Порядок дій при виявленні вибухонебезпечних предметів

Про матеріал
Презентація з актуальних, особливо під час війни, питань щодо правил поводження при виявленні вибухонебезпечних предметів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Вибухонебезпечні предмети (ВНП) – це предмети, які спроможні принести людям, тваринам поранення чи загибель, будівлям пошкодження або руйнування. ВНП бувають промислового та саморобного виробництва. До ВНП промислового виробництва належать: бомби, снаряди, міни, гранати, вибухівка та інше. До ВНП саморобного виробництва належать: предмети, які виготовлені із підручних матеріалів.

Номер слайду 3

ПОРЯДОК ДІЙ ПРИ ЗНАХОДЖЕННІ ПРЕДМЕТІВ , ЯКІ МОЖУТЬ БУТИ ПОВ’ЯЗАНІ З ВИБУХАМИ

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

1. Боєприпаси - вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника. До боєприпасів належать: - бойові частки ракет;- авіаційні бомби;- артилерійські боєприпаси (снаряди, міни);- інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни);- ручні гранати;стрілецькі боєприпаси (набої до пістолетів, карабінів, автоматів )

Номер слайду 7

2. Авіаційні бомби, снаряди, інженерні і артилерійські міни, гранати, набої тощо часів ВВВ)Від вологи та тривалого перебування в землі, при взаємодії металу і вибухівки утворюються хімічні сполуки – пікрати, які несуть у собі основну небезпеку (зовні вони мають вигляд білих порошкоподібних наростів). Пікрати вибухають навіть від невеликого тертя, маленької іскри, незначного удару.

Номер слайду 8

3. Вибухові речовини — хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.

Номер слайду 9

4. Піротехнічні засоби — патрони (сигнальні, освітлювальні, імітаційні, спеціальні), вибухові пакети, петарди, ракети (освітлювальні, сигнальні), гранати, димові шашки.

Номер слайду 10

5. Саморобні вибухові пристрої - пристрої, в яких застосований хоча б один елемент конструкції саморобного виготовлення:- саморобні міни-пастки;- міни-сюрпризи, що імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу.

Номер слайду 11

ДІЇ ПРИ ЗНАХОДЖЕННІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПРЕДМЕТУ часів ВВВ1. У жодному разі: не пересувати його або брати до рук ;- не розряджати, не кидати, не вдаряти по ньому;- не розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет;- не приносити предмет додому, у табір, до школи.2. Відвести людей у безпечне місце.3. Позначити місце знаходження предмета.4. Організувати охорону небезпечного місця.6. Повідомити про знахідку місцеві органи влади, службу порятунку (101) , міліцію (102), військовий комісаріат.

Номер слайду 12

ДІЇ ПРИ ЗНАХОДЖЕННІ ПІДОЗРІЛОГО ПРЕДМЕТУ, який схожий на ВНПХарактерні ознаки , що вказують на можливу наявність ВП: Наявність в предметі , який найдений, елементів живлення.2. Наявність розтягнутих із дротів мотузок, шпагату, лески.3. Шум , який доноситься з підозрілого пакету або самого предмету.4. Наявність електродротів , антен, ізоляційної стрічки, мотузки , скочу , які можуть сторчати з пакетів.5. Незвичайне розміщення предметів.6. Специфічний запах7. Наявність стороннього сміття, яке маскує предмет.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Основні правила безпеки при використанні піротехніки Хлопавки - не направляти хлопавку в особу або на освітлювальні прилади; - не застосовувати її поблизу полум'я свіч або розпечених спіралей. Петарди - забороняється їхнє носіння в кишенях і без упакування; не можна розбирати їх; - після підпалу необхідно відкидати їх від себе на відстань 5-6 метрів. - піротехнічний вироб ручного запуску повинний мати сповільнювач, що забезпечує безпеку запуску й час, за який необхідно встигнути покинути небезпечну зону. Бенгальські вогні - рекомендується використовувати тільки в великих вентильованих приміщеннях або на вулиці. - при використанні цих і багатьох інших феєрверків необхідно пам'ятати, що неакуратне поводження з ними може спричинити пожежу або завдати шкоди здоров'ю.

Номер слайду 18

Дякую за увагу!!!

pptx
Додав(-ла)
Борова Ніна
Додано
28 лютого
Переглядів
76
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку