Огляд найцікавіших романів, яким варто приділити час у відпустці.

Улітку вчителі полишають зошити, класні журнали і підручники та нарешті отримують шанс відпочити. І саме влітку в багатьох нарешті з’являється можливість приділити увагу не тільки професійній, а ще й «смачній» художній літературі, на яку просто не було часу протягом навчального року. Певно, у вас уже є невеличкий перелік творів, які необхідно прочитати, але ми теж не лишаємося осторонь та пропонуємо добірку цікавих книг, які складуть вам чудову компанію під час відпочинку!

Володимир Лис «Століття Якова»

Один із найцікавіших романів останніх років, епічна історія одного українця, яка охопила майже все ХХ сторіччя. Головний герой роману, Яків, пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину та СРСР. Його життя було сповнене радості та смутку, пригод та негараздів, кохання та смерті. І тепер, будучи вже зовсім старим, Яків пригадує своє життя та всі його карколомні епізоди, а перед читачем розгортаються події складних для всієї України часів. «Століття Якова» – вражаюча книга, яка одночасно є історією про кохання, соціально-психологічною драмою та історичним романом. Неперевершена сімейна сага, визнана кращим українським твором останнього десятиліття.

Вікторія Амеліна «Дім для Дома»

Це незвичайний роман, адже роль оповідача у ньому взяв на себе кумедний пудель Дом. Саме він знайомить читачів з родиною, в якій живе, і яка має багато проблем та, звісно, таємниць. Старий полковник зі Сходу та його дружина, їхні дочки та онучки – всі вони мають власні таємниці та вправно брешуть не лише одне одному, а й самим собі. Сім’я Ціликів живе у львівській квартирі вже дуже давно, та чи стане вона колись для них справжнім домом?

Андрій Цаплієнко «Стіна»

Нова книга відомого журналіста стала одним з відкриттів цьогорічного Книжкового Арсеналу. «Стіна» – цікава антиутопія, у якій розкривається історія двох постапокаліптичних суспільств, одне з яких активно розвивається, а інше лише деградує. Героями роману є українці та росіяни, які все ще є запеклими антагоністами, а війна продовжується не тільки на полі бою, а й в ментальній площині.

Юрій Андрухович «Коханці Юстиції»

Роман від визнаного майстра сучасної української літератури, який просто не можна пропустити! У притаманній тільки йому манері, Андрухович розповідає нібито зовсім різні та несхожі між собою історії про родинні стосунки, політичні вбивства, грабунки, зради, покарання тощо, а потім несподівано робить все це єдиним цілим. Герої кожної з історій є справжніми злочинцями, але чи понесуть вони покарання, цілком залежить від долі. То ж чи завжди вирок дійсно справедливий?

Ден Браун «Джерело»

Кожна книга уславленого письменника стає справжньою подією світу літератури. І не дивно, адже Ден Браун як ніхто вміє створювати загадкові сюжети, які захоплюють читачів з першої ж сторінки. У цій книзі автор знову торкається релігійної тематики та ставить непрості запитання, вплітаючи їх у захопливу пригодницьку історію, сповнену небезпек, неочікуваних подорожей та таємниць. І найголовніша з них – таємниця походження світу, яку доведеться розкрити професору Роберту Ленґдону.

Ґреґорі Робертс «Шантарам»

Про цей роман, який наробив галасу кілька років тому, ви, певно, чули. Але чи встигли прочитати? Це не просто історія, це майже автобіографія, адже Ґреґорі Робертс, як і його герой, багато років переховувався від влади. Австралійська в’язниця, втеча, поневіряння світом, життя у Бомбеї, а ще контрабанда, торгівля зброєю та підробка грошей – чого тільки не було! Авантюри та пригоди головного героя неймовірні, але одночасно цілком реальні, тож не дивно, що «Шантарам» миттєво став бестселером та й досі залишається однією з кращих книг останніх років.

Джеффрі Євгенідіс «Середня стать»

Проникливий та надзвичайно цікавий роман, за який Джеффрі Євгенідіс отримав Пулітцерівську премію. Це витончений та багатогранний твір, події якого охоплюють три покоління греко-американської сім’ї Стефанідісів, у якій кожен має свої таємниці. Головною героїнею твору є Калліопа Стефанідіс, яка поступово усвідомлює свою приналежність до іншої статі. Але як зрозуміти себе, осягнути свої відмінності та прийняти їх? Для цього Калліопа має розкрити не одну сімейну таємницю.

Майкл Ондатже «Англійський пацієнт»

Роман, який нещодавно отримав премію «Золотий Букер» та став кращим твором за останні 50 років. Унікальне поєднання проникливої історії кохання та глибокої філософії. А починається все з доленосної зустрічі чотирьох людей: самого англійського пацієнта (обгорілого до кісток безіменного чоловіка), його медсестри Хани, сапера Кіпа та колишнього крадія, а тепер героя війни Караваджо.

Кетрін Валенте «Казки сироти»

Любите казки та досі пригадуєте «Тисячу та одну ніч»? Тоді ця книжка точно для вас! Загадкова дівчинка з дивним татуюванням на повіках розказуватиме юному принцу і вам красиві та страшні казки, сюжети яких надзвичайном чином перетинаються один з одним, утворюючи вражаючу епічну історію. Чим закінчаться пригоди героїв та хто вона, ця загадкова оповідачка казок?

Елена Ферранте «Неаполітанський квартет»

«Неаполітанський квартет» – захоплива тетралогія, що швидко стала визнаним світовим бестселером. Це історія двох подруг, долі яких дивним чином переплелися під небом Неаполя. Їхня запекла дружба поєднала у собі взаємну ніжність та ненависть, допомогу та зради, розуміння та відчуженість. І вся ця історія розгортається на фоні історичних подій, які змінювали долю не лише головних героїнь, а і всієї Італії.

Борис Віан «Піна днів»

Цей найвідоміший роман письменника побачив світ ще у 1947 році. Справжня інтелектуально-сюрреалістична проза, яка при цьому читається просто на одному подиху. Історія кохання, що розгортається у фантастичному світі, в якому можливо все: побачення на рожевих хмарах, самостійні метаморфози дому, спілкування мишей-домоправителів з кішками, проростання квітів всередині людей та ще багато див!

А які книжки ви готові взяти з собою на пляж?

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter