Віртуальні екскурсії дивовижними пам’ятками України.

За вікном усе тепліше, тож саме час зібратися на екскурсію. Звісно, не у кожного є можливість поїхати кудись на вихідні, тим паче під час занять, і особливо через карантин. Саме тому ми пропонуємо відвідати наймальовничіші місця України віртуально! Упевнені, що такі екскурсії зацікавлять дітей та згодом спонукатимуть їх до реальної подорожі!

Замок Шенборнів (Замок Берегвар)

Локація: село Чинадієво, неподалік Мукачева, Закарпатська область.

Палац збудовано стилі романтизму (кінець ХІХ ст.). Для останнього характерне звернення до історії і народних традицій, завдяки чому в архітектурі поєднано як давні середньовічні, так і барокові елементи, що роблять замок декоративним та «легким», особливо на фоні готичних фортець, що виглядали більш суворо.

Також замок має астрономічний символізм. У ньому:

  • 4 вежі – за кількістю пір року;
  • 52 кімнати – за кількістю тижнів у календарному році;
  • 365 вікон – за кількістю днів;
  • 1 замуроване віконце, що уособлює високосний рік.

Палац оточує парк у англійському стилі, тобто максимально подібний до природнього середовища, без підстрижених дерев і симетричних доріжок. Любителям дикої природи сподобається, що тут можна зустріти оленів, які не бояться людей, адже сьогодні тут на них ніхто не полює.

Аби провести невеличку екскурсію та показати дітям цю красу, зайдіть на Google Maps. За допомогою мишки ви можете роззирнутись, поглянувши на палац та його околиці. Використайте віконечко у лівій нижній частині екрану: на маленькі сині кола, що позначають точки огляду. 

Тараканівський форт (Дубенський форт) 

Локація: неподалік від села Тараканів, Дубенський район, Рівненська область.

Фортеця збудована під містечком Дубно для захисту залізничної лінії Львів-Київ. Саме тут тоді проходив кордон між царською Росією та Австрійською імперією. Цікаво, що для будівництва було використано цеглу та найновітніший на кінець 19 ст. матеріал – бетон.

Форт розташований на одному з пагорбів, що знаходиться у шести кілометрах від села Тараканів. Зовні він оточений ровом із валами, тоді як у центрі зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть підземні ходи. Поруч протікає річка Іква, що з південно-східного боку мала захищати форт від наступу ворогів.

Сьогодні вали і стіни форту заросли деревами і кущами. Частково сумне становище споруди зумовлене тим, що форт було побудовано без урахування високої вологості ґрунтів та весняних талих вод, через що стіни вкривалися пліснявою, а взимку вода розширювала щілини у кладці, перетворюючи їх на глибокі тріщини. Не дивлячися на аварійний стан, будівля залишається загадковою та прекрасною.

Чернівецький університет ім. Юрія Федьковича 

Локація: Чернівці. Чернівецька область.

Без сумніву, університет – найвідоміший архітектурний ансамбль Буковини, що також входить до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Заснований у 1875 році заклад вів навчання трьома мовами – німецькою (адже його було створено, коли Україна перебувала у складі Австро-Угорської імперії), українською та румунською. 

В архітектурі його поєднано як візантійський стиль, так і мавританські мотиви, доповнені місцевими елементами, як-то яскраві дахи з візерунками. На території навчального закладу розташована церква, а також дендрологічний парк зі старовинними дубами. Добре збереглись і внутрішні приміщення університету, з якими можна ознайомитися, замовивши екскурсію, ми ж можемо відвідати їх онлайн. 

Музей народної архітектури та побуту

Локація: Львів, вулиця Чернеча Гора. Львівська область.

Завдяки цьому музею можна повернутися у минуле, опинившись у традиційному українському селі. Утім, це не просто скупчення порожніх хат, його населяють актори та працівники, що займаються типовими для 17-19 ст. справами та дають майстер класи з народних промислів. 

Тут можна поглянути не лише на садиби і домівки з їх внутрішнім оздобленням, але і роздивитися виробничі споруди того часу – кузні, млини, хати ремісників, корчму тощо. Музей має велику площу, що розподілена на зони, де можна побачити народну архітектуру різних регіонів, як-то: Полісся, Волинь, Поділля, Покуття, Буковина, Бойківщина, Рівнинне Закарпаття, Лемківщина, Гуцульщина. Гуляти тут можна весь день, а ще музей проводить чимало виставок та надає цікаві послуги, серед яких навіть вінчання за старовинним народним обрядом. 

Музей-заповідник Личаківське кладовище

Локація: Львів, вулиця Мечникова. Львівська область.

Чи часто ви ходите на екскурсію на кладовище? Мабуть що ні, втім, деякі цвинтарі можуть бути (і є!) музеями чи пам’ятками архітектури. Чудовим прикладом такого місця є Личаківське кладовище, де можна знайти високохудожню скульптуру і каплиці барокового та неоготичного стилів. 

Засноване у 1786 році, воно стало результатом «впорядкування» міст у Речі Посполитій, згідно кладовища у межах міста були заборонені (хоча вони були частиною міського ландшафту в добу середньовіччя). Довгий час цвинтар був місцем поховання заможних городян і міських знаменитостей. 

Не даремно саме тут поховано чимало видатних діячів, серед яких Іван Франко, Григорій Тютюнник, Маркіян Шашкевич, Іван Труш (відомий живописець-імпресіоніст), Олекса Новаківський (художник-постімпресіоніст), Соломія Крушельницька (всесвітньовідома оперна співачка), Юрій Шухевич (брат головокомандувача УПА, також там поховані його сестра і мати).

Запропонуйте дітям челендж із використанням Google Maps – хто першим знайде могилу Івана Франко.

Україна багата на різноманітні історичні пам'ятки, але на жаль, вони часто не у найкращому стані, хоча б могли радувати нас та приваблювати туристів. Розповідь про них дає надію, що колись ваші учні візьмуться за відродження пам’яток.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter