Поштові служби Інтернету. Створення електронної скриньки

Про матеріал

Урок для учнів 7 класів за темою «Поштові служби Інтернету. Створення електронної скриньки».

Мета уроку: сформувати уявлення про особливості функціонування електронної пошти і способи створення поштових скриньок; розвивати світоглядні уявлення про пізнаваність явищ і процесів у навколишньому світі, прагнення до засвоєння нових знань, логічне мислення, дослідницькі навички, інформаційну культуру та вміння користуватися електронною поштою.


Перегляд файлу

1

7 КЛАС Тема №1. «Служби Інтернету»

УРОК № 3

 

Тема:  «Поштові служби Інтернету. Створення електронної скриньки»

 

Мета уроку: сформувати уявлення про особливості функціонування електронної пошти і способи створення поштових скриньок; розвивати світоглядні уявлення про пізнаваність явищ і процесів у навколишньому світі, прагнення до засвоєння нових знань, логічне мислення, дослідницькі навички, інформаційну культуру та вміння користуватися електронною поштою.

 

Очікувані результати: 

учні повинні вміти реєструватися на різних поштових серверах, створювати електронні скриньки та вміти користуватися електронною поштою. Вміти виконувати операції над папками та листами, а саме: відкривати, створювати, пересилати, відповідати, видаляти.

 

Основні поняття:

 електронна пошта, мережа інтернет, мережеві протоколи, ARPANET, провайдери, поштовий сервер.

 

Обладнання:

Підручник, комп’ютер із встановленим браузером, під’єднання до мережі Інтернет, безкоштовний український поштовий сервер.

 

Тип уроку: комбінований.

 

 

Хід уроку

 

І. Організаційний етап

ІІ. Перевірка домашнього завдання та актуалізація опорних знань

Відбувається усне опитування учнів з попередньої теми. Учитель у цей час перевіряє готовність усіх до уроку та відмічає відсутніх.

Запитання до класу:

  • Як називається найбільша глобальна комп’ютерна мережа?
  • Якими безкоштовними поштовими серверами Ви вмієте користуватися?
  •                 З чого складається адреса електронної пошти?

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

Найпопулярнішою після Веб-служби (WWW) Інтернету є електронна пошта. Для користування електронною поштою необхідні різні засоби: комп’ютерні пристрої і мережі, спеціальні програми й відповідні правила (протоколи), за якими здійснюватиметься обмін електронними листами.

 

Електронна пошта це служба Інтернету, призначена для пересилання комп’ютерними мережами повідомлень (електронних листів) від деякого користувача одному чи групі адресатів.

Основна особливість електронної пошти полягає в тому, що інформація відправляється одержувачеві не безпосередньо, а через проміжну ланку – електронну поштову скриньку, який являє собою місце на сервері, де повідомлення зберігається, поки його не запросить одержувач.

Цікавинка:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Електронна пошта заснована на принципі естафети:

За допомогою поштової програми створюється поштове повідомлення на локальному комп'ютері.

Потім, після підключення до Інтернет, воно передається на поштовий сервер, а далі рухається по ланцюжку поштових серверів, поки не досягне сервера адресата.

Як тільки адресат підключиться до свого поштового сервера він автоматично отримає все, що накопичилося в його «поштовій скриньці».

Написаного листа зазвичай опускають у поштову скриньку, а електронний лист відправляють на поштовий сервер, що забезпечує надсилання всіх листів за відповідною адресою.

 

Поштовий сервер – це комп’ютер і відповідне програмне забезпечення, за допомогою якого підтримується робота електронної пошти.

 

Найпростішим способом отримання власної електронної поштової скриньки є використання одного з безкоштовних поштових серверів наприклад, на поштових серверах служб FREEMAIL (freemail.ukr.net), I.Ua (i.ua), Meta.ua (meta.ua), Gmail (gmail.com) та інших.

Кожна електронна поштова скринька має свою унікальну адресу.

Адреса електронної поштової скриньки скла-дається з імені користувача, під яким його зареєстровано на сервері електронної пошти, та адреси сервера, розділених символом @ (англ. комерційне at – на).

Ім’я, яке користувач вибирає для себе під час реєстрації на поштовому сервері, називають логін (англ. log in – заносити в журнал).

Наприклад, адреса pupil@school20.ua означає, що для користувача з логіном pupil створено електронну поштову скриньку на сервері з адресою school20.ua

 

Переваги електронної пошти:

  • Швидкість пересилання повідомлень.
  • Електронний лист може містити не тільки текст, а й вкладені файли.
  • Простота і дешевизна.
  • Можливість шифровки листів.
  • Можливість автоматичної обробки листів.
  • Можливість масових розсилок.
  • Можливість пересилки повідомлення на інші адреси.

 

Для створення власної електронної скриньки необхідно 5-7 хвилин роботи в мережі Інтернет. Для цього спочатку введіть у відповідне вікно браузера адресу сервера електронної пошти. Наприклад, http://freemail.ukr.net, натисніть клавішу «Enter» на екрані монітора з’явиться відповідне вікно. Для заповнення відповідних полів необхідно придумати найпростіший для запам’ятовування логін латинськими літерами (елемент адреси електронної пошти, розташований зліва від значка @). Ввівши його у відповідне поле, та натиснувши кнопку «Перевірити» можна перевірити унікальність введеного логіна на цьому сервері. Якщо ваш логін унікальний, то справа з’явиться позначка «√». Пароль для введення має бути не менше 6 символів. Після заповнення усіх полів необхідно натиснути кнопку «Реєстрація». Обліковий запис часто називають екаунтом (іноді вживають термін акаунт) (англ. account – обліковий запис). Один із кроків реєстрації передбачає введення символів, наведених на зображенні. Як правило, це спотворені літери або цифри. Це код, який підтверджує, що реєстрацію виконує людина, а не комп’ютерна програма (бот).

 

Такий код має назву CAPTCHA (з англ. повністю автоматизований публічний тест Тюринга для розрізнення комп’ютерів і людей).

 

Щоб продовжити роботу з електронною поштою та перевірити наявність вашої електронної скриньки на сервері, необхідно натиснути кнопку «Продовжити роботу в FREEMAIL».

Вигляд вікна електронної поштової скриньки відрізняється на різних серверах поштової служби, але всі вони мають подібні об’єкти. Зазвичай у поштовій скриньці автоматично створюються такі папки:

Вхідні – для зберігання листів, одержаних власником поштової скриньки;

Чернетки – для зберігання незавершених листів, які користувач планує дописати та відправити адресатам пізніше;

Відправлені – для зберігання копій листів, відправлених адресатам;

Спам – для тимчасового зберігання листів, які поштова служба або користувач вважають небажаними: рекламними або випадковими;

Видалені (кошик) – для тимчасового зберігання видалених листів.

 

ІV. Вправа № 1. «Створення поштової скриньки» (на одному із безкоштовному українському поштовому сервері).

 

ПРАКТИЧНА ВПРАВА № 1

Тема: «Загальні етапи створення поштової скриньки»

 

  1. Відкрити в браузері сторінку сайту Gmail.com.
  2. Далі необхідно зареєструватися заповнивши всі *обов’язкові поля.
  3. Після введення всіх даних на веб-сторінці, дати згоду на умови співпраці, та натиснути на кнопку Зареєструватися. Поштову скриньку буде створено.

! Обов’язковий пункт заповнення/введення даних логін та пароль.

  1.  Створити нового листа, заповнити тему листа «Ваше прізвище, ім’я, клас». В тексті листа вказати переваги електронної пошти.

 

Ви в будь-який час зможете зайти на поштовий сервер, ввести логін та пароль і перевірити свою поштову скриньку, використовуючи веб-інтерфейс.

 

Перелік деяких безкоштовних поштових веб-серверів:

  • www.i.ua
  • www.freehost.com.ua
  • www.ukr.net
  • www.gmail.com та багато інших.

 

V. Фізкультхвилинка.

Комплекс вправ для знаття зорового напруження.

 

 VІ. Підсумок уроку

  • Фронтальне опитування:
  • Поясніть, для чого використовують електронну пошту?
  • Що таке електронний лист?
  • Навести приклади різних поштових сервісів.
  • Поясніть, з яких частин складається адреса електронної пошти?
  • Наведіть приклади адрес електронної пошти.
  • Як реєструвати поштову скриньку на сервері електронної пошти.
  • Оголошення оцінок.

 

VІІ. Домашнє завдання

  • вивчити означення, що прочитані на лекції (електронна пошта, поштовий сервер);
  • «Інформатика, 7 клас» Ривкінд Й.Я., ст. 6 – 15, завдання № 7, 8 на ст.14.

Вчитель інформатики НВК гімназія № 11 м. Кам’янське Олійник Н.В.

doc
Додано
15 листопада 2018
Переглядів
2927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку