Новини

МОН: удосконалено механізм проведення інституційного аудиту та позапланових перевірок шкіл

У Міністерстві освіти і науки України повідомляють, що до Порядку проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти було внесено зміни. Також було затверджено Порядок проведення позапланових перевірок закладів загальної середньої освіти.

Ці зміни врегульовують можливість проведення інституційного аудиту під час карантину або інших надзвичайних обставин. Так, деякі процедури на кшталт опитування, вивчення документації чи спостереження за проведенням уроків можуть проводитися дистанційно. Інші процедури проводитимуться після зняття карантинних обмежень. 

Тривалисть роботи експертної групи лишається незмінною: 10 робочих днів (у школах із кількістю вчителів до 50 осіб – 5 робочих днів). Якщо під час роботи експертної групи було встановлено карантин, аудит може бути призупинено. 

Експерти залучатимуться до проведення аудиту на підставі цивільно-правових договорів або направлятимуться у службове відрядження відповідно до законодавства про працю.

Процес проведення аудиту або окремі процедури можуть фіксуватися засобами аудіо-, фото- та відеофіксації. Але про це експертна група, керівник і представник засновника школи попереджаються перед початком аудиту.

Також доповнені критерії та індикатори оцінювання діяльності закладів освіти:

  • частка вчителів, які застосовують цифрові технології для організації дистанційного навчання; 
  • чи використовуються електронні освітні платформи; 
  • форми організації освітнього процесу, які застосовуються під час дистанційного навчання.

Згідно з Порядком проведення позапланових перевірок закладів загальної середньої освіти, позапланова перевірка є заходом державного нагляду (контролю) у сфері освіти. Її проведення передбачено Законами України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту».

Підставою для проведення перевірки є: 

  • звернення фізичної особи про порушення, що спричинило чи може спричинити шкоду її правам;
  • необхідність перевірки виконання розпорядження про усунення порушень, виданого за результатами попереднього заходу державного нагляду (контролю);
  • звернення освітнього омбудсмена.

Перевірки проводитимуть Державна служба якості освіти України та її територіальні органи. 

Така перевірка не передбачає попереднього повідомлення школи про її проведення. Але перевірка проводитиметься у присутності директора школи. Процес проведення перевірки може фіксуватися засобами аудіо-, фото- та відеофіксації. Про це комісія, керівник і представник засновника школи попереджаються перед початком перевірки. Результати перевірки фіксуватимуться в акті, форму якого затверджено Порядком.

Якщо директор школи не погоджується з актом, він може надати до нього зауваження. Також в акті він може оцінити роботу комісії. 

Державна служба якості освіти України та її територіальні органи мають розміщувати на своєму офіційному вебсайті:

  • нормативно-правові акти, дотримання вимог яких перевіряється в школах;
  • акти перевірок шкіл; 
  • розпорядження про усунення порушень.

У такий спосіб забезпечується прозорість перевірок. Школам заздалегідь відомо, з яких питань проводяться перевірки, а заявники, які скаржилися на порушення, можуть ознайомитися з результатами перевірок. Громадськість може відслідковувати, чи дотримуються конкретні школи освітнього законодавства і чи усувають вони допущені порушення.

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter