Презентація. Умови грунтоутворення

Про матеріал

Презентація. Чинники формування грунту. Структура грунту. Механічний склад грунту. Грунтові горизонти Родючість

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УМОВИ ГРУНТОУТВОРЕННЯ, СТРУКТУРА, ГРУНТОВІ ГОРИЗОНТИ, РОДЮЧІСТЬ

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ - поглибити знання учнів про ґрунти;сформувати систему знань про основні ґрунтоутворювальні чинники; уявлення про грунтовий профіль та його горизонти; удосконалювати навички роботи з позатекстовим матеріалом підручника; розвивати пам'ять, уяву, логічне мислення, вміння аналізувати;виховувати в учнів почуття бережливого ставлення до ґрунтів і раціональне їх використання.

Номер слайду 3

Тип уроку: вивчення нового матеріалу. Очікувані результати:учні навчаться:називати основні чинники ґрунтоутворення;пояснювати умови ґрунтоутворення;розпізнавати ґрунтові горизонти;визначати вплив меліорації на покращення родючості ґрунту.

Номер слайду 4

Хід уроку.І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. Повідомлення теми уроку. ІІ. АКТУАЛЬНІСТЬ ЗНАНЬГрунт - це: А. Гірські породи і мінерали. Б. Верхній пухкий, родючий шар ЗемліВ. Верхній шар Землі разом з мікроорганізмами

Номер слайду 5

ІІІ. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ Ґрунтозна́вство — наука про ґрунт, його склад, властивості, походження, розвиток, географічне поширення, раціональне використання.

Номер слайду 6

ДОКУЧА́ЄВ Василь Васильович  – російський вчений-агроном, ґрунтознавець, географ. Д-р геології (1883). Закінчив. С.-Петербур. ун-т (1871), де відтоді й працював: Досліджував ґрунти, рослинність, геологічні умови Полтавської. губернії, у результаті чого складено ґрунтові карти цієї місцевості. Один з основоположників фізичної географії. Автор вчення про світову зональність ґрунтів . Довів, що ґрунти на земній поверхні утворюються внаслідок взаємодії клімату, рослинних і тваринних організмів, складу й будови материнської породи, рельєфу місцевості, геологічного віку; розробив першу в світі природно-історичну класифікацію ґрунтів. Його ім'ям названо місто в Донецікій області.Ім'я Докучаєва присвоєно Харківському. аграрному. ун-ту та низці н.-д. установ.

Номер слайду 7

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. Грунт, це багатство, подароване нам природою. Саме завдяки грунту людина і тваринний світ забезпечені їжею, а все більше розвивається в різних областях промисловість сировиною. Грунт, по суті, є природною лабораторією по переробці залишків тваринного і рослинного світів. При цьому його родючість тільки посилюється, а утворені мінеральні речовини живлять інші рослини.. Саме в цьому і полягає основне призначення грунту, переробляти і передавати в собі всі необхідні і корисні елементи для розвитку флори і фауни. Неймовірно важливим моментом є те, що грунт також служить сховищем вуглецю, близько 75% і знаходиться на другому місці після океанів.

Номер слайду 8

Ця без сумніву необхідна здатність грунту зберігати вуглець, перешкоджає його проникненню в атмосферу, пом’якшуються кліматичні зміни, підвищується стійкість до засухи і повеней. Дерева відіграють важливу роль в структурі та формуванні корисного ґрунту, причому саме листяні породи. Листяні дерева збагачують грунт азотом, золою, перегноєм, створюючи потрібне середовище для мікрофлори. Найбільш цінні оброблювані землі займають лише 11% світового земельного фонду.

Номер слайду 9

Грунт — головний регулятор складу атмосфери Землі. Обумовлено це діяльністю ґрунтових мікроорганізмів, у величезних кількостях продукують різноманітні гази — азот та його оксиди, кисень, діоксид і оксид вуглецю, метан та інші вуглеводні, сірководень, ряд інших летких сполук. Найбільшим фільтром для води, також служить ґрунт. Щороку через нього фільтруються тисячі кубічних кілометрів води. Грунт затримує токсини, і вода повертається в океан менш забрудненою.

Номер слайду 10

На одному гектарі цілинної землі налічується близько 200 кілограмів мікроорганізмів. Загальна ж маса всіх живих істот, що населяють цю ділянку землі, сягає тонни. Грунт є домом для: кротів, ящірок, личинок жуків, дощових черв’яків, жаб, медведок та інших. Гризуни прокладають величезну кількість ходів, механічно перемішуючи грунтові шари до глибини 40-100 сантиметрів. Вони іноді переривають від 13 до 36 т / га землі, а звичайні кроти — від 3,9 до 55 т / га. А в чайній ложці грунту, живих організмів більше, ніж людей на Землі.

Номер слайду 11

Поле за 1 добу може втратити шар грунту завтовшки 5 сантиметрів за дії вітру. Грунт на французьких виноградниках вважається дорогоцінним, працівники повинні відскрібати його з черевиків, щоб повернути назад. Мікроорганізми, які живуть у ґрунті, використовують у медицині, наприклад, для виготовлення антибіотиків. Завдяки ґрунту, ми маємо ліки, такі як стрептоміцин, перший активний антибіотик для боротьби з туберкульозом і чумою. А лікарський засіб циклоспорин, призначається хворому, щоб запобігти відторгненню при пересадці тканин або органів.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Завдання. Використовуючи текст підручника охарактеризуйте більш детально вплив кожного чинника на формування ґрунту.

Номер слайду 15

Структура ґрунту - це окремі часточки в грунтах, склеєні гумусу і глиною в грудочки. Залежно від форми грудочок структуру ґрунту називають зернистою , грудкуватою, горіхуватою , плитчастою, стовпчастою, лускуватою,призматичною.

Номер слайду 16

Класифікація структурних агрегатів{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Кубоподібна. Призмоподібна. Плитоподібна. Брилиста. Грудкувата. Зерниста. Стовпчаста. Стовпоподібна. Призматична. Плитчаста. Лускувата. Неправи льна форма і нерівна поверхня. Неправиль на округла форма, нерівні округлі і жорсткі поверхні розлому, грані не вираженіМайже прави льна форма. Правиль ної форми з добре виражен ими вертикал ьними гранями. Відмінності слабо оформлені, з нерівними гранями и заокруглен ими ребрами. Грані добре вираже ні з рівною глянцю ватою поверх нею. Досить розвину ті "поверхн і спайност і" по горизонт алі Порівн яно невели кі горизо нтальні "площи ни спайно сті"

Номер слайду 17

I тип: 1 – крупногрудкувата; 2 – грудкувата; 3 – дрібногрудкувата; 4 – крупногоріхувата; 5 – горіхувата; 6 – дрібногоріхувата; 7 – крупнозерниста; 8 – зерниста; II тип: 9 – стовпчаста; 10 – призматична; III тип: 11 – сланцювата; 12 – пластинчата; 13 – листова

Номер слайду 18

Ґрунтові горизонти Горизонти ґрунту які утворилися в результаті всіх ґрунтоутворюючих чинників.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Механічний склад ґрунту

Номер слайду 21

Родючість ґрунту. Меліорація земель (від лат. melioratio - покращення) — це комплекс заходів щодо корінного поліпшення угідь та підвищення родючості ґрунтів

Номер слайду 22

Види меліорації

Номер слайду 23

ТЕСТИ1. Наука яка займається вивченням ґрунтів: А. Ґрунтознавство,Б. Меліорація,В. Геологія,Г. Геоморфологія 2. Вчений який займався вивченням ґрунтів: А. Вернадський,Б. Докучаєв,В. Тутковський,Г. Рудницький

Номер слайду 24

3. Виберіть три основні чинники формування ґрунту:1. Клімат2. Живі організми3. Час4. Вітер5. Річки6. Сонячна радіація7. Природна зона4. Яких ґрунтів не буває за структурою: А. Зернистих,Б. Горіхуватих,В. Лускуватих,Г. Призматичних,Д. Круглуватих.

Номер слайду 25

5. Які ґрунти найбільш затримують воду: А. Піщані,Б. Глинисті,В. Супіщані,Г. Суглинисті.6. Виберіть 3 види меліорації: А. Вітрова,Б. Хімічна,В. Водна,Г. Лісова,Д. Сонячна,Ж. Фізична,З. Технічна

Номер слайду 26

Домашнє завдання. Параграф-31 Виконати тести. Принести контурні карти

pptx
Додав(-ла)
Дораж Олена
Додано
9 січня 2022
Переглядів
984
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку