Порушення постави у дітей зустрічається дуже часто.

Про матеріал
Порушення постави у дітей зустрічається дуже часто. Що ж може статися? Якщо дитина неправильно тримає тіло, його грудна клітка поступово звужується, робиться плоскою, кути лопаток починають стирчати, відходячи від хребта, спина горбиться, живіт випинається вперед. Починає скривлюватися хребет, виникає сутулість. Все це шкодить здоров’ю.
Перегляд файлу

C:\Users\User\Desktop\1.jpgC:\Users\User\Desktop\2.jpgПорушення постави у дітей зустрічається дуже часто. Що ж може статися? Якщо дитина неправильно тримає тіло, його грудна клітка поступово звужується, робиться плоскою, кути лопаток починають стирчати, відходячи від хребта, спина горбиться, живіт випинається вперед. Починає скривлюватися хребет, виникає сутулість. Все це шкодить здоров’ю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\4.jpg

 

C:\Users\User\Desktop\3.jpg

 

C:\Users\User\Desktop\nepravilnaya-osanka-prichina-skolioza-1-300x300.jpgПричини невірної постави:
1. Звичка стояти з опорою на одну ногу
2. Хода з опущеною головою
3. Одностороннє обтяження
4. Звичка сидіти на краю стільця
5. Високій стілець, стіл
6. Дуже м’які меблі, постіль, подушка
7. Звичка спати в одній позі, на одній стороні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основним засобом профілактики сколіозу служать фізичні вправи, що сприяють рухливості грудної клітки, зміцненню м’язів спини, міжлопаткової зони, живота, а також усунення причин виникнення неправильної постави.

Рекомендації батькам:
Виробляйте у дитини правильну поставу: трохи піднесена голова, розгорнуті плечі, за які не виступають лопатки, лінія живота, не виходить за лінію грудної клітки.

Робоче місце та інші меблі повинні відповідати зросту і віку дитини. Відстань від столу до очей не повинно бути менше 30см.

Дитяче ліжко не повинна бути занадто м’якою. Якщо можливо, придбайте ортопедичний матрац. Подушку краще вибирати середніх розмірів.

Не дозволяйте дитині дивитися телевізор або читати, лежачи на боці.

Нерухомо сидіти рекомендується не більше 20 хвилин. Щоб розслабити м’язи і запобігти розвитку сутулості, слід якомога частіше вставати, хоча б на півхвилини – хвилину. Сидячи, нехай дитина змінює положення ніг: ступні поруч або розлучені, вперед або назад.

“Правильно” сидіти теж потрібно вміти. Сидите на стільці ближче до краю, коліна намагайтеся тримати зігнутими під прямим кутом, спину випрямити, лікті покладіть на підлокітники, щоб по можливості зняти навантаження з хребта.

Заохочуйте рухову активність дитини, віддавайте перевагу ігровим видам спорту. Корисними будуть ранкова гімнастика, загартовування, біг, ходьба на лижах, плавання.

Заняття фізкультурою при неправильній поставі підвищать загальний тонус організму, поліпшать функції дихальної, нервової та ендокринної систем, виховають вольові якості.

При сколіозі дитині не рекомендуються несиметричні види спорту (бадмінтон, теніс, художня та спортивна гімнастика), так як вони можуть справити негативний вплив на деформований хребет.

Позитивний ефект при сколіозі дає плавання. При цьому захворюванні найчастіше практикують брас на грудях з подовженою паузою ковзання. Батерфляй і кроль при сколіозі не рекомендуються. Ці стилі плавання збільшують скручування хребців і гнучкість хребта. Можна застосовувати їх окремі елементи.

Дитині, у якого вже є ознаки сколіозу, слід взяти за правило регулярно виконувати не тільки вправи загальнозміцнюючого характеру, але і спеціальний курс, який необхідний для зміцнення м’язів преса, спини і грудей, поліпшення постави і трофіки тканин.

Не рідше ніж раз на 3 місяці доцільним буде проходити курси електростимуляції м’язів. Природно, попередньо проконсультувавшись з ортопедом. Прогрівання вздовж хребта зміцнять природний м’язовий корсет. Однак слід пам’ятати, що така процедура носить підтримуючий, а не лікувальний характер. Виправити деформації на ранніх стадіях може лікувальний масаж або операція – на наступних.

Варто звернути увагу на меню дитини. Збалансоване харчування благотворно впливає на структуру м’язів і кісток. Добовий раціон білків тваринного походження повинен становити 100 грам. Солі кальцію і фосфору в організм повинні надходити з натуральних харчових продуктів, але не у вигляді чистих солей. Дітям у достатній кількості корисні молочні продукти, риба, овочі і фрукти.

Вправи для формування правильної постави
1. Початкове положення: стоячи біля стіни, притулившись до неї спиною, литкових м’язах ніг і п’ятами. Потім, зберігаючи рівну правильну поставу, зробити кілька кроків вперед.
2. Початкове положення: лежачи на спині, руки вздовж тулуба. Голова, тіло і ноги складають єдину пряму лінію. Потім підняти голову і плечі і повернутися у вихідне положення.
3. Початкове положення: лежачи на спині, руки вздовж тіла, поперек притиснутий до підлоги. Потім встати і прийняти правильну поставу.

 

 

C:\Users\User\Desktop\02-768x437.jpgВправи для зміцнення м’язового корсету
1. Початкове положення: лежачи на животі, руки під підборіддям. Потім покласти руки на пояс, підняти голову і плечі, лопатки з’єднати і утримувати таке положення кілька секунд.
2. Нерізкими рухами піднімати руки вгору, в сторони і опускати їх на плечі.
3. Сидячи на підлозі, не поспішаючи, по черзі піднімати прямі ноги, не відриваючи при цьому таз від підлоги.
4. Виконувати попередню вправу, тільки піднімати обидві ноги одночасно і утримувати їх в піднятому положенні на 10-15 секунд.

Ці вправи носять загальнозміцнюючий характер і виконуються 1-2 рази на день. Для профілактики сколіозу фахівці рекомендують до гімнастики додати ходьбу на свіжому повітрі (бажано в парку або в хвойному лісі), біг підтюпцем і плавання.

 

 

 

 

C:\Users\User\Desktop\5097c10fc4260-1.jpg

docx
Додав(-ла)
Білійчук Діана
Додано
13 квітня 2021
Переглядів
822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку