Поняття та призначення розділів. Поняття, встановлення та редагування колонтитулів.

Про матеріал
Багатосторінкові документи (реферати, курсові роботи, брошури, книжки тощо) зручно ділити на структурні частини - розділи, глави, параграфи, пункти тощо, створюючи таким чином ієрархічну структуру документа. Для того щоб поділити текстовий документ на розділи в тому місці, де починається інший розділ, потрібно вставити Розрив розділу. Якщо розділів у документі повинно бути кілька, то для кожного з розділів вставляється свій розрив. За відсутності розривів розділів текстовий документ розглядається як один розділ.
Перегляд файлу

Реферат на тему: Поняття та призначення розділів. Поняття, встановлення та редагування колонтитулів.

Багатосторінкові документи (реферати, курсові роботи, брошури, книжки тощо) зручно ділити на структурні частини - розділи, глави, параграфи, пункти тощо, створюючи таким чином ієрархічну структуру документа.  Для того щоб поділити текстовий документ на розділи в тому місці, де починається  інший розділ, потрібно вставити Розрив розділу. Якщо розділів у документі повинно бути кілька, то для кожного з розділів вставляється свій розрив. За відсутності розривів розділів текстовий документ розглядається як один розділ. Існує кілька видів розривів розділів:

  • з наступної сторінки - розділ починається з початку наступної сторінки;
  • з поточної сторінки - розділ починається в поточному місці документа;
  • з парної сторінки - розділ починається з наступної парної сторінки;
  • з непарної сторінки - розділ починається з наступної непарної сторінки.

Створення розділів бажано виконувати в режимі перегляду документа Розмітка сторінки і при включеному режимі відображення прихованих (недрукованих) символів. Далі потрібно виконати Розмітка сторінки →  Параметри сторінки →  Розриви і вибрати у списку потрібний тип у переліку Розриви розділів. У місці розриву розділів з’являється прихований (недрукований) символ Розрив розділу. Зазвичай у текстовому документі є тільки один розділ, і всі сторінки документа відформатовано однаково (розмір аркуша, розміри полів, орієнтація сторінки тощо). Однак під час роботи з багатосторінковими документами може виникнути потреба, щоб деякі сторінки документа мали інші параметри. Наприклад, у тексті з книжковою орієнтацією сторінок потрібно вставити таблицю або схему на сторінці з альбомною орієнтацією або деякий фрагмент документа потрібно розмістити в кілька колонок. Таке форматування документа можливо зробити, розділивши документ на розділи. Для видалення розриву розділів потрібно видалити в документі вказаний прихований символ. При цьому текст над місцем видаленого розриву стає частиною наступного розділу і його формат автоматично змінюється відповідним чином.

У багатосторінкових документах часто використовують колонтитули - це службові повідомлення, які розміщують на полях сторінки і повторюються на інших сторінках документа. У Word 2007 розрізняють верхній, нижній та бічні колонтитули. Вони можуть містити номери сторінок, назву документа або поточного розділу, прізвище автора, графічні зображення тощо. Колонтитули першої сторінки, парних і непарних сторінок можуть різнитися. Також можуть бути різними колонтитули різних розділів документа, наприклад, як у цьому підручнику - у різних розділів різні колонтитули. На сторінки текстового документа у Word 2007 можна вставляти колонтитули, скориставшись готовою колекцією шаблонів колонтитулів, або створити власні колонтитули, які можна зберегти в колекції. Відображаються колонтитули в документі тільки в режимах Розмітка сторінки та Читання. Опрацювання основного тексту документа під час роботи з колонтитулами неможливе. Для створення колонтитулів використовуються елементи керування вкладки Вставлення групи Колонтитули.

Для створення на кожній сторінці документа колонтитула з готової колекції шаблонів потрібно:

1.    Вибрати на Стрічці вкладку Вставлення.

2.    Вибрати в групі Колонтитули одну з команд Верхній колонтитул або Нижній колонтитул.

3.    Вибрати в запропонованому списку шаблонів колонтитулів один з варіантів.

4.    Установити потрібні значення властивостей колонтитула, використавши елементи керування вкладки Конструктор.

5.    Увести потрібний текст у поля шаблону.

6.    Закрити колонтитул, виконавши Знаряддя для колонтитулів → Конструктор → Закрити → Закрити колонтитули .

Створений колонтитул можна застосувати до всього документа, до парних чи непарних сторінок або до першої сторінки. Вибрати область застосування створеного колонтитула можна у списку кнопки Параметри. Встановлення значень деяких властивостей колонтитулів також можна здійснити і на вкладці Макет діалогового вікна Параметри сторінки. Якщо колонтитули для різних частин документа повинні бути різними, то перед їх створенням документ потрібно поділити на розділи. Потім колонтитули для різних розділів створюємо окремо. За потреби текст колонтитула можна редагувати і форматувати звичайним способом. Для змінення вставленого колонтитула потрібно виконати Вставлення → Колонтитули → Верхній (Нижній) колонтитул → Змінити верхній (нижній) колонтитул.

Для видалення колонтитула слід виконати Вставлення → Колонтитули → Верхній колонтитул (Нижній колонтитул) → Видалити верхній (нижній) колонтитул.

docx
Додано
3 квітня 2020
Переглядів
3407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку