"Полтава - духовна скарбниця України" - сценарій виховної години

Про матеріал
Виховна година «Полтава – духовна скарбниця України» має на меті поглибити знання учнів про рідне місто, ознайомити із історією та видатними особистостями рідного краю; виховувати любов до рідного краю та дбайливе ставлення до історії України, її національних традицій, повагу до прадідів та усвідомлення себе як частини єдиної держави; розвивати мовлення та навички самостійної пошукової роботи учнів.
Перегляд файлу

1

 

E:\Work\5-Б клас - класний керівник\Україна - єдина країна\Coat_of_Arms_of_Poltava_Oblast.png

 

Виховна година на тему:

«Полтава – духовна скарбниця України»

 Підготувала

учитель англійської

та німецької мови

класний керівник

5-Б класу

Роменська Наталія Володимирівна

 

 

Полтава – 2014


Тема: «Полтава – духовна скарбниця України»

Мета:

  1.               освітня: поглибити знання учнів про рідне місто, ознайомити із історією та видатними особистостями рідного краю;
  2.               ціннісно-орієнтовна: виховувати любов до рідного краю та дбайливе ставлення до історії України, її національних традицій, повагу до прадідів та усвідомлення себе як частини єдиної держави;
  3.               стимулюючо-дійова: розвивати мовлення та навички самостійної пошукової роботи учнів.

Вид діяльності: пізнавальна

Форма проведення заходу: виховна години

Орієнтовний вік дітей: 10 – 11 років

Тривалість проведення заходу: 45-60 хв.

Місце проведення: класна кімната

Особливості підготовки:

  •                 розробка сценарію виховної години;
  •                 зображення герба та прапора Полтави;
  •                 фотографії із визначними пам’ятками Полтави.


ПЕРЕБІГ ЗАХОДУ

 

 І. Організаційний момент

 Учитель. Сьогодні ми з вами відзначає День міста, День народження нашої маленької Батьківщини рідної Полтави. На нашій виховній годині ми поговоримо про історію, розвиток та здобутки, якими прославилося наше місто.

 

 ІІ. Основна частина

 Учитель. Спершу нагадайте мені, звідки походить назва нашого міста?

(Від назви річки Лтава, правої притоки Ворскли)

 Учитель. Офіційними символами Полтави є гімн, прапор та герб, які ви бачите на дошці.

 

 Слово вчителя

 Учитель. Коротко зупинимося на історії рідного міста.

 Територія сучасної Полтавщини була заселена ще в епоху палеоліту. Поселення скіфів-землеробів знайдені на території Полтавського, Котелевського районів і в самій Полтаві.

 Учитель. (Питання до класу) Що ви знаєте про скіфів?

 За часів Київської Русі територія області входила до Переяславського князівства. Тоді ж над річками були побудовані для захисту від половців фортеці-міста: Хорол, Пісочин, Говтва, Лубни, Горошин, Пирятин, Луком’є, Лохвиця та інші. Одне із цих містечок на Ворсклі – Лтава, із часом перетворилось в сучасну Полтаву.

 Учитель. (Питання до класу) У яких із цих міст Полтавщини ви побували?

 Із глибокої давнини Полтава була й залишається економічним і культурним центром регіону. Уперше місто згадується в Іпатіївському літописі під 1173 роком, хоч цілком зрозуміло, що найперші сторінки її історії губляться в глибині віків, і це довели полтавські археологи. Їхні наукові свідчення стали фундаментом офіційного визнання 1100-літнього віку Полтави.

 Після татаро-монгольського нашестя в XIV столітті Полтава потрапила під владу Литви, в кінці XVI століття під владу Польщі.

 Визвольна війна українського народу 1648-1654 рр. глибоко позначилася на подальшій колонізації краю. Успіхи та невдачі козацької війни, репресії після поразок зумовили широку народну колонізацію з Правобережної на Лівобережну Україну, зокрема на Полтавщину. На карті України, складеній у другій половині ХVІ ст. французьким інженером Бопланом, який перебував на польській службі, в межах сучасної Полтавщини позначено понад 300 поселень, серед яких були міста, слободи, села. Це свідчить про значне заселення цих місць.

 Масове козацьке переселення на південно-східну частину краю згодом і спричинило до появи таких повітів, як Кременчуцький, Хорольський, Миргородський, Зіньківський, Кобеляцький.

 Під час Північної війни 1700-21рр. територія краю стала ареною військових змагань між Швецією і Росією. У 1709 р. тут відбулася історична Полтавська битва.

 Учитель. (Питання до класу) Що ви можете розповісти про Полтавську битву?

 У кінці 18 століття Полтава входить до Чернігівського наміснитцтва.
У 1802 році утворена Полтавська губернія.

 Після декількох адміністративних реформ, здійснених у 1923-37 роках, 22 вересня 1937 шляхом виокремлення з території Харківської області було створено Полтавську область.

 Величезних матеріальних та людських втрат зазнала Полтавщина в період Великої Вітчизняної війни. 18 вересня 1941 року німецько-фашистські загарбники захопили Полтаву, а 13 жовтня окупували всю область. Новий окупаційний режим тривав довгих 2 роки.

 Проте, з окупацією краю не припинилася боротьба населення проти німецько-фашистських загарбників. У тилу ворога упродовж 1941-1943 рр. діяло 39 партизанських загонів і груп, понад 70 підпільних та патріотичних організацій.

 Саме 23 вересня 1944 року Полтавщину було визволено від німецько-фашистських загарбників. Ваша діди та прадіди були свідками та безпосередніми учасниками цих подій. (Питання до класу) Можливо хтось може розповісти історії, почуті від родичів щодо визволення Полтави?

 

 Краєзнавча вікторина

 Учитель. Настав час перевірити ваші знання про рідне місто. Дайте відповіді на зовсім прості питання. Хто дасть найбільше правильних відповідей, отримає звання знавця рідного міста.

  1.               Скільки вокзалів є у Полтаві? Як вони називаються? (Два, Київський та Південний)
  2.               На скільки районів поділене місто Полтава? (Три: Київський, Октябрський, Ленінський)
  3.               Назвіть 5 відомих вищих навчальних закладів Полтави. (Полтавський національний педагогічний університет, Полтавський національний технічний університет, Українська медична стоматологічна академія і т.д.)
  4.               Назвіть принаймні 5 музеїв, які функціонують у Полтаві.
  5.               Ім’я якого відомого письменника носить Полтавський музично-драматичний театр? (М. В. Гоголя)
  6.               Який парк є найвідомішим у Полтаві? (Корпусний сад). А які ще парки ви можете перерахувати? (Сонячний, Котляревського, Студентський).
  7.               Як правильно називається пам’ятник, який у народі має ім’я «Орел»? (Монумент слави)
  8.               Який театр у Полтаві є особливо популярним серед дітей? (Ляльковий театр)
  9.               Які кінотеатри ви можете перелічити? («Кінотеатр імені
    І. Котляревського», «Конкорд-кіно», «Колос»).
  10.          Який український письменник, наш земляк, вважається основоположником української літературної мови? (І. П. Котляревський). Які твори цього автора ви знаєте?
  11.          Яка знаменита пам’ятка архітектури знаходиться неподалік від садиби І. П. Котляревського? (Біла Альтанка)
  12.          Який футбольний клуб є візитною карткою Полтави? («Ворскла»)
  13.          Які відомі українські письменники свого часу жили у Полтаві?
    (І. П. Котляревський, Панас Мирний, В. Г. Короленко, М. В. Гоголь,
    Т. Г. Шевченко).
  14.          Якщо ми захочемо насолодитися творіннями художників, то куди вирушимо? (До галереї мистецтв)
  15.          І на останок: які підприємства нашого міста вам відомі? (Автоагрегатний завод, заводь ГРЛ, завод «Електромотор», завод «Хіммаш» і т. д.)

 

 ІІІ. Підсумок заходу

 Угадай пам’ятку за фотографією

Учитель. Молодці! Відповідали швидко, впевнено та вірно! За вашими відповідями відразу помітно, що виховна година минула не дарма.

 Наостанок уважно подивіться на дошку! Скажіть, які визначні пам’ятки зображені на цих фотографіях? (Музей Полтавської битви, Краєзнавчий музей, Музично-драматичний театр імені М. В. Гоголя, Корпусний сад, стадіон «Ворскла»).

 Учитель. Рідне місто – наша мала Батьківщина, яку ми повинні оберігати, любити та плекати, щоб і наші нащадки могли насолоджуватися величчю та багатством духовної скарбниці України.

docx
Додано
18 серпня 2019
Переглядів
1791
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку