Новини

Локдаун із початку січня: як працюватимуть школи?

Остаточні дати локдауну так і залишаються дискусійним питанням, утім, дещо вже відомо. Так, сьогодні під час брифінгу Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов повідомив, що МОЗ пропонуватиме Уряду запровадити жорсткий карантин із початку січня:

«Вводити повний локдаун до кінця грудня немає необхідності, оскільки медична система країни наразі витримує навантаження. Однак, наприкінці січня очікується значне його збільшення, оскільки до коронавірусної хвороби додасться зростання захворюваності на грип».

Саме до цього періоду країна має підійти з мінімально можливими цифрами щодо захворюваності на COVID-19 і госпіталізації. Тому локдаун цілком можуть ввести у період із 2 по 23 січня. Але як працюватимуть у цих умовах школи?

Як відомо, МОН рекомендувало встановити зимові канікули у період із 25 грудня по 10 січня. Тож жорсткий карантин зачепить щонайменше два навчальні тижні. Що робити у такому випадку школам? Масово йти на дистанційку? Поки що МОН не дає однозначної віподвіді. Так, у відповідь на питання про освітній процес, Сергій Шкарлет нагадав, що сьогодні в усій країні встановлено «помаранчевий» рівень епідеміологічної небезпеки. Дитячі садочки та 1-4 класи закладів ЗЗСО працюють у звичайному режимі, з дотриманням усіх норм карантинних обмежень. Заборонено відвідування закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, спортивної та спеціалізованої мистецької освіти, якщо більш ніж 50% учнів та персоналу закладу освіти перебувають на самоізоляції через контакт з особою, в якої підтвердили COVID-19. Закладам професійної, фахової передвищої та вищої освіти рекомендовано проводити навчання за змішаною або дистанційною формою з внесенням змін до графіка освітнього процесу та розкладу занять. Важливо, що відвідувати заняття учні профтехів чи студенти вишів можуть групами не більш ніж 20 осіб.

Утім, жорсткий карантин – це дещо інше. Поки що можемо орієнтуватися на слова посадовців, які запевняють, що школи працюватимуть навіть під час локдауну. У будь-якому разі, остаточне рішення отримаємо лише після того, як Кабмін затвердить дати карантину. 

Тим часом директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян в ефірі «Громадське радіо» заявила, що школи Києва готові до ймовірного локдауну:

«Якщо ми зайдемо у локдаун, який імовірно триватиме до 23 січня, закриються всі заклади освіти. У випадку, якщо канікули завершуються 11 січня, перший тиждень навчання розпочнеться дистанційно. Нині ми готові до карантину значно краще: розуміємо що і як ми робимо».

Можливо, що аналогічні рішення приймуть і інші управління освіти.

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter