Портрет (подвійний, парний, груповий, парадний, камерний, автопортрет тощо)

Про матеріал

Презентація "Світ людини в образотворчому мистецтві. Портрет (подвійний, парний, груповий, парадний, камерний, автопортрет тощо) " для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття портрету, представлені різні види портретів, подано інструкцію, як створити портрет з урахуванням пропорцій обличчя людини. Дано Творче завдання "Портрет" та представлено зразки робіт по даній темі виконаних різною технікою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ природи в образотворчому мистецтві. Портрет (подвійний, парний, груповий, парадний, камерний, автопортрет тощо) 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Що таке портрет?Як називається художник, який створює портрети? Як виник портретний жанр?Які існують види портретів?

Номер слайду 3

Мистецтво портрета з’явилось дуже давно. Слово «портрет» походить із старофранцузької мови і означає «відтворювати риса в рису». Антін Манастирський. Запорожець

Номер слайду 4

Людям завжди хотілося мати своє зображення, тому для заможних громадян на замовлення художники писали портрети. Стіни палаців і будинків прикрашали великі парадні портрети, а маленькі зберігали в медальйонах на грудях або навіть прикріпляли до кришечки годинника.

Номер слайду 5

Портрет або портретний жанр (фр. portrait) — мальоване, скульптурне чи фотографічне зображення людини або групи людей, а також відповідний жанр образотворчого мистецтва. Людину, яку зображають на портреті, часто називають «моделлю».

Номер слайду 6

Історія виникнення та розвитку портретного жанру дуже цікава. Вона налічує багато віків: від мистецтва Стародавнього Єгипту і по наш час. Посмертна маска Тутанхамона. Статуя Ехнатона

Номер слайду 7

Статуї Рамзеса II в храмі Абу-Сімбел Першими зразками портретного жанру можна вважати скульптурні портрети Давнього Єгипту. Єгипетські скульптури зображають фараонів і пов’язані з культом мертвих, що існував на той час у державі. Возведення фараона у ранг божества зумовило появу портретних скульптур великих розмірів. Такими зразками гігантських портретів фараона є величезні статуї Рамзеса II в храмі Абу-Сімбел (XIII ст. до н. е.).

Номер слайду 8

Подальший розвиток портретного жанру пов’язаний з уявленнями про красу кожного народу у певні періоди. Найкращими портретами вважаються ті, які не тільки відтворюють точне зображення зовнішності людини, а й передають її внутрішній стан. Вдалий портрет — це справжня розповідь про людину, її життя, емоції та переживання, професію і навіть походження. Невідомий художник. «Мадонна делла Седіа» (копія з твору Рафаеля Санті)

Номер слайду 9

Види портретів

Номер слайду 10

Автопортрет — портрет художника, який він виконав сам. В епоху Відродження автопортрет набуває значного розвитку, а його розквіт припадає на XVII ст. Одним із зачинателів автопортрета в українському мистецтві був Т. Шевченко. Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві

Номер слайду 11

Камерний (від фр. — найглибший, внутрішній) — портрет, який використовує зображення людини по плечі, по груди або по пояс. Камерні портрети невеликі за розміром, за колоритом не яскраві. Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві

Номер слайду 12

Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві У XVII ст. на тлі поширення стилю бароко у декількох західноєвропейських країнах виникають сприятливі умови для розвитку парадного портрета. Парадний портрет (англ. official portrait) — різновид портрета, який створюють з метою звеличення й уславлення зображеної особи, з підкресленням соціального стану, багатства і престижу. Кристина Робертсон. Леді Луїза Ролл. Кожний із портретів епохи бароко демонструє переваги особи, яку зображали, її значущість, велич, шляхетність. Багато таких портретів з’явилося у Франції, Фландрії, Нідерландах, Англії, Австрії, Чехії, Польщі, Португалії, Іспанії та інших країнах Європи.

Номер слайду 13

Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві Залежно від кількості моделей портрет може бути подвійним (дві моделі) або груповим (якщо моделей більше). Олекса Новаківський. Автопортрет із дружиною. Олександр Мурашко. Селянська родина

Номер слайду 14

Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві В образотворчому мистецтві є ще поняття «парний портрет». Його не слід плутати з подвійним портретом. Парний портрет — це два окремих портрети, які написані художником на різних полотнах, але мають прямий зв’язок між собою за композицією, колоритом і форматом полотен. Переважно моделями для парних портретів є подружні пари. Рафаель Санті. Портрет Аньоло Доні. Портрет Маддалени Доні

Номер слайду 15

Гумористичний ( дружній шарж ) - сатиричне або гумористичне зображення, де зберігається портретна подібність. Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві

Номер слайду 16

за форматомпогруднийпояснийголовний. Види портретів, які існують в образотворчому мистецтві

Номер слайду 17

поколінний по стегнана повен зріст

Номер слайду 18

За поворотом голови портрети буваютьв анфасв чверть поворотув профіль

Номер слайду 19

Револьд Баришніков. Дівчина в українському вбранніМикола Ступінський. Мирослав Скорик

Номер слайду 20

Владислав Ерко. Джоан Роулинг. Катерина. Полотно - олія 1842 Т. Шевченко

Номер слайду 21

Але для того щоб правильно намалювати портрет людини, треба знати пропорції. Як же зобразити обличчя людини?А лінія волосяного покриву. Б лінія брів. В лінія очей. Г лінія основи носа. Д лінія губ. Е лінія підборіддя. Пропорції—співвідношення величин частин форми між собою та з усією формою.

Номер слайду 22

Творче завдання«Портрет» «Портрет». Намалюйте обличчя людини з урахуванням пропорцій. (Техніка виконання за вибором.) «Автопортрет».

Номер слайду 23

Роздивись пропорції обличчя. Для дотримання пропорцій обличчя треба знати деякі загальні правила, а саме:• голова людини має овальну форму;• лінія очей розміщена приблизно посередині голови:• від початку волосся до підборіддя голова поділяється на три рівні частини: а) від початку волосся до лінії брів; б) від лінії брів до основи носа; в) від основи носа до підборіддя;• відстань між очима дорівнює ширині ока й ширині крил носа;• куточки рота збігаються із зіницями очей;• місце і розмір вух визначаються відстанню від брів до основи носа.

Номер слайду 24

1. Малюємо фігуру, яка нагадує яйце перевернуте гострим кінцем вниз. По вертикалі і горизонталі ділимо її рівно навпіл тонкими лініями. Послідовність виконання портрету.2. Вертикальна лінія - це вісь симетрії (вона потрібна, щоб права і ліва частини вийшли рівними за розмірами і елементи зображення не виявилися на різному рівні). Горизонтальна - лінія розташування очей. Ділимо її на п'ять рівних частин. У другій і четвертій частині знаходяться очі. Відстань між очима теж дорівнює одному оку.

Номер слайду 25

3. Частину від лінії очей до підборіддя ділимо на два - це лінія на якій буде перебувати ніс. Частину від лінії очей і до верхівки ділимо на три рівні частини. Верхня відмітка - лінія звідки росте волосся)4. Частину від носа до підборіддя теж ділимо на три частини. Верхня відмітка - лінія губ. Відстань від верхньої повіки до кінчика носа дорівнює відстані від верхнього краю вуха до нижнього.

Номер слайду 26

5. Тепер змушуємо нашу стандартну заготовку ридати в три струмки. Лінії, проведені від зовнішніх країв очей, вкажуть нам місце, де малювати шию. Лінії з внутрішніх країв очей - ширину носа. Лінії, пущені по дузі з центру зіниць - ширину рота.6. Коли будете розфарбовувати зображення, зверніть увагу, що опуклі його частини (лоб, щоки, ніс і підборіддя) будуть світліші, а очниці, вилиці, контур обличчя і місце під нижньою губою - темніше.

Номер слайду 27

форма обличчя, очей, брів, губ, носа, вух і т.д. у всіх людей різна. Тому, малюючи чийсь портрет, намагайтеся побачити ці особливості і накласти їх на стандартну заготовку.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Бажаю вам творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку