Навчальний рік 2022-2023 добігає кінця. Ще один у переліку непростих навчальних років, ще один виклик, який освітяни та учні змогли подолати попри все. І зараз нам усім дуже важлива підтримка. Так, у цей час неймовірно важливо дарувати одне одному тепло та допомагати шукати позитив. Саме тому ми знайшли для вас кілька цікавих ідей для оригінального завершення навчального року, яке точно надихатиме учнів. 

Плейлист на завершення року

Музика з нами майже завжди та всюди: вона надихає, покращує настрій, допомагає заспокоїтися. А в деяких ситуаціях лише музика і рятує. Запропонуйте учням (усім разом чи індивідуально) скласти перелік пісень, які їм сподобалися чи просто запам’яталися за останній рік. А потім нехай коротко пояснять, чому та чи інша мелодія займає місце у списку. 

Відсвяткуйте останні дні навчального року, слухаючи пісні з плейлиста та згадуючи, як минув рік. Обов’язково намагайтеся зосередитися на хорошому! А якщо діти додадуть надто багато сумних пісень, розбавте їх, додавши веселі та активні мелодії. Тим паче, що за цей рік українські музиканти створити чимало патріотичних пісень, які дійсно надихають! Можна навіть створити окремий тематичний плейлист.

Чого ми навчилися

Враховуючи те, наскільки складним виявився цей рік через блекаути та регулярні обстріли, ми всі розуміємо цінність отриманих знань. Тож запропонуйте школярам озирнутися на те, що вони дізналися! Нехай учні напишуть про найцікавіше з того, що вони зробили або дізналися у школі за рік.

Аби діти могли поділитися з товаришами своїми здобутками, запропонуйте їм записати короткі відео за допомогою Flipgrid або разом створити Google-презентацію (або у Canva). 

Екскурсія в майбутнє

Запропонуйте дітям пофантазувати, яким буде наступний навчальний рік: які теми вони вивчатимуть, які предмети додаються/прибираються із програми, чи з’являться нові вчителі тощо. А потім перевірте, наскільки точний прогноз зробили школярі: запросіть на свій онлайн-урок інших педагогів, аби вони могли поспілкуватися з дітьми та допомогти їм краще зрозуміти, чого очікувати від наступного навчального року. Та й завдяки цьому чекати нового 1 вересня буде набагато цікавіше! 

Також можна організувати віртуальну зустріч із дітьми, які вчилися на рік старше. Вони зможуть розказати молодшим товаришам, яким буде навчання в наступному класі, без чого точно не обійтися, на які предмети та теми варто звернути увагу тощо. 

Часова капсула

Запропонуйте учням створити справжні часові капсули, які вони відкриють колись у майбутньому. Розкажіть учням про ці цікаві повідомлення для майбутніх поколінь. Утім, можна надіслати повідомлення і майбутньому собі! Це може бути звичайний лист, у якому діти розмірковуватимуть про навчальний рік, що минув, та мріятимуть про майбутнє. А може – невеличка коробка чи порожня пластикова пляшка, наповнені як письмовими спогадами, так і предметами, так чи інакше пов’язаними із навчанням чи з особистим життям дітей. 

Розкажіть школярам, що зазвичай визначається, коли саме потрібно відкрити часову капсулу. Тут можна розповісти про найвідоміші послання в майбутнє, наприклад, про «Крипту цивилизації», золоті пластини «Вояджера» та про електронні листи в майбутнє. Тож школярі можуть запечатати свої капсули та наклеїти на них стікери із датою відкриття (це може бути дата закінчення школи, вступу до університету тощо). Це буде неймовірно цікаво!

Лист вдячності

Чи писали колись ваші учні листи вдячності? Якщо ні, то саме час спробувати! Попросіть школярів написати та надіслати листа тим людям, що зробили їхній навчальний рік особливим. Це можуть бути батьки, родичі, друзі, вчителі тощо. А ще можна написати листа вдячності українським військовим та надіслати на фронт (або волонтерам, співробітникам ДСНС чи лікарям). 

І ви теж можете написати листа вдячності своїм учням! Розкажіть, що ви раді, що прожили ще один рік разом, що ви теж багато чому навчилися від учнів. Їм точно буде приємно. 

«Людина року»

Певно, всі чули про конкурс «Людина року», який щорічно (починаючи з 1927 року!) проводить журнал Time. Чи знали ви, що переможця обирає редакція журналу? Тож чому б вашому класу не спробувати самостійно обрати власного переможця? 

Допоможіть дітям скласти список потенційних переможців. Включіть до нього людей, дійсно важливих для вашого класу (директора школи, когось зі вчителів чи самих учнів), а також відомих особистостей (військових, політиків, улюблених музикантів). Можна додати навіть імена історичних діячів чи науковців, життя та роботи яких вивчали протягом року.

Спробуйте всі разом створити презентацію, присвячену «Людям року»! Об’єднайте учнів у групи та нехай діти створять коротку біографію однієї людини зі списку. Буде цікаво та пізнавально!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter