Побутова хімія для дитини з ООП 9 клас

Про матеріал
Хімія в побуті. Для дитини 9- го класу з ООП. Додаток до уроку. Щоб запобігти отруєнню дитини побутовою хімією.
Перегляд файлу

Миючі засоби.

Мийні засоби – це речовини, за допомогою яких здійснюють прання текстильних виробів. Вони бувають рідкими, твердими та у вигляді паст. До мийних засобів відноситься мило та синтетичні пральні порошки.

Хто й коли придумав мило - точно невідомо. У всякому разі, це відбулося набагато раніше, ніж людство винайшло порох і папір. Технологія виготовлення цього нехитрого косметичного засобу, швидше за все, була підказана самою природою. Капаючи з рожна, на якому жарилася здобич рибалки або мисливця, жир попадав у золу, де в умовах лужного середовища утворювалася речовина, що входить до складу мила. Невідомо чому, наш далекий пращур вирішив потерти цією сумішшю брудний одяг. Але результат його цілком задовольнив: плями зникли набагато швидше, ніж якби він прав річ звичайною водою. Так, очевидно, відбулося "відкриття" першого миючого засобу.

 Єгипетські археологи при розкопках у дельті Нілу прийшли до висновку, що виробництво мила було налагоджено, щонайменше, 6000 років тому.

 Найдавніші відомості про використання мийних засобів на території нашої країни є у Геродота ( ст. до н.е.) і відносяться до скіфів.

 Уже в договорі київського князя Олега від 911р. зустрічається слово мовь, або миття.

 У Київську Русь мило завозили із країн Сходу та Візантії.

Зазвичай мило виробляють на підприємствах. Проте готове „мило” можна знайти і в природі. На луках, лісових галявинах росте так зване собаче мило, або рослина мильнянка. Її корінь добре милиться. Як мило, можна використовувати корінь хлопавки та ягоди бузини.

Мило – це солі натрію, калію і жирних кислот з добавками різних речовин, які мають мийні властивості. Розрізняють господарче, туалетне та медичне мило.

Роблять мило з тваринних і рослинних жирів, нафтенових кислот, каніфолі. Виготовляють його омилюванням жирів і масел рослинного і тваринного походження: гідровані жири омилюють розчином каустичної соди під час нагрівання в котлах. Мило,  виготовлене в такий спосіб, називається ядровим милом і відоме як господарче

В туалетні мила додають ароматичні ефірні масла й есенції, а також фарбу того чи іншого кольору

Мило відіграє значну роль у дезінфекції оскільки розчиняє жири, змиває бруд, звільняє предмет, який миють, від мікробів до (90%).

Мило в поєднанні з іншими дезінфікуючими засобами посилює їхні бактерицидні властивості.

1.Які види мила ти знаєш?

2.Для чого використовують мило?

docx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
28 березня 2023
Переглядів
163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку