Поняття про гіпертекстовий документ. WWW-сервери. Пошук інформації та проблеми безпеки інформації в мережі

Про матеріал
Сценарій уроку з елементами гри. Програмне забезпечення до уроку: Microsoft Pover Point; Word; Internet Explorer Brouser. На уроці використані різноманітні конкурси, розподіл учнів на команди
Перегляд файлу

 

Методична розробка уроку з інформатики

(з елементами гри) на тему:

“Поняття про гіпертекстовий документ. WWWсервери. Пошук інформації та проблеми безпеки інформації в мережі ”

 

навчальна – сформувати загальні знання про гіпертекстову інформацію, про WWW-сервери, пошук інформації в Інтернет; навчити учнів використовувати програми для самостійного отримання знань, самоосвіти. ознайомити учнів з можливістю використання сучасних інформаційних технологій, зокрема глобальна мережа Інтернет;

 

виховна  –  виховувати цікавість, допитливість. Бажання навчатися та поважати тих, хто вчить; формувати загальну та інформаційну культуру;

 

 

розвиваюча  –  розвивати кругозір учнів. Логічне мислення, пам’ять.

   

Тип уроку комбінований.

 

Девіз уроку:“Мудрий не той, хто багато знає, а той, чиї знання    корисні.”

 

 

До уроку виготовлено:

 

Опорні конспекти; Інструкційні. Наочність

*    парти об’єднані, на кожній з яких стоїть вимпел із символом піратів;

*    для вчителя – корона;

*    музика "Фанфари";

*    на дошці намальована карта півострова із зазначенням основних моментів уроку;

*    програмне забезпечення: Microsoft Pover Point; Word; Internet Explorer

Brouser;

*    створено презентацію;

*    виготовлено мітки, на яких написано "1 бал = 1$";                                      

                     

Хід уроку

I  Теоретична частина

 

1. Привітання

-  Доброго дня, шановні учні та гості.

-  Сьогодні ми проведемо наш урок у вигляді гри – відчуємо себе справжніми піратами. 

   Отже – розпочинаємо!

-  (Звучить музика – "Початок уроку")

-  Шановне панство, а також запрошені гості. Як вам відомо – я самий головний мережений пірат на цьому півострові. (Показую корону). Не раз ми воювали з вами проти поганих оцінок, але прийшов час передати свою владу іншому, молодшому за мене пірату. І тому перед тим як обрати головного , я хочу зробити єдину добру справу в своєму житті. Знаю, знаю, що вам це чути неприємно. Але так треба.

 

2. Поділ класу на групи

- Отже, сьогодні ви сядете на свої кораблі і між вами я організую дуель. Та команда, яка переможе і стане володіти моїм скарбом – чорною пов’язкою капітана і довічно буде носити горде ім’я "Пірат інформаційного кабінету", а також матиме майже необмежений доступ до Інтернету, щоб там продовжувати свої чорні справи.

 

3. Вибір командира групи

- У нас є два кораблі. Вам необхідно вибрати капітана корабля, який, можливо, і стане моїм наступником.

Давайте коротко нагадаємо теми, які ми вивчали на попередніх заняттях:

           Інформаційний зв'язок в Інтернет.

           Сервер та робоча станція. 

           Ідентифікація комп'ютерів в мережі.

           Електронна пошта. Принципи функціонування. 

           Поняття про телеконференції. Групи та правила організації і проведення телеконференцій. Відправлення повідомлень.

 

4. Пояснення умов гри

- За кожну правильну відповідь ви наближатиметеся на 1 крок ближче до перемоги. А нагородою вам за це стане 1 бал до тематичної атестації. Щоб було краще видно результати, на цій смужці я буду відривати по одному балу і віддавати вам. В кінці уроку відразу стане зрозуміло, яка команда виграла. Отже, до бою!

Звучить музика – розпочинається гра-двобій між командами 

 

II  Повторення вивченого матеріалу

1. Конкурс "Дуель"

- Перш ніж вивчати нову тему, давайте пригадаємо, а що ми вже знаємо. Для цього я пропоную Вам здійснити по 3 постріли по своїх конкурентах – задати їм питання попередніх уроків. За кожну правильну відповідь – крок вперед.

 

2. Конкурс "Далі, далі…"

- Похвально. Але це ще не все. Вам необхідно буде швидко протягом не більше 10 секунд продовжити мої речення. Я розпочинаю, а ви закінчуєте.

Отже ….

1)     Комп’ютер, який містить важливі дані і до якого під’єднані робочі станції  ….. (сервер)

2)     Кожен учень у класі працює за комп’ютером, який має ще назву ……

(робоча станція)

3)     Робоча станція об’єднується в ……… (робочу групу)

4)     Інформація – це відомості про навколишній світ  …… (і процеси, що відбуваються в ньому)

5)     Інтернет ще називають  ……. (глобальна мережа або всесвітня павутинка)

6)     Мережа, яка розміщена в одному приміщенні  має назву…….. (локальна)

7)     Телеконференція – це .......

8)     Створили телеконференцію двоє.......

9)     Відмінність телеконференції від електронної пошти......

10)  Існують чотири компоненти у проведенні телеконференцій....

 

2. Конкурс "Всезнайка…"

Тест. Команди вибирають по два учні для участі у тестах. Ті учасники, які наберуть більшу кількість балів, принесуть 1 бал до загального рахунку команди. 

Кросворд. Паралельно тестовому завданню відбувається завдання для інших учасників. Пропонується розгадати кросворд. Хто швидше отримає ключове слово той переміг.

Молодці, з цим ви впоралися. Отже моя справа не загине!

     

    ІІІ. Актуалізація нової теми:

Отож, дайте відповідь на таке питання:

        навіщо людині займатись пошуком інформації?

        де можна отримати інформацію і що саме є джерелом інформації?

 

ІV. Повідомлення теми уроку

Темою сьогоднішнього уроку буде:  “Поняття про гіпертекстовий документ. WWW-сервери. Адреса Web-сторінки. Пошук інформації та проблеми безпеки інформації в мережі”.

 

Девізом уроку стане: “  “Мудрий не той, хто багато знає, а той, чиї знання    корисні.”

 

 

V. Вивчення нового матеріалу.

                 Сьогодні ми зупинимось на розгляді таких пунктів плану:

1.   Гіпертекстовий документ.

2.   WWW – сервери. Адреса Web-сторінки.

3.   Пошук інформації. Пошукові машини.

4.   Проблеми безпеки та захисту інформації в глобальній мережі Інтернет.

Розглянемо перший пункт плану: 

1. Гіпертекстовий документ.

Текстові документи створюють за допомогою текстових редакторів. їх зберігають у файлах, виводять на екран для перегляду або видруковують на папері. На відміну від звичайних текстових документів гіпертекстові документи не призначені для виведення на папір. Основне їхнє застосування — подання інформації на екран комп'ютера. Під час створення такого документа інформацію ретельно добирають, оскільки великі за обсягом тексти читати з екрана незручно. Зазвичай такі тексти зберігають не в одному, а у декількох файлах. Інформацію з цих файлів користувач виводить на екран лише коли вона йому потрібна. Робить він це за допомогою гіпертекстових посилань (гіперпосилань). Гіперпосилання може мати вигляд підкресленого тексту іншого, ніж основний текст, кольору, рисунка або деякого значка-піктограми. Гіперпосилання містить невидиму для користувача частину — адресу файлу чи адресу місця у документі, до якого потрібно перейти. Гіперпосилання реагує на вказівник і клацання миші. Якщо вказівник миші навести на гіперпосилання, то він набуде вигляду долоні. Якщо тепер клацнути лівою клавішею миші, то виконається перехід на інше місце в тексті або відкриється новий файл.

Такий файл може містити текст, звук чи відеозображення.

Отже, гіпертекстце електронний документ, який містить гіперпосилання на інші документи. Термін «гіпертекст» був запроваджений Тедом Нельсоном у 1969 p., але принцип організації інформації з використанням посилань відомий віддавна. Згадайте, наприклад, енциклопедичний словник. Він складається з коротких статтей, але читач, якщо потрібно, може отримати додаткову інформацію завдяки словам, що набрані курсивом. У словниках ці слова служать посиланнями на інші статті.

Гіпертекстова технологіяце інформаційна технологія, що базується на використанні гіпертекстів. її застосовують у комп'ютерних енциклопедіях та навчальних програмах, у прикладних програмах для роботи з довідковою інформацією, а також для організації доступу до інформації у WWW-просторі, тобто для роботи з Web-документами.

 

Демонстрація створеної гіперпосилки, за допомогою програм Microsoft Pover Point та Microsoft Word.

 

2. WWW – сервери.

WWW розшифровується як (World Wide Web), що означає всесвітня павутина.

В наш час, найбільш бурхливо прогресуюча компонента мережі Інтернет дозволяє одержувати доступ до інформації незалежно від місця її розташування. Користувачі автоматично переходять від однієї бази даних (сайту) до іншої за допомогою гіперпосилань. WWW — найбільше сховище інформації в електронному вигляді, мільйони пов'язаних між собою документів, що розташовані на комп'ютерах розміщених на всій земній кулі. 

imageКількість серверів WWW постійно зростає, а швидкість росту WWW навіть більша ніж у самої мережі Internet. WWW – найрозвиненіша технологія Internet, вона вже стала масовою. Перспективи розвитку – необмежені.

За допомогою мережі Internet і WWW студенти з Києва чи Тернополя можуть не лише листуватися зі своїми закордонними однолітками, але й отримувати доступ до довідкової інформації, яка є на серверах у бібліотеці Конгресу США, в університетах Токіо, Нью-Йорка тощо. Для цього треба знати адресу сервера з потрібною інформацією в інформаційному просторі WWW. Такий сервер називається Web-сервером, а документ , що розміщений на Web-сервері, називається Web-сторінкою. Одна тема може висвітлюватися на багатьох сторінках. Від одної сторінки до іншої можна переходити за допомогою гіпертекстових посилань.

Гіпертекст (гіпертекстова технологія) — це організована за ієрархічним принципом і зв'язана за допомогою гіпертекстових посилань інформація, що може бути розташована в різних файлах тощо.

 

 

3. Пошук інформації. Пошукові машини.

Сучасний інтернет представляє унікальне безмежне сховище знань, де можна отримати відповідь практично на будь-яке питання. Фактично, тут зібрано все краще, що винайдено і створено людством як за всю його довгу історію, а також новинки, що з'явилися щойно.

Проте поява такої величезної і обширної бібліотеки не може не привести до перевантаженості інформаційного простору. Фахівці порізному оцінюють розміри Інтернету, проте в більшості сходяться на думці, що зараз тут знаходяться мільярди сторінок, причому велика частина їх зникає або оновлюється протягом нетривалого періоду часу. 

 

СКЛАДОВІ ПОШУКОВИХ СИСТЕМ

Пошукові cистеми зазвичай мають три компоненти:

imageагент, який переміщується по мережі і збирає інформацію;  база даних, яка містить інформацію, що зібрано павуками;  пошуковий механізм, який користувачі використовують як інтерфейс

для взаємодії з базою даних. 

 

 

КЛЮЧОВА ФРАЗА

У своїй промові люди використовують безліч стійких виразів, словосполучень, Творці інтернет-сторінок користуються такими ж поєднаннями слів в своїх документах, і тому, запит з використанням стійких фраз і виразів, що відносяться до теми пошуку – один з могутніх способів швидко отримати добротну підбірку результатів. 

 

З ЧОГО ПОТРІБНО ПОЧИНАТИ ПОШУК?

По-перше, визначитися з метою пошуку. При цьому потрібно концентруватися не лише на самій меті, але і на тому, що може її супроводжувати. 

У ідеалі процес пошуку повинен виглядати приблизно так. Спочатку робиться загальний запит, отримується відповідь з результатами пошуку, в якому потрібно виділити описи більш-менш відповідних посилань. Потім необхідно додати до запиту загальні ключові слова, які є в описі потрібних посилань і повторити процес. Якщо все робити правильно, то кожен запит повинен наближати до потрібної інформації. Користувач має бути своєрідним зворотним зв'язком, з кожним кроком зменшуючи невідповідність між потрібною інформацією і тим, що видає пошукова система.

Наприклад, за запитом комп'ютерні журнали можна отримати в результатах пошуку сторінки із словами, що згадуються відособлено, тобто на одній сторінці може бути слово комп'ютерні, на іншій - журнали і т.д. Конструкція "комп'ютерні журнали" в лапках примушує пошукову систему відкинути всі зайві сторінки і показувати лише ті, на яких ці два слова йдуть один за одним.

Наступні важливі оператори - оператор обов'язкової наявності слова "+" і оператор обов'язкової відсутності слова "-".  Наприклад, якщо потрібно знайти сайт журналу ЧІП, достатньо до запиту "комп'ютерні журнали" додати +чіп: "комп'ютерні журнали" +чіп. Якщо ж потрібно вивести всі журнали, окрім Чіпа, потрібно ввести "комп'ютерні журнали" чіп.

Використовуючи ці три прості оператори, вже можна істотно скоротити витрати на час пошуку інформації.

 

 

4. Проблеми безпеки та захисту інформації в глобальній мережі Інтернет.

Найкращі способи захисту від Інтернет-шахрайства:

§      Ніколи не відповідайте на повідомлення електронної пошти із запитами надати ваші особисті відомості. 

§      Не клацайте підозрілі посилання , які містяться в підозрілих повідомленнях. Ці посилання можуть бути підробленими. 

§      Використовуйте надійні паролі та часто змінюйте їх.

§      Не надсилайте особисті відомості у звичайних повідомленнях електронної пошти.  

§      Співпрацюйте лише з тими компаніями, які ви знаєте й яким довіряєте. 

§      Користуйтеся послугами широко відомих авторитетних організацій із доброю репутацією. 

§      Сприяйте захисту вашого комп'ютера  Важливим є використання брандмауера, оновлення комп'ютера та застосування антивірусних програм. 

Банер - вид рекламного носія в сіті Інтернет, зображення, як правило, рекламного змісту, при натисканні на яке відкривається веб-сторінка з більш докладним описом рекламованої акції, товару або послуги. Стандартними розмірами банерів вважаються 468х60, 100х100, 420х200, 234х60. Банери бувають статичними (gif або jpeg картинки) і динамічними (flash-банери)

 

Банерообмінні мережі - замкнута система сайтів, учасники якої вільно обмінюються банерами один з одним. Система визначає єдиний формат банерів, і, як правило, обмежує їх тематику. Такий спосіб просування звичайно використовують приватні користувачі: він не вимагає фінансових витрат, а для участі достатньо розмістити на своїй сторінці код сіті. За використовування сервісу адміністрація сіті утримує певну кількість показів (від 10 до 25%) які потім продаються стороннім рекламодавцям. Участь комерційної організації в безкоштовних баннерообмінних мережах може негативно відобразитися на її іміджі, оскільки складно передбачити, яким буде зміст і оформлення чужого банера і наскільки він гармонуватиме з тематикою і дизайном вашого сайту.

 

VІ. Закріплення вивченого

       Ми з вами знаходимось у відкритому морі у пошуку скарбів. А наші гості – поважні городяни, на березі. Вони озброєні далекобійними гарматами, щоб захищати своє місто. Тому давайте дамо їм шанс потопити ваші кораблі своїми питаннями по новій темі. Отже, запитання до команд (1-2 запитання кожній команді):

1.   Що ж таке гіпертекстовий документ?

2.   До яких документів можна перейти за допомогою гіперпосилання.

3.   За допомогою, якого меню викликається гіперпосилання? (контекстового)  

4.   Що означають букви WWW?

5.   З чого потрібно розпочинати пошук інформації? (ключового слова)

6.   Який існує захист в мережі?

 

 

 

 

VІІ  Підведення підсумків – оголошення нового володаря пов’язки  Мережевий пірат.

Подяка за активну участь на уроці.

 

 

image

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
12 березня 2021
Переглядів
1565
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку