Новини

Підвищення кваліфікації за субвенцію НУШ: розʼяснення від МОН

У МОН нагадали про повернення субвенції НУШ, а отже, і про те, що цьогоріч учителі 5–6 класів, а також 7-х пілотних класів НУШ зможуть пройти підготовку держкоштом.

Кабмін затвердив відповідну постанову, що визначає порядок та умови надання освітньої субвенції у 2023 році. Згідно з ним 60 млн грн зі субвенції будуть спрямовані на підвищення кваліфікації керівників, заступників керівників і вчителів закладів освіти, які працюють у 5–6 і 7-х пілотних класах НУШ. Ці гроші також забезпечать підготовку тренерів-педагогів, які будуть навчати вчителів.

Модель підготовки

Підготовка відбуватиметься за моделлю, подібною до тієї, яку міністерство застосовувало для навчання вчителів початкових класів у 2018 році. Тобто спочатку підготують координаторів (це 12-13 осіб від кожної області), які представлятимуть різні освітні галузі, визначені стандартом базової освіти. Вже вони підготують тренерів, які на базі обласних інститутів післядипломної освіти навчатимуть учителів. 

Тренерами НУШ можуть бути як працівники ОІППО, так і інші спеціалісти (інститути залучатимуть їх до роботи за цивільно-правовим договором). Ті освітяни, які хочуть стати педагогами-тренерами, мають пройти навчання в ІППО.

Підготовку регіональних координаторів планують розпочати вже у жовтні, а трохи згодом має початися навчання тренерів та вчителів. Звісно, до кінця поточного року воно не завершиться, тож має продовжитися в наступному. У проєкт держбюджету на 2024 рік закладено 1,5 млрд грн на НУШ, частину цих коштів МОН планує спрямувати на підвищення кваліфікації.

Саме ж навчання може відбуватися в різноманітних форматах – тренінги, майстер-класи, практикуми тощо. Координатори й тренери не обмежені у виборі та мають добирати доцільні форми роботи відповідно до теми й мети заняття. Навчатися можна як очно, так і в дистанційному чи змішаному форматах, також тренери можуть проводити заняття на місцях. 

ОІППО коштом субвенції матимуть можливість закупити засоби навчання, обладнання, предмети, матеріали й навчальну літературу. Також можна використовувати фінансування на тиражування матеріалів.

Програми та зміст підвищення кваліфікації

Основою для навчання є чинні типові програми підвищення кваліфікації. Зокрема, типова програма підвищення кваліфікації вчителів і типова програма для підвищення кваліфікації керівників ЗЗСО. На їхній базі створюватимуться календарно-тематичні плани.

Тематика підготовки координаторів і тренерів також відповідатиме чинним типовим програмам підвищення кваліфікації вчителів та керівників ЗЗСО, які впроваджують новий Державний стандарт базової середньої освіти.

Як пояснює МОН, за результатами опитувань та експертних оцінювань було визначено теми, що потребують поглибленого опанування. Серед них:

  • реалізація Концепції Нової української школи в базовій середній освіті,
  • оцінювання навчальних досягнень учнів (актуалізується завершенням у 2024 році І циклу базової освіти НУШ),
  • сучасні підходи до навчання в Новій українській школі,
  • психолого-педагогічні умови та технології організації освітнього процесу НУШ в умовах воєнних дій,
  • технології моніторингу та подолання освітніх втрат.

Також буде приділено окрему увагу наданню й розширенню інформації про нову нормативну та навчально-дидактичну бази освітньої галузі; оновленню і поповненню знань та вмінь педагогів з інноваційної педагогіки, психології, сучасної методики викладання дисципліни за оновленими програмами в межах окремих освітніх галузей.

Типова програма передбачає 150 годин підвищення кваліфікації, проте цьогоріч коштом субвенції вчителі зможуть отримати орієнтовно 30 годин навчання (або 1 кредит ЄКТС). 

Таке навчання, як наголошують у МОН, є необхідним для всіх учителів. Але також зазначається, що його обовʼязковість не регламентована нормативними документами, хоча відомство очікує, що його пройдуть усі вчителі, які працюють у 5-6 і 7-х пілотних класах НУШ.

Нюанси підвищення кваліфікації

Після закінчення навчання вчителі отримуватимуть сертифікати. Години, зазначені в них, педрада закладу освіти зможе зарахувати педагогу як підвищення кваліфікації.

Якщо освітяни вже проходили підвищення кваліфікації у 2023 році, то все одно бажано долучитися до цього навчання. Якщо з якоїсь причини неможливо пройти його цьогоріч, то це можна буде зробити наступного року. І, як зазначається, проходити навчання заново бажано навіть якщо педагог раніше проходив навчання для НУШ, оскільки зараз воно враховує сучасні реалії. 

Водночас для вчителів англійської, німецької, французької мов, які здійснили навчання у Британській Раді, Ґете-Інституті, Французькому культурному центрі й отримали відповідний сертифікат, проходити це навчання не обовʼязково.

Якщо вчитель викладає кілька предметів / курсів, то він має пройти навчання за всіма предметами, які викладає в 5-6 або 7-х пілотних класах НУШ. Водночас деякі модулі є спільними для всіх предметів, їх не потрібно проходити повторно.

Якщо вчитель викладає предмети / курси варіативного складника програми, то він теж має долучитися до навчання.

А от освітяни, які перебувають на простої, не можуть підвищувати кваліфікації коштом субвенції. Так само не можуть скористатися такою можливістю і вчителі початкової школи. 

Підписуйтесь на нас у Telegram https://t.me/naurok
Дякуємо! Ми будемо тримати Вас в курсі!
Поширити у соціальних мережах
facebook viber telegram Twitter