Поглиблення кризових явищ в економіці. Шахтинський страйк 1989р

Про матеріал
Даний матеріал допоможе учням краще засвоїти матеріал з теми: Поглиблення кризових явищ в економіці. Шахтинський страйк 1989р. та учителю скоротить час у підготовці до уроку. У презентації використані матеріали підручника з історії України авт. Власов, Кульчицький 11кл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поглиблення кризових явищ в економіці. Шахтинський страйк 1989р.

Номер слайду 2

Прийшовши до влади в 1985 році Горбачов розпочав політику прискорення. Тобто таку, яка мала пришвидшити темпи розвитку економіки. М. Горбачов

Номер слайду 3

Планувалось найбільше розвивати машинобудування. Машинобудування поділялось на три види: - Загальне та середнє- Точне- Важке

Номер слайду 4

Загальне та середнє поділялось на: Верстатобудування. Транспортне. Обладнання для легкої та харчової промисловостіТочне поділялось на: - Електроніка. Приладобудування. Виробництво побутової техніки. Важке поділялось на: Обладнання для металургіїГірничо – шахтне. Енергетичне

Номер слайду 5

У квітні 1985 року Горбачов видав постанову “Про боротьбу з пияцтвом та алкоголізмом”, прозвану в народі “сухим законом.” Цей закон почав діяти з 17 травня 1985 року.

Номер слайду 6

Після закону заборонялася продаж горілки у всіх підприємствах торгівлі громадського харчування крім ресторанів. Алкоголь зник з літаків, поїздів, готелів, кафе. Спиртне дозволяли продавати в деяких ресторанах, але більше 100 г горілки і 150 г вина не наливали.

Номер слайду 7

Кампанія супроводжувалася інтенсивною пропагандою тверезості. З'явився журнал "Тверезість і культура". 3 млн. чоловік "добровільно" вступили у Всесоюзне суспільство боротьби за тверезість.

Номер слайду 8

Заборонялося пити в парках. Міліціонери масово ловили п'яних на вулиці і відправляли в витверезники, яких ставало все більше. За алкоголізм штрафували на 100 рублів або саджали на 15 діб.

Номер слайду 9

З кінофільмів вирізалися алкогольні сцени, а на екран знову (після 20-річної перерви) пустили кінофільм "Лимонадний Джо" (через що Горбачов теж отримав таке прізвисько). Кількість питущих упала, а померлих від алкоголізму скоротилася у 2,5 рази після прийняття "сухого закону", стверджують одні академіки та професори. Інші, його противники, наголошують, що чимало любителів випити освоїли "непитейні" доти ацетон, нашатирний спирт, одеколон.

Номер слайду 10

У СРСР наполовину скоротилася кількість вино-горілчаних магазинів, на дві третини стало менше кафе. Виробництво горілки знизилося на 25%. Закрили чи перекваліфікували 83 спиртових, 14 лікеро-горілчаних і біля тисячі винних заводів.

Номер слайду 11

Замість пива "Жигулівського" почали продавати безалкогольне "Півко". Жартували, що на черзі "вінішко" і "водчонка". Горілка стала дефіцитом. Довжелезні черги біля гастрономів прозвали "петлею Горбачова".

Номер слайду 12

Населення масово зайнялося самогоноварінням. У 1986 – 1988 роках виник дефіцит цукру та дріжджів. На перший навіть запровадили талони.

Номер слайду 13

Наслідком антиалкогольної кампанії стало покращення показників народжуваності (зросла) та смертності (знизилась), з іншого боку, держава зазнала економічних втрат. Так, 1986 року харчова промисловість порівняно з попереднім часом недоотримала 22 млрд крб доходу, а 1987 року – 25 млрд крб. Збитки не були компенсовані. Тому у 1987 році цю кампанію було зупинено.

Номер слайду 14

Використовуючи матеріал підручника Історія України 11 кл. авт. Власов, Кульчицький, ст. 152, дайте відповідь на запитання.

Номер слайду 15

Один із наслідків економічної кризи – поширення тіньової економіки. У травні 1986 р. стартувала кампанія боротьби з нетрудовими доходами. Переслідували людей, які бажали заробити ремонтом житла, пошиттям одягу, наданням населенню інших послуг. Штрафували господинь, які продавали в невстановлених місцях щось вирощене на присадибній ділянці або зібране в лісі.

Номер слайду 16

Коли гасло «прискорення» не спрацювало, М. Горбачов вирішив підійти до проблеми з іншого боку. Червневий (1987) пленум ЦК КПРС спробував вдихнути життя в економіку, давши державним підприємствам право діяти само-стійно.30 червня 1987 р. Верховна Рада СРСР ухвалила «Закон про державне підприємство», у якому розвивалися основні ідеї цієї реформи. Підприємства отримали можливість самостійно планувати виробничу діяльність у визначених межах.

Номер слайду 17

У травні 1988 р. ухвалено Закон «Про кооперацію в СРСР». Людям, які об’єднувалися в зареєстровані державними установами кооперативи,дозволялася підприємницька діяльність, здебільшого у сфері громадського харчування та послуг.

Номер слайду 18

Масово почали з’являтись кооперативи, які не тільки продавали певні товари та надавали послуги, але й ошукували людей. Держава не завжди реагувала, так як кооператори сплачували 65% податок з доходів.

Номер слайду 19

Використовуючи підручник Історія України 11кл. авт. Власов, Кульчицький ст. 154 виконайте завдання

Номер слайду 20

Хоча в Україні продовольче становище було дещо кращим, ніж у багатьох інших республіках СРСР, але гострий дефіцит продовольства вже почав відчуватися. З кінця 1980-х рр. дефіцитом стало майже все. З осені 1990 р. в Україні запровадили продаж продовольчих і промислових товарів за картками споживача з купонами.

Номер слайду 21

Використовуючи карикатури з підручника Історія України 11кл, авт. Власов, Кульчицький, дайте відповідь на запитання.

Номер слайду 22

Страйк шахтарів 1989 року. Поштовхом до початку масових страйків послугувало погіршення забезпечення шахтарських регіонів продовольчими й промисловими товарами в умовах тотального товарного дефіциту, що наростав у країні. Збурювання шахтарів накопичувалося також через недостатнє забезпечення техніки безпеки, загибелі товаришів, прагненням до росту видобутку вугілля, достойної оплати праці і підвищення якості життя

Номер слайду 23

10 липня 1989 р. в Междуреченську (Кузбас) почався страйк шахтарів, що згодом охопив і Донбас. 18 липня згідно з опублікованим повідомленням РАТАУ, шість шахт Донбасу припинили роботу.

Номер слайду 24

Страйки шахтарів безпосередньо вплинули на те, що 3 серпня 1989р. був прийнятий Верховною Радою УРСР Закон «Про економічну самостійність Української РСР» — викликаний великими проблемами і труднощами у розвитку економіки, розвалом управління виробництвом, занепадом багатьох галузей народного господарства. У 1990 році страйки тривали. Поступово у вимогах шахтарів з'явилися політичні вимоги. А 1 березня 1991 року розпочався загальний страйк донецьких шахтарів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Могила Ганна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Boiko Vadim
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 січня 2020
Переглядів
8453
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку