поняття теоплообміну та внутрішньої енергії

Про матеріал

матеріал розробила вчитель фізики, інформатики та астрономії КЗ КОР "Фастівський ліцей - інтернат" Науменко Оксана Вікторівна

в презентації розглянуто основні аспекти теплообміну; повторення про внутрішню енергіїю відбувається за рахунок бесіди, бліц - опитування та практичних навичок

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Теплообмін. Види теплообміну (подання нової теми на уроці у 8 – му класі)

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми: повторимо поняття внутрішньої енергії та способи її зміни; познайомимося з одним із способів зміни внутрішньої енергії – теплообміном; навчимося пояснювати процеси теплообміну використовуючи молекулярно – кінетичні уявлення; з'ясуємо застосування процесів теплообміну в життєдіяльності людини та їх прояв у природі.

Номер слайду 3

Знайдіть відповідність: Внутрішня енергія. Передача енергії при теплопередачі. Теплообмін та виконання роботи над тілом. Кусок льоду, розжарене вугілля, тіло людини. Тіло змінює своє положення відносно інших тіл. А Внутрішня енергія тіла не змінюється. Б Потенціальна і кінетична енергія частинок з яких складаються тіла. В Енергія передається від більш нагрітого тіла до менш нагрітого. Г Тіла, що мають внутрішню енергію. Д Способи зміни внутрішньої енергії

Номер слайду 4

Перевірка: 1 – Б 2 – В 3 – Д 4 – Г 5 - А

Номер слайду 5

Види теплообміну Теплопровідність Конвекція Випромінювання

Номер слайду 6

Теплопровідність - перенесення енергії від більш нагрітих частин тіла до менш нагрітих в наслідок теплового руху і взаємодії частинок .

Номер слайду 7

Характерні властивості: Теплопровідність здійснюють молекули або інші частинки речовини. При теплопровідності сама речовина не переноситься. Різні речовини мають різну теплопровідність.

Номер слайду 8

Найкращу теплопровідність мають метали (срібло, мідь). Погану теплопровідність мають гази. Рідини займають проміжне положення між металами та газами. Характерні властивості:

Номер слайду 9

Застосування теплопровідності в металах

Номер слайду 10

Застосування теплопровідності в будівництві

Номер слайду 11

Застосування теплопровідності в життєдіяльності людини

Номер слайду 12

Прояв теплопровідності в живій природі

Номер слайду 13

Конвекція - перенесення енергії струменями рідини або газу.

Номер слайду 14

Характерні властивості: Відбувається перенесення речовини. Виникає тільки в рідинах і газах. Проявляється за рахунок переміщення теплих потоків поміж холодних.

Номер слайду 15

Види конвекції Природна Вимушена

Номер слайду 16

Прояв природної конвекції

Номер слайду 17

Використання вимушеної конвекції

Номер слайду 18

Випромінювання - перенесення енергії за допомогою електромагнітних хвиль.

Номер слайду 19

Характерні властивості: Відбувається без перенесення речовини. Може відбуватися у вакуумі. Енергію випромінюють тіла при будь – якій температурі.

Номер слайду 20

Найпотужнішим джерелом випромінювання енергії є Сонце. Тіла, що мають темну поверхню краще поглинають енергію і швидше охолоджуються. Характерні властивості:

Номер слайду 21

Приклади випромінювання енергії

Номер слайду 22

Вплив випромінювання на життєдіяльність людини

Номер слайду 23

Про який вид теплообміну говориться в прислів'ях? 1.Борони вас, Боже, од вербових дров, телячого кожуха, заячої шапки. 2. Де руки гріти, там треба і вогню горіти. 3. Не бери заліза в руки, доки на нього не плюнеш. 4. Хто на гарячім попечеться, то і на холодне дме. 5. Лиха тому зима, в кого кожуха нема.

Номер слайду 24

Бліц – опитування Для пошиття верхнього одягу пропонують такі тканини: сукно, хутро, льон, шовк. Які із цих тканин ви візьмете і чому? Чому горобці і синиці в сильні морози настовбурчують пір’я? Виберіть матеріал, з якого будувати мете стіни багатоповерхового будинку: деревина, метал, залізобетон, звичайна цегла, пориста цегла. Чому добрий господар для того, щоб швидше розтанув сніг, притрушує його землею? Чи є джерелом теплового випромінювання кусок льоду?

Номер слайду 25

Куди треба ставити продукти для кращого їх охолодження: на лід чи під лід? Які фабричні труби краще застосовувати: цегляні чи залізні? Чому посуд для приготування їжі здебільшого виготовляють із металу? Де слід розмістити кватирку у віконній рамі - внизу чи угорі? Чому? “Риба шукає місце, де глибше..." Чому рибалки твердять, що це тільки зимова приказка? Чому вентилятори для очищення повітря здебільшого розміщують біля стелі? З якою метою між димарем та дошками стелі кладуть шар азбесту?

Номер слайду 26

Домашнє завдання. §22 п.2. Підготувати повідомлення: «Теплопередача в природі і техніці» Підручник авт. Л.Е.Генденштейн

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Засєкіна Т.М., Засєкін Д.О.)
До уроку
§ 5. Внутрішня енергія
Додано
16 травня 2018
Переглядів
1233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку