Захищаємо себе та учнів від прихованих загроз мережі.

Інтернет – світ цікавих і корисних можливостей, який одночасно приховує безліч загроз. Агресія, переслідування, шахрайство, психологічний тиск, знищені важливі файли – це далеко неповний перелік неприємностей, які постійно підстерігають нас у глобальній мережі. Але під час пандемії ці загрози стали ще більш витонченими та цілеспрямованими! З’явилося багато нового шкідливого програмного забезпечення, спостерігається постійне зростання фішингу, спаму та цільових атак. Як не потрапити до віртуальної пастки під час онлайн-навчання? Ми створили для вас корисний чек-лист найрозповсюдженіших небезпек, який допоможе завжди бути у безпеці!

Комп'ютерні віруси

У той час, коли вчителі старанно опановують нові гаджети та пристрої, сучасне покоління віртуозно володіє комп’ютерною технікою з народження. Утім, ані впевненість, ані обережність не гарантують безпеки. Але захистити себе все ж можна.

  1. Використовуйте сучасні операційні системи, які мають серйозний рівень захисту.
  2. Регулярно оновлюйте систему, не ігноруйте повідомлення про вихід оновлень. Але завантажуйте їх тільки з офіційного сайту розробника ОС!
  3. Працюйте на своєму комп'ютері під правами користувача, а не як адміністратор. Це не дозволить більшості шкідливих програм інсталюватися на вашому персональному комп'ютері.
  4. Використовуйте антивірусні програмні продукти відомих виробників, у який передбачено автоматичне оновленням баз.
  5. Обмежте доступ до комп'ютера для сторонніх осіб.
  6. Використовуйте тільки перевірені зовнішні носії інформації.
  7. Не відкривайте файли, отримані з ненадійних джерел. 
  8. Робіть резервні копії важливих файлів. 
  9. Не використовуйте незаконний контент, адже в ньому можуть ховатися віруси.

Мобільний телефон

Сучасні смартфони та планшети за своїм функціоналом можуть конкурувати зі стаціонарними комп'ютерами. Однак засобів захисту для подібних пристроїв поки менше, ніж хотілося б. Далеко не всі виробники випускають оновлення, що закривають критичні вразливості пристроїв.

Основні поради для безпеки:

  1. Будьте обережні з безкоштовним контентом, адже він може приховувати платні послуги. 
  2. Оновлюйте операційну систему вашого смартфона.
  3. Використовуйте спеціальні антивірусні програми для мобільних телефонів.
  4. Не завантажуйте додатки з невідомих джерел, адже вони можуть містити шкідливе програмне забезпечення.
  5. Давайте свій номер мобільного тільки людям, яких ви знаєте та яким довіряєте.
  6. Вимикайте Bluetooth, коли не користуєтеся їм. Не забувайте іноді це перевіряти.

Загальнодоступні мережі Wi-Fi

Завдяки Wі-Fi можна отримати безкоштовний доступ до інтернету в громадських місцях та навіть від сусідів. Але багато експертів вважають, що загальнодоступні Wi-Fi мережі є небезпечними.

Як безпечно користуватися загальнодоступними мережами Wi-Fi?

  1. Не передавайте свою особисту інформацію через загальнодоступні Wi-Fi мережі. Працюючи в них, не вводьте паролі та логіни. 
  2. Використовуйте та оновлюйте антивірусні програми і брандмауер. Це дозволить захиститися від вірусів.
  3. При використанні Wi-Fi слід відключити функцію «Загальний доступ до файлів і принтерів». Ця функція вимкнена за замовчуванням, однак деякі користувачі все одно активують її.
  4. Не використовуйте публічні мережі Wі-Fі для передачі особистих даних.
  5. Використовуйте тільки захищене з'єднання через HTTPS, а не HTTP.
  6. У мобільному телефоні слід вимкнути функцію «Підключення до Wi-Fi автоматично». Не допускайте підключення пристрою до мереж Wi-Fi без вашої згоди.

Соціальні мережі

Саме вони під час онлайн-навчання стали еквівалентом живого спілкування. Часто діти легковажно розміщують особисту інформацію, починаючи від імені, прізвища та закінчуючи місцем проживання чи навчання. А інколи і не тільки діти! Багато користувачів не розуміють, що інформація, яка розміщена у соціальних мережах, може бути знайдена і використана ким завгодно, і не завжди з благими намірами.

Як безпечно спілкуватися у соціальних мережах?

  1. Обмежте список друзів. У ньому не повинно бути випадкових і незнайомих людей.
  2. Захищайте своє приватне життя. Не вказуйте паролі, телефони, адреси, дату народження та іншу особисту інформацію. 
  3. Захищайте свою репутацію. Уникайте розміщення фотографій, які можуть вас скомпрометувати. 
  4. Під час реєстрації використовуйте складні паролі, що складаються з літер і цифр. 

Електронні гроші

Під час пандемії дуже популярними стали онлайн-покупки та оплата банківською карткою. Навіть учні мають кишенькові гроші на рахунках. Електронні гроші – це дуже зручний спосіб платежів, проте завжди є шахраї, які мріють вас пограбувати? 

Як не втратити свої кошти?

  1. Прив'яжіть до рахунку номер мобільного. Це зручний і швидкий спосіб відновлення доступ до рахунку. Це допоможе, якщо ви забудете пароль або зайдете на сайт із незнайомого пристрою.
  2. Використовуйте одноразові паролі. Це захистить вас від перехоплення паролів зловмисниками.
  3. Виберіть складний пароль. Надійні паролі містять не менше 8 знаків і включають у себе великі та маленькі літери, цифри, а ще кілька символів, наприклад, знак долара, фунта, знак оклику тощо. Наприклад, StROng!;.
  4. Не вводіть свої особисті дані на сайтах, яким не довіряєте.

Електронна пошта

Електронна пошта – один із основних засобів сучасної комунікації, особливо під час дистанційного навчання. Але вона теж може бути небезпечною!

Як безпечно працювати з електронною поштою? 

  1. Слід вибрати надійний поштовий сервіс. 
  2. Пошта не має містити особистої інформації. Наприклад, краще вибрати «кіношний_фанат @» або «рок2021» замість «Андрій1978»;
  3. Використовуйте двоетапну авторизацію. Це коли крім пароля потрібно вводити код, надісланий у SMS (або у Viber).
  4. Використовуйте декілька поштових скриньок. Перша – для приватної переписки. Друга – для реєстрації на форумах і сайтах. Для кожної поштової скриньки повинен бути свій надійний пароль.
  5. Не кваптеся відкривати файли та інші вкладення в листах, навіть якщо вони прийшли від ваших друзів. Спочатку слід переконатися, що саме вони відправляли ці файли.
  6. Після закінчення роботи на поштовому сервісі перед закриттям вкладки не забудьте натиснути на кнопку «Вийти».

Це лише базові кроки для гарантії безпеки в інтернеті. Є чимало інших хороших практик, якими слід постійно цікавитися. А щоб дізнатися про них, завітайте на нашу нову інтернет-конференцію «Безпечний інтернет для учнів та освітян», яка відбудеться 6 лютого. Захищаємося від інтернет-небезпек разом!

 
Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter