Покриви тіла та рух тварин

Про матеріал
Конспект до уроку з біології для 7 класу з теми Покриви тіла та рух тварин дл автора підручника Базанова
Перегляд файлу

КОНСПЕКТ уроку з біології

на тему: “Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції. Рух тварин.”

Мета уроку:

навчальна – ознайомити учнів з покривами безхребетних та хребетних тварин, їх різноманітністю, визначити їх біологічне значення; звернути увагу на будову шкіри ссавців;

розвивальна – розвивати інтерес до вивчення навчального матеріалу про покриви різних груп організмів; розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу, уміння робити висновки;

виховна  сприяти вихованню допитливості, формування пізнавального інтересу до теми, що вивчається і предмету в цілому; бережливе ставлення до тварин та навколишнього світу.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

ХІД УРОКУ

    I. Організація класу

Привітання, представлення. Перевірка присутності учнів та готовності їх до уроку.

    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

    Фронтальне опитування

Що відмежовує організм від навколишнього середовища? (покриви, шкіра)

У всіх тварин покриви за будовою є одинакові? (Ні)

Які ви знаєте залози шкіри людини? (потові, сальні, молочні)

    ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Цей ангорський кролик поширений всюди, так як це домашня тварина. Виглядає ангорський кролик по-справжньому ефектно, у деяких екземплярів шерсть в довжину досягає 80 см. Вона дуже цінна, з неї виготовляють багато корисних речей, в тому числі хустки, панчохи, рукавички, та й просто тканини. Середня маса у нього - 5 кг, довжина тулуба становить до 60 см. А які ще покриви тіла можуть бути у тварин?

ІV. Повідомлення теми, мети і завдань уроку

Вчитель. Тема сьогоднішнього уроку – «Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції». Ми розглянемо покриви різних груп тварин, звернемо увагу на будову покривів ссавців.

 

    V. Засвоєння нових знань

Розповідь вчителя (вчитель заповнює таблицю на дошці, а учні в зошитах)

  1.                   Покриви та їх функції

Покриви – це утворення на поверхні тіла,  які є бар’єром між організмом та навколишнім середовищем

Схема «Функції покривів» (на дошці, а учні в зошитах):

 

  1.                   Захист. Покриви захищають тіло від зовнішніх пошкоджень, впливу температури, висушування, проникнення мікробів та паразитів.
  2.                   Напад. Жалкі клітини покривів, кігті хижих птахів і ссавців є знаряддями під час полювання й забезпечення їхнього живлення.
  3.                   Теплорегуляція. Нагрівання тіла чи віддача тепла здійснюється через покриви (наприклад, через великі вуха в слонів відбувається посилена тепловіддача)
  4.                   Опора й рух. Покриви надають тілу певної форму, утримують внутрішні органи, утворюють плавальні перетинки між пальцями ніг, шкірні перетинки між кінцівками в кажанів тощо.
  5.                   Дихання. У кишковопорожнинних, плоских червів, риб, амфібій через поверхню тіла відбувається газообмін.
  6.                   Виділення речовин. Через покриви разом із слизом, потом можуть видалятися вуглекислий газ. надлишок солей.
  7.                   Секреція речовин. У покривах багатьох тварин є шкірні залози, що виділяють речовини для позначення території, визначення особин свого виду, захисту від паразитів і ворогів.
  8.                   Подразливість. Покриви містять чутливі клітини - рецептори (сприймають світло, дотик, сольовий склад води) та органи чуттів (наприклад, бічна лінія риб).
  9.                   Запасання речовин. У підшкірній клітковині плазунів, ссавців відкладаються про запас жири, під шкірою жаб запасається вода.

 

 

Група тварин

Особливості покривів

Кишковопорожнинні

Ектодерма (з епітеліально-м'язових клітин, між якими є жалкі клітини), ентодерма

Кільчасті черви

Шкірно-м’язовий мішок (одношаровий епітелій) із залозами, кутикула

Членистоногі

Одношаровий епітелій й товста хітинова кутикула, яка в ракоподібних зміцнюється вапном, у павукоподібних і комах вкрита восковою плівкою.

Молюски

Одношаровий епітелій утворює мантію, яка утворює черепашку

Риби

Шкіра з багатошарового епітелію й дерми. Є слизові залози й луска.

Амфібії

Шкіра гола з багатошарового епітелію й дерми, є багатоклітинні слизові залози. У шкірі густа сітка кровоносних судин.

Рептилії

Шкіра суха з багатошарового епітелію й дерми. Залози відсутні. Виникають рогові лусочки, щитки, пластинки.

Птахи

Шкіра суха, тонка з багатошарового епітелію і дерми. Залози відсутні (крім куприкової), є пір'я.

Ссавці

Шкіра товста з багатошарового епітелію й дерми. Є розвинені залози (потові, сальні, пахучі, молочні) і волосяний покрив.

     Будова шкіри ссавців:

1) Епідерміс — багатошаровий плоский епітелій. Він потовщується там, де епітелій зазнає тиску або тертя.

Епітелій містить клітини з пігментом — меланіном.

2) Власне шкіра (дерма) — еластичний багатоклітинний шар, який має кровоносні судини, потові й жирові залози, рецептори, волосяні цибулини.

3) Підшкірно-жировий багатоклітинний шар. Він сприяє збереженню тепла. У деяких тварин цей шар дуже міцний (китоподібні, ластоногі). У верблюдів, овець жир накопичується в курдюку та є джерелом ендогенної води.

Картинки по запросу будова шкіри

3. Властивості шкіри

  1.                   Забарвлення. У покривах тварин є забарвлюючі речовини-пігменти, що роблять тварин непомітними на фоні місцевості (біле забарвлення полярних сов), застерігають хижаків від нападу (у сонечка, ос), розчленовують обриси тварин у середовищі існування (смугастість зебр). Деякі тварини здатні швидко змінювати забарвлення залежно від умов (хамелеони, восьминоги).
  2.                   Маскування. Форма тіла й забарвлення покривів роблять тварин схожими на листки, гілки, кору або колючки рослин (гусінь березового п'ядуна схожа на гілочку берези).
  3.                   Мімікрія. Незахищені види мають ознаки подібності з видами, які захищені (наприклад, муха бджоловидка звичайна подібна до бджоли).
  4.                   Отруйність. Зустрічається серед черевоногих (конуси), комах (бджоли, шершні), павукоподібних (павуки, скорпіони), багатоніжок (сколопендри), риб (риба-фугу, морський дракон), рептилій (гадюки, варани).
  5.                   Органи захисту й нападу. Для полювання й захисту призначені такі органи, як клешні у раків, дзьоб у восьминогів й птахів, хеліцери у павуків, жало у джмелів, озброєні вирости на голові чи хвості у риби-меч та ската-хвостокола, зуби у акул й у хижих ссавців тощо.
  6.                   Електричні органи. Здатністю генерувати електричний струм володіють лише риби (електричний вугор, електричний скат).
  7.                   Ловильні утвори. Є тварини, які риють пастки в землі (мурашиний лев), роблять павутину (павуки), мають вирости для приваблювання (риби-вудильники).

Отже, покриви є важливими багатофункціональними утворами, з якими пов'язані майже всі процеси життєдіяльності тварин.

4. Рух тварин

(з презентації)

  VІ. Осмислення нових знань, умінь.

Творче завдання з малювання: Запропонувати учням намалювати схему різноманітних покривів тіла тварин, включаючи шерсть, перо, луску, шкіру тощо. Додатково можна включити опис, який пояснює функції цих покривів.

VІІ. Закріплення вивченого матеріалу

Створення проблемної ситуації.

Гіпотеза. Якщо у тварин покрив тіла різний, значить вони мають пристосування до різноманітних середовищ?

 - Як довести цю гіпотезу?

Покриви –зовнішні утвори на поверхні тіла, які є барєром між навколишнім та внутрішнім середовищем.

Похідні шкіри ссавців (робота з підручником)

   VІІІ. Узагальнення засвоєних знань

Гра «Мікрофон»

«На уроці я зрозумів…»

«Тепер я знатиму…»

«Мені було цікаво дізнатися про…»

 

   IХ. Підсумки уроку

Вчитель коментує активність учнів на уроці, виставляє оцінки.

 

    Х. Повідомлення домашнього завдання

Опрацювати § 35, вивчити терміни, виконати завдання після параграфу (Біологія : підруч. для 7-го кл. загальноосвіт. навч. закл. / Л.І. Остапченко [та ін.]. - Київ : Генеза, 2015. - 256 с. : іл..).

 

docx
До підручника
Біологія 7 клас (Базанова Т. І., Кузнецова М. О., Кіося Є. О., Павіченко Ю.В.)
Додано
20 вересня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку