Ключові тези з виступу Антоніни Тимченко

Креативність – це свобода думки та фантазії. Але як її розвивати на уроці української мови та літератури? Адже це надзвичайно корисна навичка! Як надихати учнів на навчання та додати свіжі ідеї для уроків?  Відповіді на ці запитання дала Антоніна Тимченко в межах інтернет-конференції «Розвиток критичного, логічного та креативного мислення»

Норми правопису та пунктуації не змінити, а у вірші інших поетів не додати власних слів. Але уроки української мови та літератури – величезний простір для креативу, творчості та розвитку різних типів мислення. Як його ефективно використати та реалізувати? Як вчителю полегшити підготовку до уроку? Спікерка запропонувала 10 дієвих методів:

1. Робіть заготовки-презентації. Візуалізація навчального матеріалу – потужний інструмент для привернення уваги та зацікавленості учнів. Та чи варто витрачати багато часу на великі презентації до кожного уроку? Це не завжди виправдано! Інколи достатньо створити  лише декілька слайдів з основними ідеями до кожного уроку. Їх можна об’єднувати, комбінувати та створювати не одну чудову презентацію для уроку-узагальнення чи онлайн навчання. 

2. Використовуйте сучасні джерела. Чому це так важливо? Тому що з часом погляди на історичні події трансформуються та інтерпретується зовсім інакше. Але слід ретельно перевіряти факти та спиратися на думку справжніх фахівців. Де їх шукати? Ось декілька цікавих варіантів:

  • «Українська література в іменах» – відеоресурс, де зібрано цікаві 15-хвилинні відеолекції сучасних українських літературознавців про найвизначніших особистостей. 
  • «Живі голоси» – відеоканал, де зібрано аудіозаписи віршів у виконанні класиків української літератури.
  • Інтеграційний сайт http://litopys.org.ua/ – добірка електронних книг і текстів, об’єднаних єдиною тематикою та ідеєю.

Учні часто використовують слова-паразити. А чому б не запропонувати їм знайти значення якогось слова у тлумачному словнику або розширити використання синонімів? Це дозволить їм зробити перший крок на шляху до чистої мови. У вивченні української мови чудовими помічниками будуть:

3. Вмикайте відео. Учні полюбляють такий формат подачі інформації. А якщо матеріал буде нестандартним та оригінальним – діти точно будуть у захваті! Ось декілька варіантів цікавих відеоматеріалів: 

4. Слухайте аудіокниги. У вас завтра урок літератури, а ви не встигаєте підготуватися? Скористайтеся аудіокнигою! Так ви не лише пригадаєте все, що треба, а й зробите кілька справ одночасно.

5. Занотовуйте. Чи траплялося так, що ви зовсім випадково знаходили цікаву інформацію, а потім її губили? Мабуть, так. Як її не втрачати? Заведіть окремий зошит, який завжди буде під рукою, та робіть нотатки. У потрібний момент ви завжди зможете їм скористатися. 

6. Запропонуйте учням зручні для Вас форми роботи. Конспектування – це найпростіший прийом зайняти учнів на уроці, але не найкращий. А чому б не запропонувати учням опанувати професію копірайтера? Заздалегідь підготуйте текст із помилками та попросіть його відредагувати чи переробити. Цей вид роботи неодмінно сподобається вашим учням та підвищить їхню самооцінку. 

7. Влаштуйте обговорення творів. Розвитку креативного та критичного мислення сприяють мозковий штурм та рольові ігри. Заохочуйте учнів дискутувати, висловлювати власну думку та аргументовано відстоювати свою позицію. Це дозволить їм подивитися на подію з різних боків та сприятиме пошуку додаткової інформації.

8. Робіть малюнки та схеми. Інтелектуальні карти, графічні органайзери та прості схеми допоможуть просувати новаторські ідеї та залучати креативний підхід до розв'язання проблем. А ключові слова чи символи замість довгих фраз сприятимуть кращому запам'ятовуванню.

9. Запропонуйте ігри. Гра завжди мотивує учнів до навчання. Навіть старшокласників! А креативну розвагу можна провести з використанням будь-яких підручних засобів: наприклад, листа аркушу, складеного навпіл!

10. Бережіть себе та відпочивайте! Професію вчителя неможливо уявити без креативності. Але перш ніж шукати шляхи натхнення треба якісно відпочити!  

Бажаєте дізнатися, як розвивати креативність на уроках української мови та літератури? Перегляньте виступ!  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter