
Перегляд файлу

План – конспект виховної години до Міжнародного дня рідної мови

Гарні привітання з Днем рідної мови: картинки, проза, вірші — Укрaїнa —  tsn.ua«Українська рідна мова – нашої душі основа»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: формувати розуміння того, що українська мова – наш скарб, без якого не можуть існувати ані народ, ані Україна, як  держава; розширювати знання учнів про красу і багатство української мови; розвивати увагу, пам’ять, навички застосування знань рідної мови практично; виховувати любов до рідної мови, рідного краю, почуття поваги до всього українського, бажання  розмовляти рідною мовою.

Обладнання: Комп’ютер, презентація.

(Слайди 1-4)

Вчитель: Мова – це мудра берегиня, що не давала погаснути земному вогнищу роду нашого і тримала народ на небесному олімпі волелюбності, слави, і гордого духу…

21 лютого відзначають міжнародний день рідної мови. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі. З 1971 року, після проголошення незалежності Бангладеш, цей день відзначають у країні як день мучеників, які загинули за рідну мову. За пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. За даними цієї організації, сьогодні у світі існує близько 6 тисяч мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. Зокрема, лише в Європі під загрозою перебувають 30 мов, 13 із яких – на межі зникнення.

Для нас, українців, це свято, яке нагадує про право кожного розмовляти рідною мовою у своїй країні. Українці це знову виборюють зі зброєю в руках. За українську мову, національну ідентичність та право бути господарями на своїй землі гинуть кращі сини та доньки країни.

Як і раніше, очевидна істина: мова має значення. Це та рушійна сила, яка об’єднала українців і весь світ та веде до перемоги України. Підтримувати культурне розмаїття, захищати мови корінних народів, утверджувати українську мову як державну - наше спільне завдання.

Відомі письменники оспівували віршами рідну мову.

(Учні зачитують вірші, слайд №5)

Вчитель: «Діти, а що для вас означає рідна мова?»

Діти продовжують речення «Рідна мова – це…» (Слайди 6-8)

Вчитель: Дякую, діти за такі чудові відповіді. Перейдемо до наступного завдання. Прослухайте вірш та доповніть його. (Слайд №9-12)

Вчитель: «Діти, а чи знаєте ви наскільки наша мова особлива!»

Учень 1: «Так, знаємо. Сучасна українська мова має близько 256 тисяч слів.»

Учень 2: «В українській мові, на відміну від решти східнослов'янських мов, іменник має 7 відмінків, один з яких — кличний.»

Вчитель: «Дивовижно! А чи знаєте ви про першу згадку українських слів?»

Учень 3: «Так. У 448 році візантійський історик Пріск Панійський під час перебування в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова "мед" і "страва". Це була перша згадка українських слів.» Також українська мова особлива тим, що багата на синоніми. Наприклад, слово "горизонт" має 12 синонімів: обрій, небозвід, небосхил, крайнебо, круговид, кругозір, кругогляд, виднокруг, видноколо, виднокрай, небокрай, овид.»

Вчитель: Дякую за ваші відповіді! Історія нашої рідної мови дуже довга та насичена.  Любімо, шануймо та плекаймо рідну мову! Це наш скарб! Це ДНК нашого народу!

(Слайди №13-16)

 

docx
Додано
30 березня 2023
Переглядів
446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку