Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції. Лабораторні дослідження: особливостей покривів тіла тварин.

Про матеріал
Презентація дозволить учням краще засвоїти навчальний матеріал про покриви тіла тварин, розглянути функції, які виконують покриви тіла в різних груп тварин, установити взаємозв’язок між будовою покривів і рівнем організації тварин; виконати лабораторне дослідження особливостей покривів тіла тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Покриви тіла тварин, їх різноманітність та функції. Лабораторні дослідження:особливостей покривів тіла тварин. Волошина Олена Іванівна Вчитель біології вищої категоріїХарківської ЗОШ № 125

Номер слайду 2

Покриви тіла тварин. Тварини мешкають у різних середовищах існування, де на них діють усілякі чинники. Іноді ми дивуємося, як можна існувати в тих чи інших умовах. Захистити організм від небезпечного впливу факторів зовнішнього середовища тваринам допомагають покриви тіла.

Номер слайду 3

Основні функції покривів тіла. Покриви тіла захищають внутрішні органи тварин від зовнішніх факторів, таких як коливання температури, зміни вологості, напади хижаків і паразитів тощо. Вони також можуть відігравати важливу роль у процесах дихання і виділення. Іще одна функція — спілкування. Часто зміна стану покривів тіла є дуже красномовною.

Номер слайду 4

Функції покривів тіла тварин Покриви тіла у різних тварин різноманітні за будовою, проте виконують схожі функції:захищають внутрішні органи від механічних, хімічних та фізичних чинників (пошкоджень, несприятливої температури середовища, сонячних променів, вологи);запобігають втратам води (вкриваються водонепроникною плівкою, звужуються пори); допомагають регулювати температуру тіла; беруть участь в обміні речовин (газообмін, живлення та виділення);допомагають маскуватися, нападати або відлякувати ворогів.

Номер слайду 5

Захист. Покриви захищають тіло від зовнішніх пошкоджень, впливу температури, висушування, проникнення мікробів та паразитів. Напад. Жалкі клітини покривів, кігті хижих птахів і ссавців є знаряддями під час полювання й забезпечення їхнього живлення.

Номер слайду 6

Опора й рух. Покриви надають тілу певної форму, утримують внутрішні органи, утворюють плавальні перетинки між пальцями ніг, шкірні перетинки між кінцівками в кажанів тощо. Дихання. У кишковопорожнинних, плоских червів, риб, амфібій через поверхню тіла відбувається газообмін.

Номер слайду 7

Виділення речовин. Через покриви разом із слизом, потом можуть видалятися вуглекислий газ, надлишок солей. Теплорегуляція. Нагрівання тіла чи віддача тепла здійснюється через покриви (наприклад, через великі вуха в слонів відбувається посилена тепловіддача).

Номер слайду 8

Секреція речовин. У покривах багатьох тварин є шкірні залози, що виділяють речовини для позначення території, визначення особин свого виду, захисту від паразитів і ворогів. Подразливість. Покриви містять чутливі клітини – рецептори (сприймають світло, дотик, сольовий склад води) та органи чуттів (наприклад, бічна лінія риб).

Номер слайду 9

Запасання речовин. У підшкірній клітковині плазунів, ссавців відкладаються про запас жири, під шкірою жаб запасається вода. Отже, покриви є важливими багатофункціональними утворами, з якими пов'язані майже всі процеси життєдіяльності тварин.

Номер слайду 10

Еволюція покривів тварин проходила за такими напрямками: 1) від одношарового до багатошарового епітелію;2) від одношарового захисного епітелію до багатофункціональної шкіри з двох шарів: епідермісу й дерми.

Номер слайду 11

КишковопорожнинніЕктодерма а епітеліально-м'язових клітин, між якими є жалкі клітини. Зовнішній шар клітин складається з епітеліально-м'язових клітин, між якими містяться жалкі клітини для захисту від ворогів та паралізації жертви

Номер слайду 12

Плоскі черви. Одношаровий епітелій з кутикулою в складі шкірно-м'язового мішка. Шкірно-м'язовий мішок (покриви разом із м'язами) складає опорно-рухову систему та виконує захисну функцію. У паразитичних плоских червів — сисунів — епітеліальні клітини містяться під неклітинним шаром, який захищає організм від агресивних травних соків хазяїна. У паразитичних стьожаків покриви тіла мають величезну кількість виростів — ворсинок, через які всмоктується їжа, тобто покриви тіла виконують функцію живлення, а травна система відсутня.

Номер слайду 13

Круглі черви. Одношаровий епітелій з кутикулою. У круглих червів підсилюється захисна функція покривів тіла, їхні покриви — це багатошарова кутикула

Номер слайду 14

Кільчасті черви. Одношаровий епітелій з кутикулою. Багато слизових залоз

Номер слайду 15

Молюски. Одношаровий епітелій утворює мантію, яка утворює черепашку

Номер слайду 16

ЧленистоногіОдношаровий епітелій й товста хітинова кутикула, яка в ракоподібних зміцнюється вапном, у павукоподібних і комах вкрита восковою плівкою. Кутикула виконує захисну функцію, має хітиновий поверхневий шар, різноманітні вирости кутикули (волоски, шипи, голки та ін.) допомагають захиститися від ворогів, або замаскуватися. Для павукоподібних та комах, що живуть у посушливих місцях, кутикула зовні вкрита восковим шаром для зменшення випаровування води і є важливою функцією економії води.

Номер слайду 17

У хребетних покриви мають складнішу будову й представлені шкірою, яка складається з епідермісу та власне шкіри (дерма). Досить часто функції шкіри урізноманітнюються за допомогою похідних шкіри, якими є рогові чи кісткові утвори (луска, пір'я, волосся, кігті, копита, роги) та шкірні залози (слизові, слізні, отруйні, сольові, потові, пахучі, молочні).

Номер слайду 18

Риби. Шкіра з багатошарового епітелію й дерми. Є слизові залози й луска. Захисна функція шкіри підсилена лусками різної форми.

Номер слайду 19

ЗемноводніШкіра гола з багатошарового епітелію й дерми. Є багатоклітинні слизові залози. У шкірі густа сітка кровоносних судин. Шкіра є додатковим органом повітряного дихання, тому вона повинна бути постійно зволоженою (це забезпечують численні залози, що продукують слиз). Шкіра земноводних містить також отруйні залози, що виконують захисну функцію.

Номер слайду 20

Плазуни. Шкіра суха з багатошарового епітелію й дерми. Залози відсутні. Виникають рогові лусочки, щитки, пластинки. Шкіра вкрита роговими лусками і щитками, які виконують захисну функцію

Номер слайду 21

Птахи. Шкіра суха, тонка з багатошарового епітелію і дерми. Залози відсутні (крім куприкової), є пір'я. Пір'я захищає від пошкоджень, допомагає зберегти тепло і зменшує опір повітря під час польоту. Також найбільші пір'їни на крилах і хвості необхідні для забезпечення польоту. Крім того, пір'я птахів має різноманітне забарвлення, що використовується при маскуванні та відіграє важливу роль у шлюбній поведінці.

Номер слайду 22

СсавціШкіра товста з багатошарового епітелію й дерми. Є розвинені залози (потові, сальні, пахучі, молочні) і волосяний покрив. Шкіра вкрита волосяним покривом (шерстю), що допомагає підтримувати постійну температуру тіла. Дуже добре розвинені у ссавців видозміни шкіри (кігті, копита, роги, голки), які виконують важливі захисні функції в житті організмів та використовуються в шлюбних турнірах самців.

Номер слайду 23

Видозміни покривів тіла можуть використовуватись як органи пересування (копита), а також як засоби пасивного (захисне забарвлення) і активного захисту (отруйні залози, шипи, кігті, роги, голки).

Номер слайду 24

Захисне забарвлення буває: маскуючим (у риб верх темний, низ світлий; здатні змінювати забарвлення чи малюнок головоногі молюски, камбала, хамелеони); попереджуючим (яскраве забарвлення метелика, бджоли);відлякуючим (яскраві блакитні плями на тілі і сині отруйні шипи на хвості у ската-хвостокола).

Номер слайду 25

У яких тварин покриви тіла виконують функцію живлення? Які особливості будови цих тварин?У паразитичних стьожаків покриви тіла мають величезну кількість виростів — ворсинок, через які всмоктується їжа, таким чином у цих червів покриви тіла виконують функцію живлення, а травна система відсутня.

Номер слайду 26

Які функції виконують шкірні залози у різних груп тварин?Шкірні залози дощового черв'яка виробляють слиз для захисту та пересування у ґрунті. Шкірні залози земноводних продукують слиз покривів для забезпечення шкірного дихання. Клітини сальних залоз ссавців продукують жирні виділення (сприяють збереженню еластичності шкіри і волосся, оберігають шкіру від потрапляння шкідливих бактерій і грибів).

Номер слайду 27

Які функції виконують шкірні залози у різних груп тварин?Потові залози (виділяють шкідливі продукти обміну речовин, основна функція — це терморегуляція — охолодження тіла завдяки активному виділенню й випаровуванню поту). Видозміною потових є пахучі залози у багатьох хижих ссавців (використовуються насамперед для маркування території, а також для розпізнавання особин свого виду, у скунсів такі залози є ефективним знаряддям захисту). Молочні залози ссавців — видозмінені потові залози, що розвиваються у самок (для вигодовування дитинчат молоком).

Номер слайду 28

Забарвлення. У покривах тварин є забарвлюючі речовини-пігменти, що роблять тварин непомітними на фоні місцевості (біле забарвлення полярних сов), застерігають хижаків від нападу (у сонечка, ос), розчленовують обриси тварин у середовищі існування (смугастість зебр). Деякі тварини здатні швидко змінювати забарвлення залежно від умов (хамелеони, восьминоги). Маскування. Форма тіла й забарвлення покривів роблять тварин схожими на листки, гілки, кору або колючки рослин (гусінь березового п'ядуна схожа на гілочку берези).

Номер слайду 29

Мімікрія. Незахищені види мають ознаки подібності з видами, які захищені (наприклад, муха бджоловидка звичайна подібна до бджоли). Отруйність. Зустрічається серед черевоногих (конуси), комах (бджоли, шершні), павукоподібних (павуки, скорпіони), багатоніжок (сколопендри), риб (риба-фугу, морський дракон), рептилій (гадюки, варани).

Номер слайду 30

Органи захисту й нападу. Для полювання й захисту призначені такі органи, як клешні у раків, дзьоб у восьминогів й птахів, хеліцери у павуків, жало у джмелів, озброєні вирости на голові чи хвості у риби-меч та ската-хвостокола, зуби у акул й у хижих ссавців тощо. Електричні органи. Здатністю генерувати електричний струм володіють лише риби (електричний вугор, електричний скат). Ловильні утвори. Є тварини, які риють пастки в землі (мурашиний лев), роблять павутину (павуки), мають вирости для приваблювання (риби-вудильники).

Номер слайду 31

Звідки взялася шерсть?Колись давно у предків ссавців з'явилися нові органи дотику — вібриси. Вони мали вигляд довгих волосків і росли на голові тварини. Унаслідок однієї мутації ці волоски виросли по всьому тілу і виявилися чудовим надбанням, яке вже багато мільйонів років полегшує життя ссавців (мал. 37.3). Яка буває шерсть?Типи волосся ссавців:— пух — коротке м'яке волосся;— ость — товсте й пружне волосся;— вібриси — органи дотику.

Номер слайду 32

Похідні шкіри ссавців. Крім волосся, шкіра ссавців утворює доволі багато інших структур. Те ж саме походження, що й волосся, мають нігті приматів, кігті хижаків, копита травоїдних. І не тільки вони. Навіть ріг носорога та луски ящерів (є такі ссавці) теж є роговими похідними шкіри. Трохи складніша ситуація з рогами. Більшість рогів у ссавців так само, як волосся, копита або нігті, утворюються зовнішнім шаром шкіри. Це роги корів, кіз, антилоп. Винятком є роги оленів: вони утворюються глибшими шарами шкіри.

Номер слайду 33

Запам'ятайте найважливіше: Покриви тіла тварин виконують функції захисту організму від впливу зовнішнього середовища, аналізу цього середовища та взаємодії з ним. Покриви тварин — результат тривалої еволюції і є пристосуванням до особливостей навколишнього середовища.

Номер слайду 34

Лабораторне дослідження: особливостей покривів тіла тварин. Мета: ознайомлення з особливостями покривів тіла тварин. Обладнання та матеріали: таблиці та фото із зображенням хребетних тварин, луска риб, пір’я птахів, шерсть ссавців, роги. ХІД РОБОТИ:1. Ознайомтесь на зображеннях з покривами хребетних тварин: риб, земноводних, плазунів, птахів та ссавців.

Номер слайду 35

2. Дайте відповіді на такі запитання:— Яке значення має луска у риб?— Чому шкіра земноводних гола?— Яке призначення мають покриви плазунів?— Які функції виконують покриви птахів? Розкажіть про будову пір’я.— Яку роль в житті виконує волосяний покрив ссавців?

Номер слайду 36

3. Заповніть таблицю: Покриви тіла хребетних тварин. Критерії для порівняння. Риби. ЗемноводніПлазуни. Птахи. СсавціШкіра суха чи волога?Шкіра гола чи має покриви? Чим покрита шкіра?Похідні шкіри.

Номер слайду 37

Висновок. З чим пов’язані особливості покривів тіла тварин?

Номер слайду 38

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кирпатий Микола Миколайович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 грудня 2022
Переглядів
19508
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку