Поняття, призначення й основні функції систем управління базами даних

Про матеріал
Дана презентація розрахована для 9-го класу ,тема: "База даних. СУБД". Також презентація розрахована для 10-го класа. Дана презентація повністю відповідає темі. На останньому слайді є домашнє завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття бази даних. Поняття, призначення й основні функції систем управління базами даних. Кияниця А. С.

Номер слайду 2

Поняття бази даних. Термін database (база даних) з’явився на початку 60-х років ХХ століття на симпозіумах фірми System Development Corporation (США), хоча самими базами даних людство користувалось здавана. Широкого розповсюдження термін набув у 1970-ті роки з розвитком ЕОМКияниця А. С.

Номер слайду 3

Поняття бази даних. База даних – це сховище даних різного типу про об’єкти та взаємозв’язки між ними певної предметної області, що зберігаються, оновлюються та опрацьовуються за встановленими правилами. Базами даних (БД), наприклад, є статті з принципів будови та функціонування OC Windows, укази Президента України, дані про випускників школи, відомості про наявність ліків у аптеці та їх ціни. Кияниця А. С.

Номер слайду 4

Поняття бази даних. Предметною областю називають сферу застосування конкретної БД. Наприклад, предметною областю може бути будівельна фірма, школа, Міністерство освіти та науки, аеропорт, банк, поліклініка тощо. Кияниця А. С.

Номер слайду 5

Поняття бази даних. Об’єктом предметної галузі є те, про кого або про що зберігаються дані в БД, наприклад учні, книжки, футболісти, класи школи тощо. Якщо предметною областю є, наприклад, школа, то її об’єктами можуть бути: учні, вчителі, директор школи, кабінети. Об’єктами вищого закладу освіти можуть бути факультети, кафедри, викладачі, студенти, аудиторії, а об’єктами аптек – завідувач, провізори, ростачальники ліків. Кияниця А. С.

Номер слайду 6

Поняття бази даних. Кожен об’єкт характеризується сукупністю атрибутів, або властивостей Об’єкт УЧЕНЬ може мати такі атрибути: прізвище, ім’я, рік народження, домашня адреса, школа, клас, зріст, а об’єкт АВТОМОБІЛЬ — такі: модель, потужність двигуна, максимальна швидкість, вантажопідйомність. Кияниця А. С.

Номер слайду 7

Поняття бази даних. Далі об’єкти будемо позначати так: НАЗВА ОБ’ЄКТА великими літерами, а в круглих дужках – перелік його атрибутів, які відокремлюються один від одного комою. Наприклад, об’єкт ПОТЯГ можна позначити так: ПОТЯГ (номер потягу, станція відправлення, час відправлення, кінцева станція, час прибуття на кінцеву станцію). НАЗВА ОБ’ЄКТА (атрибут 1, … атрибут n)Кияниця А. С.

Номер слайду 8

Кияниця А. С.

Номер слайду 9

Поняття бази даних. Документальні БД – це звичайні документи, наприклад постанови Кабінету Міністрів, інструкції до ліків, юридичні документи, статті, накази директора школи й ін. Найчастіше із документальних БД отримується перелік документів або тексти документів, у яких слід шукати відповідь на поставлене запитання. Пошук документа може здійснюватися за його назвою, ключовими словами або фрагментом тексту. Кияниця А. С.

Номер слайду 10

Поняття бази даних. Фактографічні БД зберігаються за чітко встановленою формою. Наприклад, дані про автомобілі, що продаються в автомагазині, можуть зберігатися за такою формою {7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Марка. Двигун. Пообіг (км)Колір. Ціна (грн)BMW 316 TIбензиновий190000чорний60000 Volkswagen Arteonдизельний100000білий85000 У фактографічних БД кожен атрибут об’єкта має певну сукупність значень, тобто елементів даних, які є найменшими неподільними одиницями даних. Наприклад, атрибут марка в наведеному прикладі має значення BMW 316 TI і Volkswagen Arteon, атрибут двигун – значення бензиновий і дизельний, а атрібут колір – значення чорний і білий. Кияниця А. С.

Номер слайду 11

Система управління базами даних База даних є однією з найважливіших складових сучасної інформаційної системи, побудованої на основі комп’ютерних систем і мереж. Робота з БД у цих системах здійснюється за допомогою спеціальної мови БД або програмного забезпечення, яке має назву система управління базами даних (СУБД) СУБД – це інструмент, призначений насамперед для створення структури БД, уведення й оновлення даних, пошуку необхідних даних та їх опрацювання за певним алгоритмом. Кияниця А. С.

Номер слайду 12

Система управління базами даних Оскільки до БД може звертатись велика кількість користувачів, то важливою функцією СУБД є забезпечення цілісності та безпечності даних. Окрім функцій, безпосередньо пов’язаних зі створенням і підтримкою БД, окремі СУБД виконують також функцію підтримки спеціалізованих мов програмування, які мають загальну назву «мови баз даних». Наприклад, СУБД Access 2016 підтримує мову запитів SQL. Кияниця А. С.

Номер слайду 13

Система управління базами даних Нині фактичним стандартом мови баз даних є мова SQL. Однак у деяких випадках доводиться користуватися й іншими мовами програмування, наприклад, мовою VBA. Професійні розробники БД засобами СУБД та іншими мовами програмування можуть розробляти прикладні програми, за допомогою яких користувач простим натисканням однієї кнопки може отримати з БД необхідні дані або виконати їх опрацювання за певним алгоритмом. Кияниця А. С.

Номер слайду 14

Система управління базами даних Взаємодія користувача з БД маже здійснюватися як засобами СУБД, так і за допомогою прикладних програм, що пояснюється схемою нижчекористувачінтерфейскористувачаприкладнапрограма. СУБДБаза даних. Кияниця А. С.

Номер слайду 15

Система управління базами даних Сучасні БД мають величезні обсяги даних і зберігаються в комп’ютерних системах на жорстких магнітних дисках. Але користувач позбавлений необхідності знати тонкощі фізичного розміщення даних на таких пристроях. Ця функція повністю реалізується СУБД разом з операційною системою. Кияниця А. С.

Номер слайду 16

Важливі функції СУБДТранзакція – це послідовність операцій над даними, яка сприймається СУБД як єдине ціле. Якщо всі операції цієї послідовності виконані успішно, то вважається, що й транзакція завершена успішно, й усі зміни даних, виконані за цією транзакцією, вносяться в зовнішню пам’ять. Але якщо хоча б одна операція послідовності завершена невдало, транзакція вважається не виконаною, і здійснюється відкат, тобто скасування змін у всіх даних, виконаних у процесі транзакції, і повернення БД до стану початку її виконання. Наприклад, якщо в системі продажу квитків на потяг із будь-яких причин не виконано замовлення на квиток, ніяких змін до БД про наявність квитків внесено не буде, тобто відбудеться відкат. Кияниця А. С.

Номер слайду 17

Важливі функції СУБДЖурналізація - уведення змін до БД. Перед тим як виконати необхідні зміни в БД, ці зміни заносяться до спеціального журналу. Якщо відбудеться апаратний або програмний збій, то за допомогою архівної копії і журналу можна повністю відновити БД. Кияниця А. С.

Номер слайду 18

1. Опрацювати презентацію2. Виконати завдання: Підготуйте повідомлення (презентацію) про роль В М Глушкова врозвитку напрямів інформатики, пов’язаних з використанням базданих.3. Розмістіть виконане завдання на Google КЛАС для перевірки вчителем. Домашнє завдання. Кияниця А. С.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Степенко Людмила Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 січня 2021
Переглядів
7140
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку