Новини

Мінфін: У місцевих бюджетах знаходиться 5,3 млрд грн залишків освітньої субвенції

Станом на 01 січня 2021 року на рахунках місцевих бюджетів залишилося 5,3 млрд грн невикористаних залишків освітньої субвенції. Ця субвенція спрямовується місцевим бюджетам із державного на заробітну плату педагогічних працівників ЗЗСО. Про це повідомив заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев.

залишки утворилися у:

  • 24 обласних бюджетах – 1,6 млрд грн;
  • 401 районному бюджеті ‒ 1,3 млрд грн;
  • 100 бюджетах міст обласного значення ‒ 0,7 млрд грн;
  • 776 бюджетах ОТГ ‒ 1,7 млрд гривень.

При цьому у 209 громадах залишки коштів освітньої субвенції відсутні.

«Залишки освітньої субвенції ‒ це той ресурс, який має бути спрямований органами місцевого самоврядування на підвищення якості освіти та забезпечення належного доступу до неї. Наразі не може не турбувати те, що, наприклад, за інформацією Українського центру оцінювання якості освіти, у 2020 році 38% випускників склали ЗНО з української мови на початковому та середньому рівнях. Ситуація щодо вивчення інших предметів теж потребує вивчення та прийняття засновниками шкіл раціональних управлінських рішень».

               заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев

Також він додав, що аналіз мережі закладів загальної середньої освіти виявив неефективне використанні бюджетних коштів в обсязі понад 1,5 млрд грн у 2020 році. Причина ‒ надлишкове утримання понад 4000 класів.

«Ідеться, зокрема, про мережу малокомплектних шкіл. Створення опорних закладів загальної середньої освіти та утворення повноцінних класів має сприяти ефективному спрямуванню державного ресурсу. Кошти, витрачені на утримання неоптимізованої мережі, також можна було б спрямувати на підвищення якості освіти».

               заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев

 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter