Цікаві варіанти та особливості проведення інтерактивних квестів.

Якщо ваша мета – не просто дати дітям нові знання, а й згуртувати їх, виховати доброзичливі, дружні взаємини. Учні вчаться працювати в команді: дізнаються, як краще розподіляти функції та допомагати одне одному. Іноді у квесті дитині потрібно відстояти свою точку зору, а це чудова можливість для тренування лідерських якостей. І все це у веселій ігровій формі. 

Про види та можливості квестів в освітньому процесі розповіла Дар'я Демчук-Маригіна у своєму вебінарі «Організація інтерактивних квестів під час дистанційного та очного навчання». Лектор – заступник директора з навчальної роботи, вчитель географії спеціалізованої школи 207 міста Києва.

Чим особливі квести, чому вони так подобаються дітям? Основне завдання квестів – вирішення поставлених завдань шляхом їхнього обдумування, уважного пошуку підказок і схованих деталей. Не дивно, що вони так подобаються дітям!

Ключові моменти в організації квестів:

  1. Легенда. Чому команда відправляється у подорож? Приклади: подорож у часі, мапа скарбів.
  2. Мапа руху (паперова або в електронному вигляді) із точками пошуку, куди учні мають обов'язково завітати.
  3. Завдання на точках: знайти загадку або підказку, розв’язати задачу тощо.
  4. Шлях до фінішу. Учитель може відразу підготувати маршрут від старту і до фінішу. Альтернатива: діти можуть і не знати завчасно, де чекати на фініш.

Квесто-практикуми

1. Фотоквест. Що необхідно підготувати? Легенду квесту, перелік завдань для фото (близько 20), продумати систему оцінювання, обрати формат роботи (індивідуальний, парний чи груповий), визначити територію для проведення, час на виконання завдань та формат перегляду фото.

Суть: учасники отримують перелік завдань, для виконання яких потрібно зробити фото. Час на виконання фото обмежується. Кількість локацій для фото та кількість людей на фото обмежує модератор гри.

Приклади легенд для фотоквесту: 

  • літературний твір (герої та сюжетна лінія з конкретного літературного твору);
  • екологічні проблеми (проблема збереження води, війни та миру);
  • фізичні явища (фото розетки (електронне явище),  удар по м'ячу (механічне явище));
  • історія та географія (фото учнів в образах дослідників (Колумб відкриває Америку));
  • жанри мистецтва (учнівський натюрморт (фото зі шкільними приладдями));
  • геометрія в житті (де у житті ми маємо знайти радіус кола, вписаний або описаний трикутник у коло).

Рівні фотоквесту: 

  1. Рівень I: діти роблять фото відповідно до названої на картці теми.
  2. Рівень II: учні обирають у тестах одну правильну відповідь і на цю тему роблять фото. Наприклад, якого кольору немає у веселці: сірого, жовтого чи зеленого. Учні обирають сірий колір і роблять на цю тему фото.
  3. Рівень III: філософське фото, над концепцією якого учні мають подумати. Наприклад, мета великих географічних відкриттів.

2. QR-квести. Що для цього потрібно? Завдання, що будуть закодовані; QR-коди (роздруковані або в електронному вигляді); лист-маршрут (лист для відповідей). Час на виконання завдань обмежено.

Суть: діти отримують карту з мітками, за кожною з яких заховане завдання. Кожне завдання зашифроване у вигляді QR-коду, який потрібно просканувати за допомогою спеціальної програми на мобільному телефоні. Після дешифрування коду діти виконують завдання.

Види завдань, які можна заховати у код: тести, завдання у форматі відео, підказки для пошуку наступного коду, шматочки мапи із загадками.

3. Квест по мапі. Що для цього потрібно? Мапи та маршрути руху, завдання, шлях до фінішу, час переходу між точками (завданнями).

Суть: учні отримують мапу, на якій відмічені точки для руху. Вони можуть бути пронумеровані або вказувати на шлях руху. За кожним завданням заховані питання/загадки. Завдання виконуються у командах 

Завдання на точках: теоретичні питання, практичні завдання або ідеї для поробок.

4. Квест-загадка. Суть: учасникам відома тільки точка старту, а рух до фінішу квесту проходить через точки із загадками.

Бажаєте дізнатися більше про квесто-практикуми? Радимо переглянути виступ!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter