Поняття про координати

Про матеріал
Лінії паралелей і меридіанів допомагають орієнтуватися та визначати місцезнаходження на карті чи глобусі. Паралелі вказують напрямок «схід-захід» вони визначають ши- роту точки. Меридіани вказують напрямок «північ-південь» і визначають довготу точки. Через будь-яку точку на Землі проходить лише один меридіан та одна паралель.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Поняття про координати

Номер слайду 2

Умовні лінії на глобусі та картах. Екватор — це окружність Землі, уявна лінія, яка ділить нашу планету на Північну й Південну півкулі. Географічні координати: Паралелі — уявні лінії, що паралельні екватору. Меридіани - найкоротші лінії, що з’єднують два полюси.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Поняття про координати та їх визначення. Лінії паралелей і меридіанів допомагають орієнтуватися та визначати місцезнаходження на карті чи глобусі. Паралелі вказують напрямок «схід-захід» вони визначають ши-роту точки. Меридіани вказують напрямок «північ-південь» і визначають довготу точки. Через будь-яку точку на Землі проходить лише один меридіан та одна паралель. Широту і довготу точки на земній поверх-ні називають географічними координатами.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Щоб визначити географічну довготу, потрібно виміряти відстань від точки вздовж паралелі (у градусах) до нульового меридіана. Наукова спільнота домовилася вважати ну-льовим меридіаном так званий Гринвіцькиймеридіан, який проходить поблизу Лондона. Усі точки, які лежать на карті на схід віднульового меридіана, мають східну довготу(Сх. д.), а ті, які лежать на захід, — західну(Зх. д.). Градусна міра може сягати від 0 до180 градусів.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

pptx
Додано
22 березня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку