Поняття інсталяції та деінсталяції програмного забезпечення. Проблеми сумісності програмного забезпечення. Класифікація та основні функції операційних систем

Про матеріал
Поняття інсталяції та деінсталяції програмного забезпечення. Проблеми сумісності програмного забезпечення. Класифікація та основні функції операційних систем
Перегляд файлу

Тема:

Поняття інсталяції та деінсталяції програмного забезпечення. Проблеми сумісності програмного забезпечення. Класифікація та основні функції операційних систем

Мета:

  • освітня: ознайомити учнів з правилами встановлення та видалення встановлених на ПК програм за допомогою майстра та за допомогою спеціально створених програм; пояснити основні функції та класифікацію ОС.
  • розвивальна: розвивати логічне мислення; формувати вміння діяти за інструкцією, планувати свою діяльність, аналізувати і робити висновки.
  • виховна: виховувати зосередженість, увагу та спостережливість.

Тип уроку:

засвоєння нових умінь і навичок

Обладнання:

комп’ютери, картки, підручники.

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

Вітання з класом.

Перевірка присутності і готовності учнів до уроку.

  1. Відтворення і корекція опорних знань.

Перевірка домашнього завдання.

Робота в парах

Учні опрацьовують питання на розданих картках. Потім усі заслуховують відповіді учнів.

Орієнтовні варіанти запитань:

  • Які види сучасних комп’ютерів ви знаєте? Їх застосування?
  • Що таке програмне забезпечення, його класифікація?
  • Для чого потрібно ліцензії на програмне забезпечення?
  • Які типи ліцензій ви знаєте?
  • Як вибрати комп’ютер для певної категорії користувачів?
  1. Мотивація навчальної діяльності.

Ви придбали диск, що містить потрібну для навчання програму. Наприклад, програму моделювання фізичних явищ, за допомогою якої ви хочете до наступного уроку фізики створити модель явищ відбиття та заломлення світла. Як бути? Просто скопіювати всі файли, що є на CD- диску, на ваш комп’ютер? Чи буде програма працювати у цьому випадку?

Для роботи більшості програм треба не лише скопіювати їхні файли на комп’ютер, а встановити цю програму.

 

  1. Вивчення нового матеріалу.

Пояснення вчителя

Установлюймо та видаляймо програми за допомогою Панелі керування

  • Натиснути кнопку Пуск, обрати пункт Настройка, у якому активізувати опцію Панель керування.
  • У вікні Панелі керування обрати значок    Установка й видалення програм.
  • Після натискання цього значка операційна система відкриє вікно

Установка й видалення програм, що містить кілька вкладок.

Вкладка Зміна або видалення програм

У цій вкладці ОС побудує список усіх установлених на комп’ютері на цей момент програм, запропонувавши вам відсортувати його за ім’ям програм, розміром або  частотою використання.

У списку про кожний програмний продукт наведені такі відомості: назва, розмір, частота використання, дата останнього використання, а також буде запропонована одна з можливих дій - установити оновлення (кнопка Замінити) чи видалити програму (кнопка Видалити).

Вкладка Установка програм

Для встановлення нових програмних продуктів у цій вкладці треба натиснути кнопку Компакт-диск або дискети, якщо відповідна програма міститься на цих носіях, або кнопку Windows Update, що викличе встановлення нових засобів Windows, драйверів пристроїв або оновлення системи через Інтернет.

Вкладка Установка компонентів Windows

Щоб додати або видалити компонент операційної системи, перейдіть до дій із вкладкою    

У наведеному списку встановіть або зніміть прапорець біля назви потрібних компонентів ОС, з якими ви надалі працюватимете.

Обравши компоненти, натисніть кнопку Далі  і виконуйте всі поради Майстра компонентів.

Установлюймо та видаляймо програми за допомогою програм інсталяції та деінсталяції

Установка невеликих програм та оновлень

Ці програми  поставляють зазвичай у формі одного  виконаного файлу. Для їх установлення треба запустити саме цей файл.

Під час інсталяції  оновлень програмного продукту може виникнути потреба вказати розташування програми, оновлення до якої ви встановлюєте.

Встановлення програм, що містяться в архіві

В архіві може міститися дистрибутив програми. Його треба видобути з архіву в тимчасову папку та розпочати процес установлювання.

В архіві може бути програма, що не потребує встановлення.

Треба видобути з архіву всі файли в обрану папку. Для зручності можна створити ярлик для програми, помістивши його на Робочий Стіл чи в будь-яку папку за вашим вибором.

Програмне забезпечення

Програмне забезпечення — це набір різноманітних програм, які керують роботою комп'ютера, підтримують діалог з користувачем, обробляють різноманітну інформацію, допомагають створювати нові програми.

Програмне забезпечення ділиться на 4 види:

•   програми операційної системи;

•   прикладні програми;

•   середовища програмування;

•   службові програми.

Програми операційної системи (операційна система, ОС) забезпечують роботу пристроїв комп'ютера та інших програм.

Прикладні програми використовуються для того, щоб користувач на комп'ютері, що працює під керуванням операційної системи, міг розв'язувати прикладні задачі: готувати різноманітні текстові документи, робити інженерні і математичні розрахунки, вести фінансові операції створювати бази даних у різноманітних галузях, створювати і обробляти графічну інформацію, готувати до друку газети, журнали, книги, перекладати текст з однієї мови на іншу, працювати у світовій мережі Internet, створювати музичні твори, використовувати мультимедійні енциклопедії, слухати якісний дикторський текст, музику і багато іншого.

Середовища програмування - це сукупність символів, слів, команд і правил, за допомогою яких описується послідовність дій у вигляді програми для розв'язування на комп'ютері певної задачі. Є різноманітні мови програмування (Бейсик, Паскаль, Ада, C++ та інші), які використовуються залежно від типу задач.

Службові програми — це спеціальні програми для виконання допоміжних робіт (перевірка пристроїв, підготовка носіїв інформації, копіювання інформації, створення архівів тощо).

Поняття операційної системи

Розглянемо деякий готель, у якому працюють люди і використовується різноманітна техніка. Готель можна розглядати як приклад роботи деякої системи, то має свої певні функції. Управління таким готелем здійснює адміністратор, який має три основні групи функціональних обов'язків: одна група полягає в управлінні роботою готелю, друга — пов'язана з роботою з мешканцями готелю, які користуються чи користуватимуться його послугами (поселення, переселення, оформлення, виселення, розселення тощо); третя група пов'язана з виконанням обслуговуючих робіт: виклик фахівців для ремонту готелю, надання транспортних послуг, кур'єрської служби, швидкої медичної допомоги для надання медичних послуг тощо.

Якщо адміністратор готелю відсутній, то жодну з названих дій виконати неможливо (при нормальній організації роботи готелю). У невеликому готелі всі названі та інші аналогічні дії адміністратор може виконувати самостійно, а у великому готелі він мас заступників та помічників, які допомагають успішно справлятися з усією роботою. За відсутності адміністрації користувач такого готелю не може заселитися, переселитися чи виселитися; тобто адміністрація готелю забезпечує зв’язок між користувачами готелю (його наявними чи потенційними мешканцями) та готелем, як системою, що має певні ресурси: матеріальні, людські й інформаційні. У кожному готелі адміністрація знаходиться в певному місці і її легко можна знайти та звернутися до неї по допомогу.

Під час організації роботи комп'ютера (інформаційної системи) роль     адміністрації відіграє програма або набір програм, який називають операційною системою.

Такий набір може бути різним залежно від потужності інформаційної системи, але основне призначення будь-якої операційної системи одне і те саме — управління апаратними і програмними складовими (ресурсами) інформаційної системи.

Операційна система — комплекс програм, що забезпечує управління апаратними засобами комп'ютера; організує роботу з файлами і прикладним програмним забезпеченням; здійснює введення і виведення даних.

Операційна система забезпечує взаємодію пристроїв і програм при виконанні заданої користувачем роботи, створює засоби керування комп'ютером. Операційна система дозволяє людині не вникати в тонкощі роботи прикладних програм, апаратної частини і зовнішніх пристроїв комп'ютера.

Наприклад, підготували на комп'ютері текст листа і треба записати його на дискету. Для цього дають відповідними позначеннями команду операційній системі «записати текст із пам'яті на диск під ім'ям ЛИСТ-5».

Далі для виконання одержаної команди операційна система все робить автоматично, без участі користувача:

•   перевіряє, чи є в системі потрібний дисковод;

•   перевіряє, чи готовий він для запису інформації;

•   перевіряє, чи вставлена в нього дискета;

•   визначає розмір вільного простору на дискеті;

• встановлює магнітну головку дисковода у визначене місце на магнітному диску;

• подає команди управління записом інформації і пересуванням головок, одночасно перевіряючи якість запису тощо.

Саме для звільнення користувача від виконання подібних складних дій було створено операційну систему. Кожна операційна система забезпечує кілька видів взаємодії (інтерфейсу):

• інтерфейс користувача - взаємодія між користувачем і апаратно-програмними засобами комп'ютера;

• апаратно-програмний інтерфейс - взаємодія між програмним і апаратним забезпеченням;

• програмний інтерфейс - взаємодія між різними видами програмного забезпечення.

До складу операційної системи входять такі модулі:

• базове ядро - керує файловою системою, забезпечує передавання інформації між пристроями комп'ютера;

•  командний процесор - виконує команди користувача;

• драйвери (своєрідні «перекладачі») – забезпечують роботу з зовнішніми пристроями комп'ютера;

• утиліти - виконують допоміжні роботи (копіювання папок і файлів, створення архівів, перевірка дисків тощо).

Класифікація та функції операційних систем

Операційні системи можна класифікувати так:

•   по типу інтерфейсу - неграфічні, які реалізуються за допомогою командного рядка, який набирається з клавіатури; графічні, при яких керування комп'ютером здійснюється дією миші на графічні елементи на екрані;

• за кількістю виконуваних одночасно задач - однозадачні і багатозадачні;

•   за режимом роботи - локальні і мережеві.

До графічних, багатозадачних, мережевих належать операційні системи сімейства Windows (Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003), а також операційна система UNIX фірми AT&T.

Функціями операційної системи є:

•    організація роботи файлової системи з метою збереження даних;

•    контроль за станом апаратного забезпечення;

•    підтримка модульного принципу побудови комп’ютера, що дозволяє розширювати набір зовнішніх пристроїв, підключених до комп’ютера;

•    організація взаємодії між центральними та зовнішніми пристроями;

•    розподіл ресурсів між користувачами та програмами;

•    керування процесом виконання програм;

•    забезпечення інтерфейсу з користувачем.

Операційна система Windows

Що дає Windows користувачу?

•   Широкий вибір універсальних шрифтів від найменшого до літер, розміром у сторінку.

•   Сумісність форматів даних, що дозволяє переносити, наприклад, малюнок із графічного редактора Paint в текстовий редактор Word.

•   Можливість легко і швидко переходити в іншу програму, не закінчуючи роботу з попередньою, і повертатись назад.

•   Зручну графіку в самій системі і в усіх програмах.

•   І найбільш приємна новація Windows - це стандартизація керування Windows-програмами. Меню у всіх однотипне, підпункти меню у програм одного типу теж одинакові.

Все це називається стандартизацією інтерфейсу користувача і різко полегшує перехід на нові для користувача програми.

Операційна система Windows забезпечує користувачу уніфікований зручний інтерфейс для всіх своїх програм, що полегшує освоєння роботи з ними. Такий інтерфейс звільняє користувача від виконання рутинних операцій і дає можливість безпосереднього виконання певної роботи.

Windows має засіб спілкування з користувачем, здійснений у вигляді робочого столу на екрані і папок на ньому. Панель задач Windows дає огляд задач, які виконує система в даний момент.

Windows надає користувачу кілька рівноцінних засобів для виконання певної дії. Користувачу не обов'язково детально знати всі методи роботи. Йому досить вибрати для користування один із пропонованих методів або комбінацію дій із різних методів.

 

  1. Узагальнення і систематизація набутих знань.

Вправа  «Мікрофон»:

  1. Встановлення нових програмних продуктів називається…
  2. Видалення програмних продуктів називається...
  3. Програмне забезпечення – це…
  4. Операційна система забезпечує…
  5. Функціями операційної системи є:

 

  1.   Домашнє  завдання

Опрацювати відповідний параграф підручника, конспект уроку.

 

Додаткове завдання:

Підготувати невеликий текст з помилками з теми (одне визначення тощо) для проведення командної гри "Лови помилку".

 

  1. Підбиття підсумків уроку

Рефлексія.  (Смайлики самопочуття)

 

docx
Додав(-ла)
Кучеренко Юлия
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
2462
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку