Новини

Латвійська модель навчання може запрацювати в Україні

Резонансна мовна стаття закону «Про освіту» провокує до пошуку нових шляхів вирішення спірних питань, які виникли. Міністр освіти Лілія Гриневич розкрила плани на можливість використання латвійського досвіду навчання у школах національних громад. Подібна пропозиція виникла після оприлюднення рекомендацій щодо мовної статті від Венеціанської комісії.

Під час робочої поїздки до Латвії урядовець наголосила, що для України є важливим забезпечення усіх українців можливістю вивчати державну мову поряд із рідною, не залежно від національної приналежності.

Пряма мова: «Тому нам необхідно знайти правильні моделі навчання для представників національних громад, щоб вони чудово знали і могли вживати рідну мову і так само чудово володіли державною мовою. Ми вважаємо, що досвід Латвії в цьому питанні дуже цінний для України. І рекомендації, які ми отримали щодо статті 7 від Венеційської комісії, в тому числі можуть бути імплементовані й через такі моделі, які пропонуються в Латвії».

Основа латвійської моделі полягає про співвідношення 60 на 40 у навчанні: 60% часу – вивчення навчальних предметів державною мовою, 40% – рідною. Показовою є така практика в українській середній школі у Ризі (РУСШ), створеній 1991 року. Модель навчання продемонструвала свою ефективність та матиме продовження за результатами міжурядової співпраці.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter