Новини

МОН запрошує обговорити проєкт стандарту профільної середньої освіти

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проєкт Державного стандарту профільної середньої освіти (10–12 класи й заклади професійної освіти в частині здобуття повної загальної середньої освіти).

Як зазначає відомство, проєкт стандарту профільної освіти покликаний продовжити реформу «Нова українська школа». Передбачається, що у 2027 році учні почнуть здобувати профільну освіту за новими стандартом і програмами. До цього, від 2025 року, відбудеться пілотування стандарту й моделей профільної освіти в окремих закладах.

Згідно з концепцією реформи школярі зможуть формувати власну освітню траєкторію, зокрема, обираюти профіль і предмети для вивчення (частково). Заклади освіти зі свого боку зможуть сформувати якнайкращу пропозицію для учнів залежно від своїх можливостей.

Основні новації, які передбачаються:

1. Девʼять освітніх галузей, у межах яких можна буде формувати відповідні профілі, обираючи інтегровані та міжгалузеві курси, предмети (поглиблено вивчати предмети або курси).

2. Навчальні результати, яких мають досягти учні на завершення повної загальної середньої освіти, передбачають основний і поглиблений рівні. Тож заклади освіти зможуть комбінувати власні моделі профілізації (поглиблене вивчення предметів, специфічні курси для поглиблення профільності, інтегровані рішення тощо).

3. Базовий навчальний план містить години для вільного вибору предметів і курсів:

  • 10 клас – 105–210 годин за обраним профілем, 35–140 годин – поза обраним профілем;
  • 11–12 класи – 385–595 годин за обраним профілем і 70–280 годин – поза обраним профілем за два роки.

4. У базовому навчальному плані для кожної освітньої галузі передбачено мінімальну й максимальну кількість годин, що дозволяє перерозподіляти їх між освітніми галузями.

5. Години на вивчення освітніх галузей розподілені за роками / циклами навчання. Це дозволить закладам освіти навчати дітей за модульним принципом, реалізовувати проєкти як упродовж року / семестру, так і компактно (наприклад, упродовж одного тижня).

Ключові компетентності, визначені законом «Про освіту», учні опановуватимуть у межах кожної освітньої галузі, адже для них визначено компетентнісний потенціал. 

На основі затвердженого стандарту буде розроблено типову освітню програму й модельні навчальні програми, які запропонують та конкретизують предмети й курси для вивчення. Стандарт дозволяє створити широкий список різноманітних предметів і курсів.

Долучитися до громадського обговорення проєкту стандарту та надсилати свої пропозиції можна до 30 листопада 2023 року за адресами: 01135, м. Київ, просп. Берестейський, 10, e-mail: svitlana.fitsailo@mon.gov.ua

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter