Планети-гіганти (Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун).

Про матеріал
Мета: охарактеризувати особливості планет-гігантів; з'ясувати місце Землі серед інших планет; розвивати вміння спостерігати, порівнювати, аналізувати, робити висновки; виховувати пізнавальний інтерес.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку

Номер слайду 2

Це дуже великі планети, які у багато разів перевищують розміри планет земної кори Вони скаладються переважно з газів(з водню) і не мають твердих поверхонь таких, як у планет земної групи Всі планети-гіганти оточені атмосферою, що скаладається з водню Володіють великою кількістю супутників . Мають кільця

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Солнце і 8 планет навколо Мета уроку: Ознайомити учнів з загальними характеристиками планет Сонячної системи. Планети гіганти. Розвивати образне та критичне мис¬лення, творчу уяву. Виховувати почуття відповідальності, праце¬любність, самостійність, уважність. Обладнання: презентація «Планети гіганти» Тип уроку: пояснення нового матеріалу

Номер слайду 5

Пригадаємо, планети Сонячної системи за розмірами і будовою діляться на дві групи — планети земної групи (Меркурій, Венера, Земля, Марс) та планети-гіганти (Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун).  1. Планети-гіганти

Номер слайду 6

Планети-гіганти : Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун. Планети-гіганти(газові планети) - планети, які мають у своєму складі значну частку газу (водень і гелій).

Номер слайду 7

Відповідно до гіпотези походження Сонячної системи, планети-гіганти утворилися пізніше за планети земної групи, коли температура навколосонячної туманності опустилася до точки кристалізації газу. У цей час всі тугоплавкі елементи вже були у твердій формі в складі ближчих до Сонця планет. В атмосфері газових планет дують потужні вітри та гігантські вихори (Велика червона пляма на Юпітері, Велика Біла Пляма на Сатурні, Велика Темна пляма на Нептуні).

Номер слайду 8

Планети-гіганти на відміну від планет земної групи не мають твердої поверхні, бо за хімічним складом (99 % Гідрогену і Гелію) і густиною ( 1 г/см3) вони нагадують зорі(тому на них ніколи не зроблять посадку пілотовані космічні кораблі), а їх велика маса спричиняє нагрівання ядер до температури більшої ніж +10 000 °С . Крім того, планети-гіганти досить швидко обертаються навколо осі (9-17 годин) й мають велику кількість супутників. Однією з таємниць залишається джерело внутрішньої енергії планет-гігантів, бо всі вони, за винятком Урана, випромінюють у космос більше енергії, ніж отримують від Сонця. Основна відмінність планет-гігантів від планет земної групи — їхні істотно більші маси і розміри. Водночас густини планет цієї групи значно менші, ніж у планет земної групи, що свідчить про різницю хімічного складу.

Номер слайду 9

Юпітер – друга за яскравістю після Венери планета. Але якщо Венеру можна бачити тільки вранці або ввечері, то Юпітер іноді яскраво виблискує всю ніч. Через повільне, величного переміщення цієї планети серед зірок стародавні греки дали їй ім'я свого верховного бога Зевса; в римському пантеоні йому відповідав Юпітер. Двічі Юпітер відіграв важливу роль в історії астрономії. Він став першою планетою, у якої були відкриті супутники. У 1610 р Галілей, направивши телескоп на Юпітер, помітив поруч з планетою чотири зірочки, невидимі неозброєним оком. Вже на наступний день вони змінили своє становище і щодо Юпітера, і щодо один одного.           

Номер слайду 10

2. Юпітер Найбільша планета Сонячної системи Названий на честь наймогутнішого бога римської міфології Знімок космічного телескопа «Габбл» Можливість існування життя у хмарах З 1970-х років до планети було відправлено 8 міжпланетних апаратів НАСА У 2011 р. було запущено АМС Юнона,яка розпочала детальні дослідження Юпітера 4.07 2016 р.

Номер слайду 11

2. Юпітер Велика Червона Пляма Відкрита Джованні Кассіні 1665 року Станом на 2000 рік «пляма» мала розміри 15х30 тис. км Знімок Юпітера  «Піонером-10» у 1974 році Система слабких кілець, шириною близько 1000 км і товщиною не більш 30 км

Номер слайду 12

2. Супутники Юпітера Має 69 супутників Найбільші супутники – Іо, Європа, Ганімед, Каллісто Європа Має глобальний океан, в якому не виключена можливість існування життя Іо Наявність потужних діючих вулканів Ганімед Найбільший супутник Сонячної системи Каллісто Ймовірно є океан під поверхнею супутника

Номер слайду 13

Спостерігаючи затемнення супутників Юпітера і порівнюючи ці дані з результатами попередніх розрахунків, датський астроном Оле Ремер 1675 р визначив швидкість світла, яка виявилася близькою до 300 000 км / с. Характеристики Юпітера: Назва: Юпітер Діаметр:142 800 км Маса:1,9*1027 кг Щільність :1330 кг/м3 Період обертання: 9 часа 55 мин 29с Середня відстань до Землі: 5,20 а.о. Нахил орбіти:1,3°

Номер слайду 14

Цю планету оточують яскраві кільця

Номер слайду 15

3. Сатурн Названий на честь батька головного бога Юпітера Кільця складаються з частинок криги Дуже сильні вітри АМС «Кассіні»

Номер слайду 16

3. Супутники Сатурна Має 62 супутники Найбільший - Титан Другий за розміром у Сонячній системі

Номер слайду 17

Головне відкриття, пов'язане з Сатурном, відбулося в середині ХVII століття, а точніше, в березні 1655 року, голландський вчений Християн Гюйгенс, спостерігаючи Сатурн в свій найсильніший на той час телескоп, розгледів навколишній планету яскраве кільце, хоча в той час вони спостерігалися з ребра. "У 1656 році, - писав він, - мені вдалося розглянути в телескоп середню зірку Меча Оріона. Замість однієї я побачив дванадцять, три з них майже що стосувалися один одного, а чотири інших світили через туманність, так що простір навколо них здавалося значно більше яскравим, ніж інша частина неба, яка здавалася абсолютно чорною. неначе спостерігалося отвір в небі, через яке видно більш яскрава область ".

Номер слайду 18

Уран став першою планетою, відкритою за допомогою телескопа

Номер слайду 19

4. Уран Названий на честь бога неба Блакитна планета Має систему кілець «Лежить» на боку Як і Венера, обертається у зворотньому напрямку Зіставлення розмірів Землі та Урану Відкрита В. Гершелем у 1781р.

Номер слайду 20

Головні наукові результати польоту близько Урана: 1. Хмарний шар Урана містить дуже мало контрастних деталей. Динаміка атмосфери утворює зональні течії, симетричні щодо осі обертання планети. Температури полярного і екваторіальних районів майже однакові (56 К). Це вказує на переважну роль внутрішніх джерел енергії. Швидкість зональних течій дуже висока. 2. На широті - 70° спостерігалося протягом прямого напрямки (в сторону обертання планети) зі швидкістю 700 км/год. Поблизу екватора відзначені вітри зворотного напрямку, зі швидкістю до 300км / ч. 3. Магнітне поле Урана нахилене на 60° по відношенню до осі обертання (якщо вважати його дипольним), причому вісь диполя зміщена від центру на 1/3 радіуса планети. Напруженість поля близька до земної, але полярність зворотна.

Номер слайду 21

  4. Склад атмосфери: 15% (об'ємних) гелію (в 2,5 рази більше, ніж на Сатурні); приблизно 2% метану нижче верхнього шару хмар; інше-водень. Хмарний шар знаходиться на рівні тиску 1,2 бар. 5. Отримано перші зображення вузьких кілець Урана. Виявлено 2 нових слабких кільця. Зовнішнє кільце (епсилон) складається з великих шматків, розмірами більше 10 см. 6. Виявлено 10 нових супутників. Розміри найбільшого з них понад 170 км. З п'яти раніше відомих супутників найсвітлішим є Аріель, самим темним - Умбріель. Найбільші супутники - Титания (1580 км) і Оберон (1516 км), найменший - Міранда (472 км). Щільності їх вказують на велику частку кам'яних порід, ніж у супутників Сатурна.

Номер слайду 22

4. Супутники Урана Має 27 супутників Всі супутники отримали назви на честь персонажів творів Шекспіра та Поупа 5 супутників відкриті за допомогою телескопів Титанія Оберон Умбріель Аріель Міранда Всі інші відкриті АМС «Вояджер-2»

Номер слайду 23

5. Нептун Відкритий 23.09.1846р. математичними розрахунками На планеті бушують найсильніші вітри серед усіх планет Кільця Нептуна

Номер слайду 24

5.Супутники Нептуна Має 14 супутників Названі іменами морських божеств в грецькій міфології Зображення Тритона, зроблене АМС «Вояджер-2» Нереїда Тритон рухається навколо планети у зворотньому напрямку в порівнянні з обертанням Нептуна навколо своєї осі Всі інші відкриті АМС «Вояджер-2» 1989р.

Номер слайду 25

Винайден 23 вересня 1846 року, Нептун став першою планетою, відкритою завдяки математичним розрахункам, а не шляхом регулярних спостережень. Знайдення непередбачених змін в орбіті Уран породив гіпотезу про невідомої планети, гравітаційним відривним впливом яких вони і обумовлені. Нептун був знайдено в межах передбачуваного положення. Незабаром було відкрито і його супутник Тритон, проте решта 13 супутників, відомих нині, були невідомою до XX століття. Нептун був відвідуваний лише одним космічним апаратом, "Вояжером-2", який пролетів близько з планети 25 серпня 1989 року. Нептун по складу близький до Урану, і всі планети відрізняються по складу від більш великих планет-гігантів - Юпітера та Сатурна. Інколи Уран і Нептун поміщені в окрему категорію «льодових гігантів». Атмосфера Нептуна, як і атмосфера Юпітера і Сатурна, складається в основному з водорода та гелію, наряду з слідами вуглеводнів і, можливо, азоту, але містить більш високу долю льдов: водного, аммиачного, метанового. Недра Нептуна, як і Уран, складаються головним чином із льдів і гірських порід. Следы метана в зовнішніх слоях атмосферы, зокрема, є причиною синього кольору планет.

Номер слайду 26

Які планети відносяться до планет-гігантів? Які особливості планети Юпітер? Які особливості планети Сатурн? Які особливості планети Уран? Які особливості планети Нептун?

Номер слайду 27

Порівняльні характеристики планет ПЛАНЕТИ відст. Від СОНЦЯ (МЛН.КМ ) ПЕРІОД ОБІГУ ПЕРІОД ОБЕРТАННЯ (ДОБ.) ДІАМЕТР (КМ.) Юпітер 778 4380 доби (12 з. л.) 10 годин 140000 Сатурн 1427 10950 доби (30 з.л.) ≈ 10 годин 120000 Уран 2870 30660 доби (84 з.г.) коротше земних 51000 Нептун 4497 60225 доби (165 з.л.) коротше земних 49500

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Домашнє завдання Опрацювати § 9,10 (ст.74) Виконати тести(1-4) ст.79

Номер слайду 30

Дякую за увагу !

ppt
Пов’язані теми
Астрономія, Розробки уроків
Додано
21 грудня 2021
Переглядів
16234
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку