Цікаві ідеї для вчителів, які прагнуть показати своїм учням всю красу та силу української мови.

Одна з найголовніших цілей уроків української – зацікавити дітей нею настільки, щоби вони самі забажали спілкуватися рідною мовою у повсякденні. Звісно, нерідко стандартних занять для цього недостатньо, важливо додатково (й системно!) мотивувати дітей. 

Тож як захопити дітей українською?

  • Переконати, що українська – це модно і сучасно!
  • Пояснити, що спілкування українською вказує на світоглядні переконання.
  • Розповідати, що українська мова стрімко розвивається через фільми та книжки, тож варто дивитися та читати більше!

Мова незалежного народу

Нині все більше молодих людей починають спілкуватися українською навіть попри те, що виросли в російськомовних родинах. Нерідко це зумовлено світоглядними та навіть політичними причинами. Спілкуючися українською, людина заявляє не тільки про мову, а й про приналежність до нації, про певну світоглядну позицію. І це важливо донести дітям! Звісно, у зрозумілій для них формі. 

Хороша новина: діти, особливо підлітки, люблять виділятися. І подеколи саме спілкування українською неабияк допоможе їм у цьому. 

Періодично нагадуйте дітям:

  • Російська імперія довго нав’язувала нам свою культуру, традиції, сприймала українців як «малоросів» (тобто як меншовартісний народ).
  • На жаль, досі можна почути негативні коментарі стосовно української мови. 
  • Досі існує стереотип про те, що українською говорять лише в селах. А «інтелігенція» надає перевагу російській. Звісно, це зовсім не так!
  • В Україні надто великий відсоток населення спілкується російською, забуваючи, що саме українська мова є державною.

Укрсучліт 

«Мені більше подобається зарубіжна література. Українська не така цікава!». Чули що таке від учнів? Тоді вам неодмінно варто показати школярам красу сучасної української літератури. Для цього достатньо стежити за новинками від українських авторів та за появою цікавих перекладів закордонних письменників. І, звісно завжди потрібно враховувати захоплення ваших учнів. 

Наприклад, молодші школярі можуть любити пригодницькі романи, а старші – літературу із саморозвитку. А іншим припаде до смаку поезія та біографічні твори, що мотивують до навчання та пошуку свого місця в житті. 

Запропонуйте старшокласникам почитати книжки Любко Дереша, Зірки Мензатюк чи Ірен Роздобудько. Також багатьом до смаку стануть детективи від Андрія Кокотюхи, де головними героями є діти. Загалом ви можете обговорювати зі школярами майже будь-які новинки (звісно, з оглядом на їхній вік).

Сучасне українське кіно

Хоча продюсування і зйомки українських фільмів поки що не набули голлівудського розмаху, наш кінематограф доволі швидко розвивається. Тож чому б не розказати дітям більше українське кіно та, можливо, переглянути деякі стрічки під час годин спілкування? І ще варіант: дітям не обов’язково радити саме українські кінострічки, можна пропонувати переглянути світові кіношедеври в українському перекладі.

Також на уроках можна обговорювати роботи українських сучасників та фільми про Україну:

  • «Земля блакитна, ніби апельсин», Ірина Цілик.
  • «Мої думки тихі», Антоніо Лукіч.
  • «Співає Івано-Франківськ теплокомуненерго», Надія Парфан.
  • «Ціна правди», Агнешка Голланд.

Мовне ток-шоу

Чи легко вам даються публічні виступи? А дискусії? Легко, якщо є відповідні навички. А от якщо їх немає, людина може опинитись у незручному становищі. Тому варто починати тренуватися виступати перед публікою якомога раніше. Допоможіть дітям прокачати власні розмовні навички (підготувати повноцінний виступ, а потім ще й відбиватися від запитань опонентів – це вам не просто так!) і дізнатися більше про мову.

Для цього влаштуйте справжнє ток-шоу (детальніше про те, як організувати процес, можна прочитати за посиланням), обравши для нього тему, яка дійсно зацікавить учнів. Наприклад, «Заборона суржику: як зміниться Україна», «Українська чи зарубіжна: яку літературу цікавіше читати та чому», «Чому б Україні не зробити державними дві мови» тощо. 

Мовні цікавинки 

Запропонуйте школярам підписатися на освітні канали в Telegram (вони дуже люблять цей месенджер!). Так вони регулярно отримуватимуть важливі та пізнавальні сповіщення! Вони допоможуть вивчити нове та нагадуватимуть про те, як важливо спілкуватися українською.

  1. Підготовка до ЗНО із «На Урок»: онлайн-тестування та цікаві завдання.
  2. Солов'їна 2.0: канал, створений за матеріалами відомого сайту «Мова – ДНК нації».
  3. Correctarium: короткі пояснення правопису та вживання слів.

Але в якому випадку всі ці поради будуть найдієвішими? Звісно ж, якщо вчитель постійно вчитиметься разом із дітьми! Так, мотивувати дітей потрібно власним прикладом. Це допоможе завжди бути на одній хвилі зі школярами. Тому обов'язково регулярно підвищуйте кваліфікацію та дізнавайтеся більше про інновації та неочікувані педагогічні рішення. І саме тому неодмінно долучайтеся до Всеукраїнської інтернет-конференції «Викладання української мови», яка відбудеться 20 січня. Чекаємо на вас о 14:30!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter