Як зробити так, щоб учитель не відволікався на зауваження і не витрачав свої сили на підтримку дисципліни в класі?

Як допомогти учням стати дисциплінованими і поміркованими, організувати їхню навчальну діяльність, допомогти впоратися з проявами нестабільної поведінки? Чи дисципліна – це ворог свободи? Навести лад на уроці не завжди просто, але цілком реально!

Дисципліна починається з поваги

Якого вчителя поважатимуть учні? Того, який поважає та розуміє їх. Тому будьте чесними, позитивними та послідовними. Учні мають розуміти логіку ваших вчинків та вимог. А ще зберігайте почуття гумору – воно допоможе у будь-якій незручній ситуації та зніме напруження у класі. Хочете, щоб діти вам довіряли? Будьте з ними на «одній хвилі» – розумійте їхні жарти та сленг. Учні знатимуть, що ви не з іншої планети, що ви – сучасна людина.

Досвід показує, що на уроці вчителя, якого поважає весь клас, навіть затяті порушники дисципліни поводяться, як янголята. Чому так відбувається? Бо знають, що ви поважаєте кожного та піклуєтеся про всіх учнів у класі. Перш за все, повага вчителя до учнів виявляється у зацікавленості у спілкуванні з дитиною, повазі до її думки.  

Усім відомо, що учні мають приходити на урок вчасно. А вчителі? Урок має починатися вчасно. По-перше, діти знатимуть, що потраплять у незручне становище, якщо запізняться на п’ять хвилин. По-друге, ви демонструєте повагу до власного часу та до часу учнів. По-третє, власним прикладом виховуєте пунктуальність школярів.

Зробіть навчання захопливим. Якщо учні сконцентровані на цікавому завданні, їм ніколи поводитися погано. Інтерактивність та активність зводять нанівець нудьгу та порушення дисципліни. А ще дайте учням трохи свободи. Ходити класом та розмовляти з однокласниками можна, якщо є групове (командне) завдання. А от заважати іншим та відволікатися – неефективно.

Як підтримувати дисципліну в класі

Тож як без покарань тримати дисципліну? Для початку складіть перелік вимог та можливих наслідків порушень. Окресліть межі допустимого у вашому колективі. Їх мають знати не тільки школярі, а й батьки. На батьківських зборах ознайомте дорослих із правилами поведінки. Важливо, щоб виховання вдома та у школі не йшло врозріз, а у позашкільний час діти знаходили підтвердження слів учителя у поведінці батьків.

Запобігати неприємностям завжди легше, ніж боротися з ними. Хочете міцну дисципліну в класі? Познайомтеся з вашими учнями. Ви маєте знати не лише їхні імена, а й звички та інтереси поза стінами школи. Так ви знатимете, хто з них на яку поведінку здатен. А згодом у вас з’явиться шосте чуття: ви зможете заздалегідь уникати неприємностей, перш ніж вони стануться.

Хочете на уроці розповідати нову тему, а не заспокоювати бешкетників? Заохочуйте хорошу поведінку, хваліть за старанну роботу. Спитайте, як чемні та ввічливі діти можуть так погано поводитися? Нагадайте їм про їхні позитивні риси. У жодному разі не використовуйте завдання як покарання. Бо це може призвести до того, що надалі дитина сприйматиме кожне завдання як щось обтяжливе.

Простір позитиву

В якому класі не хочеться бешкетувати? В тому, де чисто і затишно.  Підтримуйте навчальний простір у порядку. Нехай на уроці дітей оточує позитив та краса. Це надихатиме їх на старанне навчання, а на погану поведінку просто не залишиться часу.

У соціології є теорія розбитих вікон. Дослідження показали, що кількість порушень, у тому числі й поведінки, безпосередньо залежить від благоустрою середовища. Погодьтеся, викинути папірець на чистій вулиці якось соромно. А якщо навколо й без того сміття, то ваш папірець ніхто й не помітить. Це правило можна застосувати й до навчального простору. У затишному та охайному класі й смітити не хочеться. А там, де не смітиш, й поводитися хочеться чемно та спокійно. Бо видно, що люди доклали чимало зусиль для благоустрою. Тий самий принцип можна застосувати й до загального настрою у колективі. Навряд чи комусь із дітей захочеться бешкетувати серед спокійних та зацікавлених завданням однокласників.

Поради для взаємодії із сердитим учнем

Ось декілька практичних порад, як комунікувати із сердитим учнем. Із вибухонебезпечним станом можна впоратися, дотримуючись таких простих правил:  

  1. Не підвищуйте голос. Дайте зрозуміти, що контролюєте ситуацію.
  2. Зберігайте спокій та врівноваженість. Інакше навіть незначна зміна настрою призведе до конфліктної ситуації.
  3. Не зачіпайте стурбованого чи сердитого учня. Дайте йому можливість переключитися з власних проблем на навчальний процес.
  4. Демонструйте позитив та доброзичливість. Це дасть змогу учневі відчути, що його емоційному стану ніщо не загрожує.
  5. Зберігайте почуття гумору.
  6. Будьте розуміючим.
  7. Не налаштовуйтеся на конфлікт. Ваша упередженість може спровокувати   загострення ситуації.
  8. Будьте у курсі життя ваших учнів. Це допоможе вам зрозуміти причину знервованості. Знаючи, що відбувається з дитиною поза межами школи, ви матимете змогу не лише розрадити добрим словом, а й прийти на допомогу, коли ситуація потребуватиме втручання.
  9. Якщо є загроза погіршення ситуації, нагадайте про правила та наслідки їх порушення.

І головне – завжди зберігайте спокій!

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter