Прості та дієві способи, які допоможуть залучити QR-коди у навчальний процес будь-якого класу.

Хоч раз вам доводилося сканувати QR-код. Як правило, його здачі зовсім не стосувалися освітнього процесу. Ви просто скануєте зображення за допомогою планшету чи телефону – і вже за мить переходите на зашифровану сторінку чи сайт. 

Як ви вже можете знати, QR-коди можна з легкістю створювати, використовуючи безкоштовні генератори коду. А де саме їх застосувати, читайте далі:

1. QR-код як елемент квест-уроку

Організуйте пошукову роботу у межах уроку квесту чи певного заходу. Розмістіть запитання у класній кімнаті, по школі, на подвір’ї. Ці запитання потребують конкретних відповідей, чиї варіанти буде розміщено на тому ж аркуші поряд з QR-кодами. Лише правильна відповідь дозволить перейти до наступного запитання, неправильна – змусить повернутися до певного етапу. Уся потрібна інформація буде зафіксована у кодах.

2. QR-коди в ігровому форматі роботи

Розробіть ігри з роздатковими матеріалами, де учні самостійно зможуть перевірити якість виконаної роботи. Додайте половину QR-коду на бланку із запитанням, а іншу половину – на бланку із відповідями. І щоб зчитати інформацію, потрібно поєднати дві частини коду. Якщо учень обрав неправильний варіант, то зчитування не відбудеться. Це прекрасний варіант роботи для самоконтролю.

3. Інструмент для прискорення поширення інформації

Використовуючи коди, ви зможете надавати швидкий доступ на посилання до навчальний статей, сторінок та сайтів, які допоможуть розкрити ту чи іншу тему.

4. Інструмент звітності роботи школярів

Навчіть школярів створювати QR-коди – і ви забудете про те, що потрібно носити за собою стоси рефератів чи зберігати низку посилань на учнівські роботи, якщо ті виконувалися в мережі. Це універсальний спосіб контролю за виконання групової чи індивідуальної роботи. Отримайте послання на YouTube, Dropbox чи Google Drive у форматі коду та перегляньте документ прямо зі свого смартфону хоч у дорозі, хоч на перерві.

5. Елемент домашнього завдання

Додайте QR-код у домашнє завдання. За ним може бути сховане посилання на додаткові матеріали, презентація чи конспект до уроку, що дуже допоможе учням, які відстали у роботі. Також таким чином ви можете записати та надати ролик, за яким діти пригадають матеріал з попередньої теми.

6. Додатковий інструмент для опрацювання літератури

Попросіть учнів написати відгук про книгу чи записати короткий відеоролик-враження. Особливо це актуально для роботи з літературою на літо. Посилання зашифруйте у QR-код та розмістить на тематичному стенді. Так однокласники дізнаються враження один одного про твір, ви зможете проконтролювати темп та масштаб виконання завдання, а самі школярі, переглядаючи відгуки, пригадають прочитаний матеріал навіть півроку по завершенню книги.

На сторінках Бібліотеки «На Урок» ми знайшли розробки уроків з використанням QR-код, які надихатимуть вас на власні звершення:

Тема: Урок «QR-коди в навчанні»

АвторПархуць Маряна Володимирівна

Про матеріал: Урок-розробка на тему «QR-коди в навчанні», який охоплює тему кодування даних у 8 класі з предмету «Інформатика». Учні ознайомлюються з поняттям кодування і декодування інформації, встановлюють на свої смартфони сканери, формують власні команди, для того, щоб розкодувати різного типу дані, закодовані вчителем чи суперниками.


Тема: Завдання для QR-квесту з інформатики

Автор: Калашник Олена Анатоліївна

Про матеріал: Завдання QR-квесту, що дозволяє використати для гри нові інформаційні технології. Участь у грі як індивідуальна, так і групова. Це завдання для першого пробного квесту. Їх можна зробити більш складними, або більш тематичними, предметними.


Тема: QR-квест з фізики для учнів 8-11 класів

Автор: Брацюк Юрій Олексійович

Про матеріал: QR-квест з фізики для учнів 8-11 класів, який проводиться у формі розгадування кросвордів шляхом пошуку та сканування кодів, у яких закодовані запитання та завдання. В комплект входять макети кросвордів, запитання для трьох команд та власне QR-коди.


ТемаQR-коди всіх віршів, що входять до програми ЗНО

Автор: Рябоконь Ольга Вікторівна

Про матеріал: Готові QR-коди всіх ліричних віршів, що входять до програми ЗНО-2018. Ви можете скопіювати картинку і вставити її будь-куди: в конспект уроку, ментальні карту, робочий лист учня, квест-гру чи просто запропонувати як цікаву гру. Зашифрований лише текст вірша, автор та назва там не вказані, учні можуть їх шукати або згадувати. Для зручності вчителя картинки підписані.


А щоб більш детально дізнатися про практичне використання QR-кодів рекомендуємо зареєсруватися на вебінар та відвідати його 14.08 о 18.00 «QR-коди в освітній діяльності – перший крок у доповнену реальність».

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter