план конспект уроку теоретичного навчання

Про матеріал
Тема уроку: Сервірування столу. Навчальна мета: навчити учнів правилам сервірування столу; відпрацювати навички поводження з предметами сервірування, навички виконання сервірування столу та техніку роботи з тацею; навчити підходам до розв’язання проблемних ситуацій, які можуть виникнути під час практичної діяльності.
Перегляд файлу

План-конспект уроку

Тема уроку: Сервірування столу.

Навчальна мета: навчити учнів правилам сервірування столу; відпрацювати навички поводження з предметами сервірування, навички виконання сервірування столу та техніку роботи з тацею; навчити підходам до розв’язання проблемних ситуацій, які можуть виникнути під час практичної діяльності.

 

 

 

 

 

 

 

 

Сервірування столу (мотивація).

Людство прийшло довгий шлях від первісного вогнища до сучасного місця за обіднім столом. З самого початку історії людства прийому їжі надавалось не лише практичне, але й символічне і навіть містичне значення. Ми завжди з задоволенням сідаємо за красиво засервірований стіл.

 Велике значення для виживання підприємств ресторанного господарства в умовах ринкової економіки відіграє не лише приготування страв високої якості, помірні ціни, але й висока культура обслуговування, естетичний вигляд посуду, в якому страви будуть подаватись та вірний його підбір.

 Одним з елементів підготовки торгового залу до прийому відвідувачів є зручне розташування меблів та сервірування столу.

 Висока кваліфікація обслуговуючого персоналу – метрдотелів, офіціантів вимагає знань предметів сервірування, їх назв і призначення, а також акуратності, художнього смаку і великого бажання зробити приємне гостям, для яких сервірується стіл.

Красивий, стильний посуд, прибори, столова білизна високої якості прикрашають стіл і весь зал, створюють урочистість, затишок і, в певній мірі, сприяють апетиту.

 

                                     Еволюція сервірування столу

Стародавній світ

Історія культури застілля ,культури їжі, пиття, поведінка за столом іде з глибин тисячоліть.

В далекі часи наші предки сиділи біля вогнища, розбирали здобич на шматки примітивним способом і їли руками.

 

Стародавній Єгипет

Стародавні Єгипетські ієрогліфи розповіли, що на святкових застіллях фараонів подавали багато страв з різних сортів м'яса і фруктів. Музиканти розважали гостей . Використовували чудовий посуд і бокали, що збереглися до цього часу.

 

 

 

 

Стародавня Греція

Важливим предметом меблювання будинку у Стародавній Греції було трапезне ложе і лежаки .На цих лежаках їли греки. Цим правом могли користуватись лиш чоловіки,жінки у той час сиділи на стільцях.

Стародавній Рим

Як і в Греції в Римі вживали їжу на трапезному ложі. Тільки простолюдини їли сидячи. Оскільки римляни їли руками,то їм подавалась вода в спеціальних сосудах для миття рук. Навколо сервірованого столу розміщувались кушетки.

 

Середньовіччя

У 8-му сторіччі при королівських дворах їжу накладали у заглиблення на дубовому столі. Нажаль, в них ще не було скатертин та тарілок.

 

Карл Великий

Карл великий (744-814 рік) відродив традиції греків і римлян і перетворив застілля в пишний ритуал з музикою і читанням вголос.

 

З 11ст. до трапез почали допускати жінок .За столом сиділи парами і користувались одним кубком та блюдом на двох.

В 13-15ст. використовували тарілки з олова та дерева, а ножі та виделки кожний гість приносив з собою.

 

Близько 1100 років тому було прийнято сервірувати кожну страву окремо. На спеціальному столі стояли інші страви. Перед їжею руки мили у спеціальному посуді.

 

 

Пристрастю 18 сторіччя були розкішні композиції з квітів в поєднанні з фарфоровими тарілками і кришталевими бокалами

 

 18ст вперше випала нагода сервірувати стіл однаковим посудом.

Сучасне застілля

 

Нажаль, сьогодні нам доводиться вибирати: «Швидка їжа по-американськи»- чи культура українського застілля.

 

Кожного дня можна святково сервірувати стіл і навіть на малі кошти ,але потрібно дотримуватись деяких правил при виборі посуду, декоративних квітів та різних прикрас. Якщо докласти зусиль, то можливо створити гарну атмосферу культурного застілля.

 

 

 

 

 

 

 

               Прослухати фрагмент доповіді «Культура та дизайн столу» (додаток 2).

Культура та дизайн столу

Як і в минулі століття, так і сьогодні вишукано сервірований стіл – вершина вашої гостинності. По особливому прикрасивши святковий стіл, ви можете надати святу свій неповторний колорит.

За своїм бажанням ви стелите ту чи іншу скатертину, розставляєте сети, або просто залишаєте стіл незастеленим. Важливо лише, щоб всі частини композиції були в гармонії одна з однією. Сервіз, свічки, оригінально складені серветки, квіткові декорації або інші незвичні аксесуари – все це надає святковому столу особливий стіл.

Під час великих свят раціонально ставити іменні картки та картки меню. Складаючи меню, пам’ятайте класичне правило: потурбуйтесь про різноманітність. Не комбінуйте одні і ті ж інгредієнти. Навіть за кольором страви повинні відрізнятись одна від одної. Що до напоїв, то тут основне правило слідуюче: до легких страв слід подавати легкі напої, до пряних, пікантних – пряні. В кулінарних книгах ви знайдете повністю складене меню на різні випадки.

Люба їжа смачна за красиво сервірованим столом, і тут не слід обмежувати свою фантазію. Ви повинні створювати власні композиції святкового столу. Головне – ваша фантазія, ваш неповторний стиль.

Приклади сервірування:

Идеи сортировки праздничного стола

1000 правил сервировки и столового этикета - Ликбез, PDF, этикет

 

contentment: свадебная сервировка стола

Table setting Сервировка стола " Красочный сайт

 

Сервировка домашнего стола Искусство интерьера

 

 

Скатерти посуда

 

 

Что такое Сервировка по-английски?

 

Как правильно сервировать стол?

 

 

 

Готовим угощение для Змеи, или Что поставить на стол в новог…

 

Несколько советов по подготовке к званому ужину у вас дома. " Женский онлайн журнал - Свободная минутка

 

 

 

Свадебный декор: идеи оформления цветами

 

 

 

 

Букет на праздничном столе

 

Идеи сервировки праздничного стола (Фото) " сайт для детей и родителей

 

Фото сервировки стола: Ромашки и кофе - Фото сервировки стола, украшение блюд . 1001 ЕДА вкусные рецепты с фото!

 

 

 

Фото сервировки свадебного стола - Фото сервировки стола, украшение блюд . 1001 ЕДА вкусные рецепты с фото!

 

 

Сервировка стола с цветами - сервировка столов

 

Товары, услуги и цены компании МЕЧТА

 

 


Схеми сервірування столу

Послідовність накриття столу скатертиною.

 

 

 

Сервіровка столу тарілками

 

Сервіровка столу приборами

Послідовність розміщення приборів на столі

 

 

Сервіровка столу предметами скла

 

Варіанти попередньої сервіровки столу до сніданку

 

Попередня сервіровка столу до обіду.

 

 

Виконавча сервіровка столу до банкету.


Історичні цікавинки

1. Звичайною справою користуватись ножем і виделкою в Європі стало в XVI столітті. Тільки виделка укорінювалась повільно.

2. Виделку запозичили у венеціанців, вони їли виделками фрукти, щоб сік не фарбував пальці.

3. У Франції користувались виделкою на п`ять зубців.

4. Духовенство виявляло спротив розповсюдженню нових звичаїв вживання їжі.

5. Сучасний вид столових приборів почав формуватися в XVII столітті

6. В 1695 році у Франції винайшли керамічний фарфор, який не отримав розповсюдження, бо був м`яким (без каоліна) і крихким.

7. Ці дорогоцінні, зроблені з невичерпною фантазією ложки XVI століття зроблені з свинцевого кришталю, золота і морських мушлів. (зображення ложок з’являється на екрані телевізора).

8. В XVII столітті «біле золото» - фарфор - в великих кількостях імпортували з Китаю.

9. Однаковим посудом почали накрити стіл починаючи з 30 років XVII століття, так як на мануфактурах Мейсена почали виробляти фарфорові сервізи.

10. З появою таких напоїв як кава і чай з на початку ХУІІІ століття столи почали сервірувати чашками.

11. В ХІІІ столітті за бенкетним столом кількість ложок і виделок була обмеженою. Гості брали їжу аристократично - трьома пальцями – і клали на круглі шматки хліба, які використовувались як тарілки.


Тестове завдання (правильні відповіді)

 Напишіть назви предметів сервірування столу згідно вказаних цифр на картці.

3

Правильні відповіді :

  1.     Ніж для масла
  2.     Пиріжкова тарілка
  3.     Столова ложка
  4.     Закусочна виделка
  5.     Закусочний ніж
  6.     Столова виделка
  7.     Столовий ніж
  8.     Мілка столова тарілка
  9.     Глибока столова тарілка
  10.     Десертна ложка
  11.     Десертна виделка
  12.     Склянка для води
  13.     Фужер для шампанського
  14.     Бокал для червоного вина
  15.     Бокал для білого вина


Домашнє завдання

 

  1.                    Сало Я.М., «Організація обслуговування», стор. 141 – 146

 

 

  1.                    Підготувати реферати  до конкурсу «Тематичні сервіровки столу».

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
21 лютого 2020
Переглядів
1027
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку