Посіібник " Вчимо букви цікаво"

Про матеріал
Посібник для уроків "Навчання грамоти" 1 клас НУШ. Рекомендовано для вчителів початкової школи, здобувачів освіти, батьків, студентів .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель початкових класів Дунаєвецького ліцею №2 Тамара Бакаляр. Вчимо букви цікаво(Посібник до уроків «Навчання грамоти» 1 клас НУШ)Міністерство освіти і науки України Відділ освіти, молоді та спорту Дунаєвецької міської ради Хмельницької областіДунаєвецький ліцей №2 Дунаївці 2023

Номер слайду 2

Т. М. Бакаляр. Посібник до уроків «Навчання грамоти» для вчителів та учнів 1 класу НУШ за програмою О. Я. Савченко. 2023. 36 с. Рекомендований для практичного використання вчителями початковихкласів та учнями 1 класу при вивченні звуків і букв у букварному періоді. Укладач: Т. М. Бакаляр – вчителька початкових класів Дунаєвецького ліцею №2 Дунаєвецької ОТГ Кам’янець-Подільського району Хмельницької лбласті Рецензенти: Н. В. Магера– заступник директора з навчально-виховної роботи Дунаєвецького ліцею №2 Дунаєвецької ОТГ Кам’янець- Подільського р-ну Хмельницької лбласті А. М. Пухка заступник директора з науково-методичної роботи Дунаєвецького ліцею №2 Дунаєвецької ОТГ Кам’янець- Подільського району Хмельницької областіРекомендовано та затверджено на засіданні педагогічної ради Дунаєвецького ліцею №2 Дунаєвецької ОТГ Кам’янець-Подільського району Хмельницької області(протокол No 2 від 08.02 2023 р.)

Номер слайду 3

Запропонований посібник містить дидактичні матеріали для роботи на уроках навчання грамоти.      У посібнику представлено вивчення українського алфавіту за допомогою  предметних картинок, цікавих віршів і жартів , за допомогою яких діти розвивають  навички, мислення, уважність, спостережливість, кмітливість. Використання даного матеріалу на уроках сприятиме розвитку пам′яті.      Рекомендовано для вчителів початкових класів, студентів педагогічних вузів, батьків та  учнів.

Номер слайду 4

Стали букви у рядокІ побігли на урок. Хто у них за ватажка?Ну, звичайно, - буква А. Буква « А »Антилопа до козлика в гості прийшла,Ананас апетитний йому принесла.(Ананас,антилопа,авокадо,абрикос)

Номер слайду 5

Буква « О »Олень цілий день не спав: Овід оленя кусав.( Обруч,окунь,олень,огірок,овід)Буква «О» така – от кругла, хто не бачив, подивись:наче сонце, наче бублик, мов обручик – хоч котись.

Номер слайду 6

Буква «І»Індик рюкзак собі купивІ друзів в мандри запросив. (ІРИС,іволга,ібіс,індик,інжир)Буква «і» - неначе свічка, з ясним вогником вгорі, А погасне –чорний гнотик стане крапкою над «і»

Номер слайду 7

Буква « И »Видра вийшла їз води – На піску її сліди. И велика рідко буває,Рідко слова починає. В кінці слів часто буває. Й серединку полюбляє.

Номер слайду 8

Буква « У »Удав і мавпочка не спали,Удвох ялинку прикрашали.( Україна, удав )-Скажи, горобчику, чому ти так боїшся букви У?-Тобі зізнаюся я , татку: ця буква схожа на рогатку.

Номер слайду 9

Буква « Е »Ему страус на лавці сидів, Ескімо він на паличці їв ( Ему страус, етажерка, ескімос, Ескімо)-Буква Е поглянь, в люстерко. Схожа ти на етажерку. 

Номер слайду 10

Мишенятко любить запашну малину –Мисочку малини з’їло за хвилину. Буква « М » Два горбки у верблюда, дві гори у степу. Як погляну, то всюди букву «ем» я знайду.

Номер слайду 11

Буква « Л »Лелека летів через ліс,Лимони у дзьобі він ніс. Має Петрик капелюха,Натягнув на самі вуха. Капелюшок – як буква «ел» Не забудь її тепер.

Номер слайду 12

Носоріг – смішний циркач : Носом підкидає м’яч. Буква «ен», немов драбинка. Палки дві і перетинка. Буква «Н»

Номер слайду 13

Слониха своєму синочку. Синеньку пошила сорочку. Буква « С »Буква «ес» - як місяць в небі, як маленький серпик в полі,Як окраєць хліба теплий, кавуна шматок солодкий.

Номер слайду 14

Киця з вудкою сиділа, Карася піймать хотіла. Буква « К »Як відняти пів жука – зостанеться буква «ка»

Номер слайду 15

Вовк макарони лапою їв –Виделкою їсти він не умів. Буква «В»Буква «ве» така цікава: стовпчик тут і дужки справа. Так в алфавіті живе всім потрібна буква «ве».

Номер слайду 16

Рак-рачок для черепашки. Рано-вранці рвав ромашки. Буква « Р »«Р» - як ріг у барана, хоч баран цього не зна. 

Номер слайду 17

Папуга балакучий дуже. Помовч хоча б хвилинку, друже!Буква « П »Я із букви «П» торік змайстрував собі турнік. Підтягнувся разів сто я, маю сили і здоров’я. 

Номер слайду 18

Телятко у трубу сурмило,Трубу в травиці загубило. Буква « Т »Тук-тук-тук, ток-ток-ток – вибиває молоток. Ним ви цвяхи заб’єте, схожий він на букву «те».

Номер слайду 19

Дикобразик наш кашляє дуже: Довго в дощ він бродив по калюжах. Буква « Д » Буква «де», неначе дім височезний дах на нім..

Номер слайду 20

Зебра і змійка затіяли бійку. Буква «З»Буква «зе», як цифра 3 («три»)Щоб завчити, повтори.

Номер слайду 21

Баранчик на базар ходив,Банан і булочку купив. Буква « Б »Букву «бе» читай як треба, бо вона втече від тебе!

Номер слайду 22

Йорж в аптеці йод купив,Йодом ранку помастив. Буква «Й»Буква «ій» - така як «И» наче рідні дві сестри. Лиш зійшов над нею місяць, став ріжками догори.

Номер слайду 23

Голуб угорі літав,Грицю крильцями махав. Буква « Г »Га-га-га та ге-ге-ге…Це напевне буква ге?Буква Г якраз така. Наче шия в гусака.

Номер слайду 24

Ґава зранку гав ловила,Гулю на чолі набила. (Ґедзь, ганок,гринджоли, ґава,гортензія)Буква « Г »Буква «ге» з ріжком вгорі. Посміхнулась дітворі.-Щоб дзвінкіше чули мову,Я прийшла в абетку знову… 

Номер слайду 25

Олень і тюлень Лінувались цілий день. Буква «ь» (м*який знак)В букви цієї немає ім’яІ голосу в неї нема. Здогадався, певно всяк!Звуть цю букву… (м’який знак)

Номер слайду 26

Хом’ячок ліг на бочок – Хоче спати малючок!Буква « Х »Хрестиком хустинку. Мама вишивала. Букву «ха» Христинка. Вишиту впізнала.  

Номер слайду 27

Жирафенятко просить маму:- Жовтеньку дай мені панаму!Буква «Ж»Сів жучок на кропиву,Дуже на жалку траву. Пожалився: «же-же-же»!Полетів, як буква «же».  

Номер слайду 28

Шпак шпачатам швидко сплів. Шапок шість і шість шарфів. Буква « Ш »Комиші шумлять: шу-шу,Букву я нову пишу: Три стовпці, внизу межа –Ось і вийшла буква «ша». 

Номер слайду 29

Черепашка в магазині Чобітки купила сині. Буква « Ч »Ось четвірочка іде. Схожа на буква «че»Наче лицар войовничийІз піднятим мечем.

Номер слайду 30

Цуценя, кошеня і курча. Цілий ранок ганяли м’яча. Буква « Ц »Два стовпці в траві лежать, знизу перекладина. Братик мовить: «Буква «це» у траву покладена. 

Номер слайду 31

Яструбу фрукти були до вподоби: Яблука в ящику всі він подзьобав. Буква « Я »Буква «Я» немов віночок. Без музики йде в таночок. 

Номер слайду 32

Юнга-кит кухарював –Юшкою всіх пригощав. Буква « Ю »Букву «ю» розпізнаю,Братик показав Взяв і до цукерки. Бублик прив*язав.

Номер слайду 33

Єнот смачний обід зварив,Єхидну в гості запросив. Буква «Є»Буква «Є» - Яка ж вона?Наче скибка кавуна. Кавуна хлоп*я просило,Двічі скибку надкусило.

Номер слайду 34

Їжачок в гостях у киціЇсть солодкі полуниці. Буква «Ї»Ранні птахи солов’ї,Покажіть нам букву «Ї»Буква Ї така ж ,як І,Тільки крапок зверху дві. 

Номер слайду 35

Фокус показав фазанчик -Запустив для нас фонтанчик. Буква «Ф»Буква «еф» на довгій ніжціПострибала по доріжці. 

Номер слайду 36

Щиглик щебече на гілці вгорі,Щурик тихенько пищить у норі. Буква «Щ»-Розкажіть про букву Щ!-Та вона така ж, як Ш,Тільки в неї, - каже Костик. Як гачок, праворуч хвостик

Номер слайду 37

Список використаної літератури. Казки, вірші, загадки – С.: Таврида, 2005. Посібник. « Навчання повинно бути цікавим»  К, 1993р. Ярешко Л.Є. Весела абетка. – Ч.: Десна, 1992 Павловська Н. Надійний друг школяра. – К.: Інтерпрес ЛТД, 2006 https://megaznaika.com.ua/a-skoromovky- chystomovky/.http://krb.in.ua/?p=1209

pptx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
795
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку