План роботи методичного об"єднання вчителів початкових класів

Про матеріал

Даний матеріал будекорисним керівнику методичного об"єднання, вчителям, заступнику директора під час планування роботи методичного об"єднання вчителів початкових класів

Перегляд файлу

 

ПОГОДЖУЮ       ЗАТВЕРДЖЕНО

Директор школи         Протокол засідання

_  _______Т.П.Мельник      методичної ради                                                                                                                                                               .09.2017 №

Голова методичної ради

            ______ Р. П. Косенко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грем’яцької ЗОШ І-ІІІ ст.,

Камʼянсько-Слобідської ЗОШ І ступеня

на базі

Грем‘яцької загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів Новгород-Сіверскьої

районної ради Чернігівської області

         2017-2018 навчальний рік

 

      Керівник Гурин Олена Василівна

 

 

 

 

 

 

 

 

с.Гремʼяч

2017


Науково-методична проблема району

 

 

 

 

Науково-методична проблема міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів

 
Мета діяльності міжшкільного методичного об‘єднання вчителів початкових класів

 

  1.  Підвищення  якості  освіти:
  • активне використання сучасних педагогічних та інформаційних  технологій, спрямованих на розвиток самостійності, творчості,  активності дітей;
  • реалізація заходів, спрямованих на зменшення надмірного  інтелектуального, емоційного та нервового навантаження учнів;
  • аналіз можливостей запровадження нових навчально – методичних  комплексів.

 

  1. Підвищення якості викладання:
  • удосконалення педагогічної майстерності;
  • узагальнення й поширення досвіду вчителів щодо застосування  особистісно орієнтованих підходів до НВП;
  • проектування уроків з урахуванням особистісно орієнтованих  підходів;
  • створення умов для якнайповнішого вільного самовираження  кожного педагога.

 

  1. Удосконалення виховного процесу, спрямованого на зміцнення  духовних та моральних цінностей і патріотизму:
  • розвиток співпраці вчителів, учнів і батьків;
  • формування позитивного ставлення до навчання в школі, до однолітків, учителів і до самих себе;
  • збагачення змісту, форм і методів позаурочної діяльності,  спрямованих на активізацію життєдіяльності шкільного  колективу;
  •  залучення до співпраці батьків.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І. Аналіз роботи міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів за 2016-2017 навчальний рік

На виконання Закону України „Про освіту”  в редакції Закону від 23 березня 1996 року №100/96-ВР, Закону України „Про загальну середню освіту” відомості Верховної Ради України від 13 травня 1999 року №651-XIV,  Державної національної програми „Освіта. Україна XXI століття”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 1993 року №896), Національної доктрини розвитку освіти, затвердженої Указом Президента України від 17 квітня 2002 року №347/2002), п.100 чинного Положення про загальноосвітній навчальний заклад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27.08.2011 № 778, наказу відділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації від 02.09.2016 №181/34 „Про організацію та структуру методичної роботи в районі на 2016/2017 навчальний рік”,  наказу Гремʼяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів від 02.09.2016 №149 „Про організацію методичної роботи у 2016/2017 навчальному році” та з метою вдосконалення методичної роботи, підвищення рівня професійної майстерності педагогічних кадрів, вивчення і творчого використання перспективного педагогічного досвіду та на підставі аналізу методичної роботи у навчальному закладі за 2015-2016 навчальний рік в школі діяло міжшкільне методичне об’єднання вчителів початкових класів. Керівник – Гурин Олена Василівна.

На  запланованих  засіданнях міжшкільного методичного об’єднання обговорювалися як організаційні питання (рекомендації МОНУ, обласної конференції, серпневої районної конференції, щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів у загальноосвітніх навчальних закладах,  зміни  у навчальних програмах, підготовка і проведення олімпіад, предметних тижнів, проведення контрольних зрізів, опрацювання Державних стандартів), так і науково-методичні питання.

В цілому роботу міжшкільного методичного об’єднання 2016/2017 навчального року можна  оцінити задовільно.

Засідання проходили на базі Грем’яцької ЗОШ І-ІІІ ступенів. У роботі МШМО початкових класів брало участь 7 учителів. Було проведено 5 засідань, на яких вчителі обмінювались досвідом роботи щодо організації навчання та виховання. Згідно з річним планом МШМО працювало над вирішенням проблеми «Креативність – здатність до творчості. Формування творчої особистості молодшого школяра».

Було показано і відвідано 5 уроків, 4 виховні заходи. Цікавий урок підготувала і провела Гурин О.В. та Карман Л.В., які поділились досвідом роботи з вироблення та формування на уроках української мови та математики формування вмінь працювати самостійно, в групах, розвиток творчого, образного мислення, памʼяті. В ході уроків учителі використовували мультимедійні презентації, творчі завдання. Учителі під час проведення показових уроків показали належний рівень використання у роботі інноваційних технологій, вміння застосовувати різні форми і методи роботи.

На високому методичному рівні був проведений урок навчання грамоти в 1 класі (вчитель Ворожбит Н.В.). В ході уроку було використано різноманітні форми роботи – парні, групові, самостійна пошукова діяльність учнів представлена у формі презентації. Урок відмічається творчим підходом до організації роботи учнів, вміння визначити основне, зацікавити матеріалом. На засіданнях вчителями розглядались питання використання досвіду Сухомлинського В.О., Ушинського К.Д., Русової С.Ф. у навчально-виховному процесі.

Членами міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів налагоджена тісна співпраця з вихователями дошкільного навчального закладу . У березні 2017 року було проведено спільне засідання, де вчителі і вихователі обговорили підготовку вихованців садка до навчання в школі. Також було відвідано заняття в старшій віковій групі.

Велика увага приділялась вчителями початкової ланки питанню виховання здорових учнів. Так, на засіданні в травні 2017 року було розглянуто питання «Здоров’я дитини – багатство України. Шляхи забезпечення здоров’я дітей. Проведення навчальних екскурсій. Літнє оздоровлення школярів.». Учителі Гурин О.В. та Ворожбит Н.В. запропонували колегам практичні поради щодо організації та проведення навчальних екскурсій та проведення виховних заходів під час оздоровчої кампанії.

Учителі початкових класів протягом року виготовили багато наочних матеріалів, мультимедійних презентацій, які було систематизовано у каталог.

Слід відмітити, що вчителі початкових класів почали активніше використовувати ІКТ для проведення уроків і позакласних заходів. Це Гурин О.В., яка підготувала і показала уроки української мови, літературного читання, образотворчого мистецтва в 4 класі, Бондаренко І.Г. використала мультимедійну презентацію під час проведення виховної години та показового уроку в 3 класі, Ворожбит Н.В., використано мультимедійні презентації під час показових та робочих уроків математики, української мови, виховних заходів. Карман Л.В. використовує мультимедійні засоби майже на кожному уроці.

В поточному навчальному році матеріали у власному блозі накопичувала Гурин О.В.

Протягом навчального року педагоги школи долучалися до професійних конкурсів.

У першому (районному) турі всеукраїнського конкурсу «Учитель року –2017» у номінації «Початкова освіта» взяла участь Гурин О.В. Вона стала учасниками другого (обласного) туру конкурсу. 

Грамотою НЕНЦ України нагороджена Гурин О.В., учитель початкових класів у номінації «Найкращий організатор біологічних свят» Всеукраїнської акції «День зустрічі птахів». Олена Василівна здобула перемогу на районному етапі Всеукраїнської акції «День юного натураліста». Гурин О.В. взяла участь у конкурсі «Інтерактивна презентація», який проводить інтернет-портал «Учительський журнал он-лайн» та стала учасником науково-практичної Інтернет-конференції «Інформаційні технології в навчальному процесі 2016».

Чільна увага членами міжшкільного методичного об’єднання приділялася роботі з обдарованими та здібними дітьми.

 У районних олімпіадах з математики та української мови для учнів початкових класів (4 класи). Взяли участь учениці 4 класу Балаба І. та Водень В., які посіли І місця.

Протягом 2016/2017 навчального року в учні школи активну участь приймали у філологічних конкурсах.

9 учнів взяяли участь у всеукраїнських предметних олімпіадах «Олімпус» для учнів 4-11 класів з української та англійської мови. Учні 4 класу Балаба І. та Водень В. посіли 5 місце, учень 4 класу Стьпочкін Є. посів 9 місце.

22 учні взяли участь в українознавчій грі «Соняшник», де дипломи перемоги в початковій школі отримали 8 учнів.

10 учнів взяли участь у ІІ етапі ХVІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, де посіли І та ІІ місце учні 4 класу Водень В. та Балаба І..

Учні школи є постійними учасниками інтелектуальних конкурсів. Так, у міжнародному природничому конкурсі «Колоск-осінній 2016» взяли участь 22 учні. 12 учнів отримали золоті сертифікати. У «Колоску весняному 2017» взяли участь 14 учнів. 7 учнів отримали золоті сертифікати.

9 учнів класу взяли участь у міжнародному етапі конкурсу «Кенгуру».

Школярі району – активні учасники районних, обласних етапів всеукраїнських (обласних) конкурсів, експедицій, акцій фестивалів тощо

Значно покращилась участь учнів у у природничо-екологічних конкурсах.

У Всеукраїнському конкурсі техніки і технологій «Посади дерево добра» Водень В. отримала відзнаку.

Творча група учнів 4 класу (класний керівник Гурин О.В.) стали переможцями районного етапу обласного конкурсу-огляду внутрішнього озеленення навчальних закладів «Галерея кімнатних рослин». Також учні 4 класу стали переможцями районного етапу Всеукраїнського конкурсу школярів і учнівської молоді «Вчимося за повідувати». Також ця група стала лауреатом у районному етапі Всеукраїнської акції «День зустрічі птахів» та лауреатами у районному етапі всеукраїнської акції «Годівничка». На обласному етапі Всеукраїнської акції «День юного натураліста» посіли І місце. На районному етапі Всеукраїнської природоохоронної акції «Повзик – птах 2016 року» визнані лауреатами.

Учні 4 класу Суседько О., та Балаба І. прийняли участь у районному етапі трудової акції «Кролик».

Учениці 4 класу Балаба І., Водень В., 2 класу Аношко П., Подорожний М., Тюпич О., Мельник О.  стали лауреатами Х Міжнародного екологічного конкурсу «Вода – джерело життя» (учителі Карман Л.В., Гурин О.В.).

Творча група учнів під керівництвом учителя біології Мироненко О.В. прийняли участь у обласному водно-екологічному конкурсі «Молодь – за чисту воду!». Також ця творча група визнана переможцем районного етапу Всеукраїнського конкурсу «День рослин».

Учні 2 класу (учитель Карман Л.В.) прийняли участь у районному етапі ХІІІ всеукраїнського конкурсу юних зоологів і тваринників.

На п’ятому інтернет-конкурсі «Годівничка» учень 4 класу Суседько О. посів призове місце(учитель Гурин О.В.).

У Всеукраїнському конкурсі експериментально-дослідницьких робіт з природознавства лауреатом стала Водень В. (учитель Гурин О.В.).

На районному етапі щорічної Акції Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу у твоїх руках» Водень В. посіла ІІІ місце (учитель Гурин О.В.).

У творчих конкурсах активну участь приймали учні 4, 2, 3 класів та учні середньої ланки.

На районному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка на тему: «Україна – європейська держава» Балаба І. посіла ІІІ місце, Водень В. визнана лауреатом.

7 учнів прийняли участь у районному етапі Всеукраїнської різдвяної виставки-конкурсу «Український сувенір», де лауреатами визнано Малоїд А., Бадай С., Стьопочкін Є., Балаба І., Водень В., Аношко П., Ткаченко М.

На районному етапі Всеукраїнського творчого конкурсу «Молоде покоління за безпеку дорожнього руху» Подорожний М., Водень В., Ткаченко М. стали призерами, участь прийняли учні 3 класу Сівоконь С., Ліпатов Т., Ляшок К.

Учні 2 класу стали учасникми обласного національно-патріотичного фото-конкурсу «Чернігівщина – край мій рідний».

На ХVІІ Міжнародному конкурсі художньої творчості «Природа очима дітей» отримали подяку Балаба І. та Водень В.

Роботи на V Всеукраїнський творчий конкурс дітей «Малюнок, вірш, лист до мами з нагоди Дня матері» направили Водень В. і Балаба І.

На районному етапі Всеукраїнського конкурсу дитячо-юнацької творчості «Безпека в житті – життя в безпеці» Водень В. посіла ІІ місце, Стьопочкін Є., Ткаченко М., Балаба І. визнані лауреатами. Також у цьому конкурсі прийняли участь учні 3 класу Нечай О. та Ованенко Н.

На районному етапі Всеукраїнського творчого конкурсу «Молоде покоління за безпеку дорожнього руху» І місце посіли Водень В., Ткаченко М., Подорожний М., Власюк Т., Стьопочкін Є., і Балаба І. визнані лауреатми.

На районному етапі всеукраїнського конкурсу творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу» у розділі «Образотворче мистецтво» Балаба І. посіла ІІ місце, Водень В. ІІІ місце на районному рівні. Водень В. посіла І місце на обласному рівні у розділі «Листи на фронт». Ткаченко М., Малоїд А., Подорожний М., Ткаченко В., Аношко П., Гончарова С. стали лауреатами.

Лауреатами районного етапу конкурсу малюнків «Моя майбутня професія» стали учні 4 класу Балаба І., Стьпочкін Є., Ткаченко М.

 У медіа-конкурсі юнацького патріотичного малюнку «Моя Україна – єдина країна» активну участь прийняли учні 4 класу Водень В., Балаба І.

 На VІІ Всеукраїнському конкурсі «Моральний вчинок» учень 4 класу Мельник Д. посів ІІІ місце з проектом «Військові і цивільні будні мого тата». (учитель Гурин О.В.).

 Учениці 4 класу Водень В. і Балаба І. взяли участь у обласній дитячій виставці-конкурсі з мистецтва ори гамі «Мандрівка у країну казок.

 

 Ученицям 3 класу Ляшок К. та 4 класу Балабі І. оголошена подяка НЕНЦ за цікаве композиційне рішення представлених на виставку робіт у Всеукраїнській новорічно-різдвяній виставці «Новорічна композиція».

 Приділялась увага залученню учнів до участі в історико-краєзнавчих конкурсах.

Балаба І., учениця 4 класу стала лауреатом районного етапу обласної краєзнавчо-патріотичній акції учнівської молоді «Від роду і до роду збережемо традиції народу».

У районному турі Всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» творча група учнів 4 класу посіла ІІ місце у номінації «Географія рідного краю» (учитель Гурин О.В.)

 У поточному навчальному році роботи вчителів друкувались у періодичних та Інтернет-виданнях. На Інтернет-порталах «Учительський журнал он-лайн», «Урок», «Учительський портал», «Інфоурок» розміщені розробки вчителів Гурин О.В.

У цілому, за наслідками навчального року слід відмітити роботу  вчителя початкових класів Гурин О.В., яка приймала участь у фахових конкурсах та залучала учнів до участі в акціях, конкурсах.

Проте поряд з досягненнями є ряд проблем.

Серед недоліків слід вказати на те, що фахові періодичні видання в школі не передплачуються, тому матеріали вчителі школи знаходять за допомогою ресурсів Інтернету.

Також слід вказати на те, що взаємовідвідування уроків між членами міжшкільних методичних об’єднань здійснюється епізодично в зв’язку з віддаленістю та поганими умовами.

Потребує активізації робота зі створення власних Інтернет-ресурсів, розміщення власних методичних розробок у фахових виданнях, та        Інтернет-ресурсах.


ІІ.Пріоритетні напрямки роботи

  • Опрацювати методичні рекомендації про викладання навчальних предметів загальноосвітніх навчальних закладах (Додаток до листа Міністерства освіти і науки України від 09.08.2017 р. № 1/9-436
  •        Опрацювати   орієнтовні вимоги до контролю та оцінювання навчальних

досягнень учнів початкової школи (Додаток до наказу МОН України від 19.08.2016    №1009)

  • Вивчити основні нормативні документи, що регламентують фінкціонування початкової школи.
  • Підвищити рівень загальної культури вчителів.
  • Сприяти навчанню та вихованню креативної особистості.
  • Методичну роботу спрямувати на методологічну переорієнтацію навчання, на розвиток творчої особистості учня, на варіативність організації навчально-виховного процесу, уміння вибору інноваційних технологій.
  • Використовувати інноваційні технології в практиці роботи.
  • Зосередити увагу на практичній спрямованості уроків, впровадженні прийомів диференційованого навчання, сучасних формах групової роботи.
  • Реалізувати вимоги державного стандарту початкової освіти щодо результативності навчання.
  • Удосконалювати роботу з творчо обдарованими дітьми.
  • Оволодіти нетрадиційними формами проведення уроків, застосовуючи інтерактивні технології з метою стимулювання креативності учнів.
  • Забезпечувати умови для творчої праці вчителя.
  • Вивчати, узагальнувати передовий педагогічний досвід творчих вчителів, створити банк даних актуального досвіду, організувати самоосвіту вчителя.
  • Поповнювати навчальні кабінети початкоаих класів сучасними методичними та дидактичними матеріалами.
  • Вивчати проблему розвитку креативності, творчості молодших школярів як умову формування необхідних життєвих компетенцій.
  • Розробити основні напрямки і форми креативної діяльності учнів і вчителів у позакласній роботі.

 

 


ІІІ.Відомості про членів міжшкільного методичного об‘єднання

№ з/п

Прізвище, ім’я, по батькові вчителя

Освіта

Стаж

Школа

1.

Ворожбит Наталя Вікторівна

Вища

Спеціаліст першої категорії

17

Грем’яцька зош І – ІІІ ступенів

 

2.

Карман Людмила Василівна

Середня спеціальна

Старший учитель

25

3.

Бондаренко Ірина Григорівна

Вища

Спеціаліст

4

4.

Гурин Олена Василівна

Вища

Спеціаліст вищої категорії

23

5.

Чмигальова Альбіна Салімівна

Вища

Спеціаліст другої категорії

6

6.

Черненко Тетяна Василівна

Вища

Спеціаліст вищої категорії

36

Кам’янсько-Слобідська зош І ступеня

 

7.

Жук Марина Володимирівна

Спеціаліст

2

 

 

 

 

 

 

 

 


ІV Організація самоосвіти вчителів

 

з/п

Завдання і зміст роботи

Термін

Відповідальний за виконання

1.

Залучити членів міжшкільного методичного об’єднання в роботу:

  • теоретичних конференцій, творчої групи школи, району;
  • семінарів по обміну досвідом;
  • психолого-педагогічних семінарів вчителів.

протягом року

Керівник МШМО

2.

Опрацювати Державний стандарт, навчальні програми, підручники для 1-4 класів, інструктивно-методичні листи, матеріали, рекомендації, критерії оцінювання навчальних досягнень учнів.

до 1 жовтня 2017 року

Керівник МШМО

3.

Продовжити розробляти та підбирати матеріали до тематичної перевірки знань школярів.

протягом року

Керівник МШМО

4.

Організувати співпрацю між учителями початкових класів, та вихователями дитячого садка:

  • відвідування вчителями занять в дошкільному навчальному закладі;
  • вирішення проблемних питань та ситуацій, що виникають в процесі навчання і виховання.

протягом року

Керівник МШМО, вихователі дошкільного навчального закладу

5.

Вивчення й реалізація основних положень нормативних і директивних документів про освіту

Протягом року

Члени МШМО

 

V. Підвищення фахового і методичного рівня

№ з/п

Прізвище, ім’я, по батькові вчителя

Тема (проблема)

Форма узагальнення

Де буде використано

1.

Ворожбит Наталія Вікторівна

Інтерактивні методи навчання

 

Методичні розробки

Засідання МШМО

2.

Карман Людмила Василівна

Створення сприятливих умов для творчого потенціалу дитини шляхом впровадження інтерактивних технологій в навчально-виховний процес.

Презентація

досвіду

Засідання педагогічної ради

3.

Бондаренко Ірина Григорівна

Використання ігрових методів на уроках

Мультимедійна презентація

Предметний тиждень

4.

Гурин Олена Василівна

Формування творчої особистості в умовах навчально-виховного процесу

Методичні рекомендації

Засідання педагогічної ради

5

Чмигальова Альбіна Салімівна

Формування навичок самопідготовки в учнів.

Доповідь

Засідання МШМО

6.

Черненко Тетяна Василівна

Розвиток в учнів навичок самостійної роботи на уроках

Виступ

Засідання МШМО

7.

Жук Марина Володимирівна

Розвиток пізнавальної активності учнів

Виступ

Засідання МШМО

 

 

 

 

VІ. Графік проведення показових уроків

 

№ з/п

Дата проведення

Прізвище, ім’я, по батькові вчителя

Школа

Мета відвідування

Предмет, клас

1.

Лютий

Гурин Олена Василівна

Грем’яцька зош І-ІІІ ст.

Виховання творчої особистості в умовах навчально-виховного процесу

Навчання грамоти

4 клас

2.

Листопад

Бондаренко Ірина Григорівна

Грем’яцька зош І-ІІІ ст.

Спостереження за використанням ігрових моментів.

Українська мова

4 клас

3.

Лютий

Карман Людмила Василівна

Грем’яцька зош І-ІІІ ст.

Використання інтерактивних методик

Українська мова

3 клас

4.

Березень

Черненко Тетяна Василівна

Кам.-Слобідська зош І ст..

Розвиток в учнів навичок самостійної роботи

Математика

3,4 кл.

5.

Березень

Ворожбит Наталя Вікторівна

Грем’яцька зош І-ІІІ ст.

Використання інтерактивних методів навчання

Математика 2 клас

6

Грудень

Чмигальова Альбіна Салімівна

Грем’яцька зош І-ІІІ ст.

Диференціація і індивідуалізація навчання в початкових класах.

Заняття в ГПД

7.

Березень

Жук Марина Володимирівна

Кам.-Слобідська зош І ст..

Розвиток пізнавальної активності учнів

Українська мова

 3, 4 кл.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


VІІ. Графік і тематика засідань

№ з/п

Зміст роботи

Термін виконання

Виконавець

Форма проведення

Відмітка про вионання

 

 

Засідання 1. (на базі Грем’яцької зош І-ІІІ ст.)

Тема. Особливості організації навчально-виховного процесу в початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів у 2017-2018 навчальному році.

Мета.

  • Вивчити основні нормативні документи, що регламентують функціонування початкової школи.
  • Обговорити виконання плану роботи методичного об’єднання за 2016-2017 навчальний рік та затвердити план роботи на 2017-2018 навчальний рік.
  • Проаналізувати оновлені навчальні програми, підручники, критерії щодо оцінювання навчальних досягнень.

1.

Аналіз роботи міжшкільного методичного об‘єднання за минулий навчальний рік.

Вересень

15.09.2017

Керівник, члени МШМО

Доповідь, обговорення, внесення корективів

 

2.

Обговорення і затвердження плану роботи на 2017-2018 навчалний рік.

Керівник МШМО

 

 

3.

 Вивчення нормативних документів, опрацювання інструктивно-методичних матеріалів, обговорення освітніх стандартів програмного і навчально-методичного забезпечення.

Заступник директора, керівник МШМО

Опрацювання, конспектування, аналітичний огляд

 

 

4.

Опрацювання листа МОН України від 07.06.2017 № 1/9-315 «Про структуру 2017/2018

навчального року та навчальні плани

загальноосвітніх навчальних закладів»

Заступник директора

Круглий стіл

 

5

Орієнтовні вимоги до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи (додаток до Додаток до наказу МОН України від 19.08.2016 №1009)

 

 

 

6.

Огляд новин методичної літератури, що порушують розглянуті проблеми.

Керівник МШМО

Інформування

 

7.

Опрацювання інструкції

щодо заповнення Класного журналу для 1-4-х класів

загальноосвітніх навчальних закладів (лист МОН України 08.04.2015 №412)

Заступник директора

Опрацювання конспектування

 

8.

Вивчення рівня навчальних досягнень учнів (контрольні роботи)

Керівник, члени МШМО

Аналіз

 

9.

Розгляд календарно-тематичного планування вчителів

Члени МШМО

 

 

 

Домашнє завдання

1.

Підготовка до участі у конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика, у Всеукраїнському інтерактивному природничому конкурсі «Колосок», у Міжнародному математичному конкурсі «Кенгуру» та інших.

 

Члени МШМО

 

 

2.

Опрацювати нові критерії оцінювання навчальних досягнень учнів

 

Члени МШМО

 

 

3.

Опрацювати інструкцію з ведення класного журналу

 

Члени МШМО

 

 

 

Засідання 2. (на базі Грем’яцької зош І – ІІІ ст.)

Тема. Адаптація першокласників. Інтерактивні методи у структурі уроку з використанням здоров’язберігаючих технологій.

Мета.

  • Актуалізувати питання адаптації першокласників до навчання в школі,
  • про використання інноваційних технологій на уроках у початкових класах.
  • Створити умови для поглиблення знань педагогів щодо використання інноваційних технологій на уроках, удосконалення знань про використання інтерактивних методів роботи у структурі уроку.
  • Розвивати комунікабельність.
  • Виховувати інтерес до самовдосконалення.

1.

«Адаптація першокласників до шкільного колективу». Результати моніторингу   

Грудень

 

Гурин О.В.

Виступ

 

2.

Організація фізкультурно-оздоровчої роботи у ГПД

Чмигальова А.С.

Виступ

 

3.

«Використання інноваційних технологій на уроках у початкових класах. Модель сучасного уроку. Підготовка вчителя до уроку.»

Карман Л.В.

 

Виступ

 

4.

Аналіз перевірки стану ведення робочих зошитів учнями.

Шкалаберда О.О.

Аналіз, складання практичних порад

 

5.

Практична робота. 1.Використання  тестів  в  початковій  школі  як  засіб  контролю.

2. Тестові завдання  для учнів 2 класу  з  української  мови та літературного читання.

3. Тестові завдання для учнів 4 класу з математики

 

Карман Л.В.

 

 

 

Ворожбит Н.В.

 

 

Бондаренко І.Г.

Аналіз

 

 

 

Презентація

 

6.

Робота з учнями, які мають підвищену мотивацію до навчально-пізна­вальної діяльності.

 

 

 

 

Домашнє завдання

 

Опрацювати методичну літературу з питання «Удосконалення навичок читання молодших школярів».

Січень

Члени МШМО

 

 

 

Створення презентацій в програмі Power Point та використання їх на уроках і в позаурочній роботі з метою підвищення інтересу до навчання.

Члени МШМО

 

 

Засідання 3. (на базі  Гремʼяцької зош І-ІІ ст.)

Тема. Удосконалення навичок читання молодших школярів.

Мета.

  • Розширити знання педагогів про удосконалення навичок читання молодших школярів.
  • Розвивати комунікабельність.
  • Виховувати інтерес до самовдосконалення.

1.

Удосконалення навичок читання молодших школярів.

Березень

Ворожбит Н.В.

 

Виступ

 

2.

Національно-патріотичне виховання на уроках у початковій школі.

Члени МШМО

Співдоповідь

Вироблення практичних порад

 

3.

Особливості побудови уроку  в початковій школі  як цілісного  творчого процесу.

Члени МШМО

Складання методичних рекомендацій

 

4.

 

Нова українська школа. Шляхи впровадження.

Керівник МШМО

 

 

 

5

Аналіз семестрових контрольних робіт, визначення рекомендацій щодо усунення недоліків.

 

Шкалаберда О.О., члени МШМО

 

 

 

Домашнє завдання

1.

Розробити зразки індивідуальних завдань для учнів, які не встигають у навчанні.

Квітень

Члени МШМО

 

 

2.

Підготувати матеріали до виставки на тему: «Педагогічна творчість вчителів»

До засідання

учителі

 

 

 

Засідання 4. (на базі Грем’яцької зош І-ІІІ ст.)

Тема. Обмін досвітом роботи. Розвиток розумових та пізнавальних здібностей на уроках

через використання різновидів наочності, використання мультимедійних засобів навчання

Мета:

  • Виявити актуальний досвід вчителів та визначити шляхи його використання.
  • Обговорити використання плану роботи міжшкільного методичного об’єднання в поточному навчальному році.
  • Виховувати інтерес до самовдосконалення.
  • Обговорити проведення навчальних екскурсій.

1.

Аналіз роботи методичного об’єднання за рік, визначення завдань на 2018/2019 н.р.

Травень

Керівник МШМО

 

2.

Аналіз результатів ДПА у 4 класі, підсумкових контрольних робіт та перевірки навичок читання, виявлення прогалин у знаннях учнів та визначення рекомендацій щодо їх усунення.

Керівник МШМО

 

3.

Про підсумки участі учнів 1 – 4 класів у інтелектуальних конкурсах

Члени МШМО

 

4.

Підсумки впровадження нового Державного стандарту початкової загальної освіти

Шкалаберда О.О.

 

5.

Презентація особистого досвіду вчителів з використання новітніх технологій і інновацій. Виставка рекомендацій, практичних робіт, особистих доробок вчителів міжшкільного методичного об’єднання

Члени МШМО

 

6.

Здоров’я дитини – багатство України. Шляхи забезпечення здоров’я дітей. Проведення навчальних екскурсій. Літнє оздоровлення школярів.

Гурин О.В.

Ворожбит Н.В.

 

7.

Розвиток розумових та пізнавальних здібностей на

уроках через використання різновидів наочності, використання мультимедійних засобів навчання

 

Співдоповідь члени МШМО

 

8.

Моніторинговий аналіз навчальних досягнень учнів початкової школи за 2017 – 2018 навчальний рік

 

Шкалаберда О.О.

 

 


VІІІ Заходи по вивченню і підвищенню рівня

знань, умінь та навичок учнів

 

з/п

Завдання і зміст роботи

Термін

Відповідаль-ний     за виконання

Де буде обговорено

1.

Провести контрольні роботи  з математики, української мови

в кінці кожного семестру

Заступник директора

наказ,

засідання

МШМО

2.

Перевірити стан ведення учнівських зошитів, щоденників.

листопад

березень

Заступник директора

наказ

засідання

МШМО

3.

Проводити методичні оперативки:

  • опрацювання інструктивно нормативних документів, методичних листів;
  • підсумки перевірки навчально-тематичного планування;
  • підсумки роботи за перший семестр, завдання на другий семестр;
  • результати перевірок учнівських зошитів, щоденників, класних журналів;
  • організація творчого звіту вчителів, що атестуються;
  • ступінь підготовленості учнів 4-их класів до навчання у середній школі;
  • організація дозвілля школярів у денному пришкільному таборі.

 

 

вересень

 

 

жовтень

 

листопад

 

 

грудень

 

 

січень

 

лютий

 

квітень

 

 

травень

Заступник директора,

 

керівник методичного об’єднання

засідання

МШМО,

 

наради при заступнику директора

 

 

 

 


ІХ. Підвищення кваліфікації, вивчення і використання в практиці роботи вчителів сучасних досягнень психолого-педагогічної науки і перспективного педагогічного досвіду

№ з/п

Заходи

Термін

Відповідальний

Відмітка про виконання

1.

Виявити ефективний педагогічний досвід учителів на основі:

  • аналізу рейтингів навчальних досягнень учнів;
  • відвідування уроків;
  • анкетування батьків.

Грудень-січень

Адміністрація

 

2.

Провести опитування вчителів щодо їх нахилу до інноваційної діяльності

Листопад

Заступник директора

 

3.

Створити комп’ютерний банк ідей передового перспективного досвіду

січень

Заступник

директора

 

4.

Залучити учителів школи до співробітництва з видавництвами

Протягом року

Адміністрація

 

5.

Вивчити та узагальнити систему роботи вчителів початкових класів з питань вироблення навичок самостійної роботи

Протягом року

Адміністрація

 

6.

У процесі взаємовідвідування уроків вивчати та впроваджувати в практику елементи перспективного досвіду

Протягом року

Адміністрація

 

7.

Продовжити роботу педагогічної майстерні

Протягом року

Заступники директора

 

8.

Брати активну участь у роботі районного методичного об’єднання вчителів  початкової школи

Протягом року

Заступники директора

 

 


Х. Робота з обдарованими учнями

№ з/п

Зміст роботи

Термін

виконання

Відповідальний

Примітка

1.

Планування роботи курсів за вибором, гуртків

До 15.09.17

Адміністрація

 

2.

Діяльність міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів з організації шкільного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з української мови і математики

Березень  2018

Керівник МШМО

 

4.

Проведення предметно-тематичних тижнів.

Згідно окремого графіку

Заступник директора

 

5.

Обговорення питання «Шляхи виявлення обдарованих учнів»

Вересень 2017

Керівник МШМО

 

6.

Розробка завдань для розвитку творчих здібностей учнів (по предметах)

Листопад 2017

Вчителі – предметники

 

7.

Організація виставок робіт творчо обдарованих учнів

Протягом року

Вчителі – предметники

 

8.

Сприяння участі творчо обдарованих учнів в позашкільних конкурсах

Протягом року

Вчителі - предметники

 

 


ХІ. Зміцнення навчально-матеріальної бази

з/п

Матеріали, якими будуть поповнені

навчальні кабінети

Термін

Відповідальний

1.

Виготовлення карток для групової роботи на уроках математики у 4, 3 кл.

протягом І семестру

Бондаренко І.Г.

Карман Л.В.

2.

Виготовити картки для парної та групової роботи з української мови по темі «Прикметник».

протягом І семестру

Карман Л.В.

Жук М.С.

3.

Виготовити набори букв та цифр для формування тактильного сприйняття учнів 1 класу.

протягом

року

Гурин О.В.

4.

Виготовлення проектів з курсу «Я і Україна» на тему «Жива природа».

протягом

року

Карман Л.В.

5.

Поповнення бази мультимедійних презентацій

протягом

року

Учителі

6.

Виготовлення карток для групової та парної роботи на уроках математики на тему «Письмове додавання і віднімання двоцифрових чисел».

протягом

року

Ворожбит Н.В.

7.

Виготовлення карток для парної роботи на уроках математики в 1 класі на тему «Додавання та віднімання в межах 10».

протягом

року

Гурин О.В.

8.

Виготовити демонстраційні картки для роботи на уроках трудового навчання

протягом року

Учителі

 


ХІІ Позакласна робота

з/п

Завдання і зміст роботи

Термін

Відповід. за виконання

1.

Виготовити календарі природи в 2-4 класах.

до 10.09.2017

Члени МШМО

2.

Поновити класні куточки.

до 09.09.2017

Класні керівники

3.

Поновити таблиці, папки, роздатковий матеріал, продовжувати виготовлення карток для індивідуальної, парної, групової роботи.

до 30.08.2017 протягом року

Учителі

4.

Провести конкурси:

  • на кращий учнівський зошит, щоденник;
  • на кращу поробку з природного матеріалу;
  • на кращий малюнок до тематичних заходів.

 

грудень

 

жовтень

 

вересень-травень

Учителі

5.

Підготувати і провести:

  • Новорічний бал-маскарад;
  • змагання «Козацькі забави у «Веселковій країні»;
  • Тиждень молодших школярів;
  • спортивні естафети «Веселі старти»;
  • свято «Тато, мама, я – дружна спортивна сім’я;
  • конкурс знавців рідної мови;
  • класні та шкільні олімпіади з математики;
  • шкільні конкурси малюнків та виробів з різних матеріалів;
  • всеукраїнський математичний конкурс «Кенгуру».

 

грудень

 

грудень

 

листопад

 

жовтень

 

квітень

 

листопад

 

лютий  

жовтень- травень

квітень

Класні керівники

6.

Розробити та здійснювати:

  • творчі завдання з національно-патріотичної тематики, конкурси;
  • тематичні виставки дитячої творчості;
  • міні-проекти за участю батьків: світ професій, захисники вітчизни у моїй родині;
  • екологічні проекти

Протягом року

Класні керівники

7.

Розробити методичні рекомендації з національно-патріотичного виховання молодших школярів у позаурочній, позакласній і позашкільній роботі:

  • національні герої;
  • моя Батьківщина – Україна;

Вересень- грудень 2017

члени МШМО

8.

Практикувати проведення виховних годин у формі:

  •  зустрічей з волонтерами, учасниками АТО;
  • Постановок народних та сучасних казок;

Протягом року

Класні керівники

9.

Впровадити виховні проекти:

  • «З Україною у серці»

Вересень 2017

Класні керівники

10.

Проводити конкурси малюнків, оберегів, організувати написання листів бійцям АТО

Протягом року

Класні керівники

11.

Проводити виховні заходи:
«Свято рідної мови»

«Шевченківське слово»

Листопад 2017-березень 2018

Класні керівники

12.

Проводити конкурси дитячої зображувальної творчості «Слава українським військовим»

«Планета дружби»

Протягом року

Класні керівники

 


ХІІІ Вивчення, узагальнення і впровадження

передового педагогічного досвіду

 

№ з/п

Завдання і зміст роботи

Термін

Відповід.

 за виконання

1.

Продовжувати вивчати і впроваджувати в практику педагогічний досвід учителів:

- В.О. Сухомлинського – ідеї розвивального навчання молодших школярів у педагогічній спадщині;

- О. Я. Савченко – дидактико-методичні засади підручників;

- С. П. Логачевської – диференційований підхід до навчання учнів;

-  Ш. О. Амонашвілі – застосування ігрових методів у навчанні  6-річних школярів; гуманізація та демократизація навчально-виховного процесу в початковій школі;

-  О. М. Миколаєва – оволодіння навичками читання, письма і математики;

- Є. М. Литвин – розвиток зв’язного мовлення школярів;

- В. П. Антипець – формування навичок читання і навчання грамоти;

- О. М. Потапова – особливості навчання каліграфічному письму;

-  Л. П. Дашевської – формування узагальнених способів розумової діяльності.

протягом року

Вчителі

2.

Організовувати взаємовідвідування уроків, занять самопідготовки, виховних заходів з метою обміну досвідом роботи та дотримання єдиних вимог до учнів.

протягом року

керівник МШМО

 

 

 


Протокол  №1

засідання міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів

Грем’яцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

від 19 вересня 2013 року

 

Керівник        Гурин Олена Василівна

Секретар         Карман Людмила Василівна

 

Присутні         Гуд І.Г.

Ворожбит Н.В.

Жирна Т.М.

Курилова К.І.

Порядок денний:

  1. Аналіз роботи міжшкільного методичного об’єднання за минулий навчальний рік.

Гурин О.В.

  1. Обговорення і затвердження плану роботи на 2013-2014 н.р..

Гурин О.В.

Шкалаберда О.О.

  1. Розгляд нових програм, критеріїв оцінювання навчальних досягнень. Опрацювання критеріїв оцінювання  з навчальних предметів, інструктивно-методичного листа МОН України «Про організацію навчально-виховного процесу в 2013-2014 н.р.»

ШкалабердаО.О

  1. Опрацювання інструктивно-методичного листа «Вимоги щодо ведення класного журналу в 1-4 класах загальноосвітніх навчальних закладів».

Гурин О.В.

1.СЛУХАЛИ

Гурин Олена Василівна, керівник міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів, яка проаналізувала роботу міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів за минулий рік. (витяг з наказу про роботу міжшкільних методичних об’єднань додається)

ВИСТУПИЛИ

Ворожбит Н.В., відмітила, що найбільш активними в минулому році були вчителі Карман Л.В., Гурин О.В., які готували учнів до участі у конкурсах, давали відкриті уроки.

ПОСТАНОВИЛИ

  1. Членам міжшкільного методичного об’єднання:
  1. Взяти до уваги аналіз роботи минулий рік, звернути уваги на ті проблеми та недоліки, які були висвітлені в наказі.

Протягом навчального року

2.СЛУХАЛИ

Гурин Олена Василівна, керівник міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів, яка познайомила присутніх з планом роботи міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів на 2013/2014 н.р..

ВИСТУПИЛИ

Карман Людмила Василівна, запропонувала вносити корективи в роботу методичного об’єднання за потреби.

ПОСТАНОВИЛИ

  1. Вчителям  дотримуватись плану роботи міжшкільного методичного об’єднання вчителів суспільно-гуманітарного напряму, при необхідності вносити корективи в роботу.

Протягом навчального року

3.СЛУХАЛИ

Шкалаберду Олену Олександрівну, заступника директора з навчально-виховної роботи, яка познайомила присутніх з ознайомила присутніх з інструктивно-методичним листом «Про організацію навчально-виховного процесу в початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів у 2013/2014 навчальному році»

ВИСТУПИЛИ

Гурин Олена Василівна, вчитель початкових класів, відмітила,що під час планування роботи слід користуватись методичними рекомендаціями..

ПОСТАНОВИЛИ

Вчителям чітко дотримуватись методичних рекомендацій під час навчально-виховного процесу.

Протягом навчального року

4.СЛУХАЛИ

Гурин Олена Василівна, керівник міжшкільного методичного об’єднання вчителів початкових класів, яка опрацювала з присутніми Інструкцію щодо ведення ділової документації.

ВИСТУПИЛИ

Шкалаберда Олена Олександрівна, запропонувала дотримуватись вимог оформлення записів у класних журналах.

ПОСТАНОВИЛИ

 Вчителям чітко дотримуватись Інструкції з ведення ділової документації.

 

Керівник         О.В.Гурин

Секретар         Л.В.Карман

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кабанюк Надія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Планування
Додано
18 березня 2018
Переглядів
4788
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку