План-конспект уроку з біології для учнів 7 класу на тему: «Місце земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних»

Про матеріал
План-конспект уроку з біології для учнів 7класу на тему: «Місце земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних».Розробку уроку робила самостійно. Можна використовувати під час уроку.
Перегляд файлу

 

Тема: Місце земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних

Мета: навчальна: розширити знання учнів про клас Земноводні, формувати в учнів знання про різноманітність земноводних, дати стислу характеристику рядам і окремим видам тварин, розкрити значення амфібій у природі та житті людини, розповісти про охорону земноводних, ознайомити з видами, занесеними до Червоної книги України.

Розвиваюча: розвивати пізнавальний інтерес до вивчення біології, розвивати логічне мислення, вміння порівнювати, аналізувати, спостерігати, робити висновки, вміння працювати у колективі, групах.

Виховна: формувати науковий світогляд, екологічну свідомість, ціннісне ставлення особистості до природи.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань

Форма уроку: за типом уроку

Місце в навчальній темі: поточний

Методи: Інформаційно-рецептивний: мовний (розповідь, бесіда), наочний (демонстрація таблиць та малюнків з даної теми), робота з підручником.

Обладнання: підручник Т.І. Базанова, Ю.В. Павіченко, О.Г.Шатровський Біологія 8 клас, таблиці, дидактичні картки

Хід роботи:

І. Організація класу

Привітання учнів і вчителя

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Учитель. На минулих уроках ми з вами говорили про характеристику Земноводних. Щоб перейти до теми сьогоднішнього уроку, давайте повторимо вивчене.

Я вам пропоную ознаки дидактичні картки, а Ви виконуєте завдання

Завдання 1.

1.  Шкіра земноводних гола, має багато залоз.(Так)

2.  Між пальцями передніх кінцівок є плавальні перетинки. (Ні)

3.  Земноводні мають лише 1 шийний хребець. (Так)

4.  У ротовій порожнині є зуби. (Ні)

5.  Травна система закінчується клоакою. (Так)

6.  Органами дихання дорослої жаби є зябра. (Ні)

7.  Пуголовок дихає зябрами. (Так)

8.  У дорослої жаби одне коло кровообігу. (Ні)

9.  Жаби — теплокровні істоти.(Ні)

10.Головний мозок жаби складається із п'яти відділів. (Так)

Завдання 2.

Знайдіть відповідність

1.

2. 

3.

4. Описание: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/TriturusCristatusFirstYearMaleFirstYear.JPG/200px-TriturusCristatusFirstYearMaleFirstYear.JPG

5. Описание: Caecilian wynaad1.jpg

6. Описание: Common Toad (Bufo bufo).jpg

А. Саламандра плямиста

Б. Кільчаста черв'яга

В. Тритон гребінчастий

Г. Австралійська зелена деревинна жаба

Д. Рибозмій

Е. Ропуха звичайна

Відповідь: 1 Г; 2 А; 3 Б; 4 В; 5 Д; 6 Е.

Завдання 3.. Знайдіть відповідність. «Ставкова жаба»

  1. Домен
  1. Безхвості

 

  1. Царство
  1. Хордові
  1. Тип
  1. Земноводні
  1. Клас
  1. Жаб'ячі
  1. Ряд
  1. Еукаріоти
  1. Родина
  1. Зелена жаба
  1. Рід
  1. Ставкова жаба
  1. Вид
  1. Тварини

Відповідь: 1 Д; 2 З; 3 Б; 4 В; 5 А; 6 Г; 7 Е; 8 Ж.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Ставлення людини до жаб, ропух, тритонів дуже різне, їм приписують різноманітне зло. Де закінчується вигадка і починається правда про земноводних? Навіщо нам такі тварини? Земноводні. Хто ж вони насправді? Скільки їх на Землі і в Україні? Де вони поширені? Де живуть? Чи є серед них отруйні види? Яке значення вони мають для людини і в біогеоценозах? На ці і чимало інших запитань ви знайдете сьогодні відповідь на уроці.

ІV. Вивчення нового матеріалу

План

1.Місце земноводних у екосистемах та значення їх в житті людини.

2. Охорона Земноводних

1. Земноводні — об'єкт для лабораторних досліджень учених, студентів — біологів і медиків, завдяки яким зроблено чимало відкриттів. Шкіра жаб виділяє отрути, які необхідні для захисту від хижаків та деяких мікроорганізмів. Доторкання людини до слизу шкірного покриву  жаби — кокоа з тропічних лісів Колумбії може коштувати їй життя. Отрути цієї жаби досить для отруєння 50-ти стріл. Серед безхвостих, поширених в Україні, особливо отруйні кумки. Потрапивши на тіло людини, їхня отрута викликає пекучий біль. У наш час особливий інтерес учених привернено до отрут, здатних знижувати кров'яний тиск людини, розширювати судини, збуджувати дихання і кровообіг, згубно діяти на гельмінтів і прискорювати загоєння ран.

 З допомогою амфібій вивчають генетичний апарат клітини, питання регенерації органів, сумісності тканин.

 У народній медицині використовують сушену ікру гостромордої жаби для лікування рожистого запалення обличчя. В оболонках ікри цієї жаби є особлива речовина — ранидин, що згубно діє на найпростіших. З отрути ропух виготовляють ліки, що впливають на роботу серця і органів дихання.

 Земноводні відіграють велику роль у природі, входячи у різні ланцюги живлення. Вони знищують багато різних шкідників рослин. Особливо корисні ропухи, які часто селяться на городах і поїдають тут слизнів. Поїдають вони і переносників різних захворювань, і проміжних хазяїв паразитичних червів. Земноводними харчуються деякі промислові тварини.

 Деякі види земноводних людина сама споживає у їжу. Існують жаб'ячі ферми, де розводять цих тварин. Вони є продуктом міжнародної торгівлі.

 Жаби є чудовими синоптиками. Вони реагують на зміни температури, тиску і вологості повітря. Є безліч прикмет, коли за поведінкою жаб визначають погоду. За першим кумканням жаб визначають, скільки днів іще триватимуть заморозки. Озерні жаби вилазять на берег  - буде дощ. Жаби кумкають ввечері - буде погода. Жаби сидять у воді -  дощу не буде. Закумкала жаба - можна сіяти кукурудзу.

http://svitppt.com.ua/images/48/47090/770/img4.jpg

 

2. Земноводні заслуговують на охорону навіть у тому разі, якщо вони завдають деякої шкоди людині (у ставкових господарствах вони іноді живляться мальками риб). В Україні існують відповідні закони, але люди часто не усвідомлюють потребу охорони цих надзвичайно цікавих тварин. На жаль,  здебільшого у людей існує відраза до цих беззахисних тварин.

 Міжнародна спілка охорони природи до Червоної книги занесла 33 види амфібій. До Червоної книги України занесено 5 видів земноводних, а саме: тритон карпатський, тритон альпійський, плямиста саламандра, ропуха очеретяна і жаба прудка. Всі вони мають обмежене поширення. Тритони і саламандра поширені тільки у Карпатах, ропуха очеретяна у Львівській, Волинській і Рівненських областях, а жаба прудка — у передгір'ях Закарпаття. Міжнародною спілкою охорони природи занесено до Червоної книги  33 види амфібій, що становить 2 % світової фауни.

У Швейцарії під час розмноження жаб у місцях їх масової міграції на шосе ставлять дорожні знаки із зображенням жаби.

А в Угорщині споруджено для їх міграцій спеціальні тунелі. “Увічнення” жаб пов’язане із численними дослідами, що на них проводились. Перший пам’ятник споруджено в Паризькому університеті в ХІХ ст. за настійного вимогою французького природознавця колода Бернарда. Другий пам’ятник споруджено в Токіо студентами медиками.

Випереджаюче завдання

Цікаві факти про земноводних

В Україні поширені 5 видів хвостатих амфібій, які належать до родини саламандрових, а саме: 4 види тритонів (звичайний, гребінчастий, карпатський і гірський), і плямиста саламандра.

В Україні зареєстровано 12 видів безхвостих земноводних, які належать до 5 родин: круглоязикових ( жовточерева і червоночерева джерелянки), часничниць (звичайна часничниця), ропух (сіра, зелена та очеретяна ропухи), квакш (звичайна квакша) і справжніх жаб (озерна, ставкова, гостроморда, трав'яна і прудка жаби).

Амфібії ростуть протягом усього життя. Щоправда, темп їх росту з віком зменшується. Що старшою стає тварина, то повільніше вона росте.

У Франції щорічно з'їдають близько 800 тонн зелених жаб (ставкових та озерних), у Швейцарії — близько 300 тонн.

Чимало отруйних жаб дуже яскраві і красиві. Але це загальне правило має винятки. На Мадагаскарі живе цікава істота, відома місцевим жителям як жаба-помідор. Все її тіло, голова і ноги яскраво-червоні, а черевце- біле. Ці жаби неотруйні. Їх слиз небезпечний тільки для мікроорганізмів.

Найбільша жаба Північної Америки - жаба-бик буває завдовжки до 200 мм. Вона видає сильний, схожий на ревіння бугая, чутний за 2-3 км, звук.

Найбільшою у світі є жаба-голіаф із Камеруну (Африка) завдовжки 25 см. Найбільшою ропухою є мешканка Центральної і Південної Америки ропуха-ага, яка буває завдовжки понад 25 см. Найбільшою в Україні є озерна жаба- завдовжки до 17 см.

Метод “ Займи позицію”

Учням пропонується проблемне питання: “Чи потрібно охороняти земноводних?”

V. Узагальнення та систематизація знань учнів

Як люди використовують жаб?

Яке значення земноводних?

Які види Земноводних віднесені до Червоної книги України?

VІ. Підбиття підсумків

Я хочу, щоб ви усвідомили, що навіть маленьку непривабливу жабку потрібно охороняти, оскільки вона є єднальною ланкою між усіма організмами на планеті Земля. Пробудження екологічної думки — означає усвідомити, що в природі все доцільно та відносно, тому толерантне ставлення до живих істот — запорука їх виживання та збереження.VІІ. Повідомлення домашнього завдання

     Прочитати    параграф № 38. Дати відповіді на запитання в кінці параграфа.     Зібрати народні прикмети про Земноводних.

 

 

docx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
23 листопада 2021
Переглядів
708
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку