План роботи опорного закладу «Національно-патріотичне виховання» на 2018/2019 н.р.

Про матеріал

До Вашої уваги план роботи опорного закладу «Національно-патріотичне виховання здобувачів освіти» на 2018/2019 навчальний рік Гремʼяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новгород-Сіверської районної ради Чернігівської області

Перегляд файлу

 

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Протокол засідання

методичної ради

від     .09.2018 № 

Голова методичної ради

_______ Р. П. Косенко

 

 

 

 

ПЛАН РОБОТИ

опорного закладу

«Національно-патріотичне виховання»

на 2018/2019 навчальний рік

Гремʼяцька загальноосвітня

школа І-ІІІ ступенів

Новгород-Сіверської районної ради

Чернігівської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


І. Аналіз роботи

На виконання наказу відділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації від 13.09.2017 №210/34 „Про організацію та структуру методичної роботи у районі на 2017/2018 навчальний рік”, наказу Гремʼяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів від 13.09.2017 №169 „Про організацію методичної роботи у 2017/2018 навчальному році” та з метою забезпечення практичної розбудови системи національно-патріотичного виховання, розроблення стратегії і тактики розвʼязання проблем національно-патріотичного виховання, апробації та популяризації інноваційних технологій, підтримки самореалізації педагогів протягом 2017/2018 навчального року у школі було сплановано та продовжено роботу опорної школи «Національно-патріотичне виховання»

Основними напрямки роботи було визначено: систематичне проведення занять та консультацій на базі опорної школи; забезпечення науково-методичного супроводу діяльності опорної школи; практичне впровадження основних ідей у вигляді колективних справ, занять, виховних заходів, екскурсій, бесід зі здобувачами освіти, батьками, вчителями

У ході організаційно-методичної діяльності опорної школи було складено план роботи школи, відповідно до якого проходили засідання ради опорної школи. План діяльності опорної школи було затверджено на засіданні методичної ради відділу освіти Новгород-сіверської районної державної адміністрації.

Протягом року постійно удосконалювались форми і методи роботи освітнього закладу з питань національно-патріотичного виховання. Класним керівникам надавались практичні рекомендації, література, презентаційний матеріал. На шкільному веб-сайті створено сторінку «Національно-патріотичне виховання», де розміщено основні документи, розробки заходів.

На засіданнях ради опорної школи розглядались питання теоретичного характеру, вирішувались завдання практичного спрямування. Так, на організаційному засіданні члени ради опорної школи обговорили мету і завдання роботи на 2017/2018 навчальний рік, опрацювали Концепцію національно-патріотичного виховання дітей і молоді та зміни до Концепції. У ході практичного семінару з класними керівниками «Інноваційні підходи до організації національно-патріотичного виховання». було визначено перспективи впровадження реальної практики виховання патріотизму, сформовано динамічну групу педагогів для практичного впровадження основних концептуальних положень до складу якої ввійшли Мельник Т.П., Шкалаберда О.О., Гурин О.В., Хмель В.С., Гусарь О.А., Шкалаберда С.А.Гусарь А.О., Шевцова І.В.

У квітні 2018 року була організовано та проведено засідання круглого столу «Організація пошукової діяльності учнів». Теоретичний виступ «Як залучити учнів до пошукової діяльності» підготувала МироненкоІ.В. Олена Володимирівна  звернула увагу на необхідність залучення учнів до такої форми роботи, як пошукова діяльність. Учитель історії Хмель В.С. розкрила необхідність використанні інформаційно-комунікаційних технологій у виховній діяльності. Валентина Сергіївна поділилась досвідом залучення здобувачів освіти до пошукової діяльності. Як результат було представлено архівні матеріали про події Другої світової війни на території села Гремʼяч. Також розпочато роботу зі збору інформації про учасників антитерористичної операції.

Презентація роботи методичного обʼєднання класних керівників з теми «Національно-патріотичне виховання здобувачів освіти» була організована на підсумковому засіданні ради опорної школи. Заступником директора Гусарем А.О. було відмічено роботу класних керівників початкових класів Ворожбит Н.В., Гурин О.В., Тюпич І.О. з організації та проведенні виховних заходів національно-патріотичного спрямування.

Про важливість взаємодії з громадськими організаціями, шляхи організації такої взаємодії йшла мова на підсумковому засіданні.      Шкалаберда С.А. наголосив на необхідності залучення до виховного процесу військовослужбовців прикордонної застави «Гремʼяч», також про необхідність налагодження взаємозвʼязків з іншими навчальними закладами, громадськими організаціями. Позитивний досвід у цьому питанні отримали учні 11 класу під час перебування на військово-польових зборах у Гончаровську.

Відповідно до плану роботи опорної школи «Національно-патріотичне виховання» протягом року проводились класні години, виховні заходи, колективні справи, практичні заняття, екскурсії, бесіди з учнями, батьками.

Здобувачі освіти 10-11-х класів вивчають предмет «Захист Вітчизни», який передбачає вивчення програм обов'язкової додаткової освіти - стройової та вогневої підготовки.

 У середній і старшій школах школярі вивчають «Історію України». Учитель історії Хмель В.С. залучає здобувачів освіти до пошукової роботи, вчить аналізувати історичні події, акцентує увагу на необхідності збереження суверенітету України. На кожному уроці наводить приклади мужності та звитяги борців за незалежності рідної України.

 Пріоритетним напрямом виховної роботи в закладі визначено формування особистості здобувача освіти − патріота України, – який усвідомлює свою приналежність до сучасної цивілізації. З цією метою в кожному класі проводяться виховні та інформаційні години, на яких вивчаються символи, обереги України, основні закони нашої держави: «У нас одна Батьківщина – наша рідна Україна» (захід підготовлений та проведений у 1 класі, класний керівник Гурин О.В.), "Рідна ненька – моя Україна" (3 клас, класний керівник Тюпич І.О.), "Буду гідним звання «Українець»" (11 клас, класний керівник Очкіна В.С.), «Вірю в тебе, моя Україно!» (група продовженого дня, вихователь Чмигальова А.С.) та інші.

  Патріотичне виховання відображається у проведені заходів, приурочених Дню партизанської слави, Міжнародного дня людей похилого віку, Міжнародного Дня миру, Дня Гідності та Свободи, Дня Захисника України, Дня Збройних сил України, Дня Соборності, Дня Гідності та Свободи, Дня пам’яті жертв Голокосту, Дня Героїв Небесної Сотні, вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні, відзначення подвигу героїв бою під Крутами, Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, заходи з нагоди відзначення у 2018 році Дня пам’яті та примирення і 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

 Слід відмітити, що багато заходів були підготовлені та проведені членами учнівського самоврядування, серед яких на належному рівні була проведена акція «Ми за мир!», флешмоб до Дня вишиванки,  флешмоб "Крим - це Україна" до Міжнародного дня мігранта, заходи з відзначення річниці визволення України від фашистських загарбників,  лінійки пам'яті з нагоди 75-річниці трагедії у Зеленому Гаю та Корюківської трагедії.

З нагоди святкування Дня партизанської слави був  підготовлений та проведений районний  Мітинг-реквієм біля пам’ятного знаку в с.Мурав’ї , де звучали вірші, спогади, вислови про рідну Україну. Також була організована виставка дитячих робіт «Таланти свої дарую тобі, моя Україно!», де активну участь прийняли учні початкових класів та учні 5, 7 класів.

Спортивно-розважальна програма «Козацька слава жива!» з нагоди Дня Захисника України була підготовлена та проведена педагогом-організатором Гусарь О.А. та учителем курсу «Захисту Вітчизни» Шкалабердою С.А. Здобувачі освіти  8-11 класів стали учасниками спортивних змагань, школярі показали спритність, активність, винахідливість. Перемогу здобула команда «Нащадки козаків».  Під час проведення заходу звучали пісні про Україну.

До Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС відбулась година спілкування «Гіркий смак полину» для здобувачів освіти 10-11 класів, яку підготувала класний керівник 10 класу Мироненко О.В. Олена Володимирівна підготувала мультимедійну презентацію про аварію на ЧАЕС та її наслідки. Звучали вірші про Чорнобиль, учні виступали із повідомленнями про ліквідаторів  наслідків аварії на ЧАЕС. Наприкінці заходу хвилиною мовчання було вшановано пам'ять героїв.

З метою вшанування жертв Голодомору була проведена тематична лінійка, де звучали скорботні слова. Також учні 9-11 класів стали учасниками виховного заходу «Україна пам’ятає». Класний керівник Шевцова І.В. закликала учнів пам’ятати і берегти пам’ять про померлих, щоб не знати такого лиха в наш час. Була організована та проведена акція «Запали свічку».

У грудні  класний керівники 8-11 класів  провели виховну годину "В'ячеслав Чорновол - видатний борець за незалежність України", присвячену 80-річчю від дня народження В. Чорновола. Здобувачі освіти представили проект "Видатні Українці: В'ячеслав Чорновол".

26 січня 2018 року був проведений патріотичний квест з англійської мови, у якому взяли участь команди "Patriots" (команда 11 класу) та "Ukrainians" (команда 10 класу). Команди мали знайти підказки, розгадати їх і швидше дістатися до переможного фінішу. Перемогу здобула команда 10 класу.

14 лютого, напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, здобувачі освіти 10-11 класів мали змогу поспілкуватися із воїном-афганцем Костюнником Григорієм Анатолійовичем. Він розповів учням про свою військову службу у республіці Афганістан.

З нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав у освітньому закладі була проведена тематична лінійка. Ведучі ознайомили присутніх із діяльністю українських миротворців  у гарячих точках світу. Також було згадано і про воїнів-афганців, адже цього року візначається 29-та річниця виведення радянських військ з республіки Афганістан.

 Класний керівник 10 класу Мироненко О.В. провела урок пам'яті "Афганістан навіки в нашій пам'яті". Здобувачі освіти згадували про афганську війну, про воїнів-афганців. Звучали пісні, вірші про цю трагічну подію в історії українського народу. По закінченню уроку учні вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих у афганській війні.

Події Революції Гідності стали важливим матеріалом для формування поняття патріотизму. На класних годинах класні керівники Сербенівська В.В., Ворожбит О.В., Шевцова І.В., Мироненко О.В. акцентували увагу здобувачів освіти  на тому, що наявність у громадян різних поглядів з тих чи інших питань є природнім станом громадянського суспільства. При цьому непорушними є державний суверенітет, незалежність, територіальна цілісність і демократичні засади державного устрою.

Здобувачі освіти  8 класу стали учасниками виховної години «Україна - територія гідності і свободи», де класний керівник Гусарь О.А. розповіла про хронологію подій на Сході, а вчитель Захисту Вітчизни Шкалаберда С.А. показав документальний фільм «З життя учасників АТО». Для учнів 9-11 класів була організована зустріч з учасником АТО Ляшком С.Ю. «Герої живуть поряд». 23 січня 2018 року був проведений урок мужності для учнів 9-11 класів за участі учасників бойових дій у зоні АТО Хильком Володимиром Анатолійовичем та Шиком Дмитром В'ячеславовичем. Вони розповіли про свою службу під час перебування у зоні АТО.

У день вшанування героїв Небесної Сотні пройшов виховний захід «Хто за свободу вийшов проти смерті, тому немає смерті на землі» для 8-11 класів.

З метою виховання ціннісного ставлення до суспільства і держави, почуття поваги та гордості до рідного краю, народу, мови класними керівниками було проведено ряд заходів, серед яких слід відмітити перший урок «Поважаю європейські цінності – будую сучасну Україну!». Класні керівники розповідали здобувачам освіти про шляхи становлення незалежності України. Інформаційна година «Моя Україна» пройшла у 1 класі (класний керівник Гурин О.В.) Захід відмічається активністю здобувачів освіти, методичним забезпеченням (мультимедійна презентація, виставка дитячих малюнків, літератури). Здобувачі освіти  стали учасниками віртуальної подорожі і відвідали західну та східну Україну.

 

 

 

12 квітня у світі святкують Всесвітній день авіації та космонавтики. Цього дня в освітньому закладі було проведено цікаві та пізнавальні заходи.

 Здобувачі освіти 8-10 класів в рамках години спілкування  переглянули презентаційний матеріал "Вони були першими" про відомих українських і світових конструкторів космічної техніки та космонавтів.

Так, з метою вшанування 32-річниці аварії на Чорнобильській АЕС у освітньому закладі було проведено ряд виховних заходів: перегляд документального фільму "Битва за Чорнобиль", виставка малюнків "Чорнобиль очима дітей", виховні години, тематична виставка літератури.

Здобувачі освіти 8-10 класів взяли участь у проведені вечора пам'яті "Біль Чорнобиля з роками не вмирає", підготовленого педагогом-організатором  Гусарь О.А. Ведучі заходу ознайомили з хронікою катастрофи. На знак поваги до героїчного вчинку ліквідаторів  діти запалили свічки пам’яті. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять тих, хто віддав своє життя під час ліквідації Чорнобильської катастрофи.

08 травня  для здобувачів освіти 5-11 класі була проведена історична година "День пам'яті та примирення", під час якої учні ознайомилися з історією святкування цього дня. З розповіді заступника директора з виховної роботи Гусаря Андрія Олександровича школярі дізналися про внесок українського народу у перемогу над нацизмом у Другій світовій війні. На завершення заходу усі присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих.

09 травня, у День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, здобувачі освіти  Грем'яцької зош І-ІІІ ступенів вшанували пам'ять загиблих. Відбулася урочиста хода до стели, поминальна панахида та мітинг-реквієм. Завершився мітинг покладанням квітів.

Члени учнівського самоврядування закладу привітали 93-річного ветерана Пихтаря Миколу Єгоровича.

 Також здобувачі освіти та педагоги взяли участь у концертній програмі до Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка відбулася у сільському будинку культури. Звучали вірші та пісні про війні, зі сцени лунали побажання мирного неба для сучасної України. Усі присутні вшанували пам'ять загиблих у Другій світовій війні хвилиною мовчання.

Педагогом-організатором Гусарь О.А. була проведена акція з використання стилізованих маків, якими були забезпечені всі здобувачі освіти та вчителі. Також була організована виставка дитячих робіт. Потім учні, учителі, гості залучилися до акції «Запали свічку пам’яті» та поклали квіти до братської могили та обеліску слави загиблим воїнам.

Учні 5-7 класів стали учасниками  години пам’яті «1939-1945 ніколи знову». Шкільним бібліотекарем Сербенівською В.В. була підготовлена виставка книг та історичних матеріалів, присвячена 73-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі. Здобувачі освіти мали можливість познайомитись з виставкою у шкільній бібліотеці.

16 травня, у день 145-ї річниці з дня народження Павла Скоропадського, у освітньому закладі відбувся круглий стіл "Павло Скоропадський - останній гетьман України". У заході взяли участь здобувачі освіти 10-11 класів, учитель історії Хмель В.С. та заступник директора з виховної роботи Гусарь А.О. Під час круглого столу здобувачі освіти висловили свої думки про роль П.Скоропадського в історії України, вплив його діяльності на подальший її розвиток, місце останнього гетьмана у подіях Української революції 1917-1921 рр.

До Дня вишиванки цього року здобувачі освіти, вчителі долучилися до  акції "Одягни вишиванку" у третій четвер травня, також учні  під керівництвом педагога-організатора Гусарь А.О. презентували проект "Україна моя вишивана", перемогу здобули учні 6 класу.

Напередодні Дня Європи в освітньому закладі були проведені заходи з нагоди свята. Члени учнівського самоврядування виготовляли європейську символіку для кожного класу школи.

 Здобувачі освіти 6 класу мали змогу перевірити свої знання про Європу під час вікторини "Що я знаю про Європу?". Команди "Європейці" та "Європейки" мали пройти через такі конкурси: "Розминка", "Європейські столиці", "Прапори", "Кулінарні смаки європейців", "Знайди зайве", "Бліц-тур". Упевнену перемогу здобула команда "Європейки".

Протягом 2017/2018 навчального року учні школи брали участь у конкурсах патріотичного спрямування. 9 здобувачів освіти прийняли участь у всеукраїнській українознавчій грі „Соняшник”, де диплом ІІ ступеня на всеукраїнському рівні отримали Аношко А. (9 клас), Шаповал М. (11 клас), диплом ІІІ ступеня на всеукраїнському рівні отримали Нікішкіна К., Беденок С. (1 клас), диплом ІІІ ступеня на регіональному рівні отримав Ованенко Н. (4 клас), диплом І ступеня на регіональному рівні отримала Зезюлько В. (1 клас).

14 учнів прийняли участь у ІІ етапі ХVІІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика, де І місце посіла учениця 6 класу Шауро М.

На ІІ етапі VІIІ Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка здобувачі освіти 5 класу Водень В. та Балаба І. посіли ІІ та ІІІ місця, Шауро М. – І місце (учитель Камка А.А.).

7 здобувачів освіти прийняли участь у ІІ Чернігівському обласному художньому конкурсі дитячого патріотичного малюнка „Моя Україна – єдина країна” у номінаціях „Мій край плекає Україну”, „Україна – європейська країна, „Мистецтво проти засилля корупції”. Усі учні отримали подяки.

Ворожбит Маргарита, здобувач освіти 9 класу стала учасником четвертої Чернігівської обласної історико-краєзнавчої конференції учнівської молоді, присвяченої 90-річчю журналу „Краєзнавство”  та лауреатом ХVІІІ Всеукраїнського конкурсу учнівських робіт „Історія у роки Голокосту” (учитель Хмель В.С.).

Суседько А., Подорожна О., здобувачі освіти 8 класу посіли ІІ місце у районному турі всеукраїнської краєзнавчої експедиції учнівської молоді „Моя Батьківщина – Україна” у номінації „Духовна спадщина мого народу” (учитель Гусарь О.А.).

Суседько А., здобувач освіти 8 класу посіла ІІ місце на районному етапі обласної краєзнавчо-патріотичної акції „Від роду і до роду збережемо традиції народу” та прийняла участь у роботі ХІV краєзнавчих читань.

Альошина М., здобувач освіти 6 класу стала учасником гала-концерту обласного конкурсу „Яскраві діти України”. (учитель Шкалаберда О.О.).

Щорічно здобувачі освіти приймають участь у спортивних змаганнях. У щорічній районній спартакіаді допризивної та призивної молоді учні школи стали призерами у номінаціях „Штовхання гірі”, „Стрільба” у районному етапі Всеукраїнського фізкультурно-патріотичного фестивалю „Козацький гарт 2017” Карцан О. став лауреатом у номінації „Знавці історії українського козацтва”, команда школи посіла ІІІ місце у номінації „Стрибки через скакалку”, учні школи взяли участь у спортивних змаганнях, присвячених Дню фізичної культури та спорту, де стали призерами, учасники І (районного) етапу Всеукраїнських змагань "Шкільна футзальна ліга України,Учасники І (районного) етапу Олімпіади з фізичної культури і спорту серед учнів закладів загальної середньої освіти, команда „Грем’яцькі соколи” посіла ІІІ місце на І (районному) етапі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри “Сокіл” (“Джура”). У стрільбі із пневматичної зброї влучністю відзначилися Примич Оксана та Мельник Дмитро. Також команда перемогла у конкурсі „Перетягування линви”. Команда здобувачів освіти прийняла участь у легкоатлетичній естафеті серед учнів 6-9 класів закладів загальної середньої освіти району, де посіли ІІІ місце у естафеті з ведення тенісного м’яча клюшкою.

Слід відмітити, що вчителі школи приймають участь в обласних та всеукраїнських семінарах. Учитель фізичної культури Шкалаберда С.А. приймав участь у обласних семінарах-практикумах з питань організації та проведення районного та обласного етапів Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»).

У цілому, за наслідками навчального року слід відмітити роботу  вчителя початкових класів Гурин О.В., яка приймала участь у фахових конкурсах та залучала учнів до участі в акціях, конкурсах. Також можна відмітити Гусарь О.А., Шкалаберду О.О., Мироненко О.В., Шкалаберду С.А. Шевцову І.В.

Проте поряд з досягненнями є ряд проблем. Потребує активізації робота зі створення власних Інтернет-ресурсів, розміщення власних методичних розробок у фахових виданнях, та        Інтернет-ресурсах.

Потребують методичної допомоги молоді класні керівники у підготовці та проведенні виховних заходів.


ІІ. Завдання на 2018-2019 навчальний рік

1.  Зосередити увагу педагогічного колективу навчального закладу на глибокому засвоєнні Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді, теоретичних засад філософських основ формування національної самосвідомості педагога та здобувача освіти, формування ціннісного ставлення особистості до українського народу, Батьківщини, держави, нації.

2. Стимулювати педагогів самостійно опрацьовувати додаткову літературу, першоджерела, шукати рідкісні наукові факти, альтернативні рішення, робити оригінальні висновки, що сприятиме підвищенню ефективності семінарських, практичних занять із зазначеної вище проблеми.

3. Через зміст роботи опорного закладу, враховуючи специфіку змісту кожного навчального предмета, визначити конкретні чинники виховного впливу формування національної самосвідомості, національно- патріотичного виховання.

4. Допомогти кожному педагогові створити чітку систему роботи, спрямовану на формування в учнів національної самосвідомості.

5. Застосовувати новітні педагогічні технології з метою оволодіння вчителями культурно-історичним матеріалом, національними теоріями і концепціями з національних проблем

6. Підтримувати самореалізацію талановитих педагогів.

7. Вивчати досвід роботи з формування в здобувачів освіти української національної ідеї опорних закладів Чернігівської області.

8. Продовжувати популяризувати досвід роботи опорного закладу з питання «Національно-патріотичне виховання».

9. Впроваджувати в практику закладів освіти району досвід з питань національного виховання здобувачів освіти.

10. Активізувати дослідження проблеми національно-патріотичного виховання.

11. Розширити діяльність педагогів щодо підготовки ними методичних рекомендацій, лекцій, які допоможуть свідомо здійснювати процес утвердження національної свідомості, національних традицій, національного характеру.

12. Забезпечувати взаємодію здобувачів, вчителів та батьків у патріотично спрямованій діяльності, вивчення проблем виховання патріотизму підростаючої особистості в умовах глобалізації проектування і включення проблематики патріотичного виховання у взаємодію закладу освіти і громадських організацій.

13. Наповнювати тематичні сторінки щодо виховної роботи на сайті Гремʼяцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, на сторінці «Опорний заклад «Національно-патріотичне виховання» та висвітлювати на ній напрацювання закладу.


Склад ради опорного закладу

 

№ З/П

Прізвище, ім’я, по-батькові учителя

Освіта

Стаж роботи

Кваліфікаційна категорія

1.

Гусарь Андрій Олександрович

Заступник директора з виховної роботи

Вища

18

«спеціаліст першої

категорії»

 

2.

Мельник Тетяна Петрівна – директор школи, керівник опорного закладу

Вища

37

«спеціаліст вищої категорії»

«старший учитель»

3.

Хмель Валентина Сергіївна

учитель історії, керівник шкільного методичного об’єднання вчителів суспільно-гуманітарного напряму

Вища

31

«спеціаліст вищої категорії»

 

4.

Шкалаберда Сергій Анатолійович

Учитель фізичного виховання, керівник шкільного методичного об’єднання вчителів споріднених предметів

Вища

19

«спеціаліст першої категорії»

5.

Шевцова Ірина Володимирівна

керівник методичного об’єднання класних керівників

Вища

5

«спеціаліст другої категорії»

6.

Шкалаберда Олена Олександрівна – заступник директора з навчально-виховної роботи,

 

 

Вища

18

«спеціаліст вищої категорії»

«старший учитель»

 

 

 


ІІІ. Організаційно-методична діяльність

з/п

Назва заходу

Термін проведення

Відповідальні

1.

 

Скласти план роботи  опорної школи на 4 рік роботи (2018-2019 навчальний рік)

до 14.09.18

Заступник директора

2.

 

Затвердити склад ради опорного закладу.

до 14.09.18

 

3.

 

 

Затвердити програму діяльності опорного закладу на засіданні методичної ради відділу освіти Новгород-Сіверської районної державної адміністрації.

14.09.2018

 

4.

 

 

 

Удосконалити форми і методи роботи закладу  з питань національно-патріотичного виховання здобувачів освіти.

 

Протягом 2018/2019 навчального року

Адміністрація закладу освіти

5.

 

 

 

 

 

Сприяти розширенню напрямів співробітництва та налагодження партнерських відносин закладу освіти із соціальними інститутами, громадськими організаціями, установами щодо сприяння розвитку системи національно-патріотичного виховання дітей та молоді

Протягом року

Адміністрація закладу освіти, класні керівники 1-11-х класів

 

6.

 

 

 

Спрямувати внутрішньошкільну методичну роботу на підготовку педагогів щодо реалізації національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді з урахуванням сучасних вимог

Протягом року

Адміністрація закладу освіти

7.

 

 

 

 

Сприяти створенню навчально-матеріальної бази та відповідних умов для проведення освітнього процесу із Захисту Вітчизни, заходів військово-патріотичного виховання, занять у гуртках військово-патріотичного спрямування

2018рік

Адміністрація закладу освіти

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

З метою формування компетенцій педагогів з питань національного та військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді продовжувати брати участь у роботі  районних  методичних об`єднань: предмета «Захист Вітчизни», класних керівників 5-11 класів, початкових класів, постійно діючого семінару-практикуму заступників директорів та педагогів організаторів

Протягом року

Адміністрація закладу освіти , класні керівники 1-11-х класів, вчителі-предметники

 

9.

 

 

 

 

 

Запроваджувати кращий досвід педагогічних працівників із патріотичного виховання дітей та молоді в освітньому закладі, висвітлювати матеріали у фахових виданнях та на сторінках офіційного веб-сайту школи

 

Протягом року

Адміністрація закладу освіти, класні керівники 1-11-х класів, вчителі-предметники

 

10.

 

 

 

Продовжувати наповнення на сайті закладу веб-сторінки  «Національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді».

 

Постійно

Педагог-організатор, заступник директора з ВР

11.

 

 

Залучати здобувачів освіти до пошукової роботи на дослідження історичного минулого рідного краю, його культурно-духовної спадщини

Протягом року

Учителі-предметники

12

 

 

 

 

 

У плані виховної роботи закладу освіти запланувати  заходи з учнями щодо формування національної свідомості, відданості та вірності українському народу, готовності до захисту України, забезпечення її суверенітету та територіальної цілісності

2018 рік

Адміністрація закладу освіти

13

 

 

 

 

 

 

 

 

Упроваджувати в діяльність органів учнівського самоврядування проекти: «Заочна подорож по Чернігівщині, Новгород-Сіверщині», «Повага і турбота», «Знати, Зберігати. Відновлювати» тощо

 

 

 

 

 

2018 рік

Заступник директора з виховної роботи

Педагог-організатор, класні керівники       1-11-х класів

14

 

 

 

 

Провести тематичні заходи, які спрямовані на увічнення безсмертного подвигу українського народу у Другій світовій війні

 

 

Протягом року

Заступник директора з виховної роботи, класні керівники       1-11-х класів

15

 

 

Взяти участь у Всеукраїнських історико-краєзнавчих акціях (експедиціях) учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» та ін..

Протягом року

Вчитель історії

Педагог-організатор

17.

 

 

 

 

Провести  тематичні заходи, присвячені пам`яті загиблих, які віддали своє життя за незалежність і територіальну цілісність України, проявили героїзм у бойових діях під час проведення антитерористичної операції на Сході України

Протягом року

Класні   керівники       1-11-х класів

18.

 

 

Залучати молодь до участі в упорядкуванні пам`ятників, братських могил, інших поховань захисників Вітчизни

Протягом року

Класні   керівники       1-11-х класів

19.

 

 

 

Організувати та провести науково-практичні конференції, семінари, засідання «круглих столів» з питань військово-патріотичного виховання із залученням представників громадських військово-патріотичних організацій за участю представників місцевих органів виконавчої влади, військоматів, правоохоронних органів, сил цивільного захисту населення

2018 рік

Заступник директора з виховної роботи, класні керівники       1-11-х класів

20.

 

 

 

 

 

Розповсюджувати друковані наочні матеріали (пам`ятки, листівки, плакати), матеріали з питань популяризації служби у збройних Силах України, цивільного захисту та безпеки життєдіяльності населення, у тому числі з використанням ресурсів мережі Інтернет

Протягом року

Адміністрація закладу освіти, вчителі

21.

 

 

 

 

Організувати та провести тематичні зустрічі військовослужбовців Збройних Сил України та інших військових формувань із учнівською молоддю навчальних закладів області з метою пропаганди військової служби

Протягом року

Заступник директора з виховної роботи, класні керівники       1-11-х класів

22.

 

 

 

Видання посібника «Національно-патріотичне виховання школярів» (З досвіду роботи)

 

 

Квітень

2019

Заступник директора з виховної роботи

23.

 

 

Підвищувати рівень педагогічної культури батьків щодо питань національно-патріотичного виховання учнів в сім`ї.

Постійно

Класні керівники

24.

 

 

 

Створити електронний банк даних досвіду роботи класних керівників з національно-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді

Травень 2019

Заступник директора з виховної роботи

25.

 

 

 

 

 

 

Провести семінар  для  керівників ШМО класних керівників "Національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді засобами позашкільної освіти"

 

 

 

Березень 2019

Заступник директора з виховної роботи Гусарь А.О, педагог організатор Гусарь О.А.

26.

 

 

 

 

 

Організувати та провести відкритий районний захід до Всесвітнього дня вишиванки

 

 

 

 

Травень 2019

Адміністрація закладу освіти, педагог організатор Гусарь О.А.

 

27.

 

Оновлення експозиції в шкільній музейній кімнаті

 

Протягом року

Хмель В.С.

 


IV. План засідань ради опорної школи

№ за/п

Тема засідання

Зміст роботи

Термін виконання

Відповідальний

1.

Організаційне засідання

1.Обговорення мети та завдань роботи опорної школи

2.Опрацювання Стратегії Національно-патріотичного виховання дітей та молоді, затверджена Указом Президента України від 13.10.2015 р. № 580/2015,

3. Затвердження проекту ««Я - громадянин і патріот держави»

Вересень 2018

Гусарь А.О.

2.

Науково-практична конференція

«Національно-патріотичне виховання учасників освітнього процесу як пріоритетний напрямок державної політики у контексті формування сучасного громадянина та патріота України»

1.Обговорення перспектив впровадження реальної практики виховання патріотизму.

2.Складання методичних рекомендації щодо якісного впровадження проекту

Грудень 2018

 

Гусарь А.О.

3.

Практичний семінар з класними керівниками

«Виховання учнів школи у рамках гри

„Джура”.

 

1.Виступ з елементами мультимедійної презентації

2. Обмін думками

3. Відвідування та обговорення заняття гуртка

Лютий 2019

Шкалаберда С.А.

Члени ради опорної школи

4.

Засідання круглого столу «Організація пошукової діяльності учнів ».

1.Теоретична частина «Як залучити учнів до пошукової діяльності»

2. Презентація роботи методичного обʼєднання класних керівників з теми «Національно-патріотичне виховання учнів»

3. Шляхи залучення учнів до пошукової діяльності. 

Квітень 2019

Гусарь А.О.

Хмель В.С.

5.

Підсумкове засідання

1.Узагальнення матеріалів

2.Презентація роботи опорної школи .

Травень

2019

Гусарь А.О.

Мельник Т.П.

 


V. Участь у заходах національного і військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді

 

1.

Провести заходи відповідно реком

ендованого Громадською радою з національно-патріотичного виховання при МОН України календаря  знаменних і пам`ятних дат:

- до Дня пам’яті жертв фашизму

-  до Дня партизанської слави;

- до Дня захисника України;

- до Дня вигнання нацистських окупантів з України;

- до Дня пам’яті жертв голодомору;

- День Гідності та Свободи;

- до Дня збройних сил України ;

- до Дня соборності України;

- до Дня пам’яті Крутів;

- до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав;

 - до Дня пам’яті Небесної сотні;

 - до Дня вшанування учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС;

Всесвітній день вишиванки

- до Дня пам’яті жертв політичних репресій;

До Дня памʼяті і примирення

- до Дня Перемоги

- до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні;

- День Конституції України;

- День державного прапора  України;

- День незалежності України;

 

2018, 2019

2нед.вересня

22 вересня

14 жовтня

28 жовтня

 

28листопада

 

22 листопада

6 грудня

22 січня

29 січня

15 лютого

20 лютого

26 квітня

3-я неділя травня

 

 

 

17 травня

8-9 травня

22 червня

28 червня

23 серпня

24 серпня

Адміністрація школи, класні керівники 1-11-х класів

2.

Провести заходи з відзначення найбільших духовних свят  українського народу

(Різдво Христове, Великдень, Трійця)

Протягом року

Адміністрація школи, класні керівники 1-11-х класів

3.

Активізувати роботу шкільної музейної кімнати, поповнювати її фонди новими матеріалами пошукової роботи учнів, створити куточки з національно-патріотичного виховання,  експозиції памяті «Небесної сотні»

Постійно

Вчитель історії,

Педагог-організатор

4.

Провести уроки Мужності

Протягом року

Класні керівники

1-11-х класів

5.

Організувати виставки фото- та архівних документів, що ілюструють становлення та розвиток українського державотворення

Протягом року

Педагог-організатор, класні керівники 1-11-х класів

6.

Створювати тематичні виставки національно-патріотичного спрямування в шкільних бібліотеках

Постійно

Бібліотекар

7.

Взяти участь у відзначенні 75-ї річниці визволення  Новгород-Сіверщини від німецько-фашистських загарбників. 

 

Вересень 2018

Класні керівники       1-11-х класів

8.

Взяти участь у районному етапі Всеукраїнського культурно-патріотичного фестивалю школярів України «Козацький гарт»

Жовтень

2018

Шкалаберда С.А.

9.

Взяти участь у фестивалі ораторського мистецтва, заходах присвячених Дню писемності та української мови

жовтень –листопад

2018

Вчителі української мови та літератури

10.

Взяти участь в обласному заочному конкурсі фотоаматорів «Моя Україна»

жовтень –листопад

2018

Класні керівники

11.

Забезпечити участь учнів у районному етапі Міжнародного дитячого конкурсу з української мови ім. П. Яцика, Всеукраїнського конкурсу ім. Т.Г. Шевченка

листопад – грудень

2018

Вчителі української мови та літератури

12.

Участь у Всеукраїнській акції «Запали свічку»

Листопад

2018

класні керівники       1-11-х класів

13.

 

Організувати і провести заходи до Дня Гідності та Свободи

 

Листопад

2018

Педагог-організатор, класні керівники

14.

Провести змагання до Дня Збройних Сил України

Грудень

2018

Учитель Захисту Вітчизни

15.

Взяти участь у районній спартакіаді допризовної та призовної молоді

Грудень 2018

 

Учитель Захисту Вітчизни

16.

Забезпечити участь учнів у Всеукраїнських  акціях:

- «Лист пораненому»;

- «Добро починається з тебе»

2018 рік

Педагог-організатор, класні керівники     1-11-х класів

17.

Провести заходи, приурочені до Дня пам’яті Героїв Крут

Січень 2019

Педагог-організатор, класні керівники

18.

Проведення операції до дня Збройних Сил України «Дорогою Героїв»:

Грудень 2018

Педагог-організатор, класні     керівники 1-11-х класів

19.

 Провести фестиваль героїко-патріотичної пісні «Пісні, опалені війною»

квітень-травень

Педагог-організатор, учитель музичного мистецтва класні     керівники 1-11-х класів

20

Участь в обласній виставці-конкурсі з декоративно-ужиткового мистецтва «Знай і люби свій край»

Травень 2019

Класні керівники

21

 

Взяти участь у Всеукраїнській дитячо-юнацькій військово-патріотичній грі «Сокіл» («Джура»)

Травень-червень

Заступник директора з НВР, вчителі фізичної культури, педагог-організатор

 

doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Планування
Додано
23 жовтня 2018
Переглядів
3309
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку