Поради батькам Роль батьків в організації змістовного дозвілля дітей.

Про матеріал
В організації сімейного дозвілля велике значення має уміння дорослих розумно використовувати свої вільні години і навчити цьому дітей. Це уміння залежить від організованості, розпорядливості, діловитості в усьому, від розуміння того, що час - це те багатство, яке нічим не заповнюється.
Перегляд файлу

 

 

 

Поради батькам

Роль батьків в організації змістовного дозвілля дітей.

 

Проблема організації сімейного дозвілля набуває все більшої актуальності.

В організації сімейного дозвілля велике значення має уміння дорослих розумно використовувати свої  вільні години і навчити цьому дітей. Це уміння залежить від організованості, розпорядливості, діловитості в усьому, від розуміння того, що час - це те багатство, яке нічим не заповнюється. А навчити цьому дітей треба зі встановлення і підтримки правильного режиму дня, розподілу трудових обов'язків у родині, виконання простих сімейних і загальнолюдських правил.

Проте його організація ускладнюється тим, що потрібно знайти такі форми дозвілля, які були б цікаві усім членам родини, незалежно від віку. Тому батькам слід допомогти своїм дітям зробити їхній спільний відпочинок більш змістовним і цікавим за допомогою наступних запропонованих рекомендацій:

1.               Зацікавлюйте дітей класичною музикою, живописом, художньою літературою, читаючи разом із ними та обговорюючи їх.

Відвідуйте театри, музеї, виставки, історичні, архітектурні і культурні пам'ятки,оскільки вони -  джерело знань та емоційних вражень.

2.               Якщо ви хочете бачити дітей щасливими, допоможіть їм зберегти своє здоров’я. Постарайтеся  

зробити так, щоб у вашій родині заняття фізкультурою й спортом стали невід’ємною частиною спільного дозвілля:

Поважайте спортивні інтереси та вподобання своєї дитини!

Підтримуйте її бажання брати участь у спортивних заходах класу й школи!

Самі беріть участь у спортивних заходах класу й школи: це сприяє зміцненню вашого авторитету в очах власної дитини!

Робіть зі своєю дитиною прогулянки свіжим повітрям усією родиною, походи й екскурсії!

Як можна більше вільного часу проводьте на повітрі, граючи у футбол, волейбол, катаючись на санках, ковзанах і лижах.

3.               При можливості відвідуйте з дитиною церкву, оскільки вона організовує не лише дозвілля, але і різноманітні духовні вечори, зустрічі з відомими культурнорелігійними діячами, диспути, лекції, кінолекторії, різноманітні духовні прощі, в тому числі й міжнародні.

4.               Важливе місце в дозвіллі дітей займає перегляд кінофільмів і телепередач. Завдання батьків - не допускати надмірного захоплення цими формами дозвілля. Доцільно, щоб школяр дивився не тільки  художні, але й документальні, хронікальні і науково-популярні фільми разом із своєю сім'єю.

5.               У багатьох сім'ях існує добра традиція проводити вільний час, особливо вихідні дні, у спільних прогулянках. Якщо у Вас не має такої традиції, зробіть її! Такі прогулянки мають і велике  

пізнавальне значення, якщо батьки розповідають дітям про навколишню природу, про визначні пам'ятки свого міста чи села.

6.               Батькам необхідно пам'ятати, що найдужчими засобами формування духовного багатства дітей і їхнього дозвілля є найчастіше не формальні виховні впливи, а непрямі: читання і розповідання казок (пізніше - інших книг), бесіди про життя простих і видатних людей; іграшки, а потім прилучення до творчих аматорських занять;прогулянки до лісу, спільне відвідування кіно, театрів, виставок, музеїв.

7.               Для формування емоційного світу дітей (та й самих дорослих) треба розвивати й удосконалювати таку форму дозвілля, як спільні ігри (маються на увазі ігри інтелектуальні: шахи, шахмати, настільні ігри, складання пазлів, “морський бій”, доміно). Візьміть, наприклад, домашні географічні подорожі, історичні вікторини, різні лінгвістичні змагання, які допомагають батькам і дітям розвивати свої інтелектуальні можливості, нахили, здібності.

8.               Дуже важливо в організації культурного дозвілля в родині розвивати аматорські заняття (колекціонування, технічне конструювання, в'язання, малювання, розфарбовування, ліплення, фотографія, збирання грибів, вирощування квітів, риболовля і т. ін.), туризм, проведення інтелектуально насичених сімейних вечірок.  Головне - треба виховувати гарні звички

культурного відпочинку і пам'ятати при цьому, що вони втрачаються легше, ніж здобуваються.

Звички позитивного дозвілля залишаються надовго, якщо стають традицією. Створення і підтримка   сімейно-побутових традицій і організація культурного дозвілля в родині - основна умова формування особистості.

9.               Проводьте родинні свята разом, зберігаючи традиції вашої сім’ї (наприклад: розмальовування Пасхальних яєць, випікання Пасхи, колядування та ін.), які обов'язково згуртовують батьків та дітей, зацікавлюють батьків внутрішнім світом дитини, зменшують або й зовсім усувають негативні соціальні впливи на дитину.

10.         Використовуйте гру в дозвіллі з дитинною. Практика свідчить про те, що великі можливості для стимулювання активності підлітків у сфері дозвілля створюють ігрові ситуації. Гра - це свобода емоційних проявів, психологічне розкріпачення учасників, що робить духовну цінність засобом спілкування, єднання і зближення.

Важливо, щоб кожна людина займалася улюбленою справою і виконувала ті соціальні функції, які більше всього відповідають її інтересам і можливостям.

Тим більше важливо, що проводячи дозвілля разом, батьки і діти краще пізнають один одного, знаходять оптимальні шляхи взаєморозуміння - а все це робить родину повноцінною у високому розумінні цього слова.

У дітей, які не знають, що їм робити в час дозвілля, псуються і голова, і серце, і моральність.  

Допоможіть своїй дитині вибрати корисне завдання. Пам’ятайте, батьки! Вашу дитину виховують кожна хвилина життя, кожний куточок землі, кожен крок, слово, справа, з якими її особистість стикається ніби випадково, мимоволі.  

 

pdf
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
1857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку