Походи вікінгів та їхні завоювання.

Про матеріал
Презентація розповідає про походи вікінгів, чим уславилися скандинавські воїни. Також розповідається чому і як відбувались завоювання вікінгів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Походи вікінгів та їхні завоювання

Номер слайду 2

Мета: охарактеризувати спосіб життя вікінгів, особливості будови їхніх кораблів; розглянути походи вікінгів, їхні причини, напрямки та наслідки; сприяти формуванню уміння працювати з джерелами інформації.

Номер слайду 3

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: характеризувати спосіб життя вікінгів у мирний та військовий час; описувати особливості будови дракарів; визначати причини походів вікінгів; застосовувати нові поняття; робити висновки про наслідки походів вікінгів.

Номер слайду 4

План: Якою була Скандинавія в добу Середньовіччя. Чим уславилися скандинавські воїни. Чому і як відбувались завоювання вікінгів.

Номер слайду 5

Раннім червневим ранком 793 р. ченці, що вийшли на берег багатого монастиря на острові Ліндісфарна, поблизу північно-східного узбережжя Англії, з тривогою стежили за флотилією, що наближалася. Понад десяток кораблів під смугастими повстяними вітрилами грізно насувалися на острів. Голови казкових чудовиськ на кормі кораблів хижо роззявляли пащі, виблискували, сяючи на сонці, щити, підвішені зовні уздовж бортів. Судна підійшли до самого берега, і сотня воїнів, здіймаючи галас та розмахуючи мечами, через мить опинилася серед переляканих беззбройних жителів.

Номер слайду 6

Крики жаху і стогони поранених сповнили повітря. Іноземці безжально прокладали собі дорогу до монастирських будівель, де сподівалися знайти багату здобич. Декілька годин опісля над островом запанувала тиша, яку порушував лише тріск догораючих споруд. Більшість ченців і жителів були убиті, дорогоцінні церковні прикраси, одяг і книги були перенесені на кораблі, туди ж зігнали купку людей, що залишилися живими, та худобу з навколишніх пасовиськ. Це були останні кочові германські племена та перші європейські відкривачі-мореплавці – вікінги.- «Боже, позбав нас від ярості норманів!» - з такою молитвою до Бога зверталися священники багатьох країн Західної Європи у VIII – ХІ ст. А Карл Великий, свідок одного з перших нападів норманів біля берегів Франції, з сумом сказав: «Передбачу, скільки зла накоять ці люди моїм нащадкам та їхнім підлеглим».

Номер слайду 7

Якою була Скандинавія в добу Середньовіччя Здавна Скандинавський півострів заселяли північні германські племена, яких у Західній Європі називали норманами, тобто «людьми Півночі, а на Русі – варяги. Вони жили племенами, кожне з яких очолював військовий вождь — ярл, або конунг. Руське слово «князь» пішло саме від скандинавського «конунг — вождь». Вождь мав постійну дружину, яка приносила йому клятву вірності. Гірські хребти, дрімучі ліси, малородючі ґрунти не сприяли розвитку землеробства в Скандинавії. Неврожаї, голод та інші лиха змушували багатьох людей залишати батьківщину. Вони вирушали в далекі морські походи для захоплення здобичі або родючих земель. У 793 р. нормани з’явилися біля берегів Північно-Східної Англії. Відтоді більш як три століття «північні люди» нападали на Британію та інші країни Європи.

Номер слайду 8

Скандинавія – північ Європи – земля гір, лісів, боліт, неродючих земель і багатих рибою морів. Скандинавія відрізняється суворим кліматом, у її ландшафті переважають скелясті гори й ліси. Придатної для обробки землі тут мало, навіть в урожайні роки припасів на довгу зиму не вистачало.

Номер слайду 9

Головними заняттями вікінгів були мореплавство, скотарство, рибальство, мисливство, торгівля. Більшість вільного населення жили хуторами або невеликими селами. Свої будинки вікінги будували з дерева. В Ісландії, де не було дерев, будували  з каменю та дерну. У головній будівлі  - була земляна підлога, стіни обшиті дерев’яними дошками. У даху були виходи для диму. Біля однієї зі стін було почесне місце для господаря.

Номер слайду 10

Чим уславилися скандинавські воїни Вікінги вважалися найкращими воїнами свого часу. Вклоняючись верховному богу Одіну, вікінги особливо цінували сміливість і доблесть в бою. Нормани добре знали морську справу, майстерно володіли залізною зброєю, тому були дуже небезпечними ворогами. Їхні кораблі — дракари — були безпалубні, довгі, і вміщали до сотні осіб кожний. Під чотирикутними червоними та смугастими вітрилами, зі страхітливими різьбленими головами драконів чи зміїв на носах, вони наганяли жах на жителів узбережжя. Самі нормани з гордістю називали свої кораблі «кіньми моря».

Номер слайду 11

Чому і як відбувались завоювання вікінгів. Причини походів вікінгів. Напрямки походів вікінгів

Номер слайду 12

Ще з IX ст. вікінги вчиняли грабіжницькі набіги на території Франції й Німеччини, спустошували узбережжя Піренейського півострова та Італії. Нормани спалювали все, що не могли забрати з собою. Спершу вони нападали на узбережжя, згодом почали здійснювати походи усередину країн і земель. Вони влаштовували стоянки в гирлах великих річок, тут збирали сили, а потім, рухаючись вгору проти течії, проникали вглиб країни. Дракари були швидкохідними та надійними човнами, легкими як для греблі, так і для перенесення на руках у разі потреби. Вони могли заходити в мілководні річки й швартуватися до низьких берегів. Виготовляли дракари, як правило, з дуба. Найбільший з відомих кораблів вікінгів сягав 23 м завдовжки та 4,5 м завширшки. На кожному дракарі було 26—70 гребців по обидва боки човна. Для їхнього захисту вздовж бортів вивішували щити.

Номер слайду 13

У X ст. французький король навіть змушений був віддати конунгу Роллону північну частину Франції. Утворена область дістала назву герцогство Нормандія, а її завойовників стали називати нормандцями. Вони швидко змішалися з французами, перейняли їхню мову, звичаї та прийняли християнство. Вони не лише воювали, а й торгували та ознайомлювалися з іншими землями, європейськими культурами, уявленнями про світ і новими знаннями. Згодом вихідці з Нормандії захопили південну частину Італії й острів Сицилію, де заснували Сицилійське королівство. Нормани, які осіли в Європі, створили власні королівства, а в самій Скандинавії сформувалися держави в Данії, Норвегії та Швеції. Набіги вікінгів поступово припинились лише в XI ст. Ролло - один із ватажків вікінгів. Ролло був першим правителем вікінгської області, з якої пізніше утворилась Нормандія. Нащадки Ролло стали герцогами Нормандії, а, пізніше, й королями Англії.

pptx
Додано
16 грудня 2023
Переглядів
587
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку