Посібник "Ігрові технології на уроках інформатики"

Про матеріал
Даний посібник вміщує в собі методичні рекомендації адресовані учителям інформатики і інформаційних технологій, яких зацікавило питання організації, і застосування нестандартних форм уроку, грунтованих на використанні ігрових технологій. У цій публікації містяться розробки нетрадиційних уроків інформатики з використанням ігрових технологій.
Перегляд файлу

Рисунок8 

 

 

 

Ігрові технології

на уроках

інформатики


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Укладач:

Вишневська М.В. – вчитель інформатики Чабанівської філії Староушицького ліцею Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району Хмельницької області

 

 

 

 

Анотація:

Даний посібник вміщує в собі методичні рекомендації адресовані учителям інформатики і інформаційних технологій, яких зацікавило питання організації, і застосування нестандартних форм уроку, грунтованих на використанні ігрових технологій. У цій публікації містяться розробки нетрадиційних уроків інформатики з використанням ігрових технологій.

 

 

 

Вишневська М.В. Ігрові технології на уроках інформатики – Чабанівка, 2023 р.

  ЗМІСТ

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

НЕТРАДИЦІЙНІ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ УРОКІВ: СТРУКТУРА КЛАСИФІКАЦІЯ, МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ

1.1. Поняття та типологія нетрадиційних уроків.

1.2. Форми проведення нетрадиційних уроків інформатики

РОЗДІЛ 2

ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ НЕСТАНДАРТНИХ УРОКІВ ІНФОРМАТИКИ У  ШКОЛІ

2.1. Методи та прийоми проведення нестандартних уроків інформатики

2.2. Ігрові технології навчання на уроках інформатики

РОЗДІЛ 3.

ПРИКЛАДИ НЕТРАДИЦІЙНИХ УРОКІВ ТА ІГОР НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ

3.1. Приклади ігор, які можна застосовувати на уроках інформатики у початковій школі.

3.2. Приклади уроків та ігор, які можна використовувати в середній та старшій школах

1. Рольова-гра "Суд над комп'ютерним вірусом"

2. Урок-ділова гра «Створення комп’ютерної фірми «Світ АКС». Інформатика, 9 клас.

3. Гра-вікторина «Подорож в країну Комп'ютера»

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

 


ВСТУП

XXI століття оголошене ЮНЕСКО "віком освіти". Освіта перетворилася на потужну громадську силу, найважливіший компонент соціально-економічного, культурного і морального розвитку людини, співтовариств, націй. В умовах переходу до нових економічних стосунків посилюється проблема підготовки підростаючого покоління до реальних умов життя і трудової діяльності.

Швидкий розвиток науки, зростання обсягів нової інформації потребують від школи підготовки активних, самостійних людей з розвиненими творчими здібностями. Практичний досвід переконує у недостатній ефективності традиційного уроку для розв'язання названих вище проблем, тому науковці та педагоги-практики беруть за мету створення нових форм і методів навчання.

Сучасна освіта повинна дати випускникові не лише і не стільки суму знань, скільки навчити його готовності до роботи в динамічних економічних умовах, що змінюються, можливість подумки сприймати і критично оцінювати їх розвиток, адаптуватися в них.

Упродовж років роботи в школі я використовую новітні технологій при проведенні уроків інформатики. Зокрема, нетрадиційні уроки. Чому я вибрала саме нетрадиційний урок?

На жаль, ні для кого не секрет, що в навчальних закладах є чимало учнів, які не хочуть і не уміють вчитися. Як же навчити таких дітей вчитися? Це, звичайно ж, викликати інтерес до уроку.

Уроки інформатики можна зробити цікавими, використовуючи на них винахідництво, письменництво, творчі виставки, звіти, проекти, ребуси, кросворди, жартівливі завдання. Щоб створити такий урок викладач має бути художником свого уроку, тобто сценаристом, режисером, актором і критиком. Готуючись до такого уроку, учитель сам творчо розвивається!

Учитель повинен постійно вести пошук нових ефективних методів навчання і таких методичних прийомів, які активізували б розумову діяльність учнів, стимулювали б їх до самостійного здобуття знань. На мій погляд, саме застосування нетрадиційних, нестандартних форм навчання з використанням ігрових технологій благотворно позначається на навчальному процесі, дають відмінні результати.

Проблемами методики уроку, шляхів його вдосконалення займалося багато вчених і педагогів таких, як О. Антипова, Ю. Бабанський, Н. Волкова, Є. Ільїн, І. Малафіїк, І.Підласий, Д. Тхоржевський, та багато інших. На небезпечну тенденцію зниження інтересу учнів до занять масова практика школи відреагувала нестандартними уроками.

У посібниках з педагогіки, статтях у науково-методичних журналах наводиться визначення, класифікація, методика проведення нестандартних уроків в школі. Щодо особливостей організації та проведення нестандартних уроків інформатики у початковій школі, то на сьогодні відсутні спеціальні теоретичні дослідження з даної проблематики. Досвід викладання інформатики у початковій школі, окремих аспектів проведення уроків, зокрема і застосування нетрадиційних їх форм міститься у посібнику, укладеному вчителями інформатики ЗНЗ міста Прилуки у 2013 році.

 


РОЗДІЛ 1

НЕТРАДИЦІЙНІ ФОРМИ ПРОВЕДЕННЯ УРОКІВ: СТРУКТУРА КЛАСИФІКАЦІЯ, МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ

  1.           Поняття та типологія нетрадиційних уроків.

Швидкий розвиток науки, зростання обсягів нової інформації потребують від школи підготовки активних, самостійних людей з розвиненими творчими здібностями. Практичний досвід переконує у недостатній ефективності традиційного уроку для розв'язання названих вище проблем, тому науковці та педагоги-практики беруть за мету створення нових форм і методів навчання.

Одним із можливих варіантів розв'язання проблеми є застосування нестандартних форм проведення уроків. Існують різні погляди на нестандартний (нетрадиційний, неординарний) урок.

О. Антипова, В. Паламарчук, Д. Рум'янцева виначають суть нестандартного уроку в такому структуруванні змісту і форми, яке б викликало насамперед інтерес учнів і сприяло їхньому оптимальному розвитку й вихованню. Дані дослідники, простежуючи історію розвитку уроку як основної форми навчання в школі, зауважують, що нестандартні заняття виникали тоді, коли в суспільстві відбувалися кардинальні зміни, реформи. Так, у 1920-х роках народилися урок-суд, урок-диспут, урок-екскурсія, урок у полі, урок-ярмарок та ін., 1960-ті роки дали життя коментованим і цілісним (узагальнюючим) урокам.

Згодом кількість таких форм організації навчальної діяльності зросла. Наразі можна нарахувати близько 50 нестандартних форм проведення уроків, які використовують учителі в своїй роботі.

Л. Лухтай називає нестандартним такий урок, який не вкладається (повністю або частково) в межі виробленого дидактикою, на якому вчитель не дотримується чітких етапів навчального процесу, методів, традиційних видів роботи. Е. Печерська бачить головну особливість нестандартного уроку у викладанні певного матеріалу у формі, пов'язаній з численними асоціаціями, різними емоціями, що допомагає створити позитивну мотивацію навчальної діяльності. О. Митник та В. Шпак наголошують, що нестандартний урок народжується завдяки нестандартній педагогічній теорії, вдумливому самоаналізу діяльності вчителя, передбаченню перебігу тих процесів, які відбуваються на уроці та завдяки відсутності штампів у педагогічній технології.

Свого роду узагальненим визначенням нетрадиційного уроку можна вважати визначення, дане у посібнику «Дидактика новітньої школи» І. Малафіїка, який відзначає: «Нетрадиційний – це такий урок, у якого традиційні елементи виконуються нетрадиційними способами і на цій основі структура цього уроку істотно відрізняється від структури традиційного уроку». Далі автор зауважує, що на цій підставі можна стверджувати, що нетрадиційний урок – це розвиток, рух структури традиційного уроку.

Як відзначає С. Вінська, нестандартні уроки сприяють формуванню стійкого інтересу до навчання, знімають напругу, допомагають формувати навички навчальної діяльності, емоційно впливають на дітей, завдяки чому в них формуються міцні, глибокі знання. У ході нестандартного уроку діяльність учнів організовується таким чином, щоб усі вони, відповідно до своїх індивідуальних особливостей, брали активну участь у процесі створення уроку та ставали безпосередніми учасниками здобуття знань та формування власних умінь і навичок.

Нетрадиційний урок - це імпровізоване навчальне зайняття, що має нетрадиційну структуру.

Нетрадиційні уроки, пришли до нас із засобів масової інформації і телебачення: прес-конференції, "круглі столи", уроки-змагання, КВН, "Що? Де? Коли"? та ін. Саме ці різні телешоу привернули увагу незвичністю форми, можливістю участі великого числа учнів, цікавим вмістом, вони добре враховують психологію віку. На таких уроках учень дійсно стає в центр навчального процесу.

У посібнику Н. Мойсеюк наведено визначення нестандартного уроку, їх класифікація. «Нестандартний урок – це імпровізоване навчальне заняття, що має нестандартну структуру. Назви уроків дають деяке уявлення про цілі, завдання і методику проведення таких занять. Найпоширенішими типами нестандартних уроків є: уроки-прес-конференції, уроки-аукціони, уроки-ділові ігри, уроки-занурення, уроки типу КВК, уроки-консультації, комп'ютерні уроки, театралізовані уроки, уроки з груповими формами роботи, уроки взаємного навчання, уроки творчості, які ведуть учні, уроки-заліки, уроки-сумніви, уроки-творчі звіти, уроки-формули, уроки-конкурси, уроки-фантазії, уроки-«суди», уроки-пошуку істини, уроки-концерти, уроки-діалоги, уроки-рольові ігри, уроки-екскурсії, інтегровані уроки тощо». Автор підкреслює, що нестандартні уроки більше подобаються учням, ніж буденні навчальні заняття. У них незвичайні задум, організація, методика проведення. Тому багато педагогів бачать у них прогрес педагогічної думки, правильний крок у демократизації школи. З іншого боку, перетворювати нестандартні уроки у головну форму роботи, вводити тільки їх недоцільно через відсутність серйозної пізнавальної праці учнів, невисокої результативності, великої втрати часу.

У посібнику Н. Волкової знаходимо спробу певної класифікації нестандартних уроків. Автор називає 12 типів нестандартних уроків, але кожний тип має свої параметри, за якими окремі уроки відносяться до певного типу.

До нестандартних уроків автор відносить такі уроки:

1) уроки змістовної спрямованості (уроки-семінари, уроки-конференції, уроки-лекції);

2) уроки на інтегративній основі (уроки-комплекси, уроки-панорами);

3) уроки міжпредметні;

4) уроки-змагання (уроки КВК, уроки-аукціони, уроки-турніри, уроки-вікторини, уроки-конкурси);

5) уроки суспільного огляду знань (уроки-творчі звіти, уроки-заліки, уроки-експромт-екзамени, уроки-консультації, уроки-взаємонавчання, уроки-консиліуми);

6) уроки комунікативної спрямованості (уроки-усні журнали, уроки-діалоги, уроки-репортажі, уроки-панорами, уроки-протиріччя, уроки-парадокси);

7) уроки театралізовані (уроки-спектаклі, уроки-концерти, кіноуроки, дидактичний театр);

8) уроки подорожування, уроки дослідження (уроки пошуки, уроки-розвідки, уроки-лабораторні дослідження, уроки експедиційні дослідження, уроки-заочні подорожування, уроки-наукові дослідження);

9) уроки з різновіковим складом учнів;

10) уроки ділові, рольові ігри (уроки-суди, уроки-захисти дисертацій, уроки – «Слідство ведуть знавці», уроки-імпровізації, уроки-ілюстрації);

11) уроки драматизації (драматична гра, драматизація розповіді, імпровізована робота у пантомімі, тіньові п'єси з ляльками і маріонетками, усі види непідготовленої драми-діяльності, де формальна драма створюється самими учасниками гри);

12) уроки-психотренінги.

Автор наводить коротко мету, методику проведення таких нестандартних уроків. Але в такій класифікації нестандартних уроків немає загального підходу до її основних параметрів.

Підсумовуючи різні підходи до класифікації і структури нестандартних уроків, можна поділити всю систему нестандартних уроків на такі групи за педагогічними технологіями:

1) інформаційно-комунікативна технологія;

2) ігрова технологія;

3) дослідницька технологія;

4) інтерактивна технологія;

5) психотренінг.

Відобразимо цю класифікацію нестандартних уроків в таблиці 1.

Таблиця 1

Класифікація нестандартних уроків за педагогічними технологіями

Інформаційно-комунікаційні технології

Урок-лекція, урок-семінар, урок-твір, урок-конференція, уроки-творчі звіти, урок-консиліум, урок-залік, урок-експромт-екзамен, урок-взаємонавчання, урок-інформації, інтегрований урок

Ігрові технології

Змагання

КВК, турнір, аукціон, вікторина, конкурс, інтелектуальний хокей, «Щасливий випадок»

 

Ділові, рольові ігри

Імпровізація, імітація, «Суд», «Створення комп’ютерної фірми «Світ АКС», Захист дисертації, «Слідство ведуть знавці, «Поле чудес», ерудит, ланцюжок, бізнес-гра

 

Драматизація

Драматична гра, пантоніма, драматична розповідь, ляльковий театр

Дослідницькі технології

Діалог, усний журнал, роздуми, диспути, прес-конференції, репортаж, урок-протиріччя, урок-парадокс, пошук, розвідка, лабораторні дослідження, заочна подорож, експедиція, коло ідей.

Інтерактивні технології

Кооперптивне навчання

Робота в парах, змінювані трійки, карусель, малі групи, акваріум

 

Кооперативно-групове навчання

Мікрофон, незакінченні речення, мозковий штурм, «Навчаючись вчуся», мозаїка, дерево рішень

 

Ситуативне моделювання

Імітаційні ігри, «Суд», громадські слухання, рольова гра

 

Опрацювання дискусійних питань

Метод прес, займи позицію, континуум, дискусія, дебати, ток-шоу, оцінювальна дискусія

Психотренінг

Тренінг уваги, уяви, пам’яті, «Пізнай себе», «Пізнай свої здібності», «Твоя воля», «Твій характер», «Сам себе виховуй», сугестопедагогічний урок

 

Безумовно, не можна абсолютно розділити численні типи нестандартних уроків по ізольованим групам, адже, як правило, на таких уроках використовуються декілька педагогічних технологій навчання.

Оскільки є нагальна потреба дати об'єктивну оцінку доцільності застосування нетрадиційних занять, визначити їх вагу та місце в системі навчання, в останнє десятиріччя практичний досвід застосування нових форм нестандартних уроків почала опановувати методика.

  1.           Форми проведення нетрадиційних уроків інформатики

У сучасному педагогічному процесі значного розвитку набула ідея міжпредметної інтеграції. Інтегровані уроки ставлять за мету спресувати споріднений матеріал кількох предметів навколо однієї теми. Діти розглядають якесь явище, поняття з різних боків.

Як зазначає О. Савченко, такі нестандартні уроки дають можливість учителеві разом із учнями опанувати значний за обсягом навчальний матеріал, домогтися формування міцних, усвідомлених міжпредметних зв'язків, уникнути дублювання у вивченні низки питань, досягти цілісності знань.

У фаховій літературі останніх років можна знайти багато розробок інтегрованих уроків. Вивчення значної кількості таких уроків дозволяють зробити висновок про наявність певної структури такої форми уроку.

Формула ефективності уроку включає дві складові частини:

  • ретельність підготовки
  • майстерність проведення.

Перший етап проведення інтегрованого уроку – організаційний. Другий – ознайомлення з темою та метою. На третьому етапі під час актуалізації опорних знань учнів важливою є вступна бесіда, характерна особливість якої – актуалізація знань з усіх інтегрованих предметів. Час її проведення має бути не більше ніж 8-10 хвилин. Підготовка цього етапу уроку потребує від вчителя особливої уваги: бесіда повинна бути змістовною, лаконічною, чіткою. Якщо уроки з різних предметів за однією темою проводяться окремо, вступна бесіда триває вдічі (втричі) довше. Саме тому, об'єднання змісту навчальних дисциплін значно скорочує час на їх опанування і забезпечує різнобічне сприймання предметів чи явищ, що є безперечною перевагою інтеграції. Наступні етапи інтегрованого уроку можуть проводитися по-різному, залежно від теми й мети конкретного уроку.

Бінарними є заняття, на яких матеріал даної теми уроку подається блоками різних предметів. При цьому такий нестандартний урок готують учителі-предметники, кожний із яких проводить етап (блок) уроку стосовно того предмета, який викладає.

Віршовані (римовані) – це такі нестандартні уроки, що проводяться у віршованій формі. Всі етапи такого уроку, всі завдання, задачі, пояснення – римовані тексти. Як правило, ці уроки підсумовують вивчені теми, тобто є узагальнюючими (систематизуючими), їх структура подібна до структури уроків узагальнення знань.

Важливо зазначити, що римовані уроки максимально зосереджують увагу школярів, бо матеріал подається стисло – віршами, і не можна пропустити основне, треба зуміти його чітко виділити й зробити певні висновки. Такі нестандартні уроки стають справжнім святом для учнів і вчителя.

Уроки-ігри характеризуються високим ступенем активності дітей. До навчальної роботи залучаються навіть несміливі та сором'язливі учні, що сприяє їхньому самоствердженню в класному колективі. При цьому виховуються такі якості, як свідома дисципліна, самостійність, ініціативність, творчість.

Плануючи такий урок, важливо в рамках ігрового сюжету «провести» навчальний зміст; підбиваючи підсумки, відокремити для дітей ігрову і навчальну лінії.

Уроки-дискусії проводяться після вивчення певної теми, розділу програми. Мета таких уроків – поглиблення й систематизація знань школярів з предмета. Такі нестандартні форми організації уроків обов'язково мають містити підготовчий етап. Учням повідомляють тему диспуту, засідання, конференції. Учитель ознайомлює їх з правилами культури спілкування .

Вільний обмін думками під час дискусії сприяє розвитку самостійного мислення дітей, вчить їх принциповості, уміння аргументовано відстоювати власні погляди, рецензувати виступи товаришів, вислов­лювати своє ставлення до вчинків персонажів прочитаних творів тощо.

Успіх таких уроків залежить від ерудиції педагога, його вміння створювати на занятті невимушену атмосферу, душевну рівновагу.

Вчитель узагальнює думки дітей, рекомендує літературу з питань, які викликали особливий інтерес у школярів. Він не нав'язує дітям своїх оцінок, не вимагає, щоб їм обов'язково подобалося все, чого їх навчають, та матеріал підручника. Діти разом із класоводом міркують уголос про те, що й чому кожному з них подобається під час проведення уроку, а що ні.

Таким чином, уроки-дискусії дозволяють нагоду виявити різні позиції з певної проблеми або зі складного питання та залучити дітей до активної роботи, сприяють розвитку пізнавальних інтересів школярів, збагаченню лексичного запасу, необхідного для висловлення своїх думок як усно, так і письмово.

Уроки-дослідження створюють умови для самостійної роботи учнів з опанування навчального матеріалу за рахунок розвитку інтелектуальних умінь. Зокрема такого важливого, як уміння працювати з інформацією, самостійно здобутою з різних джерел, оперативно подавати її коротко та в розгорнутому вигляді.

Такі нестандартні уроки мають певні особливості:

а) учні, спираючись на раніше набуті знання, в процесі самостійної діяльності опановують нові;

б) діти вчаться застосовувати ці знання, навички, уміння за різних умов;

в) молодші школярі займаються конструюванням і розв'язанням таких ситуацій, які вимагають від них творчого підходу, самостійності та відповідного емоційного стану.

Під час виконання групових завдань учні обмінюються інформацією, що підпорядковує особисті цілі й бажання спільній справі. Колективна діяльність поступово привчає дітей поважати товаришів, переживати їхні успіхи та невдачі.

Важливо створювати умови для того, щоб учні аргументували правильність своїх відповідей, висловлювалися, ставили запитання, робили «відкриття», сперечалися. Саме власні відкриття викликають у школярів захоплення, потребу в пізнанні.

Цінність уроків-досліджень полягає в тому, що під час їх проведення поєднуються індивідуальні та групові форми роботи. Це дозволяє формувати позитивну мотивацію до плідної співпраці, що, в свою чергу, сприяє активізації пізнавальних здібностей учнів. І. Мушак підкреслює, що організація навчальної роботи з акцентом на особистість містить елементи взаємодопомоги, сприяє вихованню духу спільноти в класі.

Не можна переоцінити роль такої форми навчання, як уроки-змагання, які дають змогу дітям працювати активно, зацікавлено: виконавці відчувають радість творчості, а їхні друзі-судді мають можливість проявити самостійність, продемонструвати вміння оцінювати почуте й обґрунтовано висловлюватися. При цьому навіть у найслабкішого учня формується почуття відповідальності за власні знання.

Бажання не підвести однокласників спонукає дитину підвищувати свій рівень знань, тренувати навички та вміння, допомагає розкрити особисті здібності задля перемоги команди, до складу якої вона входить. Робота на кінцевий результат, на перемогу змушує школяра працювати самостійно, виробляє навички самоаналізу, формує точну самооцінку.

Усе більшої популярності та значення у дидактиці сьогодні набувають інтерактивні технології навчання. О. Пометун та Л. Пироженко відмічають: «Суть інтерактивного навчання в тому, що навчальний процес відбувається за умови постійної, активної взаємодії учнів. Це співнавчання, взаємонавчання (колективне, групове, навчання у співпраці), де і учень, і вчитель є рівноправними, рівнозначними суб'єктами навчання, розуміють, що вони роблять, рефлектують з приводу того, що вони знають, вміють, здійснюють. Організація інтерактивного навчання передбачає моделювання життєвих ситуацій, використання рольових ігор, спільне вирішення проблеми на основі аналізу обставин та відповідної ситуації». Інтерактивна технологія навчання має сильні (вчитель може раціональніше розподілити свій час в корекції навчання окремих учнів, покращується дисципліна та ін.) та слабкі сторони (важко налагодити взаємонавчання як постійно діючий механізм, не завжди ефективний результат взаємонавчання, витрата більше часу на підготовчий етап та ін.).

Умовна робоча класифікація інтерактивних технологій, що запропонована авторами посібника, є наступною: 1) інтерактивні технології кооперативного навчання; 2) інтерактивні технології колективно-групового навчання; 3) технології ситуативного моделювання; 4) технології опрацювання дискусійних питань.

Отже, використання нестандартних уроків і окремих нестандартних прийомів педагогічної техніки та технології на уроках сприяє творчості як вчителя, так і учнів. Переваги нестандартних уроків в порівнянні із звичними структурами уроків полягають у тому, що підвищується інтерес учнів до навчання, їх активність в пізнанні і творчості, самостійність пошуків знань, переживання успіху досягнень, ініціативність, можливість індивідуального підходу до учнів, використання інноваційних та інформаційних педагогічних технологій, розвиток культури спілкування, відповідальності і т.д.

Варто зауважити, що існують і деякі труднощі та недоліки використання нестандартних уроків:

  •     затрати більшого часу на підготовку і проведення таких уроків;
  •     не всі учні в рівній мірі активні;
  •     організаційні труднощі (дисципліна, правила поведінки);
  •     ускладнюється система оцінювання, аналізу результатів навчання;
  •     забезпечення науково-методичної і матеріально-технічної бази навчання;
  •     знаходження певного місця таких уроків в навчально-виховному процесі тощо.

Проведення описаних вище форм нестандартних уроків робить процес навчання інтенсивним, адже створює атмосферу змагання, виховує вміння співпрацювати. Такі уроки сприяють розвитку творчості, формуванню власних поглядів на проблеми, які слід вирішити. Під час цих занять школярі вчаться зіставляти, узагальнювати, систематизувати. Нестандартні форми проведення уроків можна і треба використовувати у курсі інформатики у школі.


РОЗДІЛ 2

ОСОБЛИВОСТІ ПРОВЕДЕННЯ НЕСТАНДАРТНИХ УРОКІВ ІНФОРМАТИКИ У  ШКОЛІ

2.1. Методи та прийоми проведення нестандартних уроків інформатики

Предмет інформатика в учнів розвиває творчу особистость, яка володіє творчими уміннями, нестандартним мисленням, здатна вирішувати різні завдання. Тому основним завданням сучасної школи є необхідність створення нових підходів до навчання на уроках інформатики. Одним із таких підходів є проведення нетрадиційних уроків інформатики.

Працюючи з дітьми як молодшого шкільного віку так старшого, потрібно чітко розуміти як викласти новий матеріал так, щоб він був цікавий і водночас зрозумілий для дитини. Учитель повинен в захоплюючій, цікавій формі розповісти про світ сучасних комп’ютерів, уявлення про інформацію, її властивості, інформаційні процеси та інформаційні системи, загальні принципи розв’язування задач за допомогою комп’ютера з використанням програмного забезпечення загального та навчального призначення, основи алгоритмізації і програмування, принципи будови комп’ютера тощо.

На уроках інформатики слід постійно здійснювати перехід від простого до складного, вирішуючи цікаві завдання. Цим самим вчитель спонукатиме учнів мислити, правильно і зв’язно висловлюювати свої думки.

Дитина повинна відчувати радість спілкування з вчителем – лише в цьому випадку її пізнавальна праця буде ефективною, а навчання розвиваючим.

Для того, щоб розвивати пізнавальні здібності дітей, їх мислення, просторову уяву, увагу, вміння аналізувати, порівнювати, узагальнювати, проявляти кмітливість і винахідливість, розуміння і засвоєння інформації просто необхідно проводити такі уроки, як урок-змагання, урок-гру, під час яких використовувати розвиваючі ігри, хвилинки-цікавинки, подорожі до казки, цікаві ребуси, логічні завдання, головоломки, складання пазлів, загадки, числові головоломки. Під час проведення таких нестандартних уроків спостерігається велика зацікавленість учнів, вони активні, працюють із задоволенням.

Правильно підібрані і добре організовані завдання, логічні задачі, вправи для розвитку уяви, пам’яті, уваги сприяють всебічному, гармонійному розвитку школярів, допомагають виробити необхідні в житті і навчанні корисні навички та якості.

Різні варіанти нетрадиційних форм навчання надають вчителеві можливість вибору. А свобода вибору підвищує мотивацію до успішного виконання обраного завдання. Учні з добре розвиненим смаком, просторовим мисленням охоче виконують завдання у вигляді малюнків, намагаються придумувати свої малюнки, схеми. Участь учнів у уроках-конференціях, інтегрованих уроках підвищує якість навчання, розвиває пізнавальний інтерес до предмета. Отримані знання міцно запам'ятовуються, тому що в ході такого уроку учні навчаються міркувати, аналізувати, робити висновки.

Проведення предметних тижнів є однією з важливих форм урочної та позакласної роботи з інформатики. Вона вирішує питання систематизації, узагальнення знань, сприяє розвитку пізнавальної активності учнів. Для розвитку пізнавального інтересу учнів при вивченні інформатики добре застосовувати такий метод роботи, як написання і захист дослідницьких і творчих робіт. Якість знань при цьому підвищується, адже учні навчаються працювати з різними джерелами інформації, відбираючи необхідний матеріал, виконують практичну частину, проводячи дослідницьку роботу, роблячи висновки.

Постановка проблемного питання спочатку уроку чи при виконанні різних видів робіт (наприклад, лабораторних) створює в учнів інтелектуальне ускладнення, що вимагає активізації їх пошукової розумової діяльності для вирішення поставленого завдання. Таким чином, у забезпеченні успішності освітнього процесу велику роль відіграє здатність педагога пробудити в учнів мотивацію до вивчення предмета з метою розвитку пізнавального інтересу та підвищення якості навчання.

Метою навчання інформатики в початковій школі є формування первинних уявлень про властивості інформації, способи роботи з нею, зокрема, з використанням комп’ютера. А одним із завдань навчання інформатики в початковій школі є створення умов для формування в учнів умінь застосовувати знання, отримані на уроках інформатики, на інших предметах з використанням засобів ІКТ. Реалізувати дану мету та вирішити відповідні завдання допоможе метод проектів.

Даний метод навчання можна застосовувати в якості узагальнення навчального матеріалу та підсумкової роботи за курс початкової школи у 4 класі так і в старшій школі. Захищаючи власні проекти, учні демонструють свої знання, уміння і навички в зборі, обробці та наданні інформації за допомогою інформаційних технологій.

Проектна робота може виконуватися учнями як індивідуально, так і в парах (пару учні можуть обрати за бажанням). При складанні загального (підсумкового) проекту можна використати групову форму роботи.

Враховуючи психолого-педагогічні особливості учнів, вчитель планує проект розважальним, який має відображати одну з побутових сторін життя дитини, повинен мати зв’язок з деяким іншим навчальним предметом, бути яскравим і емоційним.

Також слід відзначити, що реалізація методу проектів передбачає витрату часу та його підготовку. Необхідно провести вступну навчальну консультацію з метою мобілізації зусиль учнів на активну творчу працю, познайомити з завданнями, змістом та організацією роботи над проектами. Слід також звернути увагу учнів та труднощі, які можуть виникнути в ході виконання проекту. Також у бесіді з учнями необхідно визначили ті джерела інформації, з яких вони зможуть брати додаткову інформацію (бесіда з іншими вчителями або батьками, журнали, телебачення, книги, мультимедійні та аудіо диски), обговорити план виконання роботи і способів подання результатів кожного етапу роботи. Так само учні мають бути ознайомлені з критеріями оцінки результатів і процесу їх проектної діяльності.

Після захисту кожного проекту слід провести аналіз виконаної роботи. Учні самі відзначають позитивні сторони своєї роботи, висловлюють свої пропозиції щодо її покращення. Далі проходить відбір кращих робіт для складання загального проекту.

Отже, на уроках інформатики у слід використовувати різні методи та форми навчання. Нетрадиційні форми проведення уроків сприятимуть формуванню творчої особистості, а в подальшому – креативної, яка має внутрішні передумови, що забезпечують її творчу активність. Варто проте зауважити, що які б форми та методи вчитель не підбирав і не використовував під час занять, головне – знайти підхід до кожної дитини, допомогти розкрити їй свої здібності та проявити свої вміння. Тому вчитель повинен творчо підходити до підготовки кожного уроку.

 

2.2. Ігрові технології навчання на уроках інформатики

Для учнів знання починаються від здивування і задоволення, від одержання відповідей на запитання, які виникають у нього в процесі отримання інформації під час пізнання навколишнього світу. Завдання вчителя – зробити цей процес цікавим і навчити дитину здобувати знання.

Особливістю дидактичних ігор є те, що вони спеціально створюються і розробляються дорослими з різною педагогічною метою: сенсорного виховання, мовленнєвого розвитку, ознайомлення з довкіллям, з елементарними математичними уявленнями тощо.

Дидактичні ігри можуть супроводжуватися наочним матеріалом (іграшки, предмети, речі, картинки тощо.) або будуватися тільки на словесній основі. Основними елементами дидактичної гри, що надають їй форму навчання і гри водночас, є:

  • дидактичні та ігрові завдання,
  • ігровий задум,
  • правила,
  • ігрові дії.

Для організації продуктивної роботи учнів на уроках, необхідно використати активні методи навчання, одним з яких є ділові ігри. Для ділової гри характерна наявність проблемної ситуації, ролей і ролевих цілей, колективна діяльність, імітація професійної діяльності. Ділова гра не лише пожвавлює учбовий процес, посилює інтерес хлопців до дисципліни, що вивчається, підвищує міру засвоєння ними матеріалу, але і розвиває уміння і навички працювати в команді, продуктивне мислення, увагу, пам'ять, уміння аргументувати і відстоювати свою точку зору. Гра надає можливість кожному учневі проявити творчі і організаторські здібності, що є задоволенням потреби в самореалізації. Таким чином, ділові ігри дозволяють за короткий строк добитися поставлених цілей.

Методика розробки ділової гри включає наступні етапи:

  •     обгрунтування вимог до проведення гри
  •     складання плану її розробки
  •     написання сценарію, включаючи правила і рекомендації по організації гри
  •     підбір необхідної інформації, засобів навчання, що створюють ігрову обстановку
  •     уточнення цілей проведення гри, складання керівництва для ведучого, інструкції для гравців, додатковий підбір і оформлення дидактичних матеріалів
  •     розробка способів оцінки результатів гри в цілому і її учасників окремо.

Ще одним методом навчання є рольові ігри.  Вони діляться на класи залежно від способу їх створення і місця проведення, по рівнях складності і за тимчасовою або цільовою ознакою.

Для того, щоб створити хорошу ролеву гру, треба мати чітке уявлення про складники, ігри:

  • ролеве моделювання;
  • алгоритм ролевої гри;
  • етика майстра гри;
  • стандарти правил і використання їх в грі.

Перші два етапи є фундаментом гри. Вони забезпечують динаміку і інтерес учасників.

При проведенні гри потрібний постійний контроль за дотриманням правил. Будь-яке їх порушення повинне негайно і дієво каратися.

Останнім етапом ролевої гри є її аналіз. Бажано, щоб в нім взяли участь усі гравці і ведучі. Якщо це неможливо, ведучі повинні самі детально проаналізувати усі етапи організації і проведення гри, врахувати усі удачі і невдачі, розібратися в їх причинах. Краще всього проводити повний аналіз через деякий час після закінчення гри, коли уляжуться емоції. Ведучі повинні розповісти гравцям про свій первинний задум, пояснити ті або інші дії, зроблені ними, дати свою оцінку минулої гри. Гравці, у свою чергу, повинні проаналізувати хід гри в цілому і свої дії в ній, а також організацію

Усе це сприяє накопиченню досвіду у гравців і підвищенню рівня і культури гри в цілому. Навіть якщо гра, на загальну думку, не вдалася, не можна допустити, щоб аналіз її звівся до розбору взаємних образ або просто до критики дій ведучих.

На уроках інформатики учитель вимушений завжди створювати свій новий, комбінований тип гри, грунтований на ролевій грі.

У своїй роботі варто використовувати такі форми роботи з організації ролевих ігор:

  • ділова переписка;
  • урок-суд;
  • урок-аукціон;
  • прес-конференція;
  • урок-подорож.

На урок інформатики в якості залікового або підсумкового уроку дуже корисно, на мій погляд, проводити уроки - вікторини.

Урок-вікторина має характер змагання. Для активного змагання питання вікторини слід формувати чітко, конкретно, без зайвих слів. Лише у такому разі учні зможуть дати швидку відповідь. Не менш важливим є підведення підсумків вікторини. Логічним закінченням уроку-вікторини має бути оголошення переможців і оцінювання учнів.

Прикладом таких ігор-вікторин на уроках інформатики можуть бути:

  • Урок-гра "О, щасливчик"
  • Гра "Інтелектуальне казино".
  • Гра "Розумники і розумниці"
  • Викторина "Заморочки з бочки"
  • Жартівлива вікторина "Поділися посмішкою своєю"!
  • Викторина "Ти, я і інформатика"

Незамінними під час вивчення інформатики є комп'ютерні ігри. При цьому слід відразу зауважити, що останні не замінюють звичайних ігор, а комп'ютерні іграшки не є заміною «предметних» іграшок. Комп'ютерні ігри і керуючі комп'ютером іграшки повинні лише доповнювати загальну систему дидактичних розвиваючих засобів.

У залежності від віку дитини і застосовуваних програм комп'ютер може виступати в ролі опонента в грі, бути оповідачем, репетитором, екзаменатором. Існують комп'ютерні програми, спрямовані на розвиток різних психічних функцій дітей, таких, як зорове і слухове сприйняття, увага, пам'ять, словесно-логічне мислення та інші, які можна застосовувати при навчанні дітей.

Інтелектуальна активність під час розвиваючої комп'ютерної гри виявляється в активному ставленні до нового, в умінні приймати і самостійно виконувати ігрові завдання, знаходити оптимальні способи їх вирішення, «відкривати» більш складні способи дій, об'єктивно оцінювати хід гри та її результати.

Різні ігрові програми в різній мірі сприяють прояву інтелектуальної активності. Найважливішими умовами розвитку інтелектуальної активності в розвиваючих комп'ютерних іграх є комплексний підхід до управління грою та індивідуальний підхід до дітей у процесі їх організації.

Комп'ютер здатний виявити в ході гри індивідуальні особливості дитини, адаптуватися до його характеристик та підтримувати гру в зоні найближчого розвитку за рахунок варіативності змісту ігрового матеріалу. Таким чином, комп'ютер може «підказати» вихователю необхідний темп роботи, характер додаткової роботи тощо.

Комплексний підхід до управління грою передбачає природний зв'язок різних видів діяльності, спонукає їх до пізнавальної активності, творчої постановки та виконання ігрових завдань поетапно.


РОЗДІЛ 3.

ПРИКЛАДИ НЕТРАДИЦІЙНИХ УРОКІВ ТА ІГОР НА УРОКАХ ІНФОРМАТИКИ

Курс інформатики має велике значення для формування інформаційного компоненту загальнонавчальних умінь і навичок, вироблення яких є одним з пріоритетів загальної освіти. Більш того, інформатика як навчальний предмет, на якому цілеспрямовано формуються уміння і навички роботи з інформацією, може бути одним з провідних предметів, що допомагає придбанню учнями інформаційного компоненту загальнонавчальних умінь і навичок. Ігрові форми є одними з найбільш ефективних форм навчання інформатики саме у початковій школі.

3.1. Приклади ігор, які можна застосовувати на уроках інформатики у початковій школі.

Гра: «В гості до Мікі-Мауса»

Опис: за допомогою пензлика прокласти шлях до Мікі-Мауса.(рис.2)

Мета: сформувати вміння користуватися інструментами Пензлик та Ластик.

 

 

Гра 2: «Впіймай мене»

Опис: в кожному рядку знайти фігуру, якої не вистачає та домалювати її.

Мета: сформувати вміння створювати геометричні фігури, користуватися інструментом Заливка.

Гра 3: «Світлофор»

Опис: вчитель читає вірш. Завдання учнів – вгадати колір та правильно зафарбувати 3 світлофори.

Мета: розвивати вміння користуватися інструментом Заливка.

 

 

 

Гра 4: «Художник»

Опис: розфарбувати малюнок.

Мета: розвивати навички користування інструментом Заливка та Палітрою кольорів.

 

 

 

 

Гра 5: «Конструктор»

Опис: із запропонованого набору фігур створити малюнок.

Мета: сформувати вміння переміщувати виділені фрагменти.

 

Гра 6: «Один, два, три, чотири»

Опис: розставити малюнки у відповідності до етапів розвитку способів обчислення

Мета: розвивати навички переміщення виділених фрагментів.

 

Гра 7: «Хто більше?»

Опис: за визначений час записати якнайбільше слів, утворених із літер слова ІНФОРМАТИКА.

Мета: сформувати вміння набирати текст з клавіатури.

Наприклад: форма, рама, фірма, рима, аромат.

 

Гра 10: «Щоденник»

Опис: створити таблицю у вигляді сторінки щоденника та заповнити її.

Мета: сформулювати вміння створювати та форматувати таблиці в текстовому редакторі.

 

3.2. Приклади уроків та ігор, які можна використовувати в середній та старшій школах

1. Рольова-гра "Суд над комп'ютерним вірусом"

Тема Комп'ютерний вірус. Антивіруси.

Мета уроку :

познайомить учнів з основними поняттями цієї теми, розширення, поглиблення; формування пізнавального інтересу до цієї теми;

розвиток мовних умінь учнів;

забезпечення колективного спілкування і індивідуальної активності кожного учасника гри, можливість реалізації умінь учнів в різних видах учбової діяльності;

розвиток уміння працювати з додатковою літературою; об'єднувати знання з різних сфер спілкування;

виховання інтересу до вивчення інформатики.

Форма уроку: ролева гра "Суд над комп'ютерним вірусом".

Хід уроку

І. Організаційний момент

Вступне слово вчителя.

Ми живемо в 21 столітті, коли людство вступило в епоху нової науково-технічної революції.

До кінця двадцятого століття люди опанували багато таємниць перетворення речовини і енергії і зуміли використати ці знання для поліпшення свого життя. Але окрім речовини і енергії в житті людини величезну роль грає ще одна складова - інформація. Це найрізноманітніші відомості, повідомлення, вісті, знання, уміння.

В середині нашого століття з'явилися спеціальні пристрої - комп'ютери, орієнтовані на зберігання і перетворення інформації і сталася комп'ютерна революція.

Сьогодні масове застосування персональних комп'ютерів, на жаль, виявилося пов'язаним з появою програм-вірусів, що перешкоджають нормальній роботі комп'ютера, руйнують файлову структуру дисків і завдають збитку інформації, що зберігається в комп'ютері.

Незважаючи на ухвалені у багатьох країнах закони про боротьбу з комп'ютерними злочинами і розробку спеціальних програмних засобів захисту від вірусів, кількість нових програмних вірусів постійно росте.

Це вимагає від користувача персонального комп'ютера знань про природу вірусів, способи зараження вірусами і захисту від них

Мета нашого уроку

- дізнатися, що таке вірус;

- розглядаю схеми їх функціонування;

- причини їх появи і шляху проникнення в комп'ютер;

- заходи по захисту і профілактиці.

- навчиться основам комп'ютерної вірусології

- навчити виявляти віруси і боротися з ними.

Вивчення нової теми ми проведемо у формі ролевої гри "Суд над комп'ютерним вірусом».

ІІ. Хід гри

Секретар. Встати! Суд йде! Сідайте!

Суддя. Сьогодні слухається справа № 366 про несанкціонований доступ до інформації потерпілої з метою її ушкодження і знищення. Потерпілою є заражена програма, звинуваченим - комп'ютерний вірус. Слово надається стороні звинувачення, прокуророві міста.

Прокурор. Перш ніж розглядати справу, ми повинні чітко для себе з'ясувати, що це за особу - вірус, отримати його загальні характеристики. Для цього сторона звинувачення викликає для надання свідчень ученого з комп'ютерних технологій.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Учений. Присягаюся.

Прокурор. Скажіть нам, будь ласка, шанований, що це за істоту вірус і як він виконує свою роботу?

Комп'ютерним вірусом називається програма, яка має здатність проникати в інші програми, які зберігаються на дисках облаштувань комп'ютера, що запам'ятовують, і заважати їх нормальній роботі.

За рахунок впровадження вірусу, програма збільшується її об'єм.

Коли заражена вірусом програма викликається на виконання, на одному з етапів її роботи вірус перехоплює управління і реалізує функції, які були закладені у неї розробником.

Зазвичай таких функцій дві: зараження інших програм і дисків і поразка заражених програм.

Стадія зараження є пасивною фазою життя вірусу, коли він ззовні практично не виявляє себе, намагаючись залишитися непомітним для користувача. Коли він отримує управління на стадії, вірус шукає на інших дисках комп'ютера системні або прикладні програми і проникає в них. Тривалість пасивної фази може бути різною: від декількох хвилин до декількох років.

Стадія активних дій вірусу по ураженню заражених систем називають атакою вірусу. Вірусна атака може починатися разом на усіх уражених програмах комп'ютера або в різний час залежно від певних умов. Ну, наприклад, деякі віруси атакують у момент настання якоїсь календарної дати або після виконання встановленої кількості заражених програм.

Прокурор. Скажіть, будь ласка, які ви дії вірусу мали на увазі, які заважають нормальній роботі комп'ютера?

Дії вірусу в активній фазі розрізняються за ступенями тяжкості їх наслідків: від повідомлень на екрані типу "Перезавантажите комп'ютер", "Привіт! Ми йдемо на дно" або у разі, коли по екрану бігають деякі тварини: коти, собаки, чебурашки, до дуже серйозні неприємностей, пов'язаних з частковим або повним знищенням інформації на дисках.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Так, є. Чи можна стверджувати, що кожен вірус спрямований на ушкодження або знищення інформації?

Учений. Ні. Як я вже говорив, віруси розрізняються по своїми функціональними можливостями і діляться на такі групи:

- нешкідливі - ті, що не заважають роботі комп'ютера (збільшення об'єму файлів);

- безпечні - ті, що заважають роботі, але не ушкоджують інформацію (наприклад, видають якесь повідомлення);

- небезпечні - ті, що ушкоджують інформацію файлів, зумовлюючи "зависання" комп'ютера;

- дуже небезпечні - ті, що зумовлюють втрату програм, знищення інформації з інформації з системних областей, форматування жорсткого диска.

Відомі випадки, коли вірусні програми спеціально розробляють і впроваджують в застосовну програму для того, щоб захистити її від несанкціонованого доступу до неї, тобто при зверненні до застосовної програми без дозволу починає працювати програма-вірус, яка виконує певні ушкодження на вашому комп'ютері. Також в практиці відомі випадки, коли програму-вірус використали для справедливої помсти.

Взагалі комп'ютерні віруси будують без всякої мети, щоб показати свою досконалість в цій сфері комп'ютерних розробок, оскільки побудова програми-вірусу вимагає від розробників чималих знань і дуже сильне логічне мислення.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає.

Прокурор. Для з'ясування ходу слідства назвіть нам, будь ласка, основні ознаки появи комп'ютерних вірусів.

Учений. До них можна віднести

- припинення роботи або неправильна робота раніше успішно функціонуючих програм

-  повільна робота комп'ютера

- неможливість завантаження операційної системи

- зникнення файлів і каталогів або спотворення їх вмісту

- зміна дати і часу модифікації файлів

- зміна розмірів файлів

- несподіване значне збільшення кількості файлів на диску

- істотне зменшення розміру вільної оперативної пам'яті

- виведення на екран непередбачених повідомлень або зображень

- подання непередбачених звукових сигналів

- часті зависання і збої в роботі комп'ютера

Прокурор. Викликається для надання свідчень доктор історичних наук.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Історик. Присягаюся.

Прокурор. Скажіть, до якого часу належить поява терміну "комп'ютерний вірус" і коли була розроблена перша програма-вірус?

Історик. Вважають, що ідею побудови комп'ютерних вірусів винайшов письменник-фантаст Джон Райн, який в одній зі своїх книжок, вона була видана в 1977 році, описав епідемію, яка за короткий час уразила більш ніж 7000 комп'ютерів. Приводом для епідемії став комп'ютерний вірус, який передавався від одного комп'ютера до іншого, впроваджуючись в їх оперативні системи, і виводив комп'ютери з-під контролю людини.

У 70-х роках, коли вийшла книга письменника, поняття "вірус" було примарою, але вже у кінці 80-х років вірус стає реальним.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Так. У ваших свідченняч прозвучала дата 1977 рік, час першої появи терміну "комп'ютерний вірус", а потім ви сказали, що у кінці 80-х років комп'ютерний вірус стає великою проблемою.

Розкажіть нам, будь ласка, яка ж проводилася робота для розробки, побудови і впровадження в життя програми-вірусу.

Історик. Історично виникнення комп'ютерного вірусу пов'язане з ідеєю побудови програм, які самостворюються. Розробки концепції цих програм належать 50-им рокам XX в. Ідея побудови механізмів, які самостворюються, досліджувалася ще Джоном фон Нейманом, який в 1951 році запропонував метод побудови таких. Першою публікацією, пов'язаною з цією концепцією, можна рахувати статтю Л. С. Пенроуза про механічні структури, які самостворюються, видану в 1959 році.

Під впливом цієї статті Ф. Ж. Шталь запрограмував на машинній мові ЕОМ ІВМ650 біокібернетичну модель, в якій істоти пересувалися, живлячись "ненульовими словами". При збільшенні їх кількості була передбачена можливість мутацій, в ході яких істоти могли придбавати здібності з'їдати собі подібних і втрачати можливість до розмноження.

Першою публікацією, пов'язаною з цією концепцією, можна рахувати статтю Л. С. Пенроуза про механічні структури, які самовоссоздаются, видану в 1959 році.

Під впливом цієї статті Ф. Ж. Шталь запрограмував на машинній мові ЕОМ ІВМ650 біокібернетичну модель, в якій істоти пересувалися, живлячись "ненульовими словами". При збільшенні їх кількості була передбачена можливість мутацій, в ході яких істоти могли придбавати здібності з'їдати собі подібних і втрачати можливість до розмноження.

Надалі концепція механізмів, які самовоссоздаются, продовжувала розвиватися, з'являлися нові програми, здатні саморозмножаться.

Першим вірусом вважають так званий Пакистанський вірус, розроблений братами Аледжатом і Базитом Алви в 1986 році.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає. Сторона захисту для розкриття повної картини відносно побудови першого вірусу викликає для надання свідчень братів Алви.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Брати Алви. Присягаємося.

Аледжат. Так, ми з братом в 1986 році побудували програму, яка пізніше дістала назву Пакистанського вірусу. Вона заразила близько 18 тисяч комп'ютерів майже за рік, оскільки вже в 1987 році вона була виявлена і її почали активно знищувати.

Базит. Ми розробили цю програму для того, щоб карати американців, які купували дешеві, незаконні, піратські копії комп'ютерних програм, розроблених в Пакистані. У Америці є ж закон, який забороняє комп'ютерне піратство, ця країна не могла самостійно позбавитися від цього явища, тому ми і вирішили їй таким чином допомогти.

Аледжат. Але вже десь в середині 1987 року ми вирішили, що досить карали американців, тому і припинили прикріплювати свою програму до піратських копій.

Захисник. Скажіть, чи можна стверджувати, що ви розробили вірус для благородних цілей, а не для помсти розвиненим американцям?

Брати Алви. Так, і жодної іншої мети у нас не було.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає. З приводу почутого можна зробити висновок, що поява механізмів, які самостворюються, дала можливість зробити великий крок вперед в розвитку інформатики і ІКТ: знайти нові можливості покарання злочинців, захистити інформацію, яку намагаються узяти без дозволу, іншими словами вкрасти.

Прокурор. Сторона звинувачення викликає зі свого боку ще одного свідка колишнього американського студента Моріса.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Моріс. Присягаюся.

Прокурор. Моріс ви в 1990 були засуджені судом до трьох місяців в'язниці і штрафу в 270 тис. доларів. Розкажіть причину свого покарання.

Моріс. Я, на початку 1989 року створив вірус, який вивів з ладу близько 6000 комп'ютерів Міністерства оборони США.

Прокурор. Яка причина таких незаконних дій?

Моріс. Я його створив з пустощів, не розуміючи усіх наслідків поширення вірусу . Я глибоко розкаявся, тому суд прийняв не дуже суворе покарання.

Прокурор. Як ми бачимо, безрозсудні дії призводять до дуже тяжких наслідків, приводячи в паніку відповідальних осіб у банках, на підприємствах і в компаніях. Саме такі люди своїми діями призводять не лише до величезних фінансових втрат, але і до людських

Захист. Протестую! Ці виведення не відносяться до мого підзахисного!

Суддя. Протест приймаю

Прокурор. Сторона звинувачення викликає потерпілу для надання свідчень.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Потерпіла. Присягаюся.

Прокурор. Розкажіть нам, як же ви з'ясували, що заражені вірусом?

Потерпіла. Перед тим днем, коли я помітила незлагоду у своєму стані, до мене у гості заходив вірус, але пробув не дуже довго. З його слів я зрозуміла, що він прямував ще у гості до моєї подруги-програми, тому я і передала їй через нього мої вітання. Наступного дня, 13-го числа, в п'ятницю, мені зателефонувала моя подруга і повідомила, що почуває себе погано. Після розмови з нею я помітила, що і у мене з'явилися якісь дивні ознаки: я втратила частину своєї інформації і не можу згадати, куди я її могла подіти.

Прокурор. Скажіть, ви відразу звернулися до лікаря?

Потерпіла. Ні. Я спочатку намагалася розшукати цю інформацію. Потім звернулася до енциклопедії хвороб, де знайшла симптоми: ушкодження інформації, збільшення ваги, які вказували на роботу вірусу, і вже тільки після цього я звернулася до лікаря Aidstest.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до потерпілої з боку захисту?

Захисник. Так. Розкажіть детальніше, які події відбувалися у вашому будинку - комп'ютері 12 числа.

Потерпіла. 12 числа, в четвер, до мене додому мережею прийшло декілька яскравих повідомлень. Я їх все проглянула, то були рекламні проспекти. Потім до мене у гості заходили програми, які прибули на громадському транспорті, дискеті. І вже увечері з клавіатури була введена інформація до моєї шафи – вінчестера.

Захисник. Скажіть, у вас завжди так людно? У вас багато друзів, знайомих?

Позивачка. Та ні, але зараз же час такий, час комп'ютерних комунікацій, реклами. Повідомлення приходять майже кожної години, хоча їх і не запрошували. А інформація, записана на вінчестер, взагалі мені не знайома.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає. Сторона захисту викликає для надання свідчень експерта з комп'ютерних технологій.

Суддя. Ви вже попереджені про покарання за надання неправдивих свідчень.

Учений. Так.

Захисник. Скажіть, чи можна стверджувати, що потерпіла своїми діями спровокувала вірус до активних дій?

Учений. Так. Вона не дотримувала основних правил безпеки:

1. Не рекомендується переглядати невідомі, нові повідомлення, які прийшли до вас мережею.

2. Не рекомендується працювати з однією дискетою багатьом користувачам.

3. Потрібно захищати дискету від випадкового запису інформації і перевіряти її на наявність вірусу.

4. Не рекомендується, щоб за вашим комп'ютером працювала невідома людина, а якщо таке сталося, потрібно перезавантажити комп'ютер за допомогою кнопки Reset.

Суддя. Як же уберегти комп'ютер від вірусу?

Учений. Як і з багатьма людськими хворобами: кращий спосіб не хворіти - не бути зараженим

Я б порадив усім користувачам ПК дотримуватися основних правил комп'ютерної "гігієни", я їх роздам усім присутнім в цьому залі, дотримуйтеся їх і тоді буде надія бути завжди здоровим.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА КОМП'ЮТЕРНОЇ "ГІГІЄНИ"

♦ оснастіть свій комп'ютер сучасними антивірусними програмами, наприклад Aidstest, Doctor Web, Avast і постійно поновлюйте їх версії.

♦ перед прочитуванням з дискет інформації, записаної на інших комп'ютерах, завжди перевіряйте ці дискети на наявність вірусів, запускаючи антивірусні програми свого комп’ютера

♦ при перенесенні на свій комп'ютер файлів у виді, що архівується, перевіряйте їх відразу ж після розархівування на жорсткому диску, обмежуючи область перевірки тільки знову записаними файлами

♦ періодично перевіряйте на наявність вірусів жорсткі диски комп'ютера, запускаючи антивірусні програми для тестування файлів, пам'яті і системнихх областей дисків із захищеної від запису дискети, заздалегідь загрузивши операційну систему із захищеної від запису системної дискети

♦ завжди захищайте свої дискети від запису при роботі на інших комп'ютерах, якщо на них не буде робиться запис інформації

♦ обов'язково робіть архівні копії на дискетах цінними для вас інформації

♦ не залишайте в дисководі диск при включенні або перезагрузці операційної системи, щоб виключити зараження комп'ютера загрузочними вірусами

♦ використайте антивірусні програми для вхідного контролю усіх виконуваних файлів, що отримуються з комп'ютерних мереж

Суддя. Чи є питання до ученого з боку звинуваченню?

Прокурор. Так. Поясніть нам, будь ласка, до якого ж лікаря звернулася наша потерпіла.

Учений. Цим лікарем є програма - антивірус - це програма, яка знаходить і знищує вірус.

Антивіруси діляться: спеціалізовані і універсальні. Спеціалізовані програми - це такі, що знаходять і знищують тільки відомі віруси, з невідомими вони не працюють. За надійністю виявлення вірусу вони кращі, ніж універсальні.

Універсальні діляться на резидентні і ревізори.

Резидентні програми постійно знаходяться у внутрішній пам'яті і періодично роблять перевірку на присутність вірусу.

Ревізори можуть лише з'ясувати, чи був змінений файл, у тому числі і вірусами, після останнього його використання.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Ні

Прокурор. Сторона звинувачення викликає для надання свідчень доктора історичних наук.

Суддя. Ви вже попереджені про покарання за надання неправдивих свідчень.

Історик. Так.

Прокурор. Розкажіть нам, до якого часу належать перші антивірусні програми і за яким принципом вони діяли.

Десь в 1970 році була побудована програма, яка саморозмножалась в комп'ютерній мережі - APRAnet. Вона була побудована Бобом Томассоном з ВВN. Ця програма подорожувала мережею і видавала на екран повідомлення: "Упіймай мене, якщо зможеш". Для боротьби з нею була побудована програма Reарег, яка також подорожувала мережею і знищувала її. Ця ідея - "подібне лікується подібним" - дуже часто використовувалася на той час в інших програмах боротьби по ранніми вірусами. Проте в цілому цей принцип виявився недоречним.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Ні.

Прокурор. З боку звинувачення викликається для надання свідчень програма Aidstest.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Aidstest. Присягаюся.

Прокурор. Розкажіть, як відбувалися події, коли до вас звернулася потерпіла.

Aidstest. 14 - го числа до мене в лікарню звернулася потерпіла із скаргами на погане самопочуття. Я її обстежував, але ніяких вірусних поразок не знайшов, тому я її направив на консультацію до свого колеги Dr. Web.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Так. Чому ви не знайшли хвороби? Напевно, її не було? І потерпіла все вигадала, щоб дошкуляти звинувачуваному.

Aidstest.  Моя антивірусна база давно не оновлювалася, а я ж лікую тільки ті віруси, які знаю, тому я не можу стверджувати, що потерпіла здорова. Із цього приводу я і направив її до колеги.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає.

Прокурор. З боку звинувачення викликається для надання свідчень програма Dr. Web.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Dr. Web. Присягаюся. Я працюю за допомогою технології - евристичного методу, який допомагає виявляти на логічному рівні різні ще невідомі класи вірусів. Мною були знайдені відхилення в стані здоров'я потерпілої, тому я провів декілька аналізів і з'ясував, що вона була пошкоджена з боку вірусу.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Так. Чи можна стверджувати, що ваш даний метод працює правильно на всі 100 ?

Dr. Web. Ні. Усі припущення базуються на припущеннях, тому можна зробити помилку, але в цьому випадку. я правильно встановив діагноз.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає. З боку захисту для надання свідчень викликається учений по комп'ютерних технологіях.

Суддя. Ви вже попереджені про покарання за надання неправдивих свідчень.

Учений. Так .

Захисник. Чи можна однозначно стверджувати, що антивірусні програми досконалі у своїй роботі?

Учений. Як ми вже чули, кожна антивірусна програма має свої можливості і засоби пошуку вірусу. У деяких програм взагалі застаріла антивірусна база, тому вони безсилі в роботі по багатьма видами вірусів. Але у кожної антивірусної програми є великий недолік: вона може бути сама рознощиком вірусу, сама того не знаючи.

Захисник. Як ви вважаєте, в нашому випадку - могли лікарі самі заразити потерпілу?

Учений. Це можна припустити, це можливо.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає.

Прокурор. В ході слідства було встановлено, що потерпіла на момент несанкціонованого доступу до інформації знаходилася у складі архіву. З боку звинувачення викликається для надання свідчень Архів.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Архів. Присягаюся.

Прокурор. Розкажіть нам, будь ласка, як відбувалися події 12-го числа.

Архів. У нас вже давно існує проблема збереження інформації на вінчестері. Щоб програми займали менше місця на нім, ми їх архівуємо в окремий архів. Тому потерпіла входила в мій архів.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Так. Скажіть, чому ви вважаєте, що обвинувачений під виглядом красуні - програми впровадився до вашого складу, а потім заразив потерпілу? Чи не могла потерпіла вже зараженою потрапити до вашого складу?

Архів. Так, могла.

Захисник. А хто повинен був за цим стежити?

Архів. Програма-антивірус, до якої я повинен був звернутися перш ніж узяти потерпілу до свого складу.

Захисник. Ви це зробили?

Архів. Ні.

Захисник. Після того, як ви ввели до складу програму-красуню, хто повинен був стежити за цілісністю архіву?

Архів. Програма - архіватор.

Захисник. Це було зроблено?

Архів. Ні.

Захисник. Ви взагалі щось робили, щоб попередити ці події?

Архів. Ні.

Захисник. Дякую, у мене питань більше немає.

Прокурор. Сторона звинувачення викликає для надання свідчень обвинуваченого.

Суддя. Присягайтеся говорити правду і тільки правду.

Вірус. Присягаюся.

Прокурор. Розкажіть нам, як, на ваш погляд, відбувалися події в позначений день.

Вірус. 12-го числа я причепурився і пішов до потерпілої програми у гості, але в архіві, до складу якого вона входила, були дуже суворі порядки відносно відвідувачів. Тому я прикинувся подругою потерпілої і таким чином потрапив в архів. Ми з нею поспілкувалися деякий час. Після чого поштою покинув цей архів, сам комп'ютер, і відправився додому. До інформації я ніякого відношення не маю, на мій погляд, вона могла загубитися через перебої в електропостачанні, які були в понеділок, або який-небудь інший вірус пожартував. Я не міг цього зробити, ми ж з нею друзі.

Прокурор. Дякую, у мене питань більше немає.

Суддя. Чи є питання до свідка з боку захисту?

Захисник. Так. Розкажіть суду, що потерпіла говорила вам про ваші стосунки.

Вірус. Вона говорила, що дуже гордиться тим, що знайома з програмою, розробка якої зробила великий внесок у розвиток інформатики. За моїм принципом побудови, були разработанны різноманітні комп'ютерні ігри, всім відома істота Тамагочи, розроблена концепція механізмів, які самостворюються. І взагалі, я дуже багатий на вигадки і жарти. І, на мій погляд, повідомлення "Посміхніться, про Вас пам'ятають" не дуже заважає роботі.

Прокурор. А ще, які у вас бувають жарти?

Вірус. У ніч під Новий рік я можу видати повідомлення "Який дурень працює в таку пору»

Прокурор. А у нас є відомості що ви проявляєтеся у вигляді чорного квадрата на екрані дисплея і уповільнюєте його роботу. Особливо ви небезпечні коли 13 число виявляється п'ятницею. Цього дня ви знищуєте усі дані і програми в пам'яті ПК.

Вірус. Я до таких дій, не маю ніякого відношення, це робота вірусу - паразита, який називається ще єрусалимським. Ось ваше завдання його виявити і покарати.

Суддя. Для прояснення слідства я запрошую експерта по комп'ютерних технологіях, який покаже нам дію антивірусної програми.

Експерт. Я можу вам показати як працює антивірусна програма. Для цього будь-який користувач повинен встановити програму на своєму ПК і постійно її оновлювати.

Я б порадив вивести її на робочий стіл, як це зроблено на моєму комп'ютері

Після запуску антивірусна програма відразу починає трестувати операційну систему комп'ютера.

Можна перевірити на наявність вірус будь-який жорсткий диск, або дискету, або лазерний диск, для цього ви повинні їй вказати точне місце тестування.

Давайте для прикладу перевіримо будь-яку дискету або диск. (перевіряє на наявність вірусу).

Суддя. Свідків більше немає, слово надається прокуророві міста.

Прокурор. З усього почутого можна зробити висновок, що вірус винен в обмані архіву, знищенні інформації і зараженні програм. Із цього приводу ми вимагаємо найвищої міри покарання - знищення.

Суддя. Слово надається захисту.

Захисник. Базуючись на фактах, почутих від учених і свідків, довести вину мого підзахисного однозначно неможливо. Програма могла заразитися самостійно, коли зустрічалася з іншими програмами або коли відвідувала лікаря. Таким чином, вона своїми необачними діями могла спровокувати атаку будь-якого вірусу, який гуляє по комп'ютерах. Мій підзахисний характеризується як цілеспрямована програма з високим почуттям гумору, яка не здатна на злочин, на зраду подруги. Тому вважаю, що він не винен і його потрібно відпустити з-під варти і зняти усі звинувачення.

Суддя. Ми прослухали сторони звинувачення і захисту. Тепер звернемося до присяжних засідателів, які повинні встановити істинність справи.

Диспут

У кінці гри суддя винесе вердикт.

ІІІ. Підсумки гри

Відбувається аналіз гри :

Що нового і цікавого дізналися учні сьогодні на уроці?

Які питання були найбільш складними?

Які виникали проблеми ?

Над чим ще потрібно попрацювати, щоб краще засвоїти цю тему.

 

  1.         Урок-ділова гра «Створення комп’ютерної фірми «Світ АКС». Інформатика, 9 клас.

Мета уроку:

  •                 Узагальнення знань і практичних вмінь з тем «Графічний редактор»,  «Текстовий редактор», «Електронні таблиці», «Power Point»;
  •                 Розвиток пам’яті, уваги, цілеспрямованості, вміння аналізувати поставлену мету;
  •                 Виховання  відповідальності, вміння працювати в групі;
  •                 Підвищення інтересу до вивчення інформатики, інформаційних технологій та їх використання у сучасному житті, стимулювання пізнавальної діяльності.

Тип уроку: урок застосування знань, умінь і навичок.

Форма проведення: ділова гра.

Обладнання: комп’ютери, принтер, програми «Графічний редактор»,  «Текстовий редактор», «Електронні таблиці», «Power Point»,завдання для роботи в групах, завдання для набору інформації

Хід уроку.

ІІ.Організаційний момент.

Сьогодні, друзі, у нас незвичайний та відповідальний урок.

І щоб ви не хвилювались я пропоную вам вправу «Рефлексія». Використовуючи її, ви представитесь гостям. По черзі називаєте своє ім’ї обґрунтовуєте, чому ви вивчаєте інформатику.

Знайомство. Вправа «Рефлексія»

От ми і познайомились. Бажаю вам гарного настрою, позитивного спілкування, активної роботи.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Сьогодні, знайомлячись ми недаремно акцентували увагу на такій науці, як інформатика. Інформатика, як наука, досить  молода.

Коли вона сформувалась?   (у другій половині ХХ століття)

І основне досягнення інформатики… (винахід персональних комп’ютерів).

Дуже швидко вони стали невід’ємною частиною нашого повсякденного життя. Завдяки комп’ютерам ви відкриваєте для себе не лише нові ігри та розваги, а й вікно в неосяжний світ Інтернету, у світ створення комп’ютерних зображень, текстів, різноманітних математичних обчислень, презентацій.

Інформатика пов’язана з багатьма науками. Наведіть приклади.

(вивчаючи образотворче мистецтво ми дізнаємось як правильно і красиво створити рекламу, презентацію; знання мови дозволяє грамотно вести документацію; за допомогою математики можна прорахувати, наприклад, чи принесе прибуток задумана справа; і т.д.)

І сьогодні ми ще раз у цьому переконаємося. Сьогоднішній урок пройде у формі ділової гри. Ми будемо представляти торгівельну фірму «Світ АКС»

В будь-якій установі є різні відділи, в нашій фірмі їх буде п’ять:

Відділ кадрів. Саме зі спілкування з працівниками відділу кадрів починається робота нового спеціаліста фірми. Таким чином до обов’язків відділу кадрів нашої фірми входить:

  •                 Створення контракту, яку укладає фірма з найнятим працівником;
  •                 Опис асортименту продукції, що продається (прас-лист);
  •                 Надання інформаційних повідомлень рекламної продукції.

Яку прикладну програму необхідно використовувати для реалізації цих завдань? (текстовий редактор)

Відділ бухгалтерії. До обов’язків цього відділу входить:

  •                 Визначити щоденний прибуток фірми протягом тижня (подати у вигляді таблиці  та діаграми);
  •                 Зробити  порівняльний аналіз продукції, що продається, за кількістю (подати у вигляді таблиці і діаграми).

Яку прикладну програму необхідно використовувати для спрощення роботи працівників відділу бухгалтерії? (Електронні таблиці)

Відділ маркетингу

  1.               Створити папку «Бухгалтерія»
  2.               У папці створити документ «Бухгалтерія».

3.Визначити прибуток фірми за кожен день тижня та за кожен вид продукції.

4. Побудувати діаграму-аналіз прибутку фірми по днях.

5. Побудувати діаграму-аналіз прибутку фірми за тиждень.

6. Побудувати діаграму-аналіз прибутку фірми за сумою.

Дизайнерський відділ.

Займається оформленням офісних приміщень, підтримує імідж фірми і скеровує уявлення людей у потрібному напрямку.

Завдання, створити такий логотип фірми, щоб людина самостійно сформувала уявлення про те, чим займається фірма.

З якою прикладною програмою будете працювати, щоб виконати завдання? (графічний редактор)

Рекламний відділ. Не секрет, що двигуном торгівлі є реклама. Отже, рекламний відділ повинен підготувати рекламу на продукції, що  продається нашою фірмою, а саме:

  •                 Мишки;
  •                 Монітора;
  •                 Принтера; (оперативної пам’яті).

Який вид програми дає змогу реалізувати творчість рекламного відділу? («Power Point»).

Крім того, на фірмі повинен працювати системний адміністратор, який контролюватиме роботу відділів і відповідатиме за зв’язки з народом. Надсилатиме інформацію на сервер, а потім на принтер.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Перш ніж ми приступимо до виконання нашої основної мети ми пограємо з вами в маркетинг. Пригадаємо з економіки що таке маркетинг? (ринкознавство).

А що таке менеджмент? (це функція, що перетворює потреби покупця в доходи підприємства).

Тому ваше завдання: даючи відповіді на запитання заробити стартовий капітал для фірми. Тобто, якщо представник фірми, тобто ви, даєте правильну відповідь, то відповідно капітал фірми збільшується на вартість запитання. Відповідати будете парами за схемою: «думаємо разом – відповідає один».

Аукціон знань.

(на дошці запитання з їх вартістю: чим складніше запитання – тим дорожче).

Працювати будемо в парах. В мене є набір з кольорових смужок. Ви по черзі будете виходити сюди і брати смужку того кольору, який вам подобається. Об’єднуємось за кольорами.

 Ви будете службовцями на одній фірмі, але працюватимете в різних відділах.

Від вашого вміння працювати в групі, вміння взаємодіяти між собою залежить швидкість і правильність виконання завдання.

(відкриваю дошку, на ній на відповідних кольорах написані програми, з якими будуть працювати учні.  Роздаю завдання)

Фізкультхвилинка.

Для успішного виконання практичного завдання вам необхідно сконцентрувати увагу. З біології людини ви знаєте, що увага – це фактор, який керує вибором інформації для сприйняття. А сприйняття інформації буде активним, по-перше, якщо мозок буде насичений киснем. По-друге, якщо його скерувати на активні дії.

І так, перша вправа для насичення мозку киснем. Положіть вказівний палець на кінчик носа і потріть його знизу вгору 5р. а тепер долонями міцно закрийте вуха. Порахуйте до п’яти і різко відкрийте. Вправу повторіть тричі.

 Для виконання практичної роботи вам відводиться 20хв.

Нехай девізом вашої роботи будуть слова грецького байкаря Езопа, який жив у VI столітті до н.е. «Справжній скарб для людини – вміння працювати» (Езоп).

Практична робота.

Повторюємо правила безпечної роботи з комп’ютером.

Я бажаю вам успіхів, бо як говорять філософи: «Все людське життя – це не що інше, як постійне бажання досягти успіху у вирішенні нових запитань і проблем». Думаю, що ваша робота принесе фірмі нові прибутки і вона не збанкрутує.

Захист робіт.

З чого ж варто починати захист робіт?

З посмішки! Посміхаючись ви починаєте подобатись людям.

Посмішка «відкриває» нас і робить доброзичливими оточуючих.

 

Запитання для відділу кадрів:

  •                 Яка з програм є текстовим процесором?
  •                 Як можна переключити мову на клавіатурі?
  •                 Яку функцію виконує клавіша Enter?

Запитання для дизайнера:

  •                 Що треба зробити, щоб побачити, як буде виглядати надрукований малюнок?
  •                 Як можна змінити розміри малюнка?
  •                 При створенні логотипу, якими інструментами користувались?

Запитання адміністратору:

  •                 З якими панелями текстового редактора працювали на уроці?
  •                 Назвати основні об’єкти текстового документа
  •                 Назвати елементарні операції редагування тексту.

Запитання відділу реклами:

  •                 Що може містити слайд презентації?
  •                 Які об’єкти можуть розташовуватись на слайді?
  •                 З яких елементів складається слайд?

Запитання до бухгалтерії:

  •                 Які функції використовували для реалізації завдань відділу бухгалтерії?
  •                 Як записати в комірку формулу?
  •                 Щоб подати інформацію в графічному вигляді, яким типом діаграм ти скористався?

ІV. Підсумок уроку.

Ми переконались у тому, що інформатика тісно пов’язана з іншими галузями наук і сферами діяльності людини: економікою, математикою, діловодством, фінансовою сферою, рекламному бізнесі.

Я вдячна всім співробітникам фірми за спільну творчу роботу, яку оцінюю таким чином… (виставляння оцінок)

Жодна школа не може випустити спеціаліста високої кваліфікації. Спеціалістом робить його власна діяльність. Треба лише, щоб він  умів учитися , учитися все життя, вміти знаходити знання яких не вистачає, знати, де їх можна знайти і як ними скористатися, адже «мудрим ніхто  не вродився, а навчився». А навчити можна лише того, хто хоче вчитися.

Наш урок завершується.

На початку уроку я бачила в ваших очах невпевненість і стурбованість, а зараз на ваших обличчях з’явились посмішки і все це завдяки тим складовим  успіху, які були на нашому уроці.

Вправа «З чим я йду» (Визначення емоційних та інформаційних підсумків уроку, емоційне завершення роботи, спілкування.)

Уявіть, що перед вами знаходиться великий кошик, де вміщені всі знання, уміння , навички, думки, ідеї, почуття, що ви отримали на уроці. І зараз кожен з вас може взяти собі будь-що ідучи додому. А для цього по черзі сказати: «Я йду з цього уроку і беру… і  ( і узяти те, що кожен бажає взяти з собою).

Діти, пам’ятайте, що розумні, освічені люди – це найбільша цінність любої держави. Стати такими людьми можна тільки тоді, коли розум не знатиме ні хвилини спокою, а силу розуму буде давати постійний пошук.

На цьому  урок закінчено. До побачення. Дякую за співпрацю.

Додатки.

Завдання 1 для відділу кадрів.

  1.     Створити папку «Відділ кадрів».
  2.     В ній створити файл «Договір»:

17580, с.Івківці

Торгівельне підприємство, в особі Генерального директора Самсоненка С.С. (у подальшому «Підприємство»), з однієї сторони, і громадянина(ки)__________________________ (у подальшому «Робітник»), уклали договір про те, що:

  1.     «Робітник» приймається на посаду менеджера на термін з _________2017 року по__________2018 року.
  2.     «Робітник» зобов’язаний збільшувати обсяги продажу «Підприємства»
  3.     Дотримуватись розкладу роботи, умов праці та Уставу підприємства.
  4.     Забезпечувати збереження майна підприємства.
  5.     Не розголошувати повідомлення, які є службовою і комерційною таємницею.
  6.     «Підприємство» зобов’язане: своєчасно сплачувати заробітну платню; надавати щорічну відпустку 30 робочих днів.

_____________________2018р.

Директор __________    Робітник ____________

 

Завдання 2 для відділу кадрів

Створити документ «Прайс-лист»

 

 

п/п

Найменування товару

Ціна (грн.)

 

Мікропроцесори

 

1

AMD Athlon 64 2800+   2000 Мгц

713.00

2

AMD Athlon 64 3000+   2000 Мгц

913.00

3

Intel Seleron B 2130

330.00

4

Pentium4        800 Мгц

1639.00

 

Монітори

 

5

17 SAMTRON

748.00

6

LG FLETRON

743.00

7

19 SAMSUNG

1485.00

8

24 SAMSUNG

15158.00

 

Принтери

 

9

SAMSUNG-1520P

721.00

10

HP Laser Get 1020

831.00

 

Мишки

 

11

Genius “EazyMouse Pro” P8/2

41.00

12

Genius “NetSCROLL” + Eye

52.00

 

 

 

Завдання  для відділу бухгалтерії та маркетингу

  1.     Створити папку «Бухгалтерія»
  2.     У папці створити документ «Бухгалтерія».

 

 

 

Дні тижня

Мікропроцесор Pentium

4 800 МГц

Оперативна пам'ять

DIMM 512 Мбт DDR

Монітор

17" LG "FLATRON"

Принтер

 HP Laser Cet 1020

Миша Genius

"EasyMouse Pro" P8/2

Всього

Ціна

1639.00

270.00

743.00

831.00

41.00

 

 

К-сть

Сума

К-сть

Сума

К-сть

Сума

К-сть

Сума

К-сть

Сума

 

Пн

2

 

17

 

1

 

5

 

12

 

 

Вт

8

 

3

 

8

 

5

 

5

 

 

Ср

9

 

9

 

6

 

9

 

8

 

 

Чт

16

 

15

 

5

 

6

 

10

 

 

Пт

15

 

7

 

4

 

3

 

4

 

 

Сб

24

 

12

 

10

 

7

 

15

 

 

Разом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.Визначити прибуток фірми за кожен день тижня та за кожен вид продукції.

4. Побудувати діаграму-аналіз прибутку фірми по днях.

5. Побудувати діаграму-аналіз прибутку фірми за тиждень.

6. Побудувати діаграму-аналіз прибутку фірми за сумою.

 

 

Завдання для відділу реклами.

 

  1.     Створіть папку «Реклама».
  2.     Створіть рекламу монітора, оперативної пам’яті

 

 

  1. Гра-вікторина «Подорож в країну Комп'ютера»

Цілі та завдання заняття:

  •     закріплення знань по предмету інформатики та ІКТ;
  •     розвиток логічного і математичного мислення;
  •     розвиток пам'яті, уваги, функцій мислення (аналіз, синтез, порівняння, класифікація),
  •     розвиток уявлень про інформаційну діяльність.
  •     формування пізнавального інтересу учнів;
  •     формування комунікативних якостей особистості;
  •     виховання серйозності, самостійності, відповідальності та акуратності.

Матеріально - технічне оснащення

  • Презентація до уроку та комплект презентаційного обладнання.
  • Роздатковий матеріал для проведення конкурсів.

Хід вікторини

Дорогі діти, сьогодні у нас з вами незвичайний урок - вікторина.

Ви знаєте, що все життя і діяльність людини безпосередньо пов'язана з обробкою інформації. Як казав філософ Френсіс Бекон «Хто володіє інформацією - той володіє світом».

Ми з вами є свідками цікавого етапу в розвитку сучасного суспільства - процесу інформатизації - п'ятої інформаційної революції. Людина живе в інформаційному просторі, і сам є його частиною. А комп'ютер - це незамінний помічник людини при роботі з інформацією різного виду і властивостей.

З давніх часів існувало поняття «terra incognita» - незвідана таємна земля. Я сподіваюся, що наша Комп'ютера - територія інформатики та комп'ютерної техніки вже перестала бути для вас такою ж незвіданою, ви багато чому навчилися, настав час перевірити ваші знання

У грі беруть участь дві команди, і почнемо ми з розминки.

1 конкурс «Розминка - питання від комп'ютерної миші».

1. Хто є розробником першої комп'ютерної миші? (розробник маніпулятора «миша» - Дуглас Енгельбарт)

2. З якого матеріалу виготовлено її корпус? (з дерева).

3. Як називається пристрій, що заміняє миші на ноутбуці? (тачпад).

4. Значок, який переміщується по екрану, слідуючи за переміщенням миші (курсор).

5. Якого з цих драйверів не існує:

 а) драйвер миші,

 б) драйвер для коврика мишки,

 в) драйвер клавіатури?

(не існує варіанту б))

2 конкурс - «Важливі дати з історії інформатики»

Обом командам видається таблиця, в якій вони мають з'єднати стрілочками відповідні елементи.

Установіть відповідність між подіями з історії інформатики і наступними датами:

Дати

Події

А)13 вересня 2009 року

1) У цей день для України був зареєстрований домен - .Ua - який є символом України в глобальній мережі.

Б) 1 грудня 1992 року

2) День народження інформатики. В цей день Державний комітет Ради міністрів СРСР зареєстрував за номером 10475 винахід В. С. Брука і Б. В. Рамєєва - цифрову електронну обчислювальну машину.

В) 14 лютого 1946 року

3) Коли відзначається День програміста.

Г)26 листопада щороку

4) Саме в цей день був продемонстрований перший реально працюючий електронний комп'ютер ENIAC I (Electrical Numerical Integrator And Calculator).

Д) 4 грудня 1948 року

5) У нашій країні прийнятий Закон РФ N 3523-1 Закон про охороні програм і баз даних, який передбачає суворі покарання за самовільне копіювання програмного забезпечення.

Е) 23 вересня 1992 року

6) Відзначається Всесвітній день інформації

 (World Information Day), який проводиться за ініціативою Міжнародної академії інформатизації.

Відповідь: А) - 3); Б) - 1); В) - 4); Г) - 6); Д) - 2); Е) - 5) .

 

 

3 конкурс - «Повний комплект».

Відомий нідерландський вчений, який є одним з авторів концепції структурного програмування, Эдсгер Дейкстра одного разу сказав: «Інформатика не більше наука про комп'ютерах, що астрономія - наука про телескопах». Однак комплектація сучасного комп'ютера настільки різноманітна, що й сучасній людині просто необхідно мати уявлення, як підібрати оптимальне комп'ютеризоване робоче місце для вирішення своїх завдань.

Але спочатку питання - який принцип дозволяє нам підключати додаткові зовнішні пристрої? (принцип відкритої архітектури комп'ютера).

Командам пропонується наступне завдання. Протягом хвилини виписати якомога більше назв зовнішніх пристроїв, що підключаються до сучасного комп'ютера. Потім представники команд по черзі називають їх, за ким залишиться останнє слово - той і переміг у цьому конкурсі.

Програла в цьому конкурсі команді дається можливість заробити 1 бал, продемонструвавши, як підключити колонки (або клавіатуру і мишу) до системного блоку комп'ютера.

4 конкурс - «Загубилася інформація»

Обом командам видається відповідний роздатковий матеріал.

Завдання.

При передачі інформації відбулася її часткова втрата з-за перешкод в каналі зв'язку. До речі, як називаються такі перешкоди у теорії зв'язку? (відповідь - «шум»).

Ваше завдання відновити втрачену інформацію.

Вставте пропущені слова:

1. Комп'ютер є 1) ________________ електронним пристроєм, що включає в себе комплекс 2) ______________ і 3) ______________ коштів.

(відповідь: Комп'ютер є універсальним електронним пристроєм, що включає в себе комплекс апаратних і програмних засобів).

2. ОС Windows являє собою операційну систему з 1) __________________ інтерфейсом, що забезпечує 2) __________________ і багатопотокову обробку 3) ________________ (програм).

 

(відповідь: ОС Windows являє собою операційну систему з графічним інтерфейсом, що забезпечує многозадачную і багатопотокову обробку додатків (програм)).

3. Принцип роботи антивірусних програм заснований на перевірці 1) ____________, завантажувальних секторів 2) ________________ і 3) ________________ пам'яті та пошуку в них відомих і нових шкідливих програм.

(відповідь: Принцип роботи антивірусних програм заснований на перевірці файлів, завантажувальних секторів дисків і оперативної пам'яті та пошуку в них відомих і нових шкідливих програм).

4. Гіперпосилання - автоматичний 1) ________________________________ на позицію 2) ______________________________ документа, на інший документ, або на мережеві 3) ______________________.

(відповідь: Гіперпосилання - автоматичний покажчик на позицію в межах документа, на інший документ, або на мережеві ресурси).

 

5 конкурс - «Веселий питання»

1. Одиниця інформації, про яку абсолютно достовірно відомо, що вона складається з 8-ми більш дрібних одиниць (байт).

2. Робочий простір на комп'ютері, що у множині дало назву одній з всесвітньо популярних ОС (вікно - і операційна система Windiws)

3. Сукупність байтів, що має яке-небудь горде ім'я, що має розширення і містить безцінну інформацію (файл).

4. Інші символи називають його «невидимкою» (пробіл).

5. Відео, материнська і звукова... Що це? (плата).

6. В Інтернеті це не дім і не вулиця. Зазвичай містить особливу тварину - собаку (адреса).

7. Ця логічна функція приймає значення 1, якщо ви говорите правду, тільки правду і нічого крім правди (логічна функція «І»).

8. Раніше так називали склад, де зберігалися овочі, а тепер тут зберігаються впорядковані дані (база даних).

«Неформальні визначення»

1. «Почерк» комп'ютера (шрифт).

2. Скільки не запам'ятовуй - все одно забудеш. Що це? (пароль).

3. «Мозок» комп'ютера (процесор).

 

6 конкурс - «Розв'яжіть задачу»

Завдання

Розвязання

Швидкість передачі даних через ADSL - з'єднання дорівнює 64000 біт/с. Через дане з'єднання передається файл, розміром 625 кілобайт. Визначте час передачі файлу в секундах.

1. Переведемо в біти:

625 Кб = 625 * 213 біт.

2. Т = (625 *213) : 64000=80

Відповідь: 80 секунд.

 

7 конкурс - «Інформатика в професії».

Ми вже знаємо, що інформатика - це наука, що вивчає методи подання, накопичення, передачі та обробки інформації (інформаційні процеси) за допомогою комп'ютера. Виходячи з цього визначення інформатика - це наука і галузь практичної діяльності людини. Так як же можна застосувати засоби і методи інформатики у вашої майбутньої професії?

Команди готують кілька прикладів такого застосування.

(Наприклад, основні напрями застосування засобів інформатики в професії кухаря:

  •     Пошук і відбір професійної інформації (рецепти, обладнання, охорона праці).
  •     Зберігання професійної інформації.
  •     Чисельні розрахунки (калькуляція страв і напоїв).
  •     Робота з контрольно - касовим обладнанням.
  •     Подання (презентація, реклама) власної роботи.)

Висновок:

Отже, засоби і методи інформатики дозволяють зробити роботу практично будь-якого працівника більш ефективною в тому випадку, коли необхідно зробити деякі інформаційні процеси (такі як збір, відбір, зберігання, передача та обробка) з фаховою інформацією.

 

8 конкурс - «Знайомі обличчя» - знамениті вчені, що працювали в області інформатики.

На екрані демонструються портрети вчених, а учасники команд повинні визначити, хто з учених зображений на пропонованому портреті.

Слово журі.

Підведення підсумків гри.

Життя не стоїть на місці, і те, що сьогодні здається нам неможливим, дуже скоро стане для нас повсякденною реальністю. Комп'ютерна країна, країна інформації та інформатики - це оточує кожного з нас інформаційний простір, в якому живе, навчається і працює сучасна людина.

Завершити нашу вікторину мені хотілося б словами Льва Миколайовича Толстого.

«Ять років навчання нерозривно живе з людиною і непомітно для нього висвітлює і направляє його кроки протягом цілого життя».

Ми з вами живемо вже в 21 столітті, але ці слова все ще не втратили своєї актуальності. І я сподіваюся, що інформація, отримана в рамках цієї вікторини, допоможе вам у подальшому навчанні, так і в професійній діяльності.


ВИСНОВКИ

Отже, застосування гри на уроках інформатикти в школі є одним із найефективніших підходів навчання, тому що ігрові підходи полегшують засвоєння досить складної інформації для дитини, активізують її уважність, а також крім того навчаються «вмінню навчитися» самостійно. Гра є широким полем для колективної діяльності учнів. Проте, ігри повинні відповідати рівню підготовки учнів. Вибір форми гри має бути педагогічно і дидактично обгрунтований, ігри повинні проводитися методично грамотно.

Визначивши типи нетрадиційних уроків, зауважимо, що існують різні типи нестандартних уроків, кожний з яких має свої параметри, за якими окремі уроки відносяться до певного типу. Варто зауважити, що не можна абсолютно розділити численні типи нестандартних уроків по ізольованим групам, адже, як правило, на таких уроках використовуються декілька педагогічних технологій навчання.

Описавши особливості застосування ігрових форм навчання під час уроків інформатики, відзначимо, що ігрові форми є одними з найбільш ефективних форм навчання. Особлива роль належить комп’ютерним іграм. Комплексний підхід до управління грою передбачає природний зв'язок різних видів діяльності, спонукає їх до пізнавальної активності, творчої постановки та виконання ігрових завдань поетапно.

На мою думку, при викладанні інформатики в школі, як в молодших, так в старших класах, інтерактивні методи навчання з елементами гри вважаються найефективнішими. Методика викладання предмету, особисті якості вчителя роблять значний вплив на розвиток інтересу до предмету. Тому ведуться пошуки різноманітних форм і ефективних методів викладання інформатики, які б активізували розумову діяльність учнів.

Нестандартні уроки дозволяють урізноманітнювати форми й методи роботи, позбавлятися шаблонів, створюють умови для виховання творчих здібностей школяра, розширюють функції вчителя, дають змогу враховувати специфіку певного матеріалу та індивідуальні особливості кожної дитини. Використання ігрових форм на уроках сприяє формуванню пізнавальних інтересів школярів, діти безпосередньо беруть участь у процесі навчання. Пізнавальна діяльність учнів переважно має колективний характер, що створює передумови для взаємодії суб'єктів навчання, дає можливість для обміну інтелектуальними цінностями, порівняння й узгодження різних точок зору про об'єкти, які вивчаються на уроці. Ефективність нестандартних уроків забезпечується за умов володіння вчителем методикою їх проведення та умілого використання таких уроків у певній системі в поєднанні з традиційними формами роботи.

 

 


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1.     Андрусич О. Сходинки до інформатики: від програми до планування / .О. Андрусич, І. Стеценко // Учитель початкової школи. – 2013. – № 3.
  2.     Антипова О. У пошуках нестандартного уроку / О. Антипова, Д. Рум'янцева, В. Паламарчук // Радянська школа. – 1991. – № 1.
  3.     Бойко Л. Особливості і методика викладання інформатики в початковій школі / Л. Бойко // Особливості навчання інформатиці в початковій школі: пріоритети і завдання / упоряд. Д. Клугман, С. Бондаренко. – Прилуки, 2013.
  4.     Бондаренко А. Перші уроки інформатики у початковій школі / А. Бондаренко // Особливості навчання інформатиці в початковій школі: пріоритети і завдання / упоряд. Д. Г. Клугман, С. М. Бондаренко. – Прилуки, 2013.              
  5.     Бушина І. Урок інформатики на сучасному етапі / І. Бушина // Сучасна школа України. Сер. Шкільний світ. – 2013. – № 11.
  6.     Вінська С. Нестандартні уроки в початковій школі: з досвіду роботи вчителів творчої групи початкових класів «Знахідки» Віньковецького НВК / С. Вінська // Завуч. Сер. Шкільний світ. – 2013. – № 20.
  7.     Волкова Н. П. Педагогіка: посiбник / Н. П. Волкова. – К. : Академiя, 2001.
  8.     Галайда Б. Навчати цікаво – це навчати незвично / Б. Галайда // Відкритий урок: розробки, технології, досвід. – 2007. – № 9.
  9.     Дем'янова О. Інформатика в початковій школі: матеріали до уроків на допомогу вчителю / О. Дем'янова // Інформатика в школі. – 2012. – № 6.
  10. Кондратенко Г. Нестандартні уроки в школі: класифікація, структура, методика застосування / Г. Кондратенко, О. Рідкоус // Збірник наукових праць. Педагогічні науки / Херсон. держ. пед. ун-т, М-во освiти i науки України. – Херсон: Айлант, 1998 – Вип. 42 / редкол.: Є. С. Барбіна (відп. ред.) та ін. – 2006.
  11. Кравчук Л. Урок – унікальна і неповторна дидактична форма навчання і виховання / Л. Кравчук // Початкова освіта. Сер. Шкільний світ. – 2010. – № 24(черв.).
  12. Кройтор З. А. Проектуємо модель уроку разом / З. Кройтор, О. Фоменко // Початкове навчання та виховання. – 2012. – № 1.
  13. Лухтай Л. Нестандратний урок / Л. Лухтай // Початкова школа. – 1992. – № 3.
  14. Малафіїк І. Дидактика новітньої школи : Навчальний посібник / І. Малафіїк. – К. : Вид. Дім «Слово», 2015.
  15. Митник О. Народження нестандартного уроку / О. Митник, В. Шпак // Початкова школа. – 1997. – № 12.
  16. Митник О. Технологія побудови уроку як цілісного творчого процесу / О. Митник // Початкова школа. – 2009. – № 10.
  17. Мойсеюк Н. Педагогіка: навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / Неля Мойсеюк; в авт. ред. – Вид. 5-те, доповн. і перероб. – К. : Мойсеюк В. Ю., 2007.
  18. Мушак І. Варіативність організаційних форм навчання молодших школярів / І. Мушак // Початкова школа. – 2001. – № 2.
  19. Нестандартні уроки в початковій школі / упоряд. О. Кондратюк. – К. : Ред. загальнопед. газет, 2005.– (Бібліотека «Шкільного світу». Початкова освіта. Бібліотека ).
  20. Нікітіна А. Як зробити урок цікавим?: використання нестандартних дидактичних матеріалів на уроках у початковій школі / А. Нікітіна // Початкова освіта. Сер. Шкільний світ. – 2014. – № 17(верес.).
  21. Панченко С. Нестандартні форми уроків / С. Панченко // Відкритий урок: розробки, технології, досвід. – 2006. – № 23/24.
  22. Печерська Е. Уроки різні та незвичайні / Е. Печерська // Рідна школа. – 1995. – № 4.
  23. Пилипчук О. Информатика в начальной школе / О. Пилипчук, Е. Соломаха // Завуч. Сер. Шкільний світ. – 2012. – № 20.
  24. Покроєва Л. Сучасний урок: традиційні та інноваційні підходи / Л. Покроєва // Директор школи. Шкільний світ. – 2007. – № 1.
  25. Поліщук О. Сучасний урок / О. Поліщук, С. Гавриченко // Завуч. Шкільний світ. – 2008. – № 33.
  26. Пометун О. Сучасний урок. Інтерактивні технології навчання / О. Пометун, Л. Пироженко. – К. : А.С.К., 2005.
  27. Рівкінд Ф. Сходинками до інформатики / Ф. Рівкінд, Г. Ломаковська // Початкова освіта. Сер. Шкільний світ. – 2011. – № 36.
  28. Савченко О. Сучасний урок: суб’єктивність навчання і варіативність структури / О. Савченко // Початкова школа. – 2011. – № 9.
  29. Савченко О. Сучасний урок у початкових класах. – К. : Магістр-8, 1997.
  30. Халєєва Л. Прийоми мотивації в структурі сучасного уроку: 1-4-ті класи / Л. Халєєва, З. Назюта, О. Замуруєва // Сучасна школа України. Сер. Шкільний світ. – 2013. – № 1.
  31. Хорт Є. Використання методу проектів при викладанні інформатики в початковій школі / Є. Хорт // Особливості навчання інформатиці в початковій школі: пріоритети і завдання / упоряд. Д.Г.Клугман, С.М.Бондаренко. – Прилуки, 2013.
  32. Шавало О. Нові форми та методи проведення уроків / О. Шавало // Відкритий урок: розробки, технології, досвід. – 2015. – № 4.

 

1

docx
Додано
20 жовтня 2023
Переглядів
702
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку