Школа

Безпечні канікули: добірка матеріалів із Бібліотеки «На Урок»

Матеріали, що допоможуть підготувати учнів до довгоочікуваних канікул.

Перша чверть навчального року добігає кінця. Діти з нетерпінням очікують канікул, планують свій відпочинок – хтось поїде подорожувати, хтось залишиться вдома, читатиме, гулятиме, спілкуватиметься з друзями, дивитиметься фільми…

Але вчителі турбуються про те, щоб ці дні були не тільки цікавим, але й безпечними. А це означає, що треба нагадати учням про правила безпечної поведінки під час канікул. Яких тем треба неодмінно торкнутися? Безперечно, слід поговорити про таке:
  • недопущення тютюнопаління, вживання алкогольних та психотропних речовин;
  • обов’язкове дотримання правил дорожнього руху;
  • безпечну поведінку на воді та водних об’єктах;
  • поводження з вибухонебезпечними предметами;
  • безпеку в побуті: безпечне поводження з газом, вогнем, електрикою;
  • поведінку у разі, якщо ти залишився сам удома або на вулиці;
  • правила поведінки у громадських місцях;
  • правила поводження зі свійськими та бродячими тваринами;
  • дотримання режиму дня та особистої гігієни.
Ми навели лише приблизний перелік тем, а у Бібліотеці «На Урок» уже міститься низка розробок, які можна використати при проведенні бесід з учнями. Не всі вони стосуються правил поведінки на осінніх канікулах, деякі присвячені зимовим, весняним або уже літнім вакаціям. Проте запропоновані ідеї можуть бути використані й під час бесід про поведінку в осінній період. До того ж педагоги вже матимуть готові розробки, які застосують взимку або навесні.
 
Про матеріал: матеріал містить інформацію, яка допоможе запобігти нещасним випадкам і дитячому травматизму та іншим надзвичайним ситуаціям за участі дітей і батьків. 
 
Про матеріал: пропонована розробка має заохочувати дітей до здорового способу життя; виховувати дбайливе ставлення до власного життя і життя інших людей.

Про матеріал: особливо актуальною тема протипожежної безпеки стає напередодні канікул. Пропонована методична розробка містить матеріал, що допоможе провести тематичну виховну годину або бесіду.

Про матеріал: ця методична розробка, подана у формі презентації, стосується актуальної теми безпеки на воді та правил надання першої допомоги у разі утоплення. Вона може бути використана класними керівниками під час проведення бесід напередодні канікул.

Про матеріал: пропоновану розробку можна розповсюдити на батьківських зборах перед початком зимових канікул або на початку зими.

Про матеріал: пропоновану розробку можна розповсюдити на батьківських зборах перед початком весняних канікул або на початку весни.

Про матеріал: сучасне життя сповнене різноманітних несподіванок, а часом небезпек. Біда може трапитись будь-де: в побуті, на вулиці, на природі, в школі й навіть удома. Використайте цю розробку в комплексі заходів із запобігання нещасним випадкам під час канікул.

Про матеріал: розробка містить завдання, рекомендовані для виконання на канікулах. Це робота із читацьким щоденником, аналіз читацьких умінь, повторення таблиць додавання та множення.

Про матеріал: розробка має на меті розглянути можливі ситуації на канікулах і навчити учнів пра­вильно в них поводитися; розвивати вміння аналізувати пропоновані ситуації; формувати бажання бути вихованим.

Про матеріал: метою розробленого заходу є проведення попереджувальні бесіди з техніки безпеки під час літніх канікул; ознайомлення учнів з основними правилами дорожнього руху та пожежної безпеки, з правилами поведінки з незнайомими людьми та правилами поводження з тваринами; розвиток мислення та уваги учнів; вчити будувати алгоритми безпечної поведінки; виховувати самостійність, дисциплінованість.

Про матеріал: пам'ятка на літні канікули «Попередження дитячого травматизму» – це матеріал, який має попередити батьків про дотримання правил безпеки життєдіяльності учнів влітку та про їхню відповідальність за збереження життя та здоров'я дітей. Пам'ятка зроблена у вигляді брошури.

Про матеріал: завдання можуть бути використані для підсумкової перевірки знань учнів початкових класів з предмету «Основи здоров’я» або для бесіди-інструктажу перед літніми канікулами.

А як ви готуєте своїх учнів до канікул?
Додавайте власні розробки до Бібліотеки «На Урок», діліться досвідом з колегами, поповнюйте скарбничку педагогічних ідей!

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter