Новини

МОН: оновлено Положення про класи-комплекти початкової школи

Міністерство освіти і науки України повідомило, що Положення про з’єднаний клас (клас-комплект) початкової школи було оновлено. Тепер такий клас можна створити не лише у філії опорного закладу, а в будь-якій початковій школі. Документ приведено у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Згідно з Положенням клас-комплект об’єднує учнів різних років навчання (класів). Зокрема осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають початкову освіту (відповідно до освітньої програми, яка враховує особливості організації їхнього навчання).

Класи-комплекти створюються передусім у зв’язку з демографічною ситуацією. Наприклад, коли один або декілька класів у початковій школі не можуть бути створені (не набирається навіть мінімальна кількість учнів – 5 осіб). Гранична наповнюваність класів-комплектів становить не менше 5 та не більше 12 осіб.

Освітній процес у таких класах може організовувати один або кілька вчителів, зокрема вчителі-предметники. Можуть використовуватися технології дистанційного навчання. Навчальні заняття в класах-комплектах за можливості проводяться з одного предмета, з інтегрованим змістом навчального матеріалу. 

При цьому зазначається, що утворення з’єднаних класів не є обов’язковим. Рішення про це ухвалює школа. Так, у 2020/2021 навчальному році було створено 1458 класів-комплектівю Більшість із них – у сільській місцевості (1014). 

Під час створення таких класів обов’язково потрібно враховувати освітні потреби учнів, зокрема особливі освітні потреби, і можливість школи забезпечити освітній процес для учнів різних років навчання на належному рівні.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter