ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11 Тема: Аналіз статево-вікових пірамід різних за рівнем економічного розвитку країн Азії.

Про матеріал

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11

Тема: Аналіз статево-вікових пірамід різних за рівнем економічного розвитку країн Азії.Підручник з Географії (профільний рівень). 10 клас. Довгань - Нова програма

Перегляд файлу

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 11

Тема: Аналіз статево-вікових пірамід різних за рівнем економічного розвитку країн Азії.

Мета: узагальнити знання про статево-вікову структуру населення, принципи побудови і види статево-вікових пірамід, типологію країн Азії за рівнем економічного розвитку; розвивати вміння аналізувати статево-вікові піраміди, обґрунтовувати їхню структуру демографічними процесами, що є відображенням соціально-економічного становища та рівня життя в країнах Азії.

1.Проаналізуйте статево –вікові піраміди  Японії , Китаю і Південної Кореїі , Порівняйте  форми пірамід та показники пірамід ,вкажіть  демографічний режим цих країн та економічний розвиток .

2.Обгрунтуйте  демографічні проблеми  та  спрогнозуйте  демографічну ситуацію в майбутньому.

Віково-статеві піраміди являють собою діаграми, на яких кількість людей кожного віку (або їх частка у населенні) зображено горизонтальною смугою певного масштабу. Смуги розташовуються одна над одною в порядку збільшення значень віку, в лівій частині діаграми — для чоловіків, у правій — для жінок. Віково-статеві піраміди будуються, зазвичай, за річним або п'ятирічними віковими групами, а іноді і по десятирічних групах..

Аналіз вікових пірамід Аналіз віково-статевої піраміди  дає змогу з'ясувати загальну чисельність населення, його загальний та природний приріст, коефіцієнт смертності, зростання чисельності людей різних статей, то є великий набір статистичної інформації. Традиційно аналіз вікових пірамід відбувається за трьома головними параметрами: народжуваність, смертність та міграція. Найважливішим показником є тривалість життя, вона дозволяє судити про соціальне благополуччя країни. Аналіз пірамід допомагає виділяти найбільш значні вікові контингенти .

В 1894 шведський статистик і демограф А.-Г. Сундберг запропонував виділяти три типи вікових структур населення: прогресивний, стаціонарний і регресивний.

  • Прогресивний тип характеризується високою часткою дітей і низькою часткою старшого покоління в усьому населенні. В основі його формування лежить розширений тип відтворення. Вікова піраміда має форму трикутника, основа якого залежить від величини народжуваності.
  • При стаціонарному типі, в основі якого лежить простий тип відтворення, вікова піраміда має форму дзвону з майже врівноваженою часткою дитячих і старечих вікових груп.
  • Звужений тип відтворення призводить до формування регресивного типу, вікова піраміда якого має форму урни. Для нього характерна порівняно висока частка літніх і старих людей і низька - дітей.

 

 

 

Статево-вікова піраміда Японії (2016 р.).

Населення Японії — Вікіпедія

Населення Південної Кореї — Вікіпедія  Статево-вікова піраміда Південної

Кореї (2017 р.).

Населення КНР — Вікіпедія                                                                                                                       

Статево-вікова піраміда Китаю (2016 р.).

Населення Монголії — Вікіпедія

Статево –вікова піраміда Монголії

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7d/Population_pyramid_of_North_Korea_2016.png/220px-Population_pyramid_of_North_Korea_2016.png

 

Статево –Вікова піраміда Північної Кореї

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Корнєєва Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
11 січня 2022
Переглядів
5099
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку