План роботи Учнівське самоврядування в Розсошенській гімназії Напрямок – Екологія

Про матеріал

Робота комісії «Еко світ»

Девіз: «Унікальний кожен з нас і кожен здатен зробити свою Україну кращою, а світ навколо добрішим. Потрібно лише сильно хотіти – у цьому наша мудрість і наша сила!»

Структура комісії «Еко світ»:

Комісія поділена на основні напрямки роботи, за які назначені відповідальними учні 8-11 класів:

1 напрямок: ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОВКІЛЛЯ ШЛЯХОМ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЕКТІВ:

  • ü Проект «Чужих проблем в природі не буває»,
  • ü Проект «Проблема утилізації твердих побутових відходів у місті Полтава та перспективи її вирішення»,
  • ü Проект «3 З: зроби, збагати, збережи»

2 напрямок: ПРОПАГУВАННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОВКІЛЛЯ НА ФОРУМАХ, ФЕСТИВАЛЯХ, ЗАСІДАННЯХ ТА ЗУСТРІЧАХ ГРОМАДИ

Турбуватися про навколишнє середовище та зробити своє село гарним і затишним прагне кожен учень нашої гімназії, а також при гімназії діє екологічна агітбригада «Шанс», яка закликає до цієї діяльності і сільську громаду. Члени агітбригади разом з представниками Щербанівської сільської ради, житлово-комунального господарства та мешканців села Розсошенці під час засідання за круглим столом обговорювали екологічні проблеми села та шляхи їх вирішення.

Перегляд файлу

Розсошенська гімназія

Полтавської районної ради

Полтавської області

 

 

 

Учнівське самоврядування в Розсошенській гімназії

Напрямок – Екологія

 

D:\ФОТО\9-Б\фінал еко\2BjT5p-_nl8.jpg

 

 

*2018*

 Наша історія бере свій початок з 1993 року, коли 12 вересня була відкрита загальноосвітня середня школа І-ІІІ ступенів. З 2002 року школа реорганізована у Розсошенську гімназію. Розсошенська гімназія сьогодні інноваційний навчальний заклад, інтелектуально-духовний центр навчання, виховання і розвитку, творчої та обдарованої учнівської молоді, один з кращих у Полтавському районі. Розсошенська гімназія – громадсько активна школа, унікальний навчальний заклад, бо культивуючи дух високого патріотизму, колективізму, ми маємо власний прапор, герб та гімн.

Головне завдання в організації учнівського самоврядування полягає в тому, щоб через розвиток соціальної активності учнів виховувати в них почуття власної гідності, надати їм можливість проявити себе не тільки на словах а і на ділі.

Створюючи модель учнівського самоврядування, ми прагнули втілити в життя дитячу самостійність, про можливість певної саморезультатії, бо творити індивідуальність необхідно саме в юнацькому віці, коли формується характер і визначаються якості особистості. Саме тому і визріла ідея створити мікромоделі нашої держави: Учнівської республіки, метою якої є залучення широкого загалу учнів до управління шкільними питаннями, отримання підлітками практичного досвіду, з яким вони зможуть краще адаптуватися в дорослому житті.Законодавчу гілку влади в Учнівській республіці уособлює парламент, що складається з депутатів, які є представниками кожного класу: з 5 по 11.Президент Учнівської республіки обирається з числа учнів 9-11 класів терміном на один рік.

Проводяться демократичні вибори Президента Учнівської республіки (їм передує активний період передвиборчої агітації), які несуть великий виховний потенціал. Кандидати у Президенти готують передвиборчі програми, які захищають перед виборцями. Конкуренція завжди висока. Обговорення висунутих програм, цікаві змістовні запитання учнів показують високий інтерес до організації навчально-виховного процесу гімназії.

Цікавою, пізнавальною і хвилюючою для учнів є церемонія інавгурації Президента Учнівської республіки. Тут президент приймає присягу, текст якої складають самі учні. Така форма роботи дає великий емоційний ефект для формування в учнів правових почуттів.

Представниками виконавчої влади є Кабінет міністрів Учнівської республіки. В республіці діє 6 міністерств.

Міністерство освіти слідкує за успішністю навчання учнів, спільно з Міністерством культури і відпочинку проводить акції, що сприяють зацікавленню у навчальному процесі, також організовують та проводять масові культурні заходи у школі.

Міністерство милосердя займаються організацією доброчинних благодійних акцій: надання допомоги Горбанівському геріатричному будинку, вихованцям Полтавського обласного притулку «Любисток»,  надання допомоги учасникам АТО,  людям похилого віку,  ветеранам Великої Вітчизняної війни, інвалідам.

Міністерство охорони здоров’я та спорту займається організацією та проведенням спортивних змагань, веде пропаганду здорового способу життя.

Міністерство екології та господарства слідкує за озелененням класів, території школи, організовує акції щодо збереження навколишнього середовища.

Відповідальні міністерства учнівської республіки опікуються організацією участі школярів у різних формах творчого пошуку: конкурси Малої академії наук України, інтелектуальних турнірах («Дебати», «Брей-ринг», науково-практичних конференціях, фестивалях дитячої творчості, ділових іграх).

Ефективна ділова організація учнівського самоврядування може відбуватися лише за підтримки і допомоги дорослих. Тому в гімназії співпрацює «трикутник»: діти-батьки-вчителі. Педагоги-консультанти, які закріплені за кожним міністерством, допомагають органам самоврядування підготувати обґрунтовану перспективу розвитку діяльності у позашкільний час, консультують членів міністерств з окремих питань життєдіяльності. Класний керівник є консультантом з певного виду учнівської діяльності в межах класу. Ініціатором різноманітних справ у класі і школі.

Співпраця учнівського самоврядування з батьківською громадою з кожним роком стає більш тісною і дієвою. Традиційним стало проведення спільних засідань, де учні разом з батьками знаходять шляхи вирішення тієї чи іншої проблеми. Плідною є співпраця учнівського самоврядування і батьків по роботі з учнями, які стоять на внутрішньому обліку.

Досвід переконливо показує: Учнівська республіка – це ефективна форма підготовки суспільством свого гідного і прогресивного майбутнього.

 

Структура учнівського самоврядування Розсошенської гімназії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Наша гордість

http://poltav-oblosvita.gov.ua/images/News2017/02/06/image3.jpg   http://poltav-oblosvita.gov.ua/images/News2017/02/06/image4.jpg

1 лютого 2017 року у Полтаві обрали голову обласної ради старшокласників. Такий вид самоврядування у нас з'явився 5 років тому. Дітей у ньому радує відчуття дорослості, а педагоги кажуть: це гартує лідерські якості. Щоб очолити обласну раду старшокласників, змагаються 6 кандидатів із різних куточків Полтавської області. У кожного – своя передвиборча програма. Більшості присутніх до вподоби прийшлася програма Станіслава Коваленка із Розсошенської гімназії.

Станіслав Коваленко, новообраний голова обласної ради старшокласників: «Основний удар ми направляємо на екологію та благодійність. Хочеться змінити щось, урізноманітнити життя старшокласників і не тільки старшокласників»

Хлопецьчи не найактивніший учень гімназії, член тамтешнього парламенту та організатор благодійних акцій. На посаді голови буде 2 роки. Активність старшокласників координують педагоги.

 

 

Робота комісії «Еко світ»

Девіз: «Унікальний кожен з нас і кожен здатен зробити свою Україну кращою, а світ навколо добрішим. Потрібно лише сильно хотіти – у цьому наша мудрість і наша сила!»

Структура комісії «Еко світ»:

Комісія поділена на основні напрямки роботи, за які назначені відповідальними учні 8-11 класів:

1 напрямок: ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОВКІЛЛЯ ШЛЯХОМ ВПРОВАДЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОЕКТІВ:

  • Проект «Чужих проблем в природі не буває»,
  • Проект «Проблема утилізації твердих побутових відходів у місті Полтава та перспективи її вирішення»,
  • Проект «3 З: зроби, збагати, збережи»

2 напрямок: ПРОПАГУВАННЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ДОВКІЛЛЯ НА ФОРУМАХ, ФЕСТИВАЛЯХ, ЗАСІДАННЯХ ТА ЗУСТРІЧАХ ГРОМАДИ

Турбуватися про навколишнє середовище та зробити своє село гарним і затишним прагне кожен учень нашої гімназії, а також при гімназії діє екологічна агітбригада «Шанс», яка закликає до цієї діяльності і сільську громаду. Члени агітбригади разом з представниками Щербанівської сільської ради, житлово-комунального господарства та мешканців села Розсошенці під час засідання за круглим столом обговорювали екологічні проблеми села та шляхи їх вирішення.

D:\ФОТО\9-Б\засідання шанс\0BVPS6CUbr8.jpg

6 - 10 червня представник екологічної агітбригади «Шанс» Локоцька Вікторія разом з іншими учнями Розсошенської гімназії взяла участь у Всеукраїнському фестивалі патріотичних дій, присвяченому 25-й річниці незалежності України. Юні гімназисти із задоволенням взяли участь у еколого-патріотичній грі «Паросток», конкурсах, майстер-класах, тренінгових заняттях та екскурсіях. Також учасники Фестивалю, а це – юннати з усієї України, презентували свої досягнення у сфері національно-патріотичної діяльності, демонстрували знання свого краю, своїх земляків, чиїми іменами звеличена країна.

10 листопада 2016 року представники учнівського колективу гімназії взяли участь у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу проектів учнівського самоврядування «Ми віримо в гарне майбутнє». Гімназисти презентували власний, розроблений та втілений у життя, проект «Чужих проблем в природі не буває», метою якого є вирішення місцевих екологічних проблем для покращення комфортних умов відпочинку сільської громади і отримали почесне 2 місце. Своєю діяльністю учні прагнули всім довести, що охорона природи – це здорово!

1 березня 2017 року з власними проектами представники екологічної агітбригади «Шанс» Лисенко Костянтин та Колотій Михайло разом з керівником – Тараненко Мариною Сергіївною взяли участь у Всеукраїнському екологічному форумі у місті Харків. Повернулися щасливі і задоволені, адже стали призерами і отримали цінні подарунки.

З 22 по 25 березня 2017 року Коваленко Станіслав та Колотій Михайло, як переможці відбіркового етапу, були запрошені до 3-ї Школи «Агенти змін», що стала першою в Україні спробою системного навчання дітей громадянській освіті. Навчання у Школі передбачало створення умов для формування у підлітків активної життєвої позиції, здатності до самореалізації в умовах громадянського суспільства, надбання успішного соціального досвіду, лідерських якостей та усвідомлення причетності до локальної громади.

Учень нашої гімназії - Колотій Михайло став переможцем другого етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з екології, а також отримав друге місце у третьому етапі. Хлопець презентував розроблений та реалізований проект «Проблема утилізації твердих побутових відходів в м. Полтава та перспективи її вирішення».

З цим самим проектом Колотій Михайло взяв участь у заочному етапі міжшкільного конкурсу екологічних проектів DreamECO, став його фіналістом та запрошений до міста Києва для участі у очному етапі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 напрямок: УЧАСТЬ У ВСЕУКРАЇНСЬКИХ КОНКУРСАХ ЕКОЛОГІЧНОГО ЗМІСТУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 напрямок: УЧАСТЬ У ОЧНО-ЗАОЧНІЙ БІОЛОГІЧНІЙ ШКОЛІ ТА ТАБОРІ «ЕКОЛОГ»

У липні 2016 році представники нашого учнівського колективу, члени екологічного гуртка, взяли участь у очно-заочній літній біологічній школі, що проходила у формі науково-дослідницької експедиції на базі геологічної пам’ятки природи «Бутова гора» Шишацького району, де знаходиться садиба першого президента Української академії наук В.І.Вернадського. Заняття передбачали як лекційні, лабораторні форми навчання, так і проведення практичних досліджень та самопідготовку учнів.

Представники учнівського колективу гімназії, як переможці та призери обласних та всеукраїнських конкурсів, мали можливість оздоровитися в обласному дитячо-юнацькому оздоровчому таборі «Еколог». Влітку 2016 року у таборі відпочивали: Колотій Михайло, Лисенко Дарина та Тищенко Дмитро, а взимку 2017 року – Коваленко Станіслав, Колотій Михайло та Тищенко Дмитро.             

Село Розсошенці є найбільшим на території Щербанівської сільської ради, адже його площа 174,8 га. Територіальна громада села налічує близько 7 тисяч населення. В межах села розташований каскад Баронівських ставків, ставки по вулиці Комарова та Дзержинського, Розсошенське лісництво, дубовий гай, де можна помилуватись навколишньою природою, відпочити, набратись сили та енергії, збалансувати свій емоційний стан та покращити моральне самопочуття. Маючи такі унікальні можливості для відпочинку сільської громади, ми звернули увагу, що стан цих територій щорічно погіршується:

- прибрежні смуги ставків досить часто забруднені, адже кількість відпочиваючих постійно збільшується і не всі вони дотримуються культури відпочинку;

- збільшується кількість сміття на території дубового гаю та Розсошенського лісництва;

- не достатньо озеленена територія села Розсошенці, а в селі взагалі відсутня паркова зона, що негативно впливає на здоров’я людей;

- існують фактори, що погіршують якість води в ставках, що не дає можливості сільському населенню оздоровлюватись;

- зникають окремі види й угрупування організмів, зменшується різноманіття і стійкість біосфери.

Тож в сучасних умовах вплив людини на природу та навколишнє середовище став настільки могутнім, що їй важко впоратися з наслідками такого впливу, а допомогти можемо лише ми – люди.

Завдання діяльності комісії «Еко світ»:

  • вивчити особливості екологічного законодавства та основ екологічної рівноваги;
  • отримати практичні навички відповідального ставлення до природи як до середовища існування людини;
  • навчитися вирішувати місцеві екологічні проблеми;
  • пропагувати природоохоронну діяльність серед громади села шляхом впровадження проектів, проведення акцій, участі у форумах, фестивалях, конференціях, конкурсах різних рівнів, олімпіадах та МАН;
  • висвітлювати наслідки своєї природоохоронної діяльності у ЗМІ різних рівнів;
  • налагодити зв’язки для спільного вирішення екологічних проблем з Щербанівською сільською радою та Полтавською районною радою;
  • залучити різні вікові групи населення територіальної громади до природоохоронної діяльності;
  • покращити комфортні умови відпочинку громади в межах території села Розсошенці.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ловягіна Олена
    Дуже вдячна автору. Надзвичайно сподобалося))
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Екологія, Виховна робота
Додано
21 лютого 2018
Переглядів
1065
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку