Малюємо картини словом

Читати «‎на автоматі» та забувати зміст, щойно закрили книжку – знайомо, чи не так? До вашої уваги ідеї та поради, які допоможуть навчити школярів мистецтву виразного читання, а також удосконалити власну ораторську майстерність. 

Що таке виразне читання?

Виразне читання – це мистецтво відтворення думок, почуттів, настроїв і переживань через художні твори різних жанрів. Саме за допомогою виразного читання аудиторія дізнається про намір виконавця та ставлення до тексту, який він читає. 

Дехто використовує терміни «художнє читання», «виразне читання» та «декламація» як тотожні. Однак для цього немає достатніх підстав! Художнє читання належить до сце­нічної діяльності, його навчають читців-професіоналів й акторів драматичних театрів. А от виразного читання зазвичай вчать у педагогічних університетах. А вже потім учителі навчають цього мистецтва дітей.  

Навіщо діяти словом: які компетенції розвиває виразне читання

Коли ми слухаємо вправного читця чи оратора, то перед нами оживає картина, яку він малює словом. Але варто розуміти, що вміння сприймати прочитане, так само як і вміння донести до слухачів сенс твору, не виникає саме собою. Цього потрібно вчитися! Велике значення тут мають практика та наполегливість. Виразно читати – це значить «‎діяти словами», тобто впливати на слухача, робити так, аби він побачив саме те, що ви хотіли показати.

Виразне читання розвиває такі компетенції:

  1. Емоційну. Сучасному педагогу важливо розвивати емоційний інтелект учнів, показати, як можна переживати ті чи інші почуття, викликані різними діями та вчинками героїв. Використовуйте різні методи і прийоми читання та аналізу тексту. Заохочуйте дітей відкрито висловлювати власну думку, розрізняти емоції та говорити про них.
  2. Творчу. Процес читання залучає учнів до прекрасного, сприяє збагаченню образності мови. Школярі подумки малюють картини, вчаться сприймати навколишній світ через художні образи. Дізнаються про художні засоби мови: порівняння, епітети, переносне значення слів. 
  3. Уміння аналізувати та бачити головне. Виразне читання вчителя є ключем для розуміння змісту твору дітьми. Воно передує детальному художньому розбору. Готуючися до виразного прочитання твору, вчитель аналізує думку автора, а потім адаптує її для розуміння учнями. А от виразне читання учня зазвичай відбувається на етапі розбору тексту – підсумовує й аналізує прочитане.

Вправи для тренування навички виразного читання 

Пропонуємо кілька цікавих вправ для вдосконалення навички виразного читання. Їх можна виконувати в класі, а можна пропонувати дітям як домашнє завдання.

«Шепітні» телефони або долонька-мушля

Почути себе чіткіше, «‎роздивитися» свій голос – корисне вміння для кожного, хто прагне вдосконалити промову. Закордонні логопеди та вчителі початкових класів часто застосовують у своїй практиці так звані телефони-шепітки (whisper phones). Як альтернативу можна використовувати власну долоньку (її слід прикласти до вуха, склавши, наче мушлю). 

Тобто для того, аби потренуватися та проаналізувати свої навички, достатньо просто пошепки начитувати текст у трубку. Це підсилює голос і «підсвічує» моменти, над якими потрібно попрацювати. Whisper phones досить просто зробити самостійно:

Усне малювання

Ефективний прийом, що допомагає збагатити внутрішнє бачення та розуміння твору. Він стане органічним доповненням уроків літератури. А ще він дуже простий!

Наприклад, для учнів шостого класу при вивченні творчості Леоніда Глібова можна підготувати уточнювальні запитання, які допоможуть намалювати словесну картину за байкою «‎Жаба й віл». 

1. Яку картину ви уявляєте, читаючи певні рядки?

(Не слуха Жаба, дметься гірш,
Все думає, що стане більш.
Та й що, дурна, собі зробила?
З натуги луснула — та й одубіла!)

2. Що б ви побачили, якщо ю цю картину зобразили на полотні? Які б кольори переважали, які б техніки малювання застосовували?

3. Яким ви бачите анімоване зображення? Яким уявляєте відеоряд?

4. Які почуття може викликати ця картина?

У цій вправі робота педагога складається з двох важливих етапів. На першому він допомагає учневі уявити та описати картину твору. А на другому – вчить виразно читати.

Запис власного голосу

Запропонуйте учням записати власний голос за допомогою програм GarageBand, QuickVoice Recorder або звичайного диктофона. Потім попросіть їх прослухати та проаналізувати запис. За які моменти діти можуть себе похвалити? Що можна покращити у власній промові?

Чек-листи та пам'ятки вправного читача

Аби учням було простіше підготуватися до виступу, ми підготували пам'ятки, що допоможуть виразно читати загадки, прислів'я й інші твори.

Навички виразного читання стануть у пригоді вашим учням, коли потрібно буде чітко та виразно представити себе: під час співбесіди, презентації проєктів, проведення тренінгів, особистих зустрічей тощо. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter