«Поспішайте творити добро. Тиждень добрих справ»

Про матеріал
У наш час наукових злетів, технічного прогресу і високих технологій зла і жорстокості не поменшало, вони на кожному кроці чатують на юні людські душі. Зло — багатолике, воно проявляється як егоїзм, душевна черствість, байдужість, жорстокість — страшні хвороби сучасності. І зароджуються вони тоді, коли дитина робить перші усвідомлені кроки в житті. Жорстокість, садизм підлітків — це вже «квіточки», а коріння — у дитинстві. «Людяність, сердечність, чуйність — цей моральний імунітет проти зла здобувається лише тоді, коли людина в ранньому дитинстві пройшла школу доброти, школу справжніх людських стосунків, людину можна виховати лише добром»,— писав В. Сухомлинський. Тому треба учнів учити не бути слабкодухими, безпринциповими, байдужими та жорстокими, виганяти зі своїх душ егоїзм, заздрість — корені безвілля, слабкодухості, страху, бездуховності.
Перегляд файлу

Тема: «Поспішайте творити добро. Тиждень добрих справ»

Тип проекту: інтегрований (інформаційний).

- груповий

Проектний девіз: «У доброти багато доріг і одна мета!».

Мета проекту: формувати моральні засади дитячої особистості засобами слова;

сприяти розвитку творчої активності, навичок самоосвітньої діяльності, формуванню ключових компетентностей учнів;

виховувати морально-етичну культуру, готовність допомогти будь-якій людині у біді, у здатності співчувати;

Актуальність проекту. У наш час наукових злетів, технічного прогресу і високих технологій зла і жорстокості не поменшало, вони на кожному кроці чатують на юні людські душі. Зло — багатолике, воно проявляється як егоїзм, душевна черствість, байдужість, жорстокість — страшні хвороби сучасності. І зароджуються вони тоді, коли дитина робить перші усвідомлені кроки в житті. Жорстокість, садизм підлітків — це вже «квіточки», а коріння — у дитинстві. «Людяність, сердечність, чуйність — цей моральний імунітет проти зла здобувається лише тоді, коли людина в ранньому дитинстві пройшла школу доброти, школу справжніх людських стосунків, людину можна виховати лише добром»,— писав В. Сухомлинський. Тому треба учнів учити не бути слабкодухими, безпринциповими, байдужими та жорстокими, виганяти зі своїх душ егоїзм, заздрість — корені безвілля, слабкодухості, страху, бездуховності.

Навчальні предмети: «Я у світі», «Літературне читання», «Математика», «Українська мова», «Трудове навчання», «Образотворче мистецтво».

Ключове питання: «Навіщо людям доброта?» або

Що я можу зробити для покращення життя вже сьогодні

Очікувані результати:

розвиток життєвих компетенцій школярів;

набуття навичок дослідників;

розвиток почуття милосердя, доброти;

вироблення вмінь самостійно працювати з додатковою літературою, систематизувати матеріали, роботи висновки;

розвиток умінь працювати в команді;

удосконалення вмінь презентувати результати досліджень;

формування активної життєвої позиції.

Кінцевий результат: Відеоролик. Викликати інтерес у дітей та бажання діяти за принципом моралі «творити добро, красу і радість».

Тривалість проекту: короткостроковий; один тиждень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступне слово вчителя:

            Дорогі діти! Сьогодні мені дуже хочеться подарувати всім усмішку, тепле слово та гарний настрій.

                       Хай  сьогодні в кожне серце

                      Наш проект додасть тепла,

                     А ми одне одному посміхнемось,

                     Побажаємо  добра. 

Сьогодні ми зібралися на захист стем-проекту «Поспішайте творити добро»

Ми часто чуємо слова добро, доброта Це те, до чого ми останнім часом звертаємося усе частіше. Чому? У наш час, коли все більше панує зла на Землі, переважає негативна інформація, люди озлоблюються одне на одного. Вони забувають про добро, про те приємне, що можна зробити одне одному.. Що, на вашу думку, означають ці слова?  Орієнтовні відповіді учнів:

  •                     Добро — корисна справа, учинок.
  •                     Доброта — чутливе, дружнє ставлення до людей.
  • - Любі діти! Світ, у якому ми живемо, цікавий і незвіданий. Є в ньому місце для дрібних комашок і звірят, пишних трав і запашних квітів, сонця і місяця, а головне - для найрозумніших істот на Землі - людям. Добра людина з любов'ю ставиться не тільки до людей, але й до рослин і тварин. Вихована, порядна, добра людина ніколи не образить і не завдасть їм болю. Дуже приємно жити у світі добра, краси і добрих справ.

 

Людина починається з добра,

З уміння співчувати, захистити.

Це зрозуміти всім давно пора,

Бо ми прийшли у світ добро творити...

Л. Забашта

Перший крок до доброти — це добре слово. Недарма в народі говорять: «Лагідне слово і залізні двері відчиняє», «Мудре слово збережи, а погане — геть жени».

Протилежність добру — зло. На жаль, воно трапляється в житті. Як же зробити, щоб тільки добро було в наших серцях, у наших ділах? Є золоте правило життя: «Стався до людей так, як хочеш, щоб вони ставилися до тебе».

Діти, кожна ваша добра справа — це маленьке сонечко, що робить наше життя світлішим

                           Зробиш справу хорошу, і радість засяє.

                            Стане весело і гарно на серці у нас.

Добра справа згуртує людей об’єднає,

Тож хороші діла всім робити нам час.

 

ІІ. Розпочинаємо захист проекту. У нас були сформовані різні  групи для реалізації даного проекту.

 

ІІІ. Реалізація проекту.

 

Самостійна пошукова і творча робота.

І група «Добро». Інформацію про свята ми зібрали,

                                      Кросворд про добро підготували.

                                      Ключове слово із лего сконструювали.

День Добра

13 листопада весь світ відзначає Всесвітній день доброти (World Kindness Day). Саме в цей день календаря у 1998 році Всесвітній рух доброти провів свою першу конференцію в Токіо. В організацію вступили волонтери і добровольці з Австралії, Канади, Японії, Таїланду, Сінгапуру, Великобританії, США, а пізніше приєдналися й інші країни. Учасники Руху творять добро по всьому світу, тим самим надихаючи мільйони людей на хороші вчинки. Вони затвердили свою «Декларацію доброти», згідно з якою мета об’єднання — «створити добріший і наповнений співчуттям світ». 

День Толерантності

Міжнаро́дний день толера́нтності — свято, яке відзначається 16 листопада в усьому світі. Його запровадили у 1995 році за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповіданн, етносу або кольору шкіри. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.

 

 

 

День захисту тварин

4 жовтня – у світі відзначають Всесвітній день тварин (World Animal Day) — міжнародний день, спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, так як щодня тварини опиняються на межі зникнення

Ідея Міжнародного дня тварин була вперше проголошена німецьким письменником та зоозахником Генріхом Циммерманом. Він організував вперше громадські зібрання з цієї нагоди 24 березня 1925 року у Берлінському палаці спорту. А вже у 1931 році міжнародний конгрес прихильників руху захисту прав тварин, який проходив у Флоренції (Італія), одноголосно ухвалив пропозицію оголосити 4 жовтня всесвітнім днем тварин. Дата проведення Дня тварин була вибрана на честь дня пам’яті відомого католицького священика Франциска Ассизького, померлого 4-го жовтня 1226-го року, котрий вважається в католицькій культурі покровителем тварин.

Перше товариство захисту тварин з’явилося в Англії в 1824 році. У 1978 році в Парижі, в будівлі ЮНЕСКО, урочисто проголосили Декларацію прав тварин. У 1981 році створено Всесвітнє товариство захисту тварин, у складі якого більше 300 організацій з усього світу. У 1986 році Рада Європи прийняла Конвенцію про захист експериментальних тварин, а в 1987 – про захист домашніх тварин. У багатьох країнах домашні тварини давно вважаються повноправними членами сім’ї.  

В Україні День захисту тварин святкується починаючи із 2000 року.

 

День посмішок

Кожну першу п’ятницю жовтня весь світ неофіційно відзначає День Посмішки. Від щирого серця хочеться привітати всіх нас з цим чудовим святом, побажати гарного настрою і трохи розказати про усмішку.

Виникненню цього свята світ зобов’язаний художнику Харві Беллу, який мешкав в Америці. У свій час він придумав всім відомий смайлик — «усміхнену жовту пику», для рекламної акції. Значки із зображенням смайлика, приколоті до одягу службовців, піднімали настрій клієнтам і мали неймовірний успіх. Трохи пізніше з’явилися майки, бейсболки, листівки, емблеми і т.д. з позитивним логотипом, і смайлик набув всесвітню популярність. Будучи вже в похилому віці, Харві Белл придумав свято World Smile Day, який вперше відзначався в 1999 році, за півтора року до смерті його творця.

 

День Землі

22 квітня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день Землі. В цей день в різних куточках світу проводять різноманітні акції, що покликані спонукати людей бути уважнішими до тендітного і вразливого навколишнього середовища на планеті Земля.

У День Землі в різних країнах, за традицією, лунає Дзвін Миру, закликаючи людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль до захисту миру на планеті та збереження краси та багатства нашого спільного дому. Цей Дзвін є символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів та заклик до дії в ім’я збереження миру і життя на Землі, збереження людства та культури.

День щастя

 

ІІ група Художники.

                                   Колажі та малюнки «Галереї добра»

                                   та гру «Світлофор» (сигн. картк.) підготували,

                                    Помічників та ворогів людської риси намалювали

                                    Та цікаві пазли з посмішкою розфарбували.

                                     Фотозону в нашому класі облаштували.

«Помічники»

«Вороги»

щедрість

жадібність

допомога

образа

розуміння

заздрість

любов

ненависть

радість

злість

турботливість

байдужість

ласка

жорстокість

 

ІІІ група «Ввічливість».

                                 Ми висловлення за темою «Добро» підібрали

                                 На «Дереві добрих справ» розмістили,

                                Обємні сердечка   змоделювали.

                                І вам подарували.

 

Добро — це... (основне поняття моральності; здатність поступитися власними інтересами й амбіціями заради блага інших людей).

Добро має здатність бути... (щедрим та не потребує винагороди).

Справжнє добро можливе тільки за умови... (великого душевного багатства; віддаючи турботу, увагу не потрібно боятися, що залитися без нічого. Хто щедро робить добро, у відповідь отримує ще більше).

Добро твориться без... (без розрахунків, за потреби дарувати світові любов).

Добро асоціюється із... (життям, процвітанням, доброзичливістю, гармонією у взаєминах, зі співчуття та турботливістю до слабких та хворих).

• Добра людина схожа на... (на ясне сонечко, тому що воно всіх вміє зігріти своєю любов'ю, ласкою, турботою, щедрістю та щирістю).

ІV група Щедрість. 

                                    Психологічний паркан думок  створили                 

                                    загадки у  скриньку   із газетних трубочок  склали,

                                    Розірвані прислів’я  підібрали,

                                    Долоньки «Добрі поради» для вас підготували

                                              Загадки  (квіти)

  • Що є старішим від розуму? (Увага)
  • Що у великій кількості мало важить? (Радість)
  • Що їсть без зубів? (Совість)
  • Сліпий бачив зайця, а безногий упіймав його. Що це? (Брехня)
  • У вогні не горить, у воді не тоне. (Правда)
  • Що сушить без вогню? (Журба)
  • Гостре, а не ніж, аж до серця дохо­дить, а кров не йде. (Образа, прикрість

                                Розірвані прислів’я   ( журавлики) або  літак????

  • Хто людям добра бажає,... (той і собі має).
  • Роби добро, не кайся, роби зло — ... (зла і сподівайся).
  • Усе добре пам'ятай, а... (злого уникай).
  • Хто чисте сумління має, той... {спокійно спати лягає).
  • Посієш вчинок —... (виросте звичка).
  • Шануй сам себе — ... (шануватимуть й люди тебе).
  • Перший крок до добра — ... (не зроби зла).
  • Хто не чинить лихого, тому... (не страшно нічого).
  • Життя минає, а... (добре ім'я не  вмирає).
  • Добрі наміри —... (добрі наслідки).
  • Усе добре переймай, а... (злого уникай).

 

V група . Турботливість.

                          Юні любителі природи акцію « Не викидай мене !» провели

                          Із відходів поробки виготовляли.

                           Добрі поради підготували.

                          Про добро на   Землі дбаєм,

                          Квіти та дерева в техніці орігамі складаєм.

Поводитися так, щоб іншим було приємно з вами.

Допомагати слабким, хворим, ста­рим, а також тим, хто потрапив У біду.

Прощати помилки іншим. Не бути жадібним. Не заздрити. Жаліти інших.

Не змушувати хвилюватися за себе.

Помилилися — визнайте.

Сказали — зробіть.

Забули — попросіть вибачення.

Не можете сказати правду — по­ясніть чому.

  •       Завжди будь увічливим з усіма. На ввічливість витрачаєш мало, а одержуєш багато.
  • Учись допомагати людям словом і ділом.
  • Будь щирим у думках і щедрим у вчинках.
  • Будь принциповим, чесним та правдивим.
  •       Знай, що зло породжує ще більше зло, а добро­та породжує доброту, любов і красу людської ДУШІ.
  •       Слово — було першим, воно матеріальне, тому не кидай словом, як пес хвостом.
  •       Вчись бути мудрим і розумним, адже дурні тільки в казці щасливі.
  •       Не руш нічого і не бійся нікого, бо буде каяття, та не буде вороття.
  • Посієш вчинок — виросте звичка.
  • 3 ким поведешся, того й наберешся.

 

VІ. Група .Дизайнери та будівельники.

                   Ми для вас зону відпочинку у «Парку доброти» облаштували,

                                 Фонтани, музеї, старовинні споруди, казкові замки

                                  з різних матеріалів збудували,

                                  Колесо огляду для відвідувачів сконструювали

                               Запрошуємо на церемонію відкриття

                                Щоб всі  бажаючі, до нас завітайте!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. miruha valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
30 січня 2022
Переглядів
2857
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку