Новини

Локдаун неминучий, але школи та дитсадки працюватимуть

Про необхідність запровадження локдауну висловилося вже багато політиків, тож можна зробити висновок, що він таки буде. А от коли саме та чи працюватимуть школи і дитсадки?

Нагадаємо, що голова МОЗ Максим Степанов заявив, що введення локдауну допоможе розірвати ланцюг захворюваності на коронавірус та втримати його неймовірну динаміку. При цьому Міністр поки що не називав жодних дат та не говорив про те, кого ж саме торкнеться жортский карантин. Лишень зазначив, що новорічні свята викликають у МОЗ серйозні побоювання. А от Міністри культури та внутрішніх справ були більш конкретними: вони наполягають на необхідності ввести локдаун на новорічні свята. 

Точних дат немає ще ні в кого, але ЗМІ з посиланням на джерела говорять про те, що жорсткий карантин може повернутися до нас вже 7 грудня. Також є варіант впровадження локдауну у період із 25 грудня по 17 січня, і з 20 грудня. При цьому прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що спочатку варто оцінити результати, які дав карантин вихідного дня. І чи дав він їх узагалі. А вже потім приймати рішення.

Але жорсткий карантин може бути різним, а якісь заклади все ж працюватимуть. Та чи будуть серед них школи та дитячі садки? Поки що жодного офіційного рішення немає, але деякі чутки з'являються. Наприклад, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук заявив, що:

«Школи та дошкільні заклади працюватимуть навіть під час локдауну. Хня робота проходитиме у штатному режимі, з лпановими канікулами. Є рекомендації Міносвіти – йти на карантин, якщо у групі чи у закладі освіти є випадки зараження COVID-19».

А от голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький сказав, що локдаун має бути тільки повним:

«Який має бути локдаун? На мою думку, із зупинкою транспорту. Якщо ми закриваємо бізнес, школи, і при цьому працює громадський транспорт – метро, потяги – то я не бачу від цього великого результату. Якщо повний локдаун – то і треба робити повний».

Цікаво, що влада розглядає можливість введення «інтелектуального локдауну» – про це заявив Давід Арахамія. Тобто умови карантину потрібно скоригувати відповідно до реалій кожного регіону. Тобто рішення про роботу шкіл, як і зараз, можуть залишити за місцевою владою. А вона вирішуватиме з огляду на епідемічну ситуацію. 

Чи каже щось МОН? Ні. Тому поки що робити гучні заяви не варто. Тим паче, що очевидно одне: остаточного рішення немає. Але цілком ймовірно, що більша частина локдауна припаде на зимові канікули, які, за рекомендацією МОН, варто провести у період із 25 грудня по 10 січня. 

А ще дуже ймовірно, що МОН прийматиме рішення з огляду на ситуацію в інших країнах. Наприклад, у Німеччині локдаун ввели з початку листопада (і можуть подовжити), але школи продовжують працювати. У Франції школи теж працюють, але всі учні ходять у масках, а от Турція вирішила закрити заклади освіти до кінця семестру. У Польщі школи теж закриті. Велика Британія теж вирішила ввести жортский карантин, утім, він не торкнувся шкіл – їх поки що не закривають. Так само працюватимуть школи у Греції. Італія теж вступає у період суворого карантину, але на дистанційне навчання навіть тут переводять лише учнів старшої школи. 

Як бачимо, підходи різні, але здебільшого школи намагаються лишити відкритими. Певно, велику роль грає заява ЮНІСЕФ про те, що школи не є основним джерелом зараження, тому варто дозволяти їм працювати. Крім того, ВООЗ вважає, що необхідно враховувати руйнівні наслідки для дітей і нашого суспільства в цілому, до яких може призвести закриття закладів освіти. 

Утім, чи є сенс залишати школи та дитсадки відкритими у випадку повного локдауну? Поки що це питання залишається відкритим. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter