Соціальна мережа Goodreads як інструмент проведення сучасного та цікавого уроку літератури (теорія, практика, зразки тесту).

Якщо ви вчитель, який шукає новий шлях плідної взаємодії школярів з літературою, то пропонуємо вам 10 дивовижних способів використання Goodreads у класі. Це соціальна мережа, яка роками доводить, що для книголюбів існує окремий авторитетний куточок. Працювати з ресурсом сподобається і вам, і вашим учням.

Перш за все зареєструйтесь на сайті, запропонуйте реєстрацію класу, і згодом сформуйте групу, наприклад, «Українська література 10-А» – це місце стане спільнотою, де ви зможете давати завдання учням, контролювати їх виконання, слідкувати за обговореннями та мотивувати вивчати літературу.

Книжкова соціальна мережа не є вичерпною, передусім вона створювалась для англомовних користувачів, але сьогодні на сайті вже є потужний україномовний сегмент, низка книг з предмету української та зарубіжної літератури. Користуйтесь пошуком, аби підібрати потрібне видання, або самостійно додайте книгу.

1. Допоможіть учням складати списки прочитаних книг
Створюйте власні віртуальні книжкові полички. На них можна додавати книги, які були прочитані будь-коли за все життя. Можливе також поступове наповнення екземплярами, в яких щойно загорнули останню сторінку. Більш того! Ви можете додати туди й книги, які плануються до прочитання за рекомендацією когось з мережі.

Практичне використання: Книголюби часто формують бібліотеку з прочитаних чи бажаних книг. Зробіть власну поличку з програмними творами на початку семестру, дайте завдання школярам читати твори з полички та писати на них відгуки. Це завдання можна виконати і з допомогою смартфону, бо є мобільний додаток.

2. Підтримуйте зв'язок з авторами
Відкрийте світ літератури дітям трохи з іншого боку. Покажіть, що не святі горшки ліплять. У процесі вивчення сучасних авторів рекомендуйте учням слідкувати за авторами книг, адже багато сучасних (переважно закордонних) письменників мають у цій мережі власний профіль (список за популярністю). Вони використовують ресурс так само, як і інші – пишуть рецензії на книги, формують власну поличку, щось рекомендують. Звісно, багато авторів, які вивчаються у школі, давно померли, але на сайті містяться інформаційні сторінки про біографію письменників та поетів.

Практичне використання: Це хороший спосіб засвоїти матеріал про життєвий шлях автора, наблизити його до учня, разом з тим привернути увагу до письменника-людини, а не просто письменника-з-підручника-літератури.

3. Створюйте власні книжкові полички
Кожен школяр зможе вести власну сторінку у мережі, де відзначатиме прогрес прочитання книги, тим самим ви будете контролювати кількість виконаної роботи. Разом з тим ви дозволите дітям відчути себе самостійними, адже вони самотужки поповнюватимуть полицю, керуватимуть процесом вивчення твору, фіксуватимуть терміни прочитання книги.

Практичне використання: Дайте завдання школярам зареєструватись на сайті, розкажіть про основи роботи з ресурсом, про причини звернення до такого формату роботи. Передусім це сучасно, пізнавально та ефективно. Поясніть, що діти можуть розмістити книги, прочитані поза програмою. Окремо можна скласти список книг, які хочеться прочитати, у майбутньому.

4. Розробіть вікторину у форматі тестування
Ви маєте можливість до кожного твору розробити 10 запитань у тестовому форматі з 4 варіантами відповіді. Кожен з учнів проходить тест (так званий Quiz (Вікторина)) – і на його сторінці відображається результат.

Практичне використання: Таким чином можна проводити літературні диктанти для декількох груп чи варіантів. Звісно, на 100% чесність учнів не доводиться розраховувати, але вдасться організувати командну роботу. Стандартна кількість питань – 10 та 4 варіанти відповідей, але можна збільшувати чи зменшувати їх кількість.

Для вас ми розробили зразок тестів для демонстрації можливостей ресурсу: ТЕСТ

Переходьте за посиланням на сайт Goodreads (реєстрація не потрібна), вам відкриється тест-зразок з 10 питань на тему "Intermezzo" М. Коцюбинського для 10 класу. Кожен з вас зможе зробити подібний (більший чи менший) варіант перевірочної роботи.

5. Вивчайте та занотовуйте популярні цитати з книги
Кожна книга містить спеціальну частину, де ви можете побачити (чи додати) найпопулярніші цитати з твору.

Практичне використання: Подібний формат дозволяє відчути загальний настрій книги, насолодитися кращими моментами та усвідомити мудрість твору. За цитатами згодом можна провести контрольну перевірку знань.

6. Створюйте приватні дискусійні групи
Ви можете створювати групові обговорення книги. Дискусія може бути приватною та публічною. Рекомендуємо все ж зупинитися на першому варіанті, працюючі в межах шкільної програми. Актуальний вид роботи для дистанційної освіти, чи на час карантину. Навіть під час канікул таким чином можна стимулювати школярів до обговорення.

Практичне використання: Дискусію може починати вчитель, чи хтось з учнів. Це продуктивне обговорення твору у неформальних обставинах. Деякі учні бояться виступати публічно, але формат віддаленої дискусії багато кому буде більш прийнятним.

7. Забудьте про читацькі щоденники
Хочете, аби учні краще засвоїли зміст книги? Є прекрасна практика – створення читацького щоденника. Тепер, з Goodreads, можна спростити цей процес.

Практичне використання: Як правило, на літо школярам надиктовують списки літератури з певних предметів, після прочитання яких необхідно написати читацький щоденник. З Goodreads все набагато простіше!

Формуєте книжкову поличку у своєму профілі на сайті, називаєте її, скажімо, «6-А» та рекомендуєте її учням відповідного класу. Задача учнів – прочитати твори, написати власні відгуки, коментарі чи рецензії в режимі онлайн, просто зі свого телефону. Все написане учнями нікуди не подінеться, тому буде корисним протягом навчального року. Разом з тим, вам буде простіше перевірити відгуки на плагіат.

8. Знайдіть рекомендації
Змоделюємо ситуацію – учню сподобався програмний твір, він хоче почитати щось схоже, але не знає, що обрати. Система сама допоможе йому, запропонувавши схожі твори, відібрані за певним алгоритмом. Окремий бонус – школярі будуть у колі своїх однолітків, які люблять читати та можуть щось порекомендувати. Це добре, з огляду на те, що інтерес до читання є далеко не в усіх учнів, а взаємне стимулювання до прочитання книжок ще нікому не зашкодило.

Практичне використання: Можливо, у процесі вивчення літератури ця можливість сайту не надто актуальна, але вона може пробудити любов учня до читання в цілому.

9. Працюйте над проектами
Шкільний курс літератури вимагає прочитання значної кількості книг, через велике навантаження часто це зробити практично нереально. Особливо це актуально для старшої школи: іспити, ЗНО, страх, високі вимоги і т.д. Використайте Goodreads у якості ресурсу для вивчення літератури та виховання школярів на принципах взаємодопомоги.

Практичне використання: Розділіть клас на групи, кожна з яких має прочитати та дослідити певний твір, написавши розгорнуті рецензії, виділивши важливі цитати. Ці дослідження стануть у пригоді обом командам. За результатами роботи виставлятимуться оцінки, кожен учень візьме участь у підготовці проекту. Більш того, кожен школяр зможе вивчити більше матеріалу та краще засвоїти тему.

10. Подаруйте учню бібліотеку
Найбільша і найвагоміша ваша перевага над школярами у класі – ваш досвід. Уміння жити у цьому світі, адаптуватися до змін та розвиватися – все це часто відбувалось за допомогою книг. Подаруйте своїм учням списки корисних та життєвих книг, які навчать їх мудрості.

Практичне використання: Звісно, така робота не стосуватиметься безпосередньо програми. Але кому, як не вам, краще розуміти силу слова. Підготуйте списки творів (кожному окремо чи всьому класі), які допоможуть школярам у майбутньому простіше сприймати цей неспокійний світ.

Поради по роботі з мережею Goodreads

  • Сайт англомовний, але використовуючи браузери з автоматично вбудованим перекладачем, ви з легкістю зрозумієте принцип роботи з ним, адже інтерфейс зрозумілий.
  • За потреби можете використати посібник, який допоможе зорієнтуватись у роботі з Goodreads. Для цього перейдіть за посиланням: тут.
  • Допоможіть учням захиститися від інтернет-загроз, кібербулінгу, різних хейтерів. В Goodreads діють такі самі правила поведінки в соцмережах, як і на більш очевидних ресурсах. Проконтролюйте, аби учні не додавали у свої кола нікого з тих, кого не знають (особливо актуально для молодших підлітків).
  • За наявності відповідних акаунтів, можете використати авторизацію через фейсбук.
  • Практично вся література має читатися поза сайтом, лише декілька англомовних видань доступні для читання онлайн.
  • Для обговорень та формування полички можете використовувати уже завантажені книжкові видання, або з самостійно додати книги. Бібліотека на ресурсі солідна, кожна книга розміщена у декількох екземплярах відповідно до кількості видань.
  • Якщо ви переконалися у відсутності потрібної вам книги, використайте інструкцію оприлюднену на сайті для її розміщення.

Мережа продовжує розвиватись, Goodreads проводить щорічні конкурси між читачами (переможцям – книги) та авторами, влаштовуючи голосування за найкращий твір на думку багатомільйонної аудиторії. Її можливості складно описати в одній статті, ми проілюстрували лиш незначну їх частину. Зробіть Goodreads ключем для створення сучасних уроків української та зарубіжної літератури.

Сайт: https://www.goodreads.com/

Посилання на мобільний додаток:

  

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter