Подолання перешкод. Ознайомлення з елементами смуги перешкод.

Про матеріал
Досвід бойових дій показав, що військовослужбовці різних видів та родів військ Збройних Сил України виконують завдання безпосередньо по близу противника, а службово-бойову діяльність проводять в умовах високого фізичного і психоемоційного напруження, що істотно впливає на якість виконання бойових завдань. Подолання смуги перешкод є невід’ємною складовою підготовки військовослужбовців, правоохоронців, рятувальників і працівників ряду інших структур сектору безпеки та оборони України. У ході подолання смуги перешкод особи розвиваються двома шляхами – психологічним і фізичним: перший передбачає подолання своїх страхів і контроль над ними, другий – розвиток фізичних якостей для подолання різного типу перешкод на шляху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Подолання перешкод. Ознайомлення з елементами смуги перешкод

Номер слайду 2

Будь-яка перешкода долається наполегливістю Леонардо да Вінчі

Номер слайду 3

Подолання перешкод – складна координація фізичних дій і подолання психологічних бар’єрів (стресостійкості), спрямована на вирішення проблем (загроз) та прийняття оптимального рішення. Подолання перешкод є одним із базових елементів у фізичній підготовці військовослужбовців в усіх арміях світу. Смуга подолання перешкод – ділянка місцевості, на якій послідовно розташовані та об’єднані між собою в єдиний комплекс навчальні споруди і перешкоди для подолання військовослужбовцями у повному бойовому спорядженні. Мета подолання перешкод та метання гранат полягає в забезпеченні фізичної готовності у військовослужбовців до виконання завдань за призначенням, розвитку здатності до швидких та спритних дій на полі бою. Поставленої мети досягають виконанням вправ, тренуваннями та застосуванням прийомів у різних формах фізичної підготовки.

Номер слайду 4

Біг по пересіченій місцевостіБіг по пересіченій місцевості, або крос (скорочення від англ. cross country race або англ. cross country running — «біг по пересіченій місцевості») — одна з дисциплін легкої атлетики. Траса кросу не має жорсткої міжнародної стандартизації. Зазвичай вона пролягає по пересіченій місцевості в лісовій зоні або на відкритому просторі. Траса дистанції огороджена яскравими стрічками з двох боків, щоб відмежувати спортсменів від глядачів. Змагання зазвичай проводять восени і взимку. Крос може відбуватися в суворих по годних умовах, таких як дощ, вітер, мокрий сніг.

Номер слайду 5

Біг під час кросу відбувається в середньому темпі вільним маховим кроком. Готуючись до кросу, необхідно звертати увагу на окремі елементи: положення на старті, старт і стартовий розбіг, біг по дистанції і фінішування. Старт у кросі груповий. Підрозділ шикується на лінії старту в одну або дві шеренги. Кількість учасників у забігу на 3 км не має перевищувати 30 осіб, у кросі на 1 км — відповідно 20 осіб. Інтервал між стартами підрозділів має бути не менше 2-3 хв на 1 км і 5-6 хв на 3 км.

Номер слайду 6

Марш-кидок Марш-кидок, або воєнізований крос , виконують з повною бойовою викладкою. Старт — загальний. У кожного учасника є автомат з магазином, сумка для магазинів з 3-ма магазинами, протигаз. Заборонено додаткове кріплення зброї та спорядження, яке перешкоджає їх негайному використанню. Під час марш-кидка дозволена взаємодопомога без передавання предметів екіпірування. Дійти до фінішу мають усі учасники підрозділу. Час визначають за останнім, хто фінішував. Зброя під час марш-кидка може знаходитися в положенні «за спину», «на ремінь», «на груди» або в руках. Для зручності бігу зі зброєю в положенні «на груди» автомат зсувають дещо праворуч і притримують правою рукою біля магазина. Під час бігу зі зброєю її можна тримати в правій руці за ців’я або в обох руках. Ремені озброєння і спорядження не слід затягувати занадто туго. Сумку (підсумок) з магазинами кріплять так, щоб не заважала руху. Протигаз підганяють за висотою і кріплять.

Номер слайду 7

Подолання перешкод. Усі прийоми подолання перешкод можна розділити на чотири групи: стрибки; перелізання; пересування по вузькій опорі; спеціальні прийоми і дії. Стрибки — основний спосіб подолання невеликих перешкод. їх виконують стрімко (з ходу) без зниження швидкості і без затримки біля перешкод. Розрізняють такі види стрибків: а) безопорні стрибки (виконують без опори на перешкоду); б) опорні стрибки (виконують з опорою на перешкоду); в) стрибки в глибину. Перелізання - застосовують, долаючи високі перешкоди, зруйновані споруди, завали. Залежно від висоти перешкод перелізання можна виконувати самостійно або за допомогою.

Номер слайду 8

Смуга перешкодЄдина смуга подолання перешкод призначена для тренувань військовослужбовців з метою підвищення їх бойової і фізичної підготовленості, набуття навички подолання типових перешкод, характерних для поля бою. Тренування подоланню смуги перешкод сприяє розвитку витривалості, спритності, швидкості реакції тощо. Ця смуга існує практично в усіх арміях країн світу, багатьох силових структурах та службах і дає змогу інтенсифікувати силову підготовку.Єдина смуга перешкод для всіх військовослужбовців (рис. 1.1. ): 1 – лінія початку смуги; 2 – ділянка швидкісного бігу; 3 – рів; 4 – лабіринт; 5 – паркан; 5 а – підставка для подолання паркану(для жінок-військовослужбовців); 6 – зруйнований міст; 6а–зруйнований міст(для жінок-військовослужбовців); 7–зруйнована драбина; 8 –стінка; 9 – колодязь і хід сполучення; 9 а – підставка у колодязь і хід сполучення (для жінок-військовослужбовців); 10 – траншея; 10 а – підставка у траншею (для жінок-військовослужбовців); 11– бігова доріжка

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Смуга перешкод для військовослужбовців корабельного складу Військово-Морських Сил Збройних Сил України (рис. 1.7) призначена для розвитку і вдосконалення у військовослужбовців необхідних якостей шляхом моделювання військово-професійних дій, переміщення на вузьких опорах та висоті, лазіння по штормтрапу і шкентелях з мусингами. Рис. 1.7. Смуга перешкод для військовослужбовців корабельного складу:1 – лінія початку смуги; 2 – перенесення вантажу; 3 – гойдалка; 4 – постріл; 5 – перелізання на висоті; 6 – хитка дошка; 7 – вертикальний трап; 8 – відкидна кришка люка; 9 – нахилений трап; 10 – перенесення вантажу; 11 – висотні стійки; 12 – бігова доріжка

Номер слайду 15

Спеціальна смуга перешкод для Десантно-штурмових військ та Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (рис. 1.9) призначена для виконання прийомів подолання перешкод і метання гранат на фоні високої попередньої фізичної і психічної втоми, пов’язаної із впливом стресових ситуацій, що виникають під час повітряних перельотів та десантування. Рис. 1.9. Спеціальна смуга перешкод для Десантно-штуромових військ та Сил спеціальних операцій: 1 – штурмова (вантажна) сітка; 2 – двоскатна похила драбина (ткач); 3 – горизонтальні щаблі (високий крок); 4 –горизонтальна колода; 5 – канати з кільцем; 6 – рів (зруйнований міст) з вертикальними канатами; 7 – стінка зі зворотним нахилом; 8 – вертикальна драбина; 9 – отвір із вузьким проходом (ділянка каналізації); 10 – переповзання по горизонтальному канату; 11 – дротяна сітка на низьких кілках; 12 – дерев’яний паркан з жердинами; 13 – ділянка зпеньками (форда); 14 – балкизигзагоподібні

Номер слайду 16

Опорні стрибки. Застосовують для подолання перешкод висотою до 1,5 м залежно від способу опори. Стрибок з опорою на руку та ногу виконують під час подолання перешкод висотою до 1,3 м. Т е х н і к а в и к о н а н н я . З розбігу відштовхнутися перед перешкодою лівою ногою, махом правої ноги та руки вперед-вгору настрибнути на перешкоду, обпираючись на неї лівою рукою і трішки зігнутою правою ногою. Не зупиняючись, перенести над перешкодою під правоюногоюлівуногу, зіскочити з перешкоди, піднявшиплечі, і продовжити рух

Номер слайду 17

Безопорні стрибки. Виконують у довжину та у висоту залежно від виду перешкоди. Стрибок з приземленням на одну ногу використовують для подолання горизонтальних перешкод шириною 2…2,5 м (траншей, канав, ровів) та невисоких 0,6…0,8м вертикальних перешкод (зруйнованих стінок, повалених дерев, палісадників тощо). Т е х н і к а в и к о н а н н я. З розбігу відштовхнутися ногою перед перешкодою, а другу ногу винести широким кроком вперед-вгору, перестрибнути через перешкоду, приземлитися на неї і, подаючи плечі вперед, продовжити рух. Під час польоту над перешкодою до моменту торкання маховою ногою землі поштовхова нога залишається позаду, корпус нахилений вперед, руки рухаються симетрично ногам.

Номер слайду 18

Перелізання способом “зацепом” виконують так: з розбігу відштовхнутися сильнішою ногою від землі за один крок від перешкоди і, спираючись другою (зігнутою) ногою на перешкоду, схопитися за її верхній край. Підтягнутися, повиснути лівим боком до перешкоди так, щоб її верхній край був під рукою; зігнути в коліні ліву ногу, притиснути до перешкоди, а праву відвести назад. Змахом правої ноги зачепитися п’яткою за верх перешкоди. Підтягаючись руками і допомагаючи п’яткою ноги, перехилитися через перешкоду і зіскочити на землю. Т е х н і к а в и к о н а н н я . Спосіб перелізання “силою” використовують під час подолання перешкод висотою 2…2,2 м. Із швидкого розбігу потрібно відштовхнутися сильнішою ногою від землі на відстані одного кроку від перешкоди, другою ногою(зігнутою) – від стінки перешкоди, схопитися руками за її верхню частину, підтягнутися на руках за допомогою ніг, вийти в упор на прямі руки. Залежно від обставин подолати перешкоду з опорою на стегно чи груди. Зброю тримати за спиною.

Номер слайду 19

Перелізання з упором на груди. Підбігти до перешкоди і, спираючись руками на верхній край, відштовхнутися ногами від землі і навалитися на перешкоду грудьми або животом. Нахиляючи корпус вперед, упертися долонею правої руки в перешкодуз протилежного бокуі, переносячи ноги через перешкоду, зіскочити на землю.

Номер слайду 20

Перелізання з упором на стегно. Підбігти до перешкоди і, спираючись руками на її верхній край, відштовхнутися ногами від землі і вийти в упор. Перенести над перешкодою ліву ногу, сісти на стегно, а потім, переносячи праву ногу, зіскочити на землю.

Номер слайду 21

Пролізання та переповзання є комплексом нескладних закоординацією циклічних дій, які залежно від розмірів та специфіки перешкод виконують різними способами (через проломи у стінах, вікна, люки, труби тощо). Т е х н і к а в и к о н а н н я. Під час пролізання у пролом устіні підбігти до перешкоди, нахилившись вперед, одночасно просунути у пролом ногу, витягнути вперед руки та голову. Спираючись руками на край пролому і відштовхуючись другою ногою від землі, швидко пролізти в нього та продовжити рух.

Номер слайду 22

Вистрибування застосовують для подолання споруд (колодязів, траншей тощо) глибиною від 1,5 м і більше. Т е х н і к а в и к о н а н н я. Вистрибування з опорою на коліно виконують так: поставити руки на ґрунт, відштовхнутися ногами, вийти в упор на руки, одночасно ставлячи коліна між руками, відштовхнутися коліном та руками і вискочити із траншеї (колодязя).

Номер слайду 23

Подолання лабіринту. Техніка подолання лабіринту може бути різноманітною залежно від індивідуальних особливостей військовослужбовця (зросту, сили рук тощо), його озброєння та спорядження. Найраціональнішими способами подолання лабіринту є способи “маятник” та “приставний крок”. Т е х н і к а в и к о н а н н я. Долають лабіринт способом “маятник” так: увійти в лабіринт лівою (правою) ногою і поставити її між першими стовпцями одночасно схопитися лівою (правою) рукою хватом зверху за середину поперечної жердини, правою (лівою) рукою – за наступну жердину. Відштовхуючись лівою рукою, коловим рухом тулуба (вперед-праворуч) обігнути стовпчик проходу і маховим рухом правої (лівої) ноги праворуч (ліворуч) зробити крок (стрибок) правим (лівим) боком уздовж першої секції лабіринту. Поставити праву (ліву) ногу біля стовпця другої секції, одночасно схопитися правою (лівою) рукою за середину поперечної жердини другої секції, лівою (правою) рукою – за наступну жердину. Маховим рухом лівої ноги праворуч та коловим рухом тулуба праворуч – уперед-ліворуч обігнути стовпчик другої секції, продовжуючи маховий рух лівою ногою, одночасно відштовхнутися правою (лівою) рукою від жердини, зробити крок (стрибок) лівим боком уздовж другої секції, поставити ліву ногу біля стовпця третьої секції, а лівою (правою) рукою схопитися за середину поперечної жердини.

Номер слайду 24

Залізання по вертикальній драбині. Підбігти до вертикальної драбини зруйнованого мосту і наскочити лівою (правою) ногою на перший щабель вертикальної драбини, захопити верхній зріз балки мосту. Підтягуючись на руках, подолати другий щабель драбини. Одночасно відштовхнутися руками від балки мосту, а лівою (правою) ногою – від третьої сходинки драбини, вийти в упор на балку зігнутою в коліні правою (лівою) ногою. Випрямляючи ноги, подати плечі вперед та почати пересуватися по балці.

Номер слайду 25

Пересування по балках зруйнованого мосту. Найраціональнішим способом подолання балок зруйнованого мосту є подолання за 5 кроків у напрямку руху і за 7 кроків – у зворотному напрямку. Після подолання вертикальної драбини і виходу на балку зігнути у коліні праву (ліву) ногу, випрямляючи її та подаючи плечі уперед, почати переміщення:– перший крок – правою (лівою) ногою;– другий крок – приземлитися на ліву (праву) ногу за 10…15 см від між балками;– третій крок – з півобертом вліво перескочити через розрив і приземлитися на праву (ліву) ногу;– четвертий крок – зробити лівою (правою) ногою;– п’ятий крок – з півобертом вправо наскочити правою ногою на метровий відрізок балки, низько присісти і зіскочити на землю на напівзігнуті, розставлені на 10…15 см ноги.

Номер слайду 26

Подолання похилої драбини. З розбігу потрібно відштовхнутися правою (лівою) ногою і наскочити лівою (правою) ногою на другий щабель драбини. Наступаючи правою (лівою) ногою на третій щабель, відштовхнутися руками від верхнього щабля, поставити ліву (праву) ногу на четвертий щабель і стати правою (лівою) ногою на щабель зруйнованої драбини.

Номер слайду 27

Подолання зруйнованої драбини послідовним наступанням на щаблі драбини. Після виходу на верхній щабель правою (лівою) ногою потрібно, подавши тулуб уперед, ставити почергово опорну ногу на третій, другий та перший щаблі зруйнованої драбини, відштовхнувшись правою (лівою) ногою від першого щабля, приземлитися на ліву (праву) ногу, продовжити біг.

Номер слайду 28

Подолання зруйнованої драбини. З розбігу відштовхнутися перед перешкодою правою (лівою) ногою, винести ліву (праву) руку вперед, наскочити на перший щабель правою (лівою) зігнутою ногою. Далі потрібно наступити на щаблі, обпираючись на ліву ногу, і, не затримуючись, пронести ліву ногу над перешкодою під правою ногою. Зіскочити та приземлитися на дві ноги. Третій щабель можна подолати двома способами :з опертям на руку та ногу (як під час подолання другого щабля), з опорою на груди.

Номер слайду 29

Метання гранаті з траншеї. Для метання гранати з траншеї необхідно відставити праву ногу назад і, прогинаючись у поясі, зробити замах, для чого відвести праву руку з гранатою вгору-назад. Відштовхнутися правою ногою, різко випрямитися, маховим рухом правої руки вгору-вперед кинути гранату в ціль.

Номер слайду 30

Вправа № 33. Загальна контрольна вправа на смузі перешкод . Виконується без зброї. Дистанція – 400м. Форма одягу № 4. Вихідне положення – стоячи в траншеї: метнути гранату масою 600 г із траншеї на 20 м, по цегляній стінці (проломах) або по площі (2,6м х 1м) перед стінкою (зараховується пряме попадання); при непопаданні в ціль першою гранатою продовжувати метання (не більше 3-х гранат) до поразки цілі; за непопадання гранати до результату на фініші додається 5 с. Вискочити із траншеї і пробігти 100 м по доріжці у напрямку до лінії початку смуги; оббігти прапорець і перестрибнути рів шириною 2,5 м; пробігти проходами лабіринту; подолати паркан; залізти по вертикальній драбині на другий (зігнутий) відрізок зруйнованого моста; пробігти по балках, перестрибнути через розрив і зіскочити на землю із положення “стоячи” з кінця останнього відрізка балки; подолати три щаблі зруйнованої драбини і обов’язково торкнутись двома ногами землі між щаблями, пробігти під четвертим щаблем; пролізти у пролом стінки; зіскочити в траншею; пройти по ходу сполучення; вискочити із колодязя; стрибком подолати цегляну стінку; вибігти по похилій драбині на четвертий щабель і збігти по щаблях зруйнованої драбини; залізти по вертикальній драбині на балку зруйнованого моста; пробігти по балці, перестрибнути через розриви і збігти по нахиленій дошці; перестрибнути рів шириною 2 м, пробігти 20 м, оббігти прапорець і пробігти в зворотному напрямку 100 м по доріжці.

Номер слайду 31

Таблиця нарахування балів за умови виконання ВСК(у дисципліні загальна контрольна вправа на смузі перешкод)

Номер слайду 32

pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для хлопців) 11 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
2 лютого
Переглядів
1840
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку